Ukrán nemzetiségi műsor: „Jócselekedetek Könyve” Budapesten

A január 24-i adás tartalmából.

2019. december 11-én Szuperák Brigitta, ukrán nemzetiségi szószóló és Soltész Miklós államtitkár fogadták az Ukrajna számos pontjából Magyarországra érkező „béke és jóság ifjú nagyköveteivel”, akik a „Jócselekedetek Könyve” szociális projekt keretében érkeztek hazánkba. A „Tiszta Szívűek” jótékonysági alapítvány és az Ukrán Országos Önkormányzat közös együttműködése immáron három éve tart s több mint 300 ezer gyermeket és felnőttet mozgósított Ukrajna szerte. A „Jócselekedetek Könyve” szociális projekt prezentálását a világ 50 legnagyobb könyvtárában tervezik, a Magyar Országgyűlésben és az Országos Széchenyi Könyvtárban való bemutatására 2019. decemberében került sor. Érdekesség, hogy Magyarország a 8. ország, ahová eljutott a „Jócselekedetek Könyve”.

A találkozás során Soltész Miklós államtitkár körbevezette a vendégeket az Országgyűlésben majd az ülésterembe is beinvitálta őket. A gyermekek hálájukat fejezték ki az idegenvezetésért, és a lehetőséget, hogy minden évben ingyen és bérmentve nyaralhatnak a a Velencei-tó partján. Ezt követően szimbolikus ajándékot nyújtottak át az államtitkár úrnak. Fontos megemlíteni, hogy a parlamentbe tett látogatás során Soltész Miklós biztosította a gyermekeket, hogy a nyári üdültetési program 2020-ban is folytatódik.
Ezt követően az Országos Széchenyi Könyvtárnak került átadásra egy példánya a „Jócselekedetek Könyvének”.

Az esemény megvalósításában óriási szerepet vállalt Szuperák Brigitta, ukrán nemzetiségi szószóló.
A parlamenti látogatást követően a gyermekeknek budapesti idegenvezetést tartottak, végezetül pedig az Ukrán Országos Önkormányzat finom ebéddel vendégelte meg a vendégeket.

A „Jócselekedetek Könyve” – egy egyedi kezdeményezésű szociális projekt, amelyhez számos önkéntes, újságíró és művész ás értelmiségi vezető csatlakozott, mint például Ljubomir Huzar, Ada Rohovceva, Ivan Dracs, Maria Matiosz. Ám a mű főalkotói az a 300 ezer ukrán gyermek, akik saját történeteiket a jóságról és szeretetről. A gyűjtemény felér egy remek diplomáciai eszközzel, hiszen remek módon mutatja be Ukrajna csodáit, sajátosságait, lelkületét a nemzetközi közösségnek.
A „Jócselekedetek Könyve” –kézzel készített, papír alapú gyűjtemény, melynek tartalma azon ukrajnai régiókból származik, ahonnan a jóságról összeállított történetek származnak. A kötetben 50 történet és 50 rajz lelhető fel, amelyek tükörként szolgálnak a humanitás, nagylelkűség s együttérzés felismerésében.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán!

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Tovább a műsoroldalra>>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2020/01/1.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább