Szlovák nemzetiségi műsor – 26. hét

A június 24-30. közötti adások tartalmából.
 

Június 24., hétfő:
Magyarországi Szlovákok Kutató Intézete kétévente szervez a néprajzi táborokat. És mi ez valójában? Egy kutatócsoport felkeres egy szlovákok lakta városkát vagy falut, és a helyiektől megtudja mindent a kultúráról, szokásokról, énekekről, nevekről, helységnevekről, hagyományos gasztronómiáról, gyógyítási praktikákról, valamint az adott település babonáiról. Természetesen az informátorokkal folytatott beszélgetések során részletes képet kapnak a helyi szlovák nyelv állapotáról is. S mivel a szó elszáll, de az írás megmarad, a kutatás eredményeit rendszeresen összefoglalják falvaink és városaink monográfiáiban. Június 16.-21. között a kutatóintézet munkatársai és szlovák kollégáik a Bükk-hegység gyönyörű környezetében- Bükszentkereszten gyűltek össze a 38. Néprajzi Táborban
megsz: Ladányi Lujza, Császariné Éva, Tuska Tünde

Jelenleg 112 helyi szlovák nemzetiségi önkormányzat működik az országban, októbertól 116 faluban és városban lesznek a szlovák képviseletek, a legtöbb területi önkormányzat Budapesten van, ahol 22 kerületben lesz szlovák önkormányzat. A szlovák nemzetiségi választások eredményeiről Paulik Antal, a szlovák parlamenti szószóló beszél.

Bola raz jedna povesť /Volt egyszer egy monda/ c. sorozat, pozsonyi anyag
Az alkimistákat ma általában csalóknak, bolondoknak és sarlatánoknak tartják, akik megpróbáltak ólmot arannyá változtatni, és azt hitték, hogy a világegyetem négy alapelemből – föld, levegő, tűz és víz – áll. Idejük nagy részét azzal töltötték, hogy csodaszereket és mágikus elixíreket alkottak, és a bölcsek kövét keresték, amely nemcsak minden betegséget meggyógyítana, hanem hosszú életet, sőt talán még a halhatatlanságot is biztosítaná. Sok tudós azonban nem tagadja az alkimisták hozzájárulását a mai kémiai és orvosi ismeretekhez. Az egyik leghíresebb a 16. században élt Parcelsus, egy orvos fia, aki állítólag felvidéken is járt….
megszólaló: Machaj Lubos, Vlasková Rozália, Nádaská Katarína, történész

Szerkesztő – műsorvezető: Hrubonová Iveta

Június 25., kedd:
– A világ negyedik legtöbbet fogyasztott élelmiszerének története rejtélyekkel teli: a földből kiásott gumókat az inkák istenítették, míg az írek az éhség miatt átkozták.
– Magyarországi Szlovákok Kutató Intézete kétévente szervez a néprajzi táborokat. Június 16.-21. között a kutatóintézet munkatársai és szlovák kollégái a Bükk-hegység gyönyörű környezetében – Bükszentkereszten gyűltek össze a 38. Néprajzi Táborban. Tegnap a szervezők szerepeltek a műsorunkban, ma a legfiatalabb, nagyon kíváncsi generáció kap szót: a diákok, akik valóban keresik a saját gyökereiket.
megsz: Osztroluczki Anett, Hornok Rita, Volter Domonkos
– Studnicka /forrás/ c. folklór összeállítás, Pozsonyi anyag.
A szentiváni tűzgyújtás a nyári népszokások közé tartozik. Az év közepe, a leghosszabb nap tiszteletére tartották. Ez a nyári napforduló. Maga a szokás a XVI. században már általánosan ismert volt. Napjainkban erősen tűnőben van, ….tűz szerepe a régi népi hagyományaiban.

Szerkesztő – műsorvezető: Hrubonová Iveta

Június 26., csütörtök:
-Beköszönés, műsorismertetés
– Különleges élményben lehetett része azoknak, akik megpillanthatták a horvát partoknál úszkáló bálnát. Az állatról több bejelentés is érkezett a helyi nemzeti parkhoz.
-hírek, nemzetiségi információk, aktuális felhívások
– Magyarországi Szlovákok Kutató Intézete kétévente szervez a néprajzi táborokat. Június 16.-21. között az intézet munkatársai és szlovák kollégáik a Bükk-hegység gyönyörű környezetében- Bükszentkereszten gyűltek össze a 38. Néprajzi Táborban.
Megszólalók:- Katarína Mičicová, Kulturális és Turizmusmenedzsment, Kulturális Tanulmányok és Etnológia Intézet, Konstantin Filozófus Egyetem, Nyitra
– Katarína Baleková, a pozsonyi Ľudovít Štúr Nyelvi Intézet munkatársa
– Dušan Augustýn, Krakow
-Alexander Tóth, komáromi Selye János Egyetem
– „Kabelka” (Ridikül) című női magazin
benne: -Mindössze hét ország felel meg a nemzetközi levegőminőségi ajánlásnak – derül ki az IQAir svájci levegőminőségi szervezet friss jelentéséből, amelyet a The Guardian szemlézett. A legszennyezettebb ország Pakisztán, amelynek a finomrészecske koncentrációja több, mint 14-szerese a WHO-szabványnak. Szintén nagyon szennyezett a levegő Indiában, Tádzsikisztánban és Burkina Fasóban is.
A mai műsorban azért szép dolgokról is fogunk beszélgetni, Indiába utazunk Doválová Anna Karolinával…

Szerkesztő – műsorvezető: Dózsa Zenta

Június 27., péntek:
-Beköszönés, műsorismertetés, nemzetiségi információk, aktuális felhívások

Nagybánhegyes – egy kis, festői, alig több, mint 1200 lelkes falu Békés megye déli részén. 2022. július 2. és10. között itt rendezték meg az I. Szlovák Művésztelepet. A szlovák alkotók között voltak professzionális képzőművészek, a Szlovák Művészegylet tagjai, valamint elkötelezett, szenvedélyes amatőrök is. A Nagybánhegyeseik pedig nemcsak a falu gasztronómiai különlegességeivel kényeztették az alkotókat, hanem sokat is beszélgettek velük – szlovákul – a település és a szlovákság történelméről, jelenlegi helyzetéről és vágyaikról, álmaikról is. A művésztelep közös zárókiállítással ért véget.
A tábor lassan hagyománnyá válik, mely idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre. Július 6-án négy országból érkeznek szlovák művészek Nagybánhegyesre.
Megszólalók: Jaroslav Uhel , festőművész
Rudolf Rabatin, festőművész
Miroslav Bartoš, festőművész
Danica Pružincová, alkotó résztvevő
Katarína Molnárová, alkotó résztvevő

– „Parászba fúvás” ( Dúchanie do pahrieb) a címe sorozatunknak, mely segít megismerni a szlovák történelmet- „A természet szépségének felfedezése”
Írta: Peter Karpinský; szerkesztette: Hana Pompurová; Szereplők: Peter Himič, Beáta Drotárová, Peter Rašev

Szerkesztő – műsorvezető: Dózsa Zenta

Június 28., péntek:
– Nemzetiségi hírek
– Programajánló- Magyarországi Szlovákok napja Bakonycsernyén,
– Külhoni Szlovákok Napja Pozsonyban
– Aktuális felhívások
– A Békéscsabai Evangélikus Nagytemplom felszentelésének 200. évfordulóját ünnepli a helyi evangélikus gyülekezet ezen a hétvégén. Az 1824-ben felszentelt templomban többek között koncertek és egy hálaadó istentisztelet is várja az érdeklődőket- részletes program
– Szombaton mutatják be a Nagytemplom c. új kiadványt. A kétnyelvű könyv elkészítése és kiadása mögött a Békéscsabai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat áll. Kifejezetten a Nagytemplom építésének izgalmas történetét dolgozták fel. Erről beszélgetünk a szerzővel, Kiszely Andrással.
– A korabeli dokumentumokból pontosan tudjuk, hogy 1824-ben Péter-Pál napján, június 29-én történt a csabai Nagytemplom felszentelése. A Nagytemplom és a vele szemben álló Kistemplom történetét dolgozza fel mai összeállításunk.
Megszólaló: Lászik Mihály, helytörténész, tanár, a Csabai Szlovákok Szervezete volt elnöke
– Mesejáték – Dunajská královná
Szerző: Mária Durícková- pozsonyi anyag

Szerkesztő – műsorvezető: Makai Ildikó

Június 29., szombat:
– Péter – Pál napja-népszokások, az aratás kezdete
– Nemzetiségi hírek, felhívások, programajánló
– Július 1-én elkezdődnek a bibliai táborok. A tótkomlósi evangélikus gyülekezet idén is több nyári tábort szervez. A kézműves foglalkozások mellett anyaországi bibliatábort is terveznek a diákok számára. Az első tábor július 1-én kezdődik, a helyi Mesterségek házában, július közepén pedig Liptószentmiklóson tölthetnek egy hetet a diákok. A nyári programokról a táborok vezetője Szpisák Attila, a tótkomlósi evangélikus gyülekezet igazgató lelkésze beszélt rádiónknak.
– Pro Civitate emlékéremmel tüntették ki dr. Szabó Zoltánt, a bakonycsernyei szlovák önkormányzat elnökét, aki egyben az OSzÖ hivatalának vezetője is. A faluért végzett munkájáról és a szlovák hagyományok őrzéséről beszélgetünk vele.
– Ezen a hétvégén zajlik az Aratónap a Szarvas melletti ezüstszőlőkben. Ezt a hagyományt a szarvasi szlovákok kezdték el 27 évvel ezelőtt. Hogy milyen hangulatban teltek az akkori Aratónapok, melyekre a szlovákiai testvérvárosokból is érkeztek vendégek, megtudhatják a műsor második részében, amikor archív felvételünk segítségével ellátogatunk a 2004-es szarvasi Aratónapra.

Szerkesztő – műsorvezető: Makai Ildikó

Június 30., vasárnap:
Ismétlő válogatás a héten elhangzott riportokból, benne:
– Jelenleg 112 helyi szlovák nemzetiségi önkormányzat működik az országban, októbertól116 faluban és városban lesznek a szlovák képviseletek, a legtöbb területi önkormányzat Budapesten van, ahol 22 kerületben lesz szlovák önkormányzat. A szlovák nemzetiségi választások eredményeiről Paulik Antal, a szlovák parlamenti szószóló beszél. telefoninterjú
– A Magyarországi Szlovákok Kutató Intézete kétévente szervez a néprajzi táborokat. Egy kutatócsoport felkeres egy szlovákok lakta városkát vagy falut, és a helyiektől megtudja mindent a kultúráról, szokásokról, énekekről, nevekről, helységnevekről, hagyományos gasztronómiáról, gyógyítási praktikákról, valamint az adott település babonáiról. Természetesen az informátorokkal folytatott beszélgetések során részletes képet kapnak a helyi szlovák nyelv állapotáról is. S mivel a szó elszáll, de az írás megmarad, a kutatás eredményeit rendszeresen összefoglalják falvaink és városaink monográfiáiban. Június 16.-21. között a kutatóintézet munkatársai és szlovák kollégáik a Bükkben, a gyönyörű Bükszentkereszten gyűltek össze a 38. Néprajzi Táborban. Megszólalók: Ladányi Lujza, Császariné Éva, Tuska Tünde, Osztroluczki Anett, Hornok Rita, Volter Domonkos , Katarína Mičicová, Kulturális és Turizmusmenedzsment, Kulturális Tanulmányok és Etnológia Intézet, Konstantin Filozófus Egyetem, Nyitra , Katarína Baleková, a pozsonyi Ľudovít Štúr Nyelvi Intézet munkatársa, Dušan Augustýn, Krakow, Tóth Sándor János, komáromi Selye János Egyetem
– Július 6-án rendezik meg Bakonycsernyén a Magyarországi Szlovákok Napját. Az eseményen idén is átadják a Nemzetiségünkért díjat. 2006-ban ezt a kitüntetést az OSzÖ Kondacs Anna szarvasi szlovák pedagógusnak adományozta. A műsor utolsó részében az akkori ünnepségen vele készült beszélgetést hallhatják.

Szerkesztő – műsorvezető: Makai Ildikó

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább