Román nemzetiségi műsor – 26. hét

A június 24-30. közötti adások tartalmából.
 

Június 24., hétfő:

– Hírek
– Sport hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin, Román Regionális Rádió
– A Szentivánéjről, a népi hagyományról és a hagyományos román ing szépségéről, amelyet június 24-én ünnepelnek.
– Nemzetközi és romániai eseménynaptár
– Riport a gyulai és a méhkeréki általános iskolák ballagási ünnepségéről, ahol 29, illetve 9 tanuló fejezte be a 8. osztályt.
– „De dor și drag” – Zoe Fuicu folklórműsora a Temesvári Rádióból.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Június 25., kedd:
Hírek.

Válogatás a június 25-én történt érdekesebb eseményekből.

Az E csoport a legkiegyensúlyozottabb a 2024-es Európa-bajnokságon, mivel Romániának, Belgiumnak, Szlovákiának és Ukrajnának 3-3 pontja van az utolsó forduló előtt. Szlovákia-Románia és Ukrajna-Belgium mérkőzéseket rendeznek szerdán 18 órától.

A két világháború közötti aradi magyar közösség életébe tekinthettek be azok, akik június 20-án részt vettek a gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtár által szervezett „Arad, a név marad!” című könyvbemutatón. Az eredetileg magyarul megjelent mű, melyet egy aradi magyar szerzőkből álló csoport írt, egy lüktető közösség lenyűgöző történetet mutatja be. A román fordítást, a 95-ik „Ünnepi Könyvhét” keretében mutatták be Gyulán a városi könyvtárban. Az eseményen jelen volt Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke is.
Megszólaló: Siluan Atya.

Virgil Oprea is tagja a Postások Szegedi Nyugdíjas Egyesületének. Az elmúlt napokban Salgótarjánban és környékén kirándultakaz egyesület tagjai.
Megszólaló: Virgil Oprea.

1923. június 25.én alapítottá a Bukaresti Rapidot. Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat: A román labdarúgás első nagy sikere 1940-ben volt, amikor a Rapid bejutott a Közép-európa kupa döntőjébe. A kupában Jugoszlávia és Magyarország 3-3 csapattal, Románia pedig 2 csapattal képviseltette magát. A csapatok kupa rendszerben 2 mérkőzésen döntötték el a továbbjutást. A Rapid Bukarest a Budapesti Huhgáriát is kiejtve jutott a döntőbe.

Népzeneti műsor „De dor si drag” címmel.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Június 26., szerda:
Hírek
Sport hírek
Nemzetközi és romániai eseménynaptár
Június 22-én, szombaton megszólalt az utolsó csengő a gyulai „Nicolae Bălcescu” Gimnáziumban, amikor a 2016-2024-es évfolyam ballagására került sor. A diákok Berényi Tibor osztalyfőnökkel versekből, dalokból és szép üzenetekből álló műsorral búcsúztak el tanáraiktól és kollégáiktól.
Megszólaló: dr.Czeglédiné Gurzó Mária, gyulai „Nicolae Bălcescu” Gimnázium igazgatónő
Szurkolók Klubja c. sportműsor: Labdarúgó Európa-bajnoki érdekességek
Megszólaló: Sorin Domșa, Boka Tibor

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Június 27., csütörtök:
– Hírek
– Sport hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin, Román Regionális Rádió
– Nemzetközi és romániai eseménynaptár
– Interjú Ana Maria Kovács tanárnővel, aki idén kezdte meg tanári pályafutását a magyarcsanádi általános iskolában. Arról, hogy mit jelent manapság tanárnak lenni. Milyen helyzetekkel kell szembenéznie a mai tanárnak.
– Heti jegyzet
– Lapszemle

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Június 28., péntek:
– Hírek
– Sport hírek
– Napi kalendárium
– Heti sorozat: De dor și drag – Zoe Fuicu – A hagyományos román zenéről
(Temesvári Rádió) Megszólaló: Zoe Fuicu
– Május 24-26-án, a hetedik alkalommal megrendezett „Itt-ott” Fesztivál, amelyet a külföldi románoknak van megrendezve Bukarestben. Idén több mint 500 határon túli román érkezett, akik 34 országból, a világ minden tájáról érkeztek, köztük néhány román is Magyarországról.
Megszólaló: Tibor Rokszin, gyulai román iskóla sport tanára

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Június 29., szombat:
– Hírek
-Interjú a korosszegapáti két tannyelvű általános iskola igazgatójával, Kozma Jánossal, aki a 2023-2024-es tanévről, a versenyekről és a diákok eredményeiről beszélt.
Megszólaló: Kozma János
– Nyaralási úti célok – Valencia, Spanyolország harmadik legnagyobb városa, egyben Valencia autonóm közösség és Valencia tartomány székhelye. A város a Valenciai főegyházmegye érseki székvárosa.
– A nap szentjei – Június 29-én Szent Péter és Szent Pál apostolra emlékezünk.
– Az ortodox istentiszteletek menetrendje
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: Labdarúgó Európa-bajnoki érdekességek
Megszólaló: Sorin Domșa, Boka Tibor

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Június 30., vasárnap:
– Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel. – Pükösd utáni első vasárnap: Mindenszentek vasárnapja.
– A Húsvét utáni nyolcadik vasárnapot, amely a Pünkösd utáni vasárnap, Mindenszentek vasárnapjának nevezzük. Ez az ünnep zárja a változó ünnepek sorát. Ezen a napon a Keleti Egyház különleges tisztelettel adózik a Szentek előtt. A szentek tisztelete a keresztény kor első vértanúinak a halálával kezdődött. A későbbi századokban a vértanúk tisztelete kiegészült az apostolok, püspökök és aszkéták, valamint vallásos férfiak és nők tiszteletével is. Megszólaló: Visarion Tuderici Atya, a Magyarországi Román Ortodox Püspökség titkára.
– A Pünkösd csodájáról szól a Baptista Egyház mai üzenete. Petrica Cretu, a Méhkeréki Baptista Gyülekezet lelkipásztora.
– Két könyvről röviden. Shauna Niequist „Tökéletes helyett teljes élet” című könyvéről, amely szívmelengető és őszinte stílusban írt esszéket tartalmaz arról, hogyan hagyta maga mögött a folytonos elfoglaltságot és az állandó sietséget, és fedezte fel helyette, ki is ő valójában. A két világháború közötti aradi magyar közösség életébe tekinthettek be azok, akik június 20-án részt vettek a gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtár által szervezett „Arad, a név marad!” című könyvbemutatón. Az eseményen jelen volt Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke is. Megszólaló: Siluan Atya.
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
Válogatás a héten elhangzott anyagainkból:
– Interjú Ana Maria Kovács tanárnővel, aki idén kezdte meg tanári pályafutását a magyarcsanádi általános iskolában. Arról, hogy mit jelent manapság tanárnak lenni. Milyen helyzetekkel kell szembenéznie a mai tanárnak.
– Heti jegyzet (Megszólaló: Edda Illyés)

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Borítókép: pixabay

Olvasson tovább