Szlovák nemzetiségi műsor – 22. hét

A május 27. és június 2. közötti adások tartalmából.
 

Május 27., hétfő:
– Május 25-én a tótkomlósi szlovák iskola 75. évfordulójának nagyszabású ünnepségére került sor. Délelőtt fotókiállítás nyílt az intézmény múltjáról, majd az iskola aulajának falán emléktáblát avattak Fülöpné Marik Gabriella, az egykori – már elhunyt – igazgatónő emlékére. A felújított művelődési ház színpadán a kulturális programban az iskola diákjai lépték fel és a kedves vendégek gratuláló beszédekkel üdvözölték az iskolát. A nap az egykori diákok találkozójával zárult le. 15,00
megsz: Bejcerné Meleg Mariann, iskola igazgatója, Paska Peter, Galánta volt polgármestere, Chmelár Eduard, szlovák miniszterelnök tanácsadója
– Bola raz jedna povesť /Volt egyszer egy monda/ c. sorozat – Déva várról
pozsonyi anyag, alkotók: Machaj Lubos, Vlasková Rozália
megszólaló: Harmadiová Katarína, archeológus

Szerkesztő – műsorvezető: Hrubonová Iveta

Május 28., kedd:
– Hírek
– Nemzetiségi hírek, programajánló
– Aktuális felhívások
– Közérdekű közlemény – Választások 2024
– A Békéscsabai Szlovák Önkormányzat ételkóstolóval egybekötött könyvbemutatót szervezett a Szlovák Tájházban. A nap részeként egy könyvbemutatót is tartottak: a Csabai podsztyenás könyvecskét mutatták be, melynek létrejöttét több évnyi kutatómunka előzte meg . A csabai szlovák podsztyenás házak világából merítettek és állítottak össze egy történelmi alapokon nyugvó könyvet, melyben bemutatják be ezt a csodálatos és egyedi építészeti stílust, ötvözve őseik kulturális elemeivel.
Az új kiadványról beszélgetünk a mai műsorban a Csabai Szlovákok Szervezete elnökével, Püski-Liker Bencével, aki egyben fordítója volt a kétnyelvű kiadványnak.
– Az újonnan megjelent Csabai podsztyenás könyvben idézetet olvashatunk többek között Hankó András, néhai közismert békéscsabai helytörténésztől. Archívumunkban található az a vele készült beszélgetés, melyben a békéscsabai építészeti stílusokról és gasztronómiai szokásokról beszélt.
– Aktuális felhívások
– Közérdekű közlemény – Nemzetiségi választások 2024

Szerkesztő – műsorvezető: Makai Ildikó

Május 29., szerda:
– Az ENSZ Békefenntartók nemzetközi napja
– Az Országos Szlovák Önkormányzat május 28-án tartotta közgyűlését
Megszólaló: Hollerné Racskó Erzsébett, OSZÖ, elnök
– „Kabelka” (Ridikül) című női magazin
benne:
– Utazás repülővel – Mi szállítható és mi nem a kézipoggyászban?
– Etikett iskola – Utazás külföldre
Amikor egy számunkra még ismeretlen országba utazunk – legyen az hivatalos (diplomáciai vagy üzleti útról, egy nemzetközi rendezvényen történő részvételről), vagy magánjellegű látogatás – illik ismerni a célország kulturális és vallási sajátosságait, valamint alkalmazkodnunk kell a helyi szokásokhoz.
Megszólalók:
1. Barbara Štubňová – író, szerkesztő (Pozsony)
2. Anton Bódis – protokollszakértő ( Pozsony)

Szerkesztő – műsorvezető: Dózsa Zenta

Május 30., csütörtök:
Beköszönés, hírek, nemzetiségi információk
– Május 25-én nagyszabású programsorozattal ünnepelték Tótkomlóson a Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda fennállásának a 75. évfordulóját. A szombati napon emléktáblát avattak és az iskola tanulói kulturális műsorral is készültek. Este megtelt az oktatási intézmény tornaterme, hazalátogattak egykori diákok, tanárok és a komlósi lakosok közül is sokan jelen voltak eseményen. Az ünnepi vacsoraasztal mellett több mint háromszázan nosztalgiáztak. (riport-összeállítás)
Megszólalók: Hollerné Racskó Erzsébet, Országos Szlovák Önkormányzat elnöke; Bajczer Jánosné Meleg Marianna, a Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda igazgatója; Laukó Zsuzsanna, Tótkomlósi Szlovák Önkormányzat elnöke, iskola volt igazgatója; Molnár Pálné Anci, Fülöp Józsefné, Chlebnyiczki János, Zelenyanszki Erzsébet, Telegerendás; Kovács Zsuzsanna, Karkus Mária, Palecska Erika, Karasz János, Nyegruné Tetliak Anna

Szerkesztő – műsorvezető: Dózsa Zenta

Május 31., péntek:
Nemzetiségi hírek, aktuális felhívások
Programajánló: Nemzetiségi fesztivált rendeznek holnap Budapesten a 13.kerületben, szlovák programokkal, gasztronómiai és népviseleti bemutatóval várják az érdeklődőket
Közérdekű közlemény – Választások 2024

A mai műsor első részében Tatabányára látogatunk, ahol nemrég rendezték meg a Forgórózsa fesztivált. A háromnapos fesztivál utolsó napján hazai és szlovákiai folklórcsoportok léptek fel. / riport összeállítás/ Megszólalók: Szegvári Ildikó – fesztiváligazgató, Forgórózsa Fesztivál, Hollerné Racskó Erzsébet – elnök, OSZÖ, Dominik Kútnik – a Sitňan együttes tagja, Jana Kašjarová– a Sitňan együttes tagja, Eliška Bradová– a Sitňan együttes tagja, Bertók Bertalan-tanár, Tatabánya-Bánhida, Ambrus Erzsébet – vezető, Bánhidai Énekkar,Havas Zoltán – zenész, Kollár Margit – vezető, Pilisszántói Pávakör, Stefcsik Anikó – vezető, Isaszegi Asszonykórus, Marianna Majtánová Szárazová – tag,Isaszegi Asszonykórus, Nagy Imre– vezető, Vörösmárvány Táncegyüttes, .Jozef Topoľovský – vezető, Parchovianka együttes,Matúš Sičák – táncos, Parchovianka együttes

Rádiójáték – Jonás Záborsky műve alapján: Dva dni v Chujave- pozsonyi archív

Szerkesztő – műsorvezető: Makai Ildikó

Június 1., szombat:
Felhívás- a Budapesti szakkollégiumba június 21-ig jelentkezhetnek a diákok
Közérdekű közlemény – Választások 2024

Június 4-én kiállítás nyílik Pilisszentkereszten a kékfestőről, Kék – fehérre hangolva címmel. A kékfestő kelme az elmúlt századokban jelentős szerepet játszott a magyar népviseletben és a lakástextíliák körében, de ma is népszerű, A kékfestő kifejezés 1770-ben fordul elő először, majd széles körben elterjedt. 2018 novemberétől a kékfestés az UNESCO Szellemi kulturális örökség része. A„Kék-fehérre hangolva” c. kiállítás kurátora Király Katalin etnológus. Vele beszélgetünk a hazai kékfestő műhelyekről, mintáról, szlovák vonatkozásokról.

Interjú a kékfestőről, mely a népviselet egyik alapanyaga. Peter Trnka szlovákiai népművész mester műhelyébe pozsonyi kolléganőnk Tatiana Susková látogatott el.

Jóagam is őrzök a ruhatáramban egy kékfestő szoknyát, mely a népviselet része, és amelyet Galántai Györgyné Marika ajándékozott nekem pár évvel ezelelőtt egy interjút követően. Marika sajnos már nem lehet közöttünk, de a vele készült interjúnkkal felidézzük azokat az érdekességeket, melyeket a nagytarcsai szlovák viseletről mesélt, hiszen saját otthonában gazdag gyűjteménnyel rendelkezett, egy nagyon szép néprajzi kiállítást rendezett be háza egyik szobájában.

Közérdekű közlemény – Választások 2024

Szerkesztő – műsorvezető: Makai Ildikó

Június 2., vasárnap:
– Május 25-én a tótkomlósi szlovák iskola 75. évfordulójának nagyszabású ünnepségére került sor. Délelőtt fotókiállítás nyílt az intézmény múltjáról, majd az iskola aulajának falán emléktáblát avattak Fülöpné Marik Gabriella, az egykori – már elhunyt – igazgatónő emlékére. A felújított művelődési ház színpadán a kulturális programban az iskola diákjai lépték fel és a kedves vendégek gratuláló beszédekkel üdvözölték az iskolát. A nap az egykori diákok találkozójával zárult le.
megsz: Bejcerné Meleg Mariann, iskola igazgatója, Paska Peter, Galánta volt polgármestere, Chmelár Eduard, szlovák miniszterelnök tanácsadója
– Az interjúban az ECL nyelvvizsgáról lesz szó, mely azt méri, hogy a jelölt képes-e a különféle élethelyzetekben, a hivatással/foglalkozással összefüggő, illetve személyes szituációkban, szóban és írásban kommunikálni. A jelentkezés kritériumairól és a nyelvvizsga értékelésének rendszeréről lesz szó. (nyelvhelyesség, írásbeliség, szókincs, stílus, kommunikatív hatékonyság, beszédértés, beszédhelyesség).
Megszólaló: Dr. Ladislav György, a SZTE szlovák lektora, aki maga is vizsgáztat.
– Kabelka” (Ridikül) című női magazin
benne:
– Utazás repülővel – Mi szállítható és mi nem a kézipoggyászban?
– Etikett iskola – Utazás külföldre
Amikor egy számunkra még ismeretlen országba utazunk – legyen az hivatalos (diplomáciai vagy üzleti útról, egy nemzetközi rendezvényen történő részvételről), vagy magánjellegű látogatás – illik ismerni a célország kulturális és vallási sajátosságait, valamint alkalmazkodnunk kell a helyi szokásokhoz.
Megszólalók: Barbara Štubňová – író, szerkesztő (Pozsony) , Anton Bódis – protokollszakértő ( Pozsony)
– Tatabányán az idén 12. alkalommal rendezték meg a Forgórózsa fesztivált. A háromnapos rendezvény utolsó napján hazai és szlovákiai folklórcsoportok léptek fel.
Megszólalók: Szegvári Ildikó – fesztiváligazgató, Forgórózsa Fesztivál, Hollerné Racskó Erzsébet – elnök, OSZÖ, Dominik Kútnik – a Sitňan együttes tagja, Jana Kašjarová– a Sitňan együttes tagja, Eliška Bradová– a Sitňan együttes tagja, Bertók Bertalan-tanár, Tatabánya-Bánhida, Ambrus Erzsébet – vezető, Bánhidai Énekkar,Havas Zoltán – zenész, Kollár Margit – vezető, Pilisszántói Pávakör, Stefcsik Anikó – vezető, Isaszegi Asszonykórus, Marianna Majtánová Szárazová – tag,Isaszegi Asszonykórus, Nagy Imre– vezető, Vörösmárvány Táncegyüttes, .Jozef Topoľovský – vezető, Parchovianka együttes,Matúš Sičák – táncos, Parchovianka együttes

Szerkesztő – műsorvezető: Hrubonová Iveta

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább