Román nemzetiségi műsor – 21. hét

A május 20-26. közötti adások tartalmából.
 

Május 20., hétfő:
Pünkösd ünnepe a húsvéti időszak megkoronázása. Csíksomlyó a katolikus vallású emberek híres Mária-kegyhelye, búcsújáróhelye és szellemi életének több évszázados központja. Minden pünkösdkor itt zajlik a híres csíksomlyói búcsú. A katolikus és az ortodox húsvét nem mindig esik egy időpontra. 2024-ben a görögkeleti kereszténységben a húsvétvasárnapot május 5-én, pont 5 héttel a katolikus húsvét után ünnepeltük. Pünkösd ünnepe, június 23-án lesz, öt héttel a katolikus Pünkösd után.

Május 18-án tartották a Budapesti Román Ortodox Kápolbában, a Magyarországi Román Ortodox Egyház idei, első papi konferenciáját.

Válogatás a május 20-án történt érdekesebb eseményekből.

Május 9-án volt a bemutatója annak a dokumentumfilmbek amely a román labdarúgó-válogatott EB selejtezőn elért sikerét és, annak hátterét mutatja be a nézőknek. Románia a június 14-én kezdődö EB-én Belgiummal, Szlovákiával és Ukrajnával van egy csoportban.
Megszólaló: Boka Tibor, Sorin Domsa, Kreszta István.

Május 17-én volt a Békéscsabai Román Nemzetiségi Önkormányzat hagyományos rendezvénye, az Országos Román Mesemondó Verseny. A megmérettetést 2017-ben a kitalálójáról és, első főszervezőjéről Grósz Györgyről, a csabai román önkormányzat egykori elnökéről nevezték el, aki a 90-es évek elején szervezte az első versenyeket. Miért és, honnan jött az ötlet? Arról, egy 2013-ban készített interjúban mesélt.
Megszólaló: Grósz György.

A gyulai román gimnázium iskolarádiója minden szerdán jelentkezik új adásokkal. A múlt héten egy sakkozóval is megismerkedhettek a diákok. Megszólaló: Livia Stavaru, Sztán Péter.

Könnyűzenei összeállítás: bemutatjuk a Rosu si Negru, 1963-ban Bukarestben alakult román rockzenekart.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Május 21., kedd:
Hírek

Nemzetközi és romániai eseménynaptár
Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin, Román Regionális Rádió
Interjú egy aradi család 30 éve Ásothalomban működő bio zöldség- és teanövénygazdaságáról. Megszólaló: Stefan Lőw

Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat: Harminc évvel az 1994-es labdarúgó-világbajnokság után még egyszer, utoljára pályára lép a romániai labdarúgás aranygenerációja. A Gheorghe Hagi, Miodrag Belodedici, Ilie Dumitrescu, Viorel Moldovan, Florin Răducioiu, Dan Petrescu vagy éppen Gheorghe Popescu által fémjelzett együttes május 25-én játszik egy nemzetközi, sztárokból összeállított csapattal, amelynek az edzője José Mourinho. Megszólaló: Árgyelán Krisztián és Szelezsán Péter.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Május 22., szerda:
– Hírek
– Nemzetközi és romániai eseménynaptár
– A békéscsabai Román Önkormányzat május 17-én rendezte meg a hagyományos „Gheorghe Gros” mesemondó versenyt. A 29. alkalommal megrendezett versenyen a gyerekeket négy kategóriába sorolták, mindegyikben háromtagú zsűrivel.
Megszólaló: Jova Simon Éva, Foaia romaneasca főszerkesztője
– A nap költője – George Bacovia, valódi nevén George Vasiliu, román szimbolista költő. Neve a latin Bacchus via kifejezésből ered, ami azt jelenti Bacchus útja, de utal szülővárosára is (Bacău). A román szimbolizmus legnagyobb alakja, ezt bizonyítja az is, hogy róla bakovinizmusnak nevezték el a korabeli román szimbolista költészetet.
Megszólaló: dr. Paul Rus
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: Érdekes dolgokról a tenisz világában
Ilie Năstase román teniszező, az 1970-es évek híressége. Az ATP számítógépes világranglistájának legelső férfi világelső teniszezője, összesen 40 hétig vezette a ranglistát. Összesen 84 egyéni címet szerzett, ebből 53-at ATP-tornákon. Két Grand Slam-tornát megnyert egyéniben: 1972-ben a US Opent, 1973-ban a Roland Garrost. További három Grand Slam-tornán bejutott a döntőbe. Párosban három Grand Slam-címet szerzett (1970: Roland Garros, 1973: Wimbledon, 1976: US Open), vegyes párosban pedig kettőt (1970, 1972: Wimbledon).

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Május 23., csütörtök:
– Hírek
– Sport
– Nemzetközi és romániai eseménynaptár
– Heti jegyzet
– Lapszemle
– Interjú dr. Bucin Mihaelaval, a szegedi Pedagógiai Kar román nyelvi tanszékének vezetője, Lucian Magdu életéről, költői tevékenységéről és a értékes verskéziratáról, amelyek az ő birtokában vannak annak érdekében, hogy lefordítsa magyarról románról lefordítsa. Megszólaló: dr. Mihaela Bucin
– Iskolarádió rovat arról, milyen díjakat nyertek a sportrendezvényeken, az Európa napján való részvételükről, és a mesemondó verseny menetéről. Megszólaló: Livia Stăvaru és Diána Bogdán román tanárak

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Május 24., péntek:
– Hírek
– Sport hírek
– Napi kalendárium
– Tegnap, május 23-án került sor a „Lucian Magdu” Országos Szavalóversenyre, amelyet a battonyai román költő emlékének dedikálták. A versenyt minden évben a „Lucian Magdu” Alapítvány szervezi együtt a battonyai „Lucian Magdu” Román Óvoda és Általános Iskolával.
– A nap költője – Tudor Arghezi roman költő, prózaíró, műfordító, publicista. Költészetére hatott a szimbolizmus és más irodalmi irányzatok (mint például a bécsi szecesszió), ezért mondható Arghezi modern költőnek.
Megszólaló: dr. Paul Rus

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Május 25., szombat:
Hírek
Napi kalendárium
A nap költője – Ștefan Augustin Doinaș polgári nevén Ștefan Popa román költő, esszéíró, műfordító. Első verse 1939-ben jelent meg a Jurnalul literar című folyóiratban. 1947-ben elnyerte az Eugen Lovinescu-díjat az Alfabet poetic (Költői ábécé) című kötetével, amely azonban a kommunizmus térnyerése miatt már nem jelenhetett meg. Első verseskötete, a Cartea mareelor (Az árapály könyve) csak 1964-ben jelent meg.
Szurkolók Klubja c. sportműsor: Érdekes dolgokról a tenisz világában
Ilie Năstase román teniszező, az 1970-es évek híressége. Az ATP számítógépes világranglistájának legelső férfi világelső teniszezője, összesen 40 hétig vezette a ranglistát. Összesen 84 egyéni címet szerzett, ebből 53-at ATP-tornákon. Két Grand Slam-tornát megnyert egyéniben: 1972-ben a US Opent, 1973-ban a Roland Garrost. További három Grand Slam-tornán bejutott a döntőbe. Párosban három Grand Slam-címet szerzett (1970: Roland Garros, 1973: Wimbledon, 1976: US Open), vegyes párosban pedig kettőt (1970, 1972: Wimbledon).
A nap szentjei – Május 25-én Szent Paszikratész és társaira emlékezünk.
Az ortodox istentiszteletek menetrendje

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Május 26., vasárnap:
Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel. Ma van a Húsvét utáni 4. vasárnap.

Húsvét után megyedik vasárnap – Az inaszakadt vasárnapja.

A mai vasárnap, a húsvéti időszak 4. vasárnapján az inaszakadt emlékét tartjuk, és a vele történt csodát ünnepeljük, mondja Marius Vidican Atya, aki 2017 és 2024 között volt a Battonyai Román Ortodox Templom parókusa.
Megszólaló: Marius Vidican Atya, a Battonyai Román Ortodox Templom Parókusa.

A Baptista Egyház üzenete –. Az Isteni szeretet.
.Megszólaló: Petrica Cretu, a Méhkeréki Baptista Gyülekezet lelkipásztora.

Egyhazi hírek: Május 18-án tartották a Budapesti Román Ortodox Kápolbában, a Magyarországi Román Ortodox Egyház idei, első papi konferenciáját, A katolikus és az ortodox húsvét nem mindig esik egy időpontra. 2024-ben a görögkeleti kereszténységben a húsvétvasárnapot május 5-én, pont 5 héttel a katolikus húsvét után ünnepeltük. Pünkösd ünnepe, június 23-án lesz, öt héttel a katolikus Pünkösd után. Pünkösd ünnepe a húsvéti időszak megkoronázása. Csíksomlyó a katolikus vallású emberek híres Mária-kegyhelye, búcsújáróhelye és szellemi életének több évszázados központja. Minden pünkösdkor itt zajlik a híres csíksomlyói búcsú.

Válogatás a héten elhangzott anyagainkból:

Heti jegyzet: A fesztiválok időszaka van.

Interjú dr. Bucin Mihaelaval, Lucian Magdu életéről, költői tevékenységéről és, az értékes verskéziratáról, amely az ő birtokában van. A szegedi Pedagógiai Kar román nyelvi tanszékének vezetője, a magyar kéziratot románra fordítja. Megszólaló: dr. Mihaela Bucin.

Válogatás a május 26-án történt érdekesebb eseményekből.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább