Román nemzetiségi műsor – 20. hét

A május 13-19. közötti adások tartalmából.
 

Május 13., hétfő:
– Hírek, Sporthírek
– Nemzetközi és romániai eseménynaptár
– Népi kalendárium – Gabriela Rusu Păsărin (Román Regionális Rádió)
– Riport a május 10-én, Gyulán, a kilencedik alkalommal megrendezett „A női lélek kaleidoszkópja” című interdiszciplináris konferenciáról, amelyet a Szegedi Tudományegyetem Román Nyelvészeti Tanszéke, a temesvári Nyugati Egyetemmel és, a Nagyváradi „Emanuel” Egyetemmel közösen szervezett. Megszólaló: Adriana Foltut, Alin Citea, Eva Simon és Mihaela Bucin.
– A szegedi román tanszék tanárai és diákjai látogatást tettek az Aradi Nyugat Egyetemen.
– Méhkeréki népi hímzések és szőttesek. Beszélgetés Ileana Ruja

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Május 14., kedd:
– Hírek
– Válogatás a május 14-én történt érdekesebb eseményekből.
– Éppen 43 esztendővel ezelőtt, 1981. május 14-én Dumitru Prunariu, első román űrhajósként Leonyid Popov szovjet űrhajós parancsnoksága alatt a Szojuz-40-en indult a Szaljut-6 űrállomásra (Popov Farkas Bertalan repülésekor is az űrállomáson dolgozott). Az űrben végzett tudományos kutatásai elsősorban bolygónk mágneses terének tanulmányozását érintették. Dumitru Prunariu, 2000. április 15-én Gyulán tartott élménybeszámolót.
Megszólaló: Dumitru Prunariu.
– Harminc évvel az 1994-es labdarúgó-világbajnokság után még egyszer, utoljára pályára lép a romániai labdarúgás aranygenerációja. A Gheorghe Hagi, Miodrag Belodedici, Ilie Dumitrescu, Viorel Moldovan, Florin Răducioiu, Dan Petrescu vagy éppen Gheorghe Popescu által fémjelzett együttes május 25-én játszik búcsúmeccset. A Gálán ott lesz, mint az ellenfél csapat edzője José Mourinho.
Megszólaló: Árgyelán Krisztián.
– Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat: Dorinel Munteanu, a román válogatottban 1991 és 2007 között 134 alkalommal lépett pályára és 14 gólt szerzett.
– A Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes szervezésében, április 28-án megrendezett Virágzó Hagyomány Programsorozaton, zenészként is fellépet Popucza Görgy, aki – a helyi hagyományőrzők nagy örömére – három éve tanul hegedülni.
Megszólaló: Bágy György, az Eleki Román Hagyományőrző Néptánc Egyesület elnöke.
– Május 16-26. között rendezik meg Magyarország legnagyobb és leghosszabb gasztrokulturális fesztiválját, az idén 11 napos Szeged Napja Ünnepségsorozat.
– Pár napja, április 29-én volt a tánc világnapja. Két éve, Romániai néptánccsoportok is felléptek Szegeden, a Szeged Város Napja alkalmából tartott Nemzetiségi Gálán. Egy bolgár tánccsoport aTemes megyei Óbesenyöről érkezett. Az Aradi Zarandul Kulturális Egyesület román táncokkal lépet fel.
Megszólaló: Anca Cheveresan (Aradi Zarandul Kulturális Egyesület) és Pavel Velciog (Palucenka Bolgár Néptánccsoport)

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Május 15., szerda:
– Hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin, Román Regionális Rádió
– Interjú Valeria Tudosa Ambrussal az évszak gazdagságáról, a saját kertjében termesztett fűszernövényekről, virágokról, gyümölcsökről és zöldségekről. Egy régi mondás szerint „Az élet azzal a nappal kezdődik, amikor elültetsz egy kertet”. Hogy ez igaz-e vagy sem, azt majd eldöntik az interjú meghallgatása után, de tény, hogy a növények és virágok világa igazán lenyűgöző lehet. A kertészkedés jutalmai és jutalmai a legélvezetesebbek és leghasznosabbak – friss levegő, mozgás, természetközeliség, kreatív fejlődés, öröm, kikapcsolódás – igazi terápia! Megszólaló: Valeria Tudosa Ambrus
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: Harmincnyolc éve történt a „sevillai csoda”: BEK-et nyert a Steaua Bukarest csapata. 1986. május 7-én a Bukaresti Steaua: a Bajnokcsapatok Európa-kupája (a Bajnokok Ligája elődje) sevillai döntőjében legyőzte a Barcelonát. Első kelet-európai csapatként hódította el a kontinens legjobb klubjának járó serleget. A döntő hőse a 4 tizenegyest védő Helmut Ducadam volt. 1986-ban még nem volt színes tévéje sok kétegyházi szurkolónak, akik 1986. május 7-én este, a helyi művelődési házban nézték meg a döntőt. Helmut Ducadam, a Rekordok Könyvébe is bekerült. Harminc nappal a rajt előtt, Marco Rossi kihirdette a magyar labdarúgó-válogatott keretét a németországi Európa-bajnokságra. Megszólaló: Árgyelán Krisztian, Szelezsán Péter, Sorin Domsa, Kreszta István.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Május 16., csütörtök:
– Hírek
– Válogatás a május 16-án történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium.
– Radu Dragusint, a román válogatott védőjét dicsérte Ange Postecoglu május 13-án, kedden, a Tottenham-Manchester City (0-2) mérközés után. Dragusin a télen szerződött a Tottenhamhoz, ahol a jövő emberét látják benne. A tavassaz még kevesett játszott.
Megszólaló: Boka Tibor, Kreszta István.
Közel húsz év után újra van, helyi zenész Eleken. – mondta, keddi adásunkban Bágy György, az Eleki Román Hagyományőrző Néptánc Egyesület elnöke. Egykoron sok zenész volt itt. Közülük az egyik, Déri Mihály, aki a múlt század 70-es, 80-as éveiben a Magyarországi Románok Demokratikus Szövetsége által szervezett zenei táborokban is tanította a gyerekeket hegedülni.
Megszólaló: Bágy György, az Eleki Román Hagyományőrző Néptánc Egyesület elnöke és Déri Mihály
Heti jegyzet.
Megjelent a „Foaia Romaneasca” román hetilap új száma.
– A gyulai román gimnázium iskolarádiója minden szerdán jelentkezik új adásokkal. Az e heti műsorban is beszámol a műsor az iskola aktuális eseményeiről: vetélkedők, két osztály 47 diákja ballagott el május elején a gyulai Nicolae Bălcescu román gimnáziumból.
Megszólaló: Livia Stavaru, Diana Bogdan.
– Holnap lesz a Békéscsabai Román Nemzetiségi Önkormányzat hagyományos rendezvénye, az Országos Román Mesemondó Verseny. A hagyományoknak megfelelően, a megmérettetés a békéscsabai Meseházban kerül megrendezésre.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Május 17., péntek:
– Hírek
– Sport hírek
– Napi kalendárium
Az Európa-napot idén is megünnepelték Gyulán, a román közösség körében. A kulturális rendezvényt a gyulai Román Főkonzulátusa szervezte együtt a magyarországi Románok Kulturális Egyesületével. A kulturális programban elhangzottak: Románia, Magyarország és az Európai Unió nemzeti himnuszai, amelyeket a gyulai „Pro Musica” kórus adott elő; művészi pillanatok, amelyeket román, magyar és szerb fiatalok mutatták be.
Megszólaló: Daniel Banu, gyulai Román Főkonzul
– A nap szentjei – Május 17-én Szent Andronikosz apostol és Júniára emlékezünk.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Május 18., szombat:
– Hírek
– Napi kalendárium
– A békéscsabai Román Önkormányzat május 17-én rendezte meg a hagyományos „Gheorghe Gros” mesemondó versenyt. Szokás szerint a városi Meseházban került sor, mesés hangulatban. Amagyarországi román nemzetiségi iskolák tanulói vettek részt, így a résztvevő gyerekek ismét a román népmesék világába utaztak. A versenyt Juhász Tivadar, békéscsabai Román Önkormányzat elnöke nyitotta meg.
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: Harmincnyolc éve történt a „sevillai csoda”: BEK-et nyert a Steaua Bukarest csapata. 1986. május 7-én a Bukaresti Steaua: a Bajnokcsapatok Európa-kupája (a Bajnokok Ligája elődje) sevillai döntőjében legyőzte a Barcelonát. Első kelet-európai csapatként hódítótta el a kontinens legjobb klubjának járó serleget. A döntő hőse a 4 tizenegyest védő Helmut Ducadam volt. 1986-ban még nem volt színes tévéje sok kétegyházi szurkolónak, akik 1986. május 7-én este, a helyi művelődési házban nézték meg a döntőt. Helmut Ducadam, a Rekordok Könyvébe is bekerült. Harminc nappal a rajt előtt, Marco Rossi kihirdette a magyar labdarúgó-válogatott keretét a németországi Európa-bajnokságra.
– A nap szentjei – Május 18-án Jeruzsálemi Szent Cirillre emlékezünk.
– Az ortodox istentiszteletek menetrendje

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Május 19., vasárnap:
– Vallásos műsor „În lumea credinței” címmel. Húsvét utáni hatmadik vasárnap
– Húsvét utáni hatmadik vasárnap a Kenetvivők vasárnapja.
– Ezen a napon, a húsvéti időszak harmadik vasárnapján a szent kenethozó asszonyok emlékét ünnepeljük. Megszólalók: David Pop Atya, a budapesti „Keresztelő Szent János” román ortodox kolostor vezetője.
– Egyházi hírek: Több mint hatezren vettek részt április 26-án, a Portóban megrendezett „Reménység Találkozón”, amelyet a Billy Graham Evangélikus Egyesület szervezett. Patrikiosz, a bithiniai Prussza püspöke buzgón hirdette Krisztus evangéliumát és sok pogányt nyert meg a keresztény hitnek. Az Ortodox Egyház május – 19-én, Pruszai Szent Patrikra is emlékezik.
– Heti jegyzet (Megszólaló: Edda Illyés)
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Vallagatas több eseményről, amelyek az elmúlt héten zajlottak a magyarországi románok körében: Európa Nap Szegeden és Gyulán, mesemondó verseny Bekescsabán és papi konferencia Budapesten. Megszólalók: Daniel Banu, Románia gyulai főkonzulja; Florin Vasiloni, Románia szegedi főkonzulja; Sziluan Atya, a magyarországi románok püspöke; Juhász Tiberiu, a békéscsabai román önkormányzat elnöke.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Borítókép: pixabay

Olvasson tovább