Román nemzetiségi műsor – 19. hét

A május 6-12. közötti adások tartalmából.
 

Május 6., hétfő:
– Hírek
– Sport hírek
– Nemzetközi és romániai eseménynaptár
– Népi kalendárium. Megszólaló: Gabriela Rusu-Păsărin – 1:45 (Román Regionális Rádió)
– Siluan püspök húsvéti üzenete. Megszólaló: Siluan Atya, A Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke.
– Tudósítás a budapesti ortodox kápolnában tartott feltámadási szentmiséről. Siluan Atya, A Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke.
– Tudósítás a Gyulai Román „Nicolae Bălcescu” Gimnázium diákjainak búcsúztatójáról, amelyre május 1-jén került sor.
– „De dor și drag”, Zoe Fuicu húsvéti folklor műsora (Román Regionális Rádió)

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca

Május 7., kedd:
– Hírek
– Válogatás a május 7-én történt érdekesebb eseményekből.
– A Húsvét ünneplése nem zárul le a szent három nap elmúltával, hanem a következő vasárnapig, a Húsvét utáni második vasárnapig:Tamás vasárnapjáig tart. Ebben az időszakban, kevesebb házimunkát végeznek: Mosni is csak szerdán, csütörtökön és szombaton lehet a hagyomány szerint.
– Az idén már 28. alkalommal rendezi meg a Békéscsabai Román Nemzetiségi Önkormányzat az Országos Román Mesemondó Versenyt, melyet a 2015-ben elhunyt egykori elnök, Grósz György kezdeményezett a kilencvenes évek első felében. Az eleki iskolások is mennek a versenyre.
Megszólaló: Szelezsán Péter.
– Harmincöt éve történt a „sevillai csoda”: BEK-et nyert a Steaua Bukarest csapata. 1986. május 7-én a Bukaresti Steaua: a Bajnokcsapatok Európa-kupája (a Bajnokok Ligája elődje) sevillai döntőjében legyőzte a szinte hazai pályán játszó Barcelonát. Első kelet-európai csapatként hódítótta el a kontinens legjobb klubjának járó serleget. A döntő hőse a 4 tizenegyest védő Helmut Ducadam volt.
– Harmincnyolc éve még nem volt színes tévéje sok kétegyházi szurkolónak, akik 1986. május 7-én este, a helyi művelődési házban nézték meg a döntől.
Megszólaló: Krisztián Árdelean és Szelezsán Péter.
– 2011-ben, a Román Kulturális Intézet vendége volt Jenei Imre, a BEK-et nyert a Steaua Bukarest edzője és Helmut Ducadam, a Rekordok Könyvébe is bekerült kapus.
Megszólaló: Jenei Imre és Helmut Ducadam.
A Húsvétot követő fényes hét időszakában vagyunk. Folytatódik az ünnepi időszak. Népzenei műsor „De dor si drag” címmel.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Május 8., szerda:
– Hírek
– Nemzetközi és romániai eseménynaptár
– Népi kalendárium. Megszólaló: Gabriela Rusu-Păsărin – 1:50 (Román Regionális Rádió)
– Interjú egy aradi román hölggyel, aki hét éve telepedett le Battonyán. Az interjúban a battonyai románokról beszél, akik Magyarországon vásároltak olcsó házat. Megszólaló: Anghelina Crișan.
– Szurkolók Klubja c. sportműsor

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca

Május 9., csütörtök:
Disszidálása után a Bukaresti Steaua egykori játékosa, Marcel Raducanut, Németországban telepedett le és, lett a Borussia Dortmund sztárja. Egykori csapata, ahol 1982 és 1988 között játszott, bejutott a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjébe, miután a kedd esti visszavágón idegenben is 1-0-ra nyert Párizaban a PSG ellen.
A Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes szervezésében, április 28-án megrendezett Virágzó Hagyomány Programsorozatra meghívták az eleki és, a méhkeréki román táncosokat is, akik az esemény Gála-műsorában léptek fel. Bágy György, az Eleki Román Hagyományőrző Együttes vezetője, nagyon örül, hogy rengeteg táncos ismeri és, szereti a magyarországi román tánrokat.
Megszólaló: Bágy György, az Eleki Román Hagyományőrző Néptánc Egyesület elnöke.
Heti jegyzet.
Az idén már 18. alkalommal rendezték meg, május 3-5. között, Magyarország legnépszerűbb közösségi sporteseményét, az NN Ultrabalatont. Közép-Európa leghosszabb futóversenyén, az idén is rajthoz állt Árgyelán Krisztián, akinek a tervei között szerepel, hogy külföldi versenyeken is induljon az idén.
Megszólaló: Árgyelán Krisztián.

Az idén már 28. alkalommal rendezi meg a Békéscsabai Román Nemzetiségi Önkormányzat az Országos Román Mesemondó Versenyt, amely május 17-én lesz a békéscsabai Meseházban.
Megszólaló: Teodor Simonca.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Május 10., péntek:
Hírek
Május 10-e fontos pillanatot jelez Románia történelmében: I. Carol uralkodásának kezdetét és Románia első királyának megkoronázását. Megszólaló: I. Carol uralkodásának kezdetéről az „Én Romániát választom” rovatban beszél – Alex Minculescu. (Román Regionális Rádió)

Interjúk fiatalokkal a „Beszélgetés a fiatal generációval” című sorozatban. Az interjúk témája az, hogy milyen filmeket kedvelnek manapság a fiatalok.

Nemzetközi és romániai eseménynaptár

A román nyelv tájszólásokról beszél dr. Călinescu Judittal, a Szegedi Pedagógiai Kar román nyelvi tanszékének lektora. Megszólaló: dr. Judit Călinescu

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca

Május 11., szombat:
– Válogatás a május 11-én történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium.
– Pár napja, április 29-én volt a tánc világnapja. 1727-ben ezen a napon született Jean-Georges Noverre, a „Balett Shakespeare-jeként” ismertté vált táncos-koreográfus. Egy, április végen tartott rendezvényen, egykori magyarországi román néptáncosokra is emlékeztek.
Megszólaló: Bágy György, a népművészet mestere.
– Szurkolók Klubja c. műsorunk: Ezen a héten rendezték a labdarúgó Bajnokok Ligája elődőntőinek második mérkézét, A Reál Madrid nyerte meg a spanyol bajnokságot. A szerdai adás ismétlése.
– Dalok a szerencséről. Népzenei műsor.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Május 12., vasárnap:
Vallásos műsor „În lumea credinței” címmel. Húsvét utáni második vasárnap: Tamás vasárnapja.
Ma van Tamás vasárnapja: a mai nap Evangéliumáról. Megszólalók: Visarion Tuderici Atya, a Magyarországi Román Ortodox Püspökség titkára
A Baptista Egyház üzenete –. Az újjászületés bibliai, keresztény és egyben baptista érték. Megszólaló: Füstös Gyula, a Méhkeréki Baptista Gyülekezet volt lelkipásztora.
A Húsvétot követő fényes hét időszaka, Tamás Vasárnapjával fejeződik be. A Húsvét ünneplése nem zárult le, hanem folytatódott az elmúlt napokban is.
Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin
Heti jegyzet
Romániai és nemzetközi eseménynaptár

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Videó ajánló

Olvasson tovább