Román nemzetiségi műsor – 18. hét

Az április 29. és május 5. közötti adások tartalmából.
 

Április 29., hétfő:
– Hírek
– Sport hírek
– Nemzetközi és romániai eseménynaptár
– Népi kalendárium. Megszólaló: Gabriela Rusu-Păsărin (Román Regionális Rádió)
– A közelmúltban jelent meg Mihaela Birescu román nyelvű, gyermekeknek szóló irodalmi szöveggyűjteményének kötete. Adelina Olteanu Sturza, a battonyai román óvoda pedagógusa, a magyar nemzetiségű óvodai nevelés módszertanosa mutatja be a könyvet.
– Tudósítás a „Megváltó nyomában a Szentföldön: történelem és jelen” című rendezvényről, amelyre április 24-én került sor a Magyarországi Románok Kulturális Szövetségének gyulai székházában, ahol a Szentföld történelméről és jelenéről tartott előadást Marius Maghiaru, budapesti román ortodox lelkész. Megszólaló: Marius Maghiaru
– A mai román nyelv dialektusairól és a körösi nyelvjárásról, a magyarországi román nyelvjárással való hasonlóságokról beszél dr. Judit Călinescu, szegedi román tanszékének lektora.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca

Április 30., kedd:
Hírek.
Válogatás az április 30-án történt érdekesebb eseményekből.
Népi kalendárium.
A héten rendezik a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőit. Az első kör első játéknapján, ma este a Bayern München a Real Madriddal játszik. Ebből a párosításból, a szurkolók a Realt tartják esélyesnek a továbbjutásra.
Megszólaló: Szelezsán Péter.
A nagyhét napjairól: Ma van nagykedd, amikor a tíz szűzről szóló evangéliumi példabeszédre emlékezünk.
Megszólaló: Cosmin Pop Atya a Zsákai Román Ortodox Templom parókusa.
Hogyan várták egykoron a Húsvétot Eleken.
Megszólaló: Bágy György.
A 2024/2025-es tanévben több tanulója lesz az Eleki Román Nemzetiségi Általános Iskolának, amelynek a fenntartója 2013-óta, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata. Szeptemberben, az első osztályban 22-en fogják megkezdeni tanulmányaikat, mondja Szelezsán Péter, az iskola igazgatója.
Megszólaló: Szelezsán Péter.
Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat: Bemutatjuk Zombori Vilmos (1906-1993) román válogatott labdarúgót, kapust. 1926 és 1935 között hat alkalommal szerepelt a román válogatottban. Tagja volt az 1934-es olaszországi világbajnokságon részt vevő csapatnak.
Zenés kirándulás a román gasztronómia világában. Ételek a Húsvéti asztalon.
Megszólaló: dr. Mihaela Bucin, a szegedi román tanszék vezetője és Kaupert Júlia

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Május 1., szerda:
Hírek
Sport hírek
Tudósitás – A Szarvasi „Gál Ferenc” Egyetem Pedagógiai Karának 11. Országos Konferenciája a „Tanítás és nevelés” címet viselte. Nemzetiségi – lehetőségek és megoldások nemzetközi kontextusban” címmel került megrendezésre, április 17-én. Az előadásokat Dr. Birescu Mihaela, a Pedagógiai Kar Román Tanszékének vezetője moderálta.
A Magyarországi Románok Kulturális Szövetsége, április 24-én egy Kulturális Szalont szerveztek, melynek témája: „A Megváltó nyomában a Szentföldön. Történelem és aktualitás” címmel. Ezúttal, az ortodox húsvéti böjt idején, Marius Maghiaru ortodox pap és a magyarországi Románok Kulturális Szövetség elnöke vállalta, hogy előadást tart Izrael és Palesztina történetéről és jelenlegi helyzetéről.
Szurkolók Klubja c. sportműsor: Szurkolók Klubja c. sportműsor: Érdekes dolgokról a labdarúgás világában. Interjú Elisabeta Lipă korábbi román evezőssel, aki 16 évesen kezdett el evezni, és egy évvel később beválasztották a román olimpiai csapatba, ahol majdnem 24 évig maradt. 1981-ben, a junior világbajnokságon nyerte sportolói pályafutása első érmét. 1984-ben, Los Angelesben, 19 évesen szerezte meg első olimpiai bajnoki címét kétpárevezős evezésben. Ez csak a kezdete volt legendás sportkarrierjének.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Május 2., csütörtök:
– Hírek.
– Válogatás a május 2-án történt érdekesebb eseményekből.
– A Bajnokok Ligája elődöntőinek az első meccseit játszották kedden és szerdán. Április 30-án a Bayern München döntetlent (2-2) játszott a Real Madriddal, míg tegnap este, május 1-én a másik német csapat, a Borussia Dortmund 1-0-ra verte a Paris Saint-Germain csapatát. A visszavágókat jövő héten játszák.
Megszólaló: Kimpián Péter és Szelezsán Péter.
– Két osztály 47 diákja ballagott el május elsején a gyulai Nicolae Bălcescu román gimnáziumból.
– A nagyhét napjairól: A nagyhét ünnepeinek sorában a nagycsütörtök a gyász napja.
Megszólaló: Cosmin Pop Atya a Zsákai Román Ortodox Templom parókusa.
– A 2024/2025-es tanévben is sok vetélkedőn és versenyen szerepeltek az eleki román iskola tanulói.
Megszólaló: Szelezsán Péter.
– Holnap jelenik meg a „Foaia Romaneasca” román hetilap új száma.
– Heti jegyzet.
– Az idén már 18. alkalommal rendezik meg, május 3-5. között, Magyarország legnépszerűbb közösségi sporteseményét, az NN Ultrabalatont. A Balatont megkerülő egykörös verseny, Közép-Európa leghosszabb futóversenye. Az elmúlt évhez hasonlóan részt vesz a versenyen a kétegyházi Árgyelán Krisztián is, aki egykoron mindig rajthoz állt a Békéscsaba-Arad-Békéscsaka Szupermaratonon is. Ezt a versenyt már pár éve nem rendezik meg.
Megszólaló: Árgyelán Krisztián.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Május 3., péntek:
– Ortodox húsvét – Az ünnep jelentése, hagyományok és szokások
Megszólaló: Margit Tát, méhkeréki polgármester, Ionuț Negrău, ortodox pap, Abel Puha, Tiberiu Juhász
– Az ortodox keresztények ma ünneplik a nagypénteket, a húsvét és a nagyböjt előtti utolsó pénteket. Ebből az alkalomból a mai interjúban Cristian Săraru, battonyai román ortodox pap beszélt nekünk, a szokásokról és a hagyományokról.
Megszólaló: Cristian Săraru, battonyai román ortodox pap
– A Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye Húsvéti üzenete
Megszólaló: †Siluan, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Május 4., szombat:
– Hírek
– Napi kalendárium
– Tudósitás – Ortodox húsvét – Az ünnep jelentése, hagyományok és szokások
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: Szurkolók Klubja c. sportműsor: Érdekes dolgokról a labdarúgás világában. Interjú Elisabeta Lipă korábbi román evezőssel, aki 16 évesen kezdett el evezni, és egy évvel később beválasztották a román olimpiai csapatba, ahol majdnem 24 évig maradt. 1981-ben, a junior világbajnokságon nyerte sportolói pályafutása első érmét. 1984-ben, Los Angelesben, 19 évesen szerezte meg első olimpiai bajnoki címét kétpárevezős evezésben. Ez csak a kezdete volt legendás sportkarrierjének.
– A nap szentjei – Május 4-én Tarzuszi Szent Pelágiára emlékezünk.
– Az ortodox istentiszteletek menetrendje

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Május 5., vasárnap:
– Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel. – Húsvét vasárnapja
– Húsvét üzenete.
Megszólalók: Siluán Atya, a Magyarszági Román Ortodox Egyház Püspöke.
– A Feltamadás csodájának ténye.
Megszólaló: Petrica Cretu, a Méhkeréki Baptista Gyülekezet lelkipásztora.
– Hogyan várjuk a Húsvét ünnepét?
Megszólaló: Ionut Negrau Atya, a Mégkeréki Román Ortodox Templom parókuasa.
– Magdalai Mária, egy másik Mária, Jakab és József anyja, Salomé, Johanna, és még más asszonyok mentek először Jézus sírjához. A női lélek valahogy mindig érzékenyebb, törékenyebb, sebezhetőbb, emiatt kiszolgáltatottabb is – környezetének, de saját belső fájdalmának is. Ezért olykor mélyebben és emocionálisabban éli meg az egyes kritikus szituációkat. Ez a mély érzelmi és lelki szorongás Jézus szenvedése és halála miatt nem hagyta az asszonyokat aludni két éjszakán át, hanem ők voltak az elsők, akik szinte rohantak Jézus sírjához.
Megszólaló: Dr. Csóka István presbiter.
– Húsvéti összeállítás sok zenével.
– Heti jegyzet: Ünnepi gondolatok.
– Röviden a jeruzsálemi Szent Sírról és a Szent Lángról, amely emberi értelmünk számára felfoghatatlan, természetfölötti isteni csoda.
– Népi kalendárium. A rovat témája: Húsvét vasárnapja Megszólaló: Gabriela Rusu-Păsărin
– Húsvéti koncert a gyulai Pro Musica Kórussal – felvétel

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább