Román nemzetiségi műsor – 17. hét

Az április 22-28. közötti adások tartalmából.
 

Április 22., hétfő:
Nemzetközi és romániai eseménynaptár

Népi kalendárium. Megszólaló: Gabriela Rusu-Păsărin
Riport az április 19-i eseményről, amikor a Szegedi Tudományegyetemen a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Nemzetiségi Tanszékének 3. konferenciája zajlott. A konferencián részt vett dr. Döbör András, a Pedagógiai Kar dékánja, Florin Trandafir Vasiloni, Románia szegedi főkonzulja, valamint a sajtó képviselői, a tanszék oktatói és hallgatói. A román tanszék részéről előadást tartott prof. dr. Mihaela Bucin és Denisa Tamaș, elsőéves hallgató beszélt a magyarcsanádi monolitkeresztről, valamint a magyarországi román oktatás helyzetéről Gheorghe Cozma, a Magyarországi Románok Önkormányzatának elnöke. Megszólaló: dr. Mihaela Bucin, román tanszék vezetője, Gheorghe Cozma, a Magyarországi Románok Önkormányzatának elnöke.
Tudósítás az április 20-i, szombati ünnepségről a battonyai román ortodox egyházközségben, amelyet Szent György tiszteletére szenteltek. Megszólaló: Siluan Atya, A Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke és Cristian Săraru, battonyai román ortodox lelkész
A román nyelv négy dialektusáról beszél dr. Călinescu Judittal, a Szegedi Pedagógiai Kar román nyelvi tanszékének lektora. Megszólaló: dr. Judit Călinescu (hangképes tudósítás
Missziós nap az egyházközség számára Pusztaottlakán, amelynek körében volt a főtisztelendő Siluan püspök a szentmisén.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca

Április 23., kedd:
Hírek
Sport hírek
Napi kalendárium
Április 23 – A könyv nemzetközi napja egyben a szerzők és a szerzői jogok előtti tisztelgés napja is. Április 23-át minden évben az olvasás és annak rejtett örömeinek fontosságának hangsúlyozására szánjuk, hogy színesítsük képzelőerőnket, szórakozzunk és tanuljunk, többet tudjunk meg a világról. Ebből az alkalomból, Eva Iova Șimon, a „Foaia românească” román újság főszerkesztője bemutatta Anița Nandriș-Cudla „20 év Szibériában – Emlékek az életből” című könyvet.
Megszólaló: Eva Iova Șimon, a „Foaia românească” román újság főszerkesztője
Tudósitás – Nagy izgalommal vettek részt tegnap, április 22-én a román nemzetiségi iskolások az OÁTV (Országos Általános Iskolai Tanulmányi Verseny) elnevezésű román nyelv és irodalom, valamint román kultúra és civilizáció országos olimpia szóbeli versenyen. Az olimpiát a magyarországi Románok Országos Önkormányzata székhelyén rendezték meg, ahol méhkeréki, battonyai és gyulai diákok vettek részt.
Megszólaló: Bogdan Diana, gyulai román iskola román tanára, Csomor Cosmina, battonyai román iskola diákja
Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat: A gólt szerző labdarúgókapusok listáján, Románia előkelő helyen szerepel, 25 kapussal, akik pályafutásuk során legalább egy gólt szereztek. A legtöbb kapus szabadrúgásból vagy 11-esből szerzett gólt. Helmut Ducadam kétszer volt eredményes, az egyik gólját, még az aradi UTA játékosaként kirúgásból szerezte. Focisták, akik fontosnak tartják a tanulást: Ion Robert.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Április 24., szerda:
– Hírek
– Nemzetközi és romániai eseménynaptár
– A magyarországi román iskolák diákjai április 22-én részt vettek az OÁTV (Országos Általános Iskolai Tanulmányi Verseny) elnevezésű országos verseny szóbeli szakaszán román nyelv és irodalomból, valamint román kultúrából és civilizációból. A versenyt Gyulán rendezték meg, a Méhkeréki, Battonyai és Gyulai román iskolák diákjainak részvételével.
Megszólaló: Pop Maia, gyulai diák és a méhkeréki és a battonyai tanulók felkészítő tanárai: Mihaela Baicu és Anca Stan
– Interjú a Magyarcsanádi monolitkeresztről, amelyről Tămas Denisa hallgató tartott előadást a Szegedi Juhász Gyula Pedagógiai Kar Nemzetiségi Tanszékének 3. konferenciáján. Megszólaló: Denisa Tămas
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: Április 16-án, 100 nappal a 2024-es párizsi olimpiai játékok kézilabda versenyének kezdete előtt sorsolták ki a párizsi olimpia női és férfi tornájának csoportbeosztását. A nőknél és férfiaknál egyaránt 12 csapat indul. A magyar női válogatott Angola, Brazília, Spanyolország, Hollandia, Franciaország, a férfiak Argentína, Egyiptom, Norvégia, Dánia, Franciaország válogatottjával került egy csoportba. Már régen nem fordult elő, hogy mind a két csapat ott legyen az Olimpián. Két német csapat is ott lesz a Bajnokok Ligája elődöntőjében, és megvan arra is az esély, hogy német házi döntőt játszanak a foci BL-ben. Megszólaló: Kimpián Péter.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Április 25., csütörtök:
Hírek.

Válogatás az április 25-én történt érdekesebb eseményekből.

Népi kalendárium.
A Bajnokok Ligája elődöntőjének pontos menetrendje: Április 30-án a hatszoros győztes Bayern München fogadja a 14 diadalával csúcstartó Real Madridot, míg egy nappal később, május 1-én a másik német csapat, az 1997-ben aranyérmes Borussia Dortmund játszik a Paris Saint-Germain csapatával.
Megszólaló: Kimpián Péter.

Püspöki Szent Liturgia volt Szent György napja alkalmával, április 23-án, a Gyulai Szent Miklós Katedrálisban.
Megszólaló: Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspüke.

A nagyböjt vasárnapjairól. A húsvét előtti böjti időszak hat vasárnapot foglal magában. Április 28-án lesz a Virágvasárnap, amely a húsvét előtti vasárnap neve. Április 21-én, nagyböjt 5. vasárnapján Egyiptomi Szent Máriára is emlékeztünk.
Megszólaló: Marius Vidican Atya, a Battonyai Román Ortodox Templom volt parókusa.

Megjelent a „Foaia Romaneasca” román hetilap új száma. – 4.44. (tudósítás: László Anita)
Heti jegyzet: Április 22-én, a Föld napja alkalmából sok eseményt rendeztek világszerte, hogy felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására.
A gyulai román gimnázium iskolarádiója minden szerdán jelentkezik új adásokkal. Az e heti műsorban, több iskolai vetélkedőről is szó volt.
Megszólaló: Livia Stavaru, Diana Bogdan.

2024-ben 18. alkalommal rendezik meg Magyarország legnépszerűbb közösségi sporteseményét, az NN Ultrabalatont. A Balatont megkerülő egykörös verseny, Közép-Európa leghosszabb futóversenye, amelyen az idén is rajthoz áll Árgyelán Krisztián, a Kétegyháti Román nemzetiségi Iskola tanára. A verseny május 2-5. között lesz.
Megszólaló: Árgyelán Krisztián.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Április 26., péntek:
– Hírek
– Sport hírek
– Napi kalendárium
– Sorozat – „Beszélgetés a mai fiatalokkal”
– Minden pénteki adásban várunk benneteket egy párbeszédre a magyarországi román közösség aktív fiataljaival. A mai adásban beszélgettünk arról, hogy Miért fontos a nagyszülők és az unokák közötti kapcsolat?. Itt is közvetítjük a legújabb slágereket és mosolyokat! Hallgassátok meg a „Beszélgetés a mai fiatalokkal” minden pénteken.
Megszólaló: Estera Iurasoc, Hunor Szabó, Felicia Caraiman, gyulai „Nicolae Bălcescu” gimnázium 11. osztályos diákjai
– A kétegyházi román általános iskola május 11-én a „Nemzedékek találkozója” elnevezésű rendezvényt szervezi meg a román tanítás újraindulásának 75. évfordulója alkalmából. Az iskola vezetősége ünnepi műsorral készül. Zombainé Szarka Mária, nyugdíjas pedagógus, a mai adásunkban az oktatási intézmény történetéről beszélt. Folytatjuk a második résszel a holnapi műsorunkban.
– Tudósitás – 1922. április 26-án született Ștefan Augustin Doinaș román költő, esszéista, műfordító, akadémikus és politikus.
– A nap szentjei – Április 26-án Szent Baszileosz, és Szent Glaphyra emlékezünk.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Április 27., szombat:
– Hírek
– Napi kalendárium
– Népi kalendárium:
A mai adásunkban folztatjuk tegnapi temánkat, a kétegyházi román általános iskola május 11-én a „Nemzedékek találkozója” elnevezésű rendezvényt szervezi meg a román tanítás újraindulásának 75. évfordulója alkalmából. Az iskola vezetősége ünnepi műsorral készül. Zombainé Szarka Mária, nyugdíjas pedagógus, a mai adásunkban az oktatási intézmény történetéről beszélt.
– Szurkolók Klubja c. sportműsor:
Április 16-án, 100 nappal a 2024-es párizsi olimpiai játékok kézilabda versenyének kezdete előtt sorsolták ki a párizsi olimpia női és férfi tornájának csoportbeosztását. A nőknél és férfiaknál egyaránt 12 csapat indul. A magyar női válogatott Angola, Brazília, Spanyolország, Hollandia, Franciaország, a férfiak Argentína, Egyiptom, Norvégia, Dánia, Franciaország válogatottjával került egy csoportba. Már régen nem fordult elő, hogy mind a két csapat ott legyen az Olimpián. Két német csapat is ott lesz a Bajnokok Ligája elődöntőjében, és megvan arra is az esély, hogy német házi döntőt játszanak a foci BL-ben.
– A nap szentjei – Április 27-én Szent Simon apostolra emlékezünk.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Április 28., vasárnap:
Az április 28. (vasárnapi) román műsor tervezett tartalma:

Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel. Ma van a nagyböjt hatodik vasárnapja – Virágvasárnap

Virágvasárnappal veszi kezdetét a nagyhét. Ezen a napon arra emlékezünk, amikor Jézus bevonult Jeruzsálembe. Különleges időszak veszi ma kezdetét, ugyanis a nagyhét a húsvétra felkészítő nagyböjt utolsó időszaka.
Megszólaló: Cosmin Pop, a Zsákai Román Ortodox Templom Parókusa.

Április 23-án ünnepeltük Szent György napját. A Gyulai Román Ortodox Kápolnában is megemlékeztek a Szentről.

Szent György a Battonyai Román Ortodox Templom védőszentje. A battonyai románok, április 20-án ünnepelték meg templomukat. Püspöki Szent Liturgia volt a battonyai román ortodox egyházközségben, amelyet Szent György tiszteletére szenteltek.
Megszólaló: Siluan Atya, A Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke és Cristian Săraru, battonyai román ortodox lelkész.

Válogatás a héten elhangzott anyagainkból:

Heti jegyzet: Április 22-én, a Föld napja alkalmából sok eseményt rendeztek világszerte, hogy felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására.

A magyarországi román iskolák diákjai április 22-én részt vettek az OÁTV (Országos Általános Iskolai Tanulmányi Verseny) elnevezésű országos verseny szóbeli szakaszán román nyelv és irodalomból, valamint román kultúrából és civilizációból. A versenyt Gyulán rendezték meg, a méhkeréki, battonyai és gyulai román iskolák diákjainak részvételével.
Megszólaló: Pop Maia, gyulai diák és a méhkeréki és a battonyai tanulók felkészítő tanárai: Mihaela Baicu és Anca Stan.

Interjú a Magyarcsanádi monolitkeresztről, amelyről Tamas Denisa hallgató tartott előadást a Szegedi Juhász Gyula Pedagógiai Kar Nemzetiségi Tanszékének 3. konferenciáján.
Megszólaló: Denisa Tămas.

Népi kalendárium. A rovat témája: virágvasárnapi szokások.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Videó ajánló

Olvasson tovább