Román nemzetiségi műsor – 16. hét

Az április 15-21. közötti adások tartalmából.
 

Április 15., hétfő:
Hírek.

Válogatás az április 15-én történt érdekesebb eseményekből.

Népi kalendárium. – A csodatévő ikon.
Megszólaló: Gabriela Rusu-Pasarin
Sport, női tenisz: Románia bejutott a világ legjobb 12 csapatát felvonultató őszi Billie Jean King-kupa-fináléba, miután szombaton 3-2-re legyőzte Ukrajnát.
A nagyböjt negyedik vasárnapján (április 14-én) az Ortodox Egyház, a hetedik században élt Létrás Szent János személyére irányította figyelmünket. A Szent emléknapja március 30-ra esik, de Nagyböjt negyedik vasárnapján is megemlékeznek róla, valószínűleg azért, mert a monostorokban nagyböjt idején felolvassák híres könyvét, a Mennyekbe vezető létrát. Erről a fő művéről kapta melléknevét, a „létrást” is.

Az Eleki Román Hagyományőrző Néptáncegyüttesről sokszor beszélünk műsorinkban. Az idén is beszámoltunk már a Hagyományos Eleki Román Batyus Bálról vagy éppen, a pocsaji román-magyar vőfélytalálkozóról. Bágy György, a táncscoport vezetője most nem a táncról, a hagyományok ápolásáról, hanem egy több mint 30 éve történt filmforgatás emlékét eleveníti fel. Haumann Péter, Bacsa Ildikó, Moór Marianna – néhány név azon színészek közűl, akikkel együtt szerepeltek, az 1993-ban Móricz Zsigmond regénye nyomán forgatott „Fáklya” c. tévéfilmben az eleki román táncosok, akik ma is szívesen emlékeznek a szentendrei forgatásra.
Megszólaló: Bágy György, Az Eleki Román Hagyományőrző Egyesület elnöke.

Zenés összeállítás: Legismertebb román filmzenék.
Megszólaló: dr. Mihaela Bucin, a szegedi román tanszék vezetője.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Április 16., kedd:
A “Bánságban Otthon” Egyesület és a Budapesti Román Kulturális Intézet egy kiállítás keretében mutatta be a Bánság gazdag mulinologiai azaz, malmászati örökségét. A kiállítás 2024. március 19. – április 9. között Budapesten volt látogatható. Április 10.-én Szegeden, a Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetében is bemutatták a kiállítást. Beszélgetés dr. Ozsváth Gábor Dániellel, a Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Karának docensével a molinológiáról.
Megszólaló: dr. Ozsváth Gábor Dániel, a Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Karának docense, etnográfus és kulturális antropológus.

Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat: 1973. október 14-én a Román labdarúgó-válogatott 9-0-ra verte Finnországot. Ez a román csapat lagenagyobb arányú győzelme, amelyet az 1974-ben NSZK-ban rendezett világbajnokság selejtezőjében ért el. A rekordnak nem volt eredménye, a csapat nem jutott ki a németországi tornára.
Virgil Oprea nemcsak a Szegedi Román Egyesület tagja, hanem a Postás Nyugdíjasok Klubjának is, amelyekkel szívesen vesz részt hazai és külföldi kirándulásokon egyaránt. Volt olyan év is, amikor négy országban is járt. Megszólaló: Virgil Oprea.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Április 17., szerda:
Hírek
Sport hírek
Április 15-én ünnepeltük a művészet világnapját. A világnapot 2012-ben hozták létre a Nemzetközi Művészeti Szövetség kezdeményezésére a 2011-ben Mexikóban tartott 17. közgyűlésén. Az ünneplés dátumát Leonardo da Vinci olasz festő, szobrász, építész, feltaláló és humanista emlékére választották, aki 1452. április 15-én született. A művészet világnapja alkalmából nemcsak a művészeteket ünnepeljük, hanem azokat a művészeket is, akik hozzájárulnak az egyetemes kultúra és szellemiség gazdagításához. Mai adásunkban készítettünk egy anyagot Sabin Drăgoi-ról, aki 1894. június 6-án született Arad megyében és aki egyr omán zeneszerző és folklorista volt.
Megszólaló – szerkesztő: Kreszta István
Szurkolók Klubja c. sportműsor: Érdekes dolgokról a labdarúgás világában
Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Április 18., csütörtök:
Hírek
Sport hírek

Heti jegyzet. Megszólaló: Edda Illyes

Lapszemle. Holnap jelenik meg a Foaia romanescă legújabb száma. Tudósítás: László Anita

A dialektológiáról, román nyelvi sorozat dr. Călinescu Judittal, a Szegedi Pedagógiai Kar román nyelvi tanszékének lektorával.
Megszólaló: dr. Judit Călinescu

A Măestria hagyományos romániai ingvarró csoportról, amelyet tavaly az UNESCO örökség részévé nyilvánítottak. Megszólaló: Stela Moldovanu, a Măestria csoport alapítója

Hírek a gyulai Nicolae Bălcescu Román Általános Iskola és Gimnáziumból, az iskolarádió rovatában, Livia Stăvaruval. Megszólaló: Livia Stăvaru, román tanár

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca

Április 19., péntek:
Hírek
Sport hírek
Tegnap a gyulai Román Kulturális Központ termében került megrendezésre „A Pandamedvék gyönyörű világ „,című előadásra, Tapasztó Ernő rendezésében. A darab középpontjába került Tapasztó Alexandra és Bálint Richárd UNITER-díjas színművészek.
Sorozat – „Beszélgetés a mai fiatalokkal”
Minden pénteki adásban várunk benneteket egy párbeszédre a magyarországi román közösség aktív fiataljaival. A mai adásban arról beszélgettünk, hogy mit jelent a divat a mai fiatalok szemében és a második téma arról szólt milyen lenne az élet elektromosság nélkül, és hogyan befolyásolná az emberi kapcsolatokat. Itt is közvetítjük a legújabb slágereket és mosolyokat! Hallgassátok meg a „Beszélgetés a mai fiatalokkal” minden pénteken.
Megszólaló: Mara Stăvaru, Silvia Juhász, Georgiana Szabó, gyulai „Nicolae Bălcescu” gimnázium 10. osztályos diákjai

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Április 20., szombat:
– Hírek
– Napi kalendárium
– Tudósitás – Román kulturális emléktábla „Familia” újság Budapesten
– Tudósitás – Drăgan Muntean 1955. április 18. Született és 2002. április 20. elhunyt. Román népzene ismert énekes volt. A művész 20 évig tartó pályafutása során nagy népszerűségnek örvendett.
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: Érdekes dolgokról a labdarúgás világában

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Április 21., vasárnap:
Vallásos műsor „In lumea credinței” címmel. – Nagyböjt ötödik vasárnapja van ma.

A Román Ortodox Egyház nagyböjt 5. vasárnapján Egyiptomi Szent Máriára is emlékezik.

Nagyböjt 5. vasárnapján a megtérésről szól az Evangélium.
Megszólaló: Marius Vidican Atya, a Battonyai Román Ortodox Templom volt parókusa.

A Baptista Egyház üzenete –.A kereszt és a belőle áradó szeretet.
Megszólaló: Petrica Cretu, a Méhkeréki Baptista Gyülekezet lelkipásztora.

Romániai és nemzetközi eseménynaptár

Heti jegyzet. Megszólaló: Edda Illyes

Népi kalendárium, a rovat témája Szent György hagyományai és szokásai. Megszólaló: Gabriela Rusu-Păsărin

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Videó ajánló

Olvasson tovább