Román nemzetiségi műsor – 15. hét

Az április 8-14. közötti adások tartalmából.
 

Április 8., hétfő:
– Hírek
– Nemzetközi és romániai eseménynaptár – tudósítás Boka Tibor
Népi kalendárium. Megszólaló: Gabriela Rusu-Păsărin
– Interjú dr Gheorghe Petrușan tanárúrral. A tanárúr beszél a román nyelvi tanszék történetéről, idén a tanszék fennállásának 75. évfordulóján. Megszólaló: prof. univ. dr. Georghe Petrușan, a Szegedi Juhász Gyula Pedagógiai Kar román nyelvi tanszékének volt vezetője.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Április 9., kedd:
– Hírek.
– Válogatás az április 9-én történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium.
– A “Bánságban Otthon” Egyesület és a Budapesti Román Kulturális Intézet egy kiállítás keretében mutatja be a Bánság gazdag mulinologiai azaz, malmászati örökségét. A kiállítás 2024. március 19. – április 9. között Budapesten volt látogatható. Április 10.-én Szegedre, Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetébe költözik a kiállítás. A megnyító 18.00. ótai kezdettel lesz.
Megszólaló: Radu Trifán, a “Bánságban Otthon” Egyesület elnöke, Ioana Anghel, a Budapesti Román Kulturális Intézet igazgatója és dr. Ozsváth Gábor Dániel, a Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Karának docense, etnográfus és kulturális antropológus.
– Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) 32. fordulójában a Liverpool 2-2-es döntetlent játszott a Manchester United otthonában.
– Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat: Közép- és Kelet-Európai turnén járt a Liverpool 1936-ban. Prága, Zágráb és Belgrád mellett a híres angol csapat játszott Temesváron és Bukarestben is. A Venus Bukarest és a Ripensia Timisoara, a korszak két legsikeresebb és erősebb romániai csapatai voltak az angolok ellenfelei. A Liverpoolban már játszott Matt Busby is, aki később a Menchester United legendás edzője lett. – 10.52. (tudósítás: Bauer Adam)
– A Hologfar együttes dalaiból. A román rockegyüttes a 2000-es évek elején Gyulán is koncertezett.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Április 10., szerda:
– Hírek
– Nemzetközi és romániai eseménynaptár – tudósítás Boka Tibor
– Népi kalendárium – rovat a gyógyító növényekről, amelyeket ebben a hónapban gyűjthetünk, és arról, hogy a néphagyomány szerint hogyan gyűjtik őket, hogy hasznosak legyenek. Gabriela Nedelcu Păsărin, Román Regionális Rádió
– Riport a szegedi román nyelvű ortodox istentiszteletek jövőbeni megtartásának lehetőségéről. A román ortodox istentiszteleteket 1996-ban Aurel Becan atya, a magyarcsanádi román ortodox lelkész kezdeményezte, és havonta egyszer, minden hónap negyedik vasárnapján tartották. Több mint két évtizeden át a város szerb ortodox székesegyházában tartották, amely a katolikus Dóm közvetlen közelében található, majd körülbelül négy évig a város Forrás Szállója által biztosított helyiségben kialakított kápolnában tartották, és a covid járvány idején szüneteltek. Most a szegedi római katolikus püspök Kiss Rigó László, jóindulatával, aki felajánlott egy kápolnát a vasárnapi istentiszteletekre, valószínűleg a közeljövőben, ismét lesz Szegeden román nyelvű ortodox istentisztelet. Megszólaló: Siluan atya, a magyarországi román ortodox püspök és Florin Vasiloni, Románia szegedi főkonzulja
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: Riporter: Kreszta István
– „De dor și drag” – Daniela Băcilă folklórműsora a Temesvári Rádióból.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Április 11., csütörtök:
– Hírek.
– Válogatás az április 11-én történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium.
– Harminc évvel az 1994-es labdarúgó-világbajnokság után még egyszer, utoljára pályára lép a romániai labdarúgás aranygenerációja. Az a Gheorghe Hagi, Miodrag Belodedici, Ilie Dumitrescu, Viorel Moldovan, Florin Răducioiu, Dan Petrescu vagy éppen Gheorghe Popescu nevei által fémjelzett együttes, amelyik a amerikai világbajnokságon a negyeddöntőbe jutott. A búcsúmmeccs május 25-én lesz. Az ellenfél csapatában is egykori világsztárok játszanak majd ill. a csapat edzője José Mourinho lesz.
Megszólaló: Árgyelán Krisztián
– Megjelent a „Foaia Romaneasca” román hetilap új száma.
– Heti jegyzet: A munka jövője a robottechnika.
– A nagyböjt feléhez közeledve ünepeltük vasárnap, április 7-én, a Keresztet ünnepét. A Szent Kereszt tavaszi ünnepe, mintegy 1400 évvel ezelőtt lett bevezetve.
– 157 éve vette meg az USA Alaszkát az oroszoktól. 1867. április 9-én az USA szenátusa 27:17 arányban ratifikálta a vételt. Az üzletben nagy szerepe volt egy gyulai származású románnak is.
Megszólaló: Árgyelán György.
– Nagy karriert futott be Pomucz György (Pomutz) egy gyulai román kovács fia, aki 1818-ban született. Az alföldi kisvárosból indulva jutott el előbb Klapka mellé a komáromi erődbe, majd a szabadságharc bukása után az Egyesült Államokba, ahol a polgárháborúban az északiak oldalán harcolva egészen tábornoki rangig vitte.
Megszólaló: dr. Berényi Mária, a Magyarországi Románok Kutatóintézetének az igazgatója.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Április 12., péntek:
– Hírek.
– Válogatás az április 12-én történt érdekesebb eseményekből.
– 1949. április 12-án született Florin Zamfirescu román színházi és filmszínész, rendező, egyetemi tanár. – 2.15. (tudósítás: László Anita)
– Aktulitások a sport világából.
– Pénteki Sorozatunk „Beszélgetés a fiatalokkal” címmel.
Minden pénteken várjuk hallgatóinkat egy párbeszédre a magyarországi román közösség aktív fiataljaival. A mai adásban a testvéri kapcsolatokkról beszélgetünk Szabó Hunorral és Jurasoc Eszerrel, a gyulai román gimnázium diákjaival.
Megszólalók: Estera Iurasoc, Hunor Szabó, a gyulai „Nicolae Bălcescu” gimnázium 11. osztályos diákjai.
– „A Húsvét gyelmekszemmel” volt a címe annak a nemzetközi rendezvénynek, amelyet a Battonyai Magdu Lucian Román Általános Islola és Óvoda rendezett. Romániai óvodák is képviseltették magukat az eseményen.
Megszólaló: Olteanu-Sturza Adelina, óvónő/szakvizsgázott mesterpedagógus, szaktanácsadó.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Április 13., szombat:
– Hírek
– Napi kalendárium
– Április 18-án, csütörtökön 18 órai kezdettel a gyulai Román Kulturális Központban kerül sor Matei Vișniec „A pandamacik gyönyörű világa” című színházi előadásának bemutatójára, Tapasztó Ernő rendezésében. A darabban Tapasztó Alexandra és az UNITER-díjas Bálint Richárd színészek játszanak. A rendezvényt a magyarországi Románok Önkormányzata a Román Művelődési és Közösségi Házzal és a Carusel színházzal közösen szervezi, a belépés ingyenes.
Megszólaló: Tapasztó Ernő
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: Érdekes dolgokról a labdarúgás világában
– A nap szentjei – Április 13-án Laodiceai Szent Artemónra emlékezünk.
– Az ortodox istentiszteletek menetrendje

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Április 14., vasárnap:
– Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel. 2024. április 14-én van a nagyböjt negyedik vasárnapja.
– A nagyböjt negyedik vasárnapján az Ortodox Egyház, a hetedik században élt Létrás Szent János személyére irányítja figyelmünket. A mai vasárnap evangéliumról David Pop Atya, a budapesti „Keresztelő Szent János” román ortodox kolostor vezetője beszél.
Megszólaló: Dávid Pop Atya.
– Az újjászületés fontosságaáról, ami nélkül lehetetlen Jézussal járni.
Megszólaló: Füstös Gyula, a Kétegyházi Baptista Gyülekezet volt lelkipásztora.
– A nagyböjt feléhez közeledve ünepeltük múlt vasárnap, április 7-én, a Kereszt ünnepét. A Szent Kereszt tavaszi ünnepe, mintegy 1400 évvel ezelőtt lett bevezetve. Püspöki Szent Liturgia volt a Gyulai Román Ortodox Ketedrálisban. Megszólaló: Siluán Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke.
– Válogatás a héten elhangzott anyagainkból:
– Heti jegyzet.
– Interjú dr. Petrusán György, a szegedi román tanszék volt vezetőjével, aki beszél, az idén 75 éves román nyelvi tanszék történetéről.
Megszólaló: dr. Georghe Petrusan, a Szegedi Juhász Gyula Pedagógiai Kar román nyelvi tanszékének volt vezetője.
– Válogatás az április 14-én történt érdekesebb eseményekből.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Borítókép: unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább