Román nemzetiségi műsor – 14. hét

Az április 1-7. közötti adások tartalmából.
 

Április 1., hétfő:
– Hírek
– Nemzetközi és romániai eseménynaptár
– Népi kalendárium. Megszólaló: Gabriela Rusu-Păsărin
– Interjú Ilyes Eddával, több mint 40 éves újságírói tevékenységéről a rádióban és a magyarországi románok hetilapjánál. Megszólaló: Edda Ilyes
– Interjú Dulău Anával Méhkerékből, a hagyományok megőrzése és népszerűsítése érdekében idén nyáron szervezett hímzőkörről. – Megszólaló: Ana Dulău
– Nemrég telt el három évtized az abszurd színház királyának, Eugen Ionescónak a halála óta, akit ma ”A 100 román a világtörténelemért” című sorozatban idézünk fel.
– Zene blokk, Gavrilă Dunca román énekessel, szövegei autentikus máramarosi kifejezéseket vagy ismert dalokat ötvöznek rap ritmusokkal, így sikerül a fiatalabb generációt a folklór és a hitelesség felé vonzani.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Április 2., kedd:
– Hírek.
– Válogatás az április 2-án történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium.
– 2023 után ismét Szeged–Veszprém rangadó dönt a legjobb nyolc közé jutásról a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában. Mindenki azt gondolta, hogy ez most más lesz, mint amilyen tavaly ilyenkor volt. A párharc első meccsére érkező kétegyházi szurkolók is bíztak a szegedi csapatban, amely azonban hétgólos verességet szenvedett hazai pályán. A vissavágót április 4-én rendezik Veszprémben.
Megszólaló: Szelezsán Péter.
– Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat: 92 éves korában meghalt Dumitru Macri, akit 1961-ben Lev Yashin, Eusebio, Sir Bobby Charlton, Alfredo Di Stefano és Puskás Ferenc társaságában szerepelt az Aranylabda-jelőltek között. Egész pályafutása alatt a Rapid Bukarest játékosa volt.
– Püspöki Szent Liturgia volt a Sarkedkeresztúri Román Ortodox Kápolnában, amelynek az ünnepe Jézus fogantatásának, illetve a születése hírüladásának napján, (március 26-án) van.
– A kápolnát 2015-ben újították fel. Az újraszentelésre sokan jöttek el.
Megszólaló: Seres Sándor, a kápolna parókusa, Siluan Atya, a MROE püspöke, Patkás János, a helyi román önkormányzat elnöke, Tát Jánis a Sarkadi Román Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.
– Az Iris együttes dalaiból. A román rockegyüttes 1977-ben alakult meg Bukarestben.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Április 3., szerda:
Hírek

Népi kalendárium. Megszólaló: Gabriela Rusu-Păsărin

Kétegyházáért kitüntetésben részesült márciusban a „Doina Bihorului” néptáncegyüttes. A díjat a „Doina Bihorului” csoport koreográfusa, Gheorghe Gros vette át. A táncegyüttest több mint két évtizede alakult. Jelenleg mintegy száz fiatal táncos van benne Magyarország több román településéről. A táncegyüttes kulturális és művészeti tevékenységéről, valamint a magyarországi román közösségben való kulturális szerepvállalásáról beszélgettünk a koreográfussal. Megszólaló: Gheorghe Gros

Szurkolók Klubja c. sportműsor: A román válogatott Belgiummal, Szlovákiával és, a playoff B ágának győztesével, Ukrajnával játszik majd Németországban. Az EB-t 2024. június 14. – július 14. között rendezik meg. Az EB-re készülve, márciusban már két barátságos meccset is játszottak a válogatottak. Március 26-án az egyik legérdekesebb barátságos mérkőzés, a Madridban játszott Kolumbia-Románia meccs volt. Kolumbia nyert 3-2-re. A meccs végén látott játék, amikor háromgólos hátrányból jött fel Románia, reményre ad okot, mondják a szurkolók. Megszólaló: Szelezsán Péter, Sorin Domsa, Boka Tibor.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Április 4., csütörtök:
A Pick Szegedtől bravúr kellene a Veszprém otthobában. Egy hete a Bajnokok Ligája rájátszásának első mérkőzésén, Momir Ilics együttese 37–30-ra nyert Szegeden. A visszavágót ma este 18.45-től rendezik, a továbbjutóra a dán Aalborg HB vár a legjobb nyolc között. A Veszprémet tartotották a párhatc esélyesének a szurkolók is, akik 2024-ben is a kölni Final fourba várják a csapatot.
Megszólaló: Szelezsán Péter.

Gyorsan eltelt ez a pár hónap a téli szünet óta és, már itt a tavaszi szünet, mondja Szelezsán Péter, az Eleki Román Nemzetiségi Iskola igazgatója.
Megszólaló: Szelezsán Péter.

Megjelent a „Foaia Romaneasca” román hetilap új száma.

William James Sidis, a világ valaha élt legokosabb embere. 250-300-as IQ-val rendelkezett, 8 éves korára már nyolc nyelven beszélt és 16 évesen diplomázott a Harvardon.
Heti jegyzet:
Március 31-én volt a nagyböjt második vasárnapja. Ezt a vasárnapot 1368-tól kezdve, Palamasz Szent Gergely vasárnapjának is nevezik az Ortodox Egyházban. Ő a középkori bizánci lelkiség egyik legkiemelkedőbb képviselője.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Április 5., péntek:
– Hírek
– Sport hírek
– Napi kalendárium
– Interjú – Magyarország március 15-i nemzeti ünnepe alkalmából, Gyula Városháza ünnepséget szervezett, amelyen több díjat is átadtak azoknak, akik az évek során kiemelkedő tevékenységet végeztek. A kitüntetettek között volt, Anna Radics Repisky is, a gyulai Román Általános Iskola igazgatóhelyettese, román és magyartanár, volt újságíró. A Gyula városáért kitüntetést kapta a kiemelkedő munkájáért, a tanulókhoz való barátságos hozzáállása és az általa tanúsított elkötelezettség miatt.
Megszólaló: Anna Radics Repisky
– Sorozat – „Beszélgetés a mai fiatalokkal”
– Minden pénteki adásban várunk benneteket egy párbeszédre a magyarországi román közösség aktív fiataljaival. A mai adásban a technológiáról beszélgettünk. Itt is közvetítjük a legújabb slágereket és mosolyokat! Hallgassátok meg a „Beszélgetés a mai fiatalokkal” minden pénteken.
Megszólaló: Bryanna Matei, Ágnes Puha, Salommea Țicudean, gyulai „Nicolae Bălcescu” gimnázium 9. osztályos diákjai

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Április 6., szombat:
– Hírek
– Napi kalendárium
– Tudósitás – Gheorghe Zamfir 1941, április 6-án született, román zenész, a pánsíp mestere, „a pánsíp királyának”(Regele Naiului) is nevezik. Művészi munkássága során újra életre keltett egy középkor óta Európában elfeledett hangszert, a pánsípot, annak roman változatát, a nait. A hangszert továbbfejlesztette, repertoárját kibővítette, filmzenékben, koncertkörutakon tette világszerte ismertté.
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: A román válogatott Belgiummal, Szlovákiával és, a playoff B ágának győztesével, Ukrajnával játszik majd Németországban. Az EB-t 2024. június 14. – július 14. között rendezik meg. Az EB-re készülve, márciusban már két barátságos meccset is játszottak a válogatottak. Március 26-án az egyik legérdekesebb barátságos mérkőzés, a Madridban játszott Kolumbia-Románia meccs volt. Kolumbia nyert 3-2-re. A meccs végén látott játek, amikor háromgólos hátrányból jött fel Romania, reményre ad okot, mondják a szurkolók.
Megszólaló: Szelezsán Péter, Sorin Domsa, Boka Tibor
– A nap szentjei – Április 6-án Konstantinápolyi Szent Eutükhioszra emlékezünk.
Az ortodox istentiszteletek menetrendje

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Április 7., vasárnap:
Vallásos műsor „În lumea credinței” címmel. – Nagyböjt harmadik vasárnapja.

A Szent Kereszt ünnepéről. Három „Kereszt ünnep” van az évben.

A Keresztet ünnepeljük ma, a nagyböjt feléhez közeledve. Megszólaló: Visarion Tuderici Atya, a Magyarországi Román Ortodox Püspökség titkára.

A Baptista Egyház üzenete – Legyünk méltók az Evangéliumhoz. Megszólaló: Petrică Crețu, a Méhkeréki Baptista Gyülekezet lelkipásztora.

Romániai és nemzetközi eseménynaptár

Válogatás a héten elhangzott anyagainkból:
Interjú Ilyes Eddával, több mint 40 éves újságírói tevékenységéről a rádióban és a magyarországi románok hetilapjánál. Megszólaló: Edda Ilyes

Kétegyházáért kitüntetésben részesült márciusban a „Doina Bihorului” néptáncegyüttes. A díjat a „Doina Bihorului” csoport koreográfusa, Gheorghe Gros vette át. A táncegyüttest több mint két évtizede alakult. Jelenleg mintegy száz fiatal táncos van benne Magyarország több román településéről. A táncegyüttes kulturális és művészeti tevékenységéről, valamint a magyarországi román közösségben való kulturális szerepvállalásáról beszélgettünk a koreográfussal. Megszólaló: Gheorghe Gros

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Videó ajánló

Olvasson tovább