Román nemzetiségi műsor – 13. hét

A március 25-31. közötti adások tartalmából.
 

Március 25., hétfő:
– Hírek
– Válogatás a március 26-án történt érdekesebb eseményekből
– Népi kalendárium.
Megszólaló: Gabriela Rusu-Pasarin (Román Rádió)
– A labdarúgó-válogatottak márciusban és júniusban 2-2 felkészülési mérkőzést látszanak. Március 22-én, Románia Észak Írországgal játszott (1-1) Bukarestben. Holnap Kolumbia lesz az ellenfél. A meccset Madridban rendezik.
– Tegnap volt Richard Wurmband születésének 115. évfordulója. Richard Wurmbrand 1909. március 24-én született Bukarestben, egy román zsidó család négy fia közül a legfiatalabbként. Az evangélikus lelkész első alkalommal 1948-ban került kommunista rendszer börtönbébe. „Mélységekben járatta őket” című önéletrajzi könyén keresztül, bemutatjuk a lelkészt, aki vállalta a szenvedést Jézusért.
– A Magyarországi Románok Országos Önkormányzata rendezte meg, március 22-24. között Gyulán, a nemzetiségi fenntartású, középfokú közoktatási intézmények tanulói részére az immár hagyománnyá vált, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkára által életre hívott, Nemzetiségi Sporthétvégét. Március 22-én, pénteken a gyaulai román gimnázium hat diákja kapott nemzetiségi ösztöndíjat.
Megszólaló: Kozma György, a MROÖ az elnöke, Soltész Miklós, Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke és Czeglédiné dr.Gurzó Mária, a román gimnázium igazgatója.
– Tegnap volt az Ortodoxia vasárnapja: Az ordodoxia ünnepe minden évben a nagyböjt első vasárnapján van. Az idén március 18-án kezdödőtt a nagyböjt.
Siluan Atya, Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke vezetésével tartottak Szent Liturgiát tegnap, a Budapesti Bolgár Ortodox Temlomban.
– Az idén március 18. és május 5-ke között van a nagybőjt. Nagyböjti énekek.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Március 26., kedd:
– Hírek
– Nemzetközi és romániai eseménynaptár
– Népi kalendárium. Megszólaló: Gabriela Rusu-Păsărin
– Interjú dr. Ioan Bolovannal egyetemi tanár, tudományos kutató és akadémikus, a Román Akadémia „George Barițiu” Történeti Intézetének igazgatója. A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem és a szegedi egyetem közötti Erasmus+ megállapodásnak köszönhetően tartózkodott Szegeden. Megszólaló: prof. univ. dr. Ioan Bolovan
Megkezdődtek a munkálatok a battonyai „Lucian Magdu” Román Óvoda udvarának felújítására és bővítésére. A Magyarországi Románok Magyarországi Önkormányzata TOP Plusz pályázaton nyert 80 000 000 Ft értékben a „Lucian Magdu” Román Óvoda udvarának felújítására, a projekt részleteiről az intézmény igazgatójával beszélgettünk. Megszólaló: Viorica Șutea, battonyai iskola igazgatója
Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat: Bemutatjuk Barátky Gyulat, aki tagja volt az 1938-as világbajnokságon szereplő román csapatnak. Barátky Gyula – Iuliu Baratky 1910. május 14-én született Nagyváradon. Játszott a magyar és a román válogatottban is. Magyarország válogatottjában 1930-1933 között 9-szer lépett pályára, gólt nem lőtt, Románia válogatottjában 1933-1940 között 20-szor játszott és 13 gólt rúgott.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Március 27., szerda:
– Hírek.
– Kalendárium: Válogatás a március 27-én történt érdekesebb eseményekből.
– A tegnap este egyik legérdekesebb barátságos mérkőzése a Madridban játszott Kolumbia-Románia meccs volt. Kolumbia nyert 3-2-re. Március 22-án Észak- Írországgal is játszott a válogatott.
Megszólaló: Sorin Domsa.
– Március 18-án kezdödőtt a nagyböjtm amely május 4-ig tart. Május 5-én lesz Húsvét ünnepe.
Megszólaló: Visarion Tuderici Atya, a Magyarországi Román Ortodox Püspökség titkára.
– A gyulai román gimnázium iskolarádiója minden szerdán jelentkezik új műsorral. Az e heti műsorban arról is szó volt, hogy március 15-én, a nemzeti ünnep alkalmából önkormányzati elismeréseket adtak át Gyulán. A kitüntetettek között volt Reiskyné Radics Anna tanárnő is.
Megszólaló: Livia Stavaru, Diana Bogdan.
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: Sok teszt meccset játszottak a napokban, amelyek már a nyári EB felkészülését is szolgálták. Az EB-t 2024. június 14. – július 14. között rendezik meg.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Március 28., csütörtök:
– Hírek
– Sport hírek
– Nemzetközi és romániai eseménynaptár – tudósítás Kreszta István
– Heti jegyzet. Megszólaló: Edda Illyes
– Lapszemle. Holnap jelenik meg a Foaia romanesca legújabb száma. Tudósítás: László Anita
– Interjú (második rész) dr. Ioan Bolovannal egyetemi tanár, tudományos kutató és akadémikus, a Román Akadémia „George Barițiu” Történeti Intézetének igazgatója. A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem és a szegedi egyetem közötti Erasmus+ megállapodásnak köszönhetően tartózkodott Szegeden. Megszólaló: prof. univ. dr. Ioan Bolovan

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca

Március 29., péntek:
Hírek
Sport hírek
Napi kalendárium
Sorozat – „Beszélgetés a mai fiatalokkal”
Minden pénteki adásban várunk benneteket egy párbeszédre a magyarországi román közösség aktív fiataljaival. A mai adásban a húsvéti hagyományokról beszélgettünk. Itt is közvetítjük a legújabb slágereket és mosolyokat! Hallgassátok meg a „Beszélgetés a mai fiatalokkal” minden pénteken.
Megszólaló: Georgiana Szabó, Juhász Silvia, Zinaida Pekárik, gyulai „Nicolae Bălcescu” gimnázium 10. osztályos diákjai
Interjú Iurasoc Eszterrel és Szabó Hunorral, a nemzetiségi ösztöndíjban részesült diákokkal. Eszter és Hunor arról beszéltek, hogyan sikerült kiérdemelniük ezt az érdemet, és mire fogják felhasználni a kapott ösztöndíjat.
Megszólaló: Iurasoc Eszter és Szabó Hunor

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Március 30., szombat:
– Válogatás a március 30-án történt érdekesebb eseményekből: Az USA megvásárolta Alaszkát. 1867. március 30-án 7,2 millió dollárt fizetet érte.
– Aktualitások a sport világóból: Az elmúlt napokban a magyar és a román válogatott is játszott barátságos meccseket.
Megszólaló: Szelezsán Péter
– Az idén is március utolsó vasárnapján kezdődik a nyári időszámítás. 2024. március 30-án, vasárnap éjjel 2 órakor 3 órára kell állítani óráinkat. Jelenleg az Európai Unióban folyik az óraátállítás megszüntetésének egyeztetése. A nyári és a téli időszámítás rövid története.
Szurkolók Klubja c. sportműsor e heti, szerdai adásának az ismétlése: Sok teszt meccset játszottak a napokban, amelyek már a nyári EB felkészülését is szolgálták. Az EB-t 2024. június 14. – július 14. között rendezik meg. A szerdai
– Nincs egyszerre a „magyar és a román Húsvét”. Az ortodox Húsvét idén május 5-én lesz, a katolikus Húsvét pedig, március 31-én. Kirándulás a Szentföldön. Egy izraeli látogatás emléke. Beszélgetés dr. Csóka István, gyulai baptista presbiterrel.
Megszólaló: Csóka István.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Március 31., vasárnap:
– Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel. Ma van a nagyböjt második vasárnapja. Ezt a vasárnapot 1368-tól kezdve, Palamasz Szent Gergely vasárnapjának is nevezik az Ortodox Egyházban.
– Palamasz Szent Gergely, tesszaloniki érsekről szól a mai nap evangéliuma.
Megszólaló: Bekán Aurél, a Magyarcsanádi Román Ortodox Templom parókusa.
– Egy hete, március 24-én volt Richard Wurmband születésének 115. évfordulója. Az evangélikus lelkész első alkalommal 1948-ban került kommunista rendszer börtönbébe. „Mélységekben járatta őket” című önéletrajzi könyén keresztül, bemutatjuk a lelkészt, aki válalta a szenvedést Jézusért.
– Március 18-án kezdödőtt a nagyböjt, amely május 4-ig tart. Május 5-én lesz Húsvét ünnepe.
Megszólaló: Visarion Tuderici Atya, a Magyarországi Román Ortodox Püspökség titkára.
– Válogatás a héten elhangzott anyagainkból:
– Heti jegyzet. Az unokáknál Bécsben.
– Beszélgetés dr. Ioan Bolovan, egyetemi tanárral, tudományos kutatóval, a Román Akadémia „George Baritiu” Történeti Intézetének igazgatójával. Az akadémikus a Kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem és a szegedi egyetem közötti Erasmus+ megállapodásnak köszönhetően látogatott Szegedre. Megszólaló: dr. Ioan Bolovan

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Borítókép: Mikrofon - MR/Neubauer Rudolf

Olvasson tovább