Román nemzetiségi műsor – 12. hét

A március 18-24. közötti adások tartalmából.
 

Március 18., hétfő:
– Hírek
– Sport hírek
– Nemzetközi és romániai eseménynaptár – tudósítás Bauer Adam
– Népi kalendárium. A mai rovat témája a megértés és a szeretet, a családot összetartó tengelyek. Megszólaló: Gabriela Rusu-Păsărin – 3:25 (Román Regionális Rádió)
Az 1920-as években, a régi Bukarest egyik külvárosában, egy olyan helyen, ahol nem volt se csatorna, se villany, se víz, se járda, egy költő úgy döntött, hogy felépíti leendő házát. Irodalmi kolóniát akart itt létrehozni. Több mint egy évszázaddal később a helyet ma már „Márciuska” vagy „Tudor Arghezi Emlékháznak” hívják. Dr. Judit Călinescu román nyelvtanár mesél a ház legendáról és a költő életéről. Megszólaló: dr. Judit Călinescu, a szegedi román nyelvi tanszék lektora
– Egyesek szerint a hagyományos család már nem létezik, ez egy tündérmese, de ahol szeretet és hit van, ott kiegyensúlyozott és boldog családról beszélhetünk. Dr. Camelia Burghele etnológus a hagyományos család szabályairól és az ilyen család szépségéről beszél. Megszólaló: dr. Camelia Burghele, Dr. Camelia Burghele, etnológus és tudományos kutató a zalai történelmi és művészeti múzeumban.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Március 19., kedd:
– Hírek
– Sport hírek
– Napi kalendárium
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádió)
– Tudósitás – „Fiatal tehetségek” címmel nyílt kiállítás a Román Kulturális és Közösségi Házban március 14-én, Gyulán. A diákok külömböző technikákkal készitették az alkotásokat. Minden alkotás egy történetet hozott magával, amelyet ceruzával vagy ecsettel vittek papírra. Az alkotásokat 29 diák készítette, a gyulai, méhkeréki, eleki, kétegyházi és battonyai iskolákból.
Megszólaló: Novák Gurzó Mária, Román Kulturális és Közösségi Ház igazgatója, Júlia Machhour, rajz tanár
– Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat: Románia-Kolumbia meccs lesz március 26-án. A barátságos mérkőzés Madridban lesz. Ez a két csapat harminc éve, az Amerikában rendezett világbajnokságon egy csoportban szerepelt. 1994. június 18-án volt a Románia – Kolumbia mérkőzés, amelyet Románia nyert meg 3-1-re. A meccsről jó emlékeket őriz Florin Radu Răducioiu, aki ezen a meccsen rúgta első világbajnoki gólját. Ugyancsak ehhez a meccshez kapcsolódik, hogy Gheorghe Hagi gólját, a világbajnokságok egyik legszebb találataként emlegetik

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Március 20., szerda:
– Hírek
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Iskolarádió rovat arról, hogy milyen sportversenyeken vesznek részt a diákok hétvégén, és milyen eredményeket értek el különböző iskolai versenyen. Megszólaló: Livia Stăvaru és Diana Bogdan, román irodalom tanárak a gyulai román általános iskolában
– Március 15-e alkalmából Gyula Város polgármesterétől, Gyula Városért kitüntetést vehetett át Repiskyné Radics Anna, a Nicolae Bălcescu Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium igazgatóhelyettese, magyar–román szakos tanára, újságíró kiemelkedő hivatástudattal, diákbarát attitűddel, felelősségteljes intellektualizmussal végzett több évtizedes munkájáért. Irodalmi és újságírói tevékenységéről beszél dr. Judit Călinescu, a Szegedi Juhász Gyula Pedagógiai Kar román nyelvtanára.
– Szurkolók Klubja c. sportműsor

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Március 21., csütörtök:
– Hírek.
– Válogatás a március 21-én történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium.
– 2023. novemberében, Románia, az utolsó selejtezős mérkőzésén 1-0-ra legyőzte Svájcot, és ezzel nemcsak kijutott a idei németországi Európa-bajnokságra, hanem meg is nyerte az I-csoportot. Veretlenül, 22 pontot szerezve végzett a csoport első helyén és most, „A továbbjutás meséje” címmel film készült erről a sikeréről. A filmet május 17-től vetítik a román mozikban.
Megszólaló: Árgyelán Krisztián, Sorin Domsa.
– Megjelent a „Foaia Romaneasca” román hetilap új száma.
– Heti jegyzet: Kellenek a példaképek.
– A “Bánságban Otthon” Egyesület és a Budapesti Román Kulturális Intézet egy kiállítás keretében mutatja be a Bánság gazdag mulinologiai azaz, malmászati örökségét. A kiállítás megnyitója március 19-én, 19.00. órai kezdettel volt a Budapesti Román Kulturális Intézet székházában, ahol április 9-ég lesz látható. Április 10-én Szegedre, a Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetébe költözik.
Megszólaló: Radu Trifán a “Bánságban Otthon” Egyesület elnöke, Ioana Anghel, a Budapesti Román Kulturális Intézet igazgatója, Florin Streza, a Nagyszebeni ASTRA Népi Civilizáció Múzeumának a muzeológusa vagy, dr. Ozsváth Gábor Dániel, szegedi néprajzkutató, kulturális antropológus, a Károli Református Egyetem oktatója.
– Ógerlistye (Eftimie Murgu) település közelében található Románia legtöbb működő vízimalma, amelyek a Hegyi-Bánság festői környezetében várják, hogy a turisták felfedezzék őket.
Megszólaló: Judit Calinescu, a szegedi román tanszék lektora.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Március 22., péntek:
Hírek
Sport hírek
Napi kalendárium
Sorozat – „Beszélgetés a mai fiatalokkal”
Minden pénteki adásban várjuk hallgatóinkat egy párbeszédre a magyarországi román közösség aktív fiataljaival. A mai adásban a vallás szerepéről beszélgetünk a fiatalok életében. Itt is közvetítjük a legújabb slágereket és mosolyokat! Hallgassák „Beszélgetés a mai fiatalokkal” című sorozatunkat minden pénteken.
Megszólalók: Vlad Putin, Estera Iurasoc, Felicia Caraiman, Hunor Szabó, a gyulai „Nicolae Bălcescu” gimnázium 11. osztályos diákjai
Románia szegedi Főkonzulátusa szervezésében, tegnap került sor a Román Tavasz című kulturális rendezvényre, amelynek keretében Ioan Bolovan, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem professzora tartott előadást Ioan Slavici romániai íróról. Ioan Bolovan a Román Tudományos Akadémia levelő tagja is is.
Megszólalók: Florin Vasiloni, szegedi román főkonzul, Mihaela Bucin, a szegedi „Juhász Gyula” Pedagógusképző Főiskola román tanszékének vezetője, Ioan Bolovan, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem professzora

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Március 23., szombat:
Hírek
Napi kalendárium
Tegnap a gyulai román gimnáziumban 6 szorgalmas diáknak adták át a nemzetiségi ösztöndíjakat. Az ösztöndíjakat Soltész Miklós államtitkár úr adta át.
Szintén tegnap kezdődött a nemzetiségi sporthétvége a horvát, német, szerb, szlovák és román középiskolás diákok számára.
Szurkolók Klubja c. sportműsor: Érdekes dolgokról a labdarúgás világában
A nap szentjei – Március 23-án Mártír Szent Nikon és 199 tanítványára emlékezünk.
Az ortodox istentiszteletek menetrendje
Műsor szerkesztő, zene szerkesztő/ bemondó: László Anita

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Március 24., vasárnap:
Vallásos műsor „În lumea credinței” címmel. Az Ortodoxia vasárnapja.
Ma van az Ortodoxia vasárnapja: Az ortodoxia ünnepe minden évben a nagyböjt első vasárnapján van. Ezen a napon, a képtisztelőknek a képrombolás feletti győzelmére emlékeznek. (883. március 11.) Az idén március 18-án kezdődött a nagyböjt. Megszólaló: Marius Vidican Atya, a Battonyai Román Ortodox Templom volt parókusa.

A Baptista Egyház üzenete. Fiatalok voltunk, megöregedtünk. Megszólaló: Petrică Crețu, A méhkeréki Baptista Gyülekezt lelkipásztora.

Hírek: Holnap lesz Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe, Jézus születését kilenc hónappal megelőző nap, melyen Gábor arkangyal a megtestesülés örömhírével látogatott Máriához. Egy hete kezdődött a nagyböjt.

Romániai és nemzetközi eseménynaptár

Heti jegyzet. Megszólaló: Edda Illyes

Szombaton Gyulán ezúttal a román közösség adott otthont a megye nemzetiségeinek sportversenyének. Harmadik alkalommal került sor a „Nemzetiségek sporthétvégéje” elnevezésű sporttevékenységre, melyen 180 fiatal vett részt, 5 nemzetiséget képviselve. Szintén ezen a napon Soltész Miklós államtitkár ösztöndíjakat adott át 6 román középiskolásnak.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Borítókép: Pixabay

Videó ajánló

Olvasson tovább