Román nemzetiségi műsor – 11. hét

A március 11-17. közötti adások tartalmából.
 

Március 11., hétfő:
– Hírek, Sport hírek
– Nemzetközi és romániai eseménynaptár – tudósítás Kreszta István
– Népi kalendárium. Megszólaló: Gabriela Rusu-Pasarin (Román Regionális Rádió)
– Gyakori hibák a román nyelvben – sorozat Dr. Judit Călinescuval, a Szegedi Juhász Gyula Pedagógiai Kar román nyelvtanárával.
– Riport a méhkeréki román bálról. Megszólaló: Margareta Tát, méhkeréki polgármester, Sferle György, méhkeréki lakos és Kozma György Magyarországi Románok Országos Önkormányzat elnőke.
– Interjú arról, hogyan készülnek a háziasszonyok a húsvéti negyvennapos böjtre. Megszólaló: Juliana Babău, 92 éves, Magyarcsanádról

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Március 12., kedd:
– Hírek.
– Válogatás a március 12-én történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium.
Megszólaló: Gabriela Rusu-Pasarin
Az idén már harmadik alkalommal rendezi meg a Gyulai Román Nemzetiségi Önkormányzat, a hagyományőrző kolbásztöltő versenyt, melyet azért hívtak életre, hogy a román nemzetiségű emberek találkozhassanak és ápolják hagyományaikat. Mindenki várja már a rendezvényt, amely március 16-án lesz. A koronavírus járvány miatt, két év kiesett így, a második megmérettetésre csak tavaly került sor, mondja Szucsigán László, a Gyulai Román Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.
Megszólaló: Szucsigán László, a Gyulai Román Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.
2020. Február 29-én, az első kolbászkészítő versenyen 11 csapat vett részt.
Megszólaló: Tát Margit, Bágy György, az eleki román önkormányzat csapatának tagja, Borbély Erika, a Kétegyházi Román Önkormányzat elnöke.
– 1914. március 12-én nyilt meg Constantin Brancusi első amerikai kiállítása New Yorkban a Photo Secession Gallery-ban. A kiállítás 1914. árilis 1-ig tartott. – 3.00. tudósítás: Bauer Adam
– Zenés, verses tavaszváró és nőnapi programot szervezett Románia Gyulai Főkonzulátusa, a Nicolae Bălcescu Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium és az Arad Megyei Kulturális Központ. A rendezvény Gyulán a Román Kulturális Központban volt. Otilia Hedeşan, a Temesvári Nyugati Egyetem PhD professzora a tavaszi ünnepekről, hagyományokról tartott előadást.
Megszólaló: Otilia Hedesan.
Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat: Az 1994-es labdarúgó-világbajnokságot Amerika rendezte. A 15. labdarúgó-világbajnokság egyik legjobb és leglátványosabb meccse a Románia – Argentina mérkőzés volt. Románia nyert 3-2-re és, jutott a torna negyeddöntőjébe.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Március 13., szerda:
– Hírek
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Március 8. és 10 között ismét Békéscsaba adott otthont a Kárpát-medence Népi Textilfesztiválnak. A Békés Megyei Népművészeti Egyesület a Hagyományok Házával és a Népművészeti Egyesületek Szövetségével együtt tizenkilencedik alkalommal rendezte meg az eseményt, amelynek legfőbb programjára, a pályázati kiállításra több mint 1400 alkotás érkezett szakrális és a szertartásokhoz kapcsolódó témakörben. A konferencián románok és szlovákok, valamint más nemzetiségűek is részt vettek, mivel nemzetközi konferenciáról van szó.
– Március 8-án, pénteken a gyulai „Nicolae Bălcescu” Román Gimnáziumban folytatódtak a „Nemzetközi Nőnap” alkalmából szervezett rendezvények, ezúttal a Gyulai Román Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében. Megszólaló: Szucsigán László, Gyulai Román Nemzetiségi Önkormányzat elnőke, Maria Gurzău Czegédi, román gimnázium igazgatója
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: : A román foci aranykorát a 80-as évektől számíthatjuk. Akkor, klubszinten volt igen sikeres a román foci: 1986-ben a Steaua megnyerte a Bajnokcsapatok Európa-kupáját. is. Válogatott szinten a nagy siker a 90-es évekre tehető.
– Február 17-én, ismét megrendezték a hagyománnyá vált „ICE STAR RUN” – Jég Csillag Futás nevet viselő programot. A cél Tótkomlóson volt. Az indulási helyek pedig Makón, Mezőkovácsházán, Oroshátán é, több már Békés-megyei településen voltak kijelölve. A versenyen részt vett Árgyelán Krisztián, a Kétegyházi Román Nemzetiségi Iskola tanára is.
– Megkezdődött az új a Forma -1-es szezon. Rekordszámú, 24 nagydíj lesz 2024-ben. Megszólaló: Árgyelán Krisztián, Kreszta István, Kimpián Péter

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Március 14., csütörtök:
– Hírek
– Sport hírek
– Nemzetközi és romániai eseménynaptár
– Heti jegyzet. Megszólaló: Edda Illyes
-Lapszemle. Holnap jelenik meg a Foaia romanesca legújabb száma.
– Iskolarádió rovat arról, hogy milyen versenyeken vettek részt a diákok, és milyen eredményeket értek el. Megszólaló: Livia Stăvaru román irodalom tanár a gyulai román altalanos iskolában
Interjú a legfontosabb tavaszi munkákról Magyarcsanád és környéken. Megszólaló: Juliana Babău
– 25 évvel ezelőtt alakult meg a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye. Aurel Becan egy interjúban beszél azokról az időkről. Megszólaló: Aurel Becan, magyarcsanádi román ortodox lelkész

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca

Március 15., péntek:
Hírek
Napi kalendárium
Tudósitás – Az 1848-as forradalom március 15-i ünnepségéről
A mai interjúban, Árgyelán György, kétegyházi helyi lakó, elmesélte hogyan ültették először a vérszilva diszfákat, amelyek megszépítik a falut, és tavasz képét kínálnak mindenki számára.
Megszólaló: Árgyelán György
Sorozat – „Beszélgetés a mai fiatalokkal”
Minden pénteki adásban várunk benneteket egy párbeszédre a magyarországi román közösség aktív fiataljaival. A mai adásban „Az ünnepekről, hagyományokról” beszélgettünk. Itt is közvetítjük a legújabb slágereket és mosolyokat! Hallgassátok meg a „Beszélgetés a mai fiatalokkal” minden pénteken.
Megszólaló: Estera Iurasoc, Felicia Caraiman, Hunor Szabó, gyulai „Nicolae Bălcescu” gimnázium 11. osztályos diákjai

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Március 16., szombat:
Hírek
Napi kalendárium
Szurkolók Klubja c. sportműsor: A román foci aranykorát a 80-as évektől számíthatjuk. Akkor, klubszinten volt igen sikeres a román foci: 1986-ben a Steaua megnyerte a Bajnokcsapatok Európa-kupáját.is. Válogatott szinten a nagy siker a 90-es évekre tehető. – Február 17-én, ismét megrendezték a hagyománnyá vált „ICE STAR RUN” – Jég Csillag Futás nevet viselő programot. A cél Tótkomlóson volt. Az idulási helyek pedig Makón, Mezőkovácsházán, Oroshátán é, több már Békés-megyei településen voltak kijelőlve. A versenyen részt vett Árgyelán Krisztián, a Kétegyházi Román Nemzetiségi Iskola tanára is. – Megkezdődött az új a Forma -1-es szezon. Rekordszámú, 24 nagydíj lesz 2024-ben.
Megszólaló: Árgyelán Krisztián, Kreszta István, Kimpián Péter
A nap szentjei – Március 16-án Britanniai Szent Arisztobuloszra emlékezünk.
Az ortodox istentiszteletek menetrendje

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Március 17., vasárnap:
– Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel.
A mai vasárnap Evangéliuma: Ádám kiűzetése a Paradicsomból.
Megszólaló: Cosmin Pop, a Zsákai Román Ortodox Templom parókusa.
– Az éneknek, zenének fontos szerepe va az istentiszteleteken. A közös gyülekezeti ének és a kórus vagy az azt kísérõ zenei csoport szolgálata emeli az istentiszteleti alkalom ünnepélyességét, mondja Füstös Gyula, a kétegyházi Baptista Gyülekezet lelkipásztora, akivel a zene szerepéről is beszélgettünk.
Megszólaló: Füstös Gyula, a Kétegyházi Baptista Gyülekezet volt lelkipásztora.
– 1999. Február 21-én iktatták be Gyulán, a Magyarországi Román Ortodox Egyház első püspökét, Sofronie Drincec-et, aki nyolc éven át, 2007-ig volt a gyulai román ortodox főpásztor. 2007-ben megválasztották Nagyvárad püspökének. Február 21-én Ünnepi Szent Liturgia volt, Sofronie Drincec Atya, Főpásztor püspökszentelésének 25. évfordulója alkalmával, a Nagyváradi Román Ortodox Katedrálisban. Sofronie Drincec 32 évesen lett a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye püspöke. 1993-ban elvégezte a temesvári orvosi egyetemet, praktizált is. Erről, és sok minden másról, is beszélt Sofronia Atya egy 1999-ben készített beszélgetésben. Részletek a 25 éve készített interjúból. Megszólaló: Sofronie Drincec Atya, Nagyvárad püspöke.
– Hirek
– Riport a méhkeréki román bálról. Megszólaló: Margareta Tát, méhkeréki polgármester, Sferle György, méhkeréki lakos és Kozma György Magyarországi Románok Országos Önkormányzat elnőke.
– Heti jegyzet. Megszólaló: Edda Illyes

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Olvasson tovább