Román nemzetiségi műsor – 10. hét

A március 4-10. közötti adások tartalmából.

Március 4., hétfő:
Hírek
Nemzetközi és romániai eseménynaptár
Gyakori hibák a román nyelvben – sorozat Dr. Judit Călinescuval, a Szegedi Juhász Gyula Pedagógiai Kar román nyelvtanárával.
Interjú Méhkerék polgármesterével, Margareta Tát, a településen március 1-jén tartott két tevékenységről. Hagyományőrző hímzős fonó, az önkormányzat márciuska készítő projektről és részletek a március 9-én Méhkerekén megrendezésre kerülő román bálról. Megszólaló: Margareta Tát, méhkeréki polgármester
Riport a Méhkeréki Baptista Gyülekezetben tartott evangelizációs estről. Az eseményre március 1-jén került sor, amelyen egy kolozsvári román ifjúsági kórus fellépett fel. Ebből az alkalomból a romániai „Continental” kórus felejthetetlen énekekkel örvendeztette meg a híveket, azzal az üzenettel, hogy találjuk meg magunkat és térjünk „haza”. Megszólaló: Liviu Botea, kolozsvári kórus vezető és Petrică Crețu, Méhderéki Baptista Gyülekezet pástóra

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Március 5., kedd:
– Hírek
-Válogatás a március 5-én történt érdekesebb eseményekből
– Népi kalendárium. (Román Rádió)
– Megkezdődött az új a Forma -1-es szezon. Rekordszámú, 24 nagydíj lesz 2024-ben. Max Verstappen és Sergio Pérez ott folytatja, ahol abbahagyta: a címvédő pilóta és csapata magabiztos győzelemmel nyitott Bahreinben, ai idény első futamán. A második máricu 9-én lesz Szaud Arábiában.
Megszólaló: Kimpián Péter. (Interjú: Bauer Adam)
– Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat: 1985. december 4-én Máramarosban, Erzsébetbányán játszott kupameccset a Steaua Bukarest csapata, amely hat hónappal később elhódította a Bajnokcsapatok Európa Kupáját. A helyi bányászcsapat játékosának, Nicu Tulicinak sikerült az, ami a BEK döntőben nem a Barcelonának, gólt lőtt Helmut Ducadamnak. Egy elfeledett történet a román labdarúgás dicső korszakából. (tudósítás: Bauer Adam)
– 1999. Február 21-én iktatták be Gyulán, a Magyarországi Román Ortodox Egyház első püspökét, Sofronie Drincec-et, aki nyolc éven át, 2007-ig volt a gyulai román ortodox főpásztor. 2007-ben megválasztották Nagyvárad püspökének. Február 21-én Ünnepi Szent Liturgia volt, Sofronie Drincec Atya, Főpásztor püspökszentelésének 25. évfordulója alkalmával, a Nagyváradi Román Ortodox Katedrálisban. Sofronie Drincec 32 évesen lett a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye püspöke. 1993-ban elvégezte a temesvári orvosi egyetemet, praktizált is. Erről, és sok minden másról, is beszélt Sofronia Atya egy 1999-ben készített beszélgetésben.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Március 6., szerda:
– Hírek
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Napi kalendárium
– Tudósítás – A szentendrei Román Önkormányzat, március 2-án a „Hamvas Béla” Könyvtárban „Márciuska” (románul: mărțișor) kreatív műhelyet rendeztek. Kiss Adela képzőművész és grafikus is jelen volt. Március 1-jén márciuskát ajándékozni szinte kötelező figyelmesség Romániában. Ilyenkor árusok hada lepi el az utcákat. Egy olyan román népszokásról, tavaszváró gesztusról van szó, amit az idők folyamán sokan a romániai magyarok közül is átvettek. A tavasz a megújulás időszaka, amikor a jó győzedelmeskedik a rossz felett. A piros zsinór a tavaszt, a fehér a telet jelképezi.
A szegedi Juhász Gyula Román Pedagógiai Kar gondozásban, nemrég jelent meg a Conviețuirea – Együttélés című folyóirat 2023-as szám, amely 1997-es kétnyelvű kiadvány. Az új számot Dr. Iudit Călinescu, a seghedini tanszék oktatója koordinálta, és 10 román és magyar nyelvű tanulmányt tartalmaz.
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: Érdekes dolgokról a labdarúgás világában
Megszólaló: Florin Olteanu (Blokk- szerkesztő: Bóka Tibor)

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Március 7., csütörtök:
Hírek.
Nemzetközi és romániai eseménynaptár
Népi kalendárium: Mikor és hogyan búcsúzunk a március eleji ünnepektől..
Megszólaló: Gabriela Rusu-Pasarin
Heti jegyzet. Megszólaló: Edda Illyes
Lapszemle. Holnap jelenik meg a Foaia romanesca legújabb száma. Tudósítás: László Anita
Románia Gyulai Főkonzulátusa a gyulai „Nicolae Bălcescu” Román Gimnáziummal és az Arad Megyei Művelődési Központtal közösen a román tavaszi ünnepek alkalmából március 6-án zenés-verses műsort szervezett. A programban szerepelt a „Nicolae Bălcescu” Gimnázium diákjai által bemutatott művészi pillanat, az aradi „Feciorii Zărandului” és „Sânzienele” együttesek műsora, valamint két előadás, amelyet dr.Otilia Hedeșan, a Temesvári Nyugati Egyetem professzora és dr. Judit Călinescu, a szegedi egyetem román nyelv és irodalom tanszékének lektora tartott.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Március 8., péntek:
– Hírek
– Válogatás a március 8-án történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium. (Román Rádió)
– Bemutatták a román mozikban (március 1.) a harminc évvel az 1994-es labdarúgó-világbajnokság után – a román foci aranygenerációjáról – készült dokumentumfilmet. 1980 és 2000 között nemcsak a válogatott ért el szép eredményeket. Klubszinten is sikeres volt a román foci: 1986-ben a Steaua nyerte meg a Bajnokcsapatok Európa-kupáját.
Megszólaló: Sorin Domsa, Bika Tibor, Jenei Imre.
– Nőnapi beszélgetés Szabóné Patkás Évával, a gyulai román iskola tanítónőjével.
Megszólaló: Szabóné Patkás Éva.
– A „Doina Bihorului” Táncegyüttes is fellép Pocsajon, ahol holnap, március 9-én lesz a 17. Magyar-Román Lakodalmas és Vőfélytalálkozó. Több száz vendéget várnak a szervezők.
Megszólaló: Grósz György, kétegyházi koreográfus, a „Doina Bihorului” Táncegyüttes vezetője.
– „Megzenésített versek” – sorozat dr. Mihaela Bucin román tanszékvezetővel. A sorozat 7. adása, 2018-ban a román irodalom jeles női szerzőit is bemutatta.
Többek között, Ana Blandianat, eredeti nevén Otilia Doina Comant, Herder-díjas román költőt, írót, újságírót.
Megszólaló: dr. Mihaela Bucin, a szegedi román tanszék vezetője.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Március 9., szombat:
– Hírek
– Napi kalendárium
– Beszélgetés nőnapról és a legfontosabb szakaszokról, amelyeken egy nő keresztülmegy
Megszólaló: Bogdan Lucia, Juhász Elisabeta
– Sorozat – „Beszélgetés a mai fiatalokkal”
A mai adásban az új csoporthoz való csatlakozásról beszélgettünk. Itt is közvetítjük a legújabb slágereket és mosolyokat!
Megszólaló: Mara Stăvaru, Georgiana Szabó, Zinaida Pekárik, gyulai „Nicolae Bălcescu” gimnázium 10. osztályos diákjai
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: Érdekes dolgokról a labdarúgás világában
Megszólaló: Florin Olteanu
– Az ortodox istentiszteletek menetrendje

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Március 10., vasárnap:
– Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel. Az Utolsó Ítélet vasárnapja van ma.
– A húsvét előtti böjti időszak egyik vasárnapja a mai. Az Utolsó Ítéletről hallhatunk a mai nap evangélimában.
Megszólaló: Olteanu Florin, a Kétegyházi Román ortodox templom parókusa.
– A Méhkeréki Baptista Gyülekezet evangelizációs esteket tartott március 1. és 3. között. Március 1. a kolozsvári Continental Csoport volt a gyülekezet vendége.
Megszólaló: Liviu Bodea, a csoport vezetője, Petrica Cretu, a Méhkeréli Gyülekezet lelkopásztora.
– Válogatás a héten elhangzott anyagainkból:
– Heti jegyzet.
– Románia Gyulai Főkonzulátusa a gyulai „Nicolae Balcescu” Román Gimnáziummal és az Arad Megyei Művelődési Központtal közösen a román tavaszi ünnepek alkalmából március 6-án zenés-verses műsort szervezett. A programban szerepelt a „Nicolae Bălcescu” Gimnázium diákjai által bemutatott művészi pillanat, az aradi „Feciorii Zărandului” és „Sânzienele” együttesek műsora, valamint két előadás, amelyet dr.Otilia Hedeșan, a Temesvári Nyugati Egyetem professzora és dr. Judit Călinescu, a szegedi egyetem román nyelv és irodalom tanszékének lektora tartott.
– Kalendárium: romániai és nemzetközi eseménynaptár

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Videó ajánló

Olvasson tovább