Román nemzetiségi műsor – 9. hét

A február 26. és március 3. közötti adások tartalmából.
 

Február 26., hétfő:
– Hírek – Bekán Anca
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin, Román Regionális Rádió
– Nemzetközi és romániai eseménynaptár
– Csütörtöktől vasárnapig, február 22. és 25. között, rendezik meg a 46. Utazás Kiállítást a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Idén a rendezvény díszvendége Gyula, a történelmi fürdőváros, valamint Békés vármegye volt. Békés megyéből a méhkeréki és az eleki románok tartottak kulturális programot és mmárciuskát készítettek. Megszólaló: Margareta Tát, méhkeréki polgármestert és Gheorghe Bagy eleki népművészet mestere
– Gyakori hibák a román nyelvben – sorozat Dr. Judit Călinescuval, a Szegedi Juhász Gyula Pedagógiai Kar román nyelvtanárával.
– Interjú Gheorghe Cozma elnökkel, a Magyarországi Románok Órszágos Ökormányzata új beruházásáról. Új épületet vásároltak Méhkeréken, ahol a „Miruna” jótékonysági egyesület lesz a székhelye Megszólaló: Gheorghe Cozma

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Február 27., kedd:
Hírek
Válogatás a február 27-én történt érdekesebb eseményekből.
Népi kalendárium.
Az egykori „Farsang Kupa”, két éve már mint „Szántó György Kupa” néven kerül megrendezésre, a Lőkösházi Román Nemzetiségi Önkormányzat néhai elnökének a tiszteletére, aki egykor az esemény kezdeményezője volt. Az idén már 22. alkalommak tartották meg a kupát.
Megszólaló: Szántó György, Szaniszló Ferenc.
Március 9-én lesz a 17. Magyar-Román Lakodalmas és Vőfélytalálkozó Pocsajon. Az eseményen a kezdetektől kezdve fellép a „Doina Bihorului” Táncegyüttes is, akinek a vezetője Grósz György.
Megszólaló: Grósz György, kétegyházi koreográfus.
Minden évben megrendezik az Arad-megyei Boressebesen a Zenei Fesztivált. A háromnapos rendezvény első napján a folklóré a főszerep. Az idén nyáron az Eleki Román Hagyományőrző Együttest is szeretnék meghívni a júniusi eseményre, mondta Eleken, Patkó Vilmos, a borossebesi delegáció vezetője, az Eleki Hagyományos Román Batyus Bálon.
Megszólaló: Patkó Vilmos.
Bemutatjuk a Borossebesi Zenei Fesztivált, melyet az idén nyáron már 22. alkalommal fognak megrendezni.
Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat: Harminc évvel az 1994-es labdarúgó-világbajnokság után, 2024. március 1. mutatják be a romániai mozikban a romániai labdarúgás aranygenerációjáról készült dokumentumfilmet. A Gheorghe Hagi, Miodrag Belodedici, Ilie Dumitrescu, Viorel Moldovan, Florin Răducioiu, Dan Petrescu vagy éppen Gheorghe Popescu nevei által fémjelzett együttes, az amerikai VB-én minden idők legjobb romániai eredményeként a negyeddöntőbe jutott.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Február 28., szerda:
– Hírek
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Lapszemle a „Generációk” magazinról, a battonyai „Lucian Magdu” Általános Iskola új kiadványáról. A magazint Denisa Tămas készítette és mutatta be. Megszólaló: Denisa Tămas
– Február 28-a a pásztorok napja, és ebből az alkalomból egy Nagyszeben megyei pásztorral beszélgettem arról, hogy mit jelent manapság a pásztorkodás. Amióta az eszét tudja, pásztor, édesapjától örökölte ezt a hagyományt és foglalkozást, és bár a juhok tartása ma már nem nagy üzlet, ő még mindig nagy örömét leli ebben a szakmában. Megszólaló: Vasile Mărgineanu, birka pásztor Nagyszebenből
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: A mai téma Románia olimpiai csapata.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Február 29., csütörtök:
Hírek.

Kalendárium: Február 29-e a szökőévek toldaléknapja. A szökőnap a Gergely-naptár szerinti szökőév februári hónapjába beékelt toldaléknap.

Harminc évvel az 1994-es labdarúgó-világbajnokság után dokumentumfilm készült a román foci aranygenerációjáról. A Gheorghe Hagi, Miodrag Belodedici, Ilie Dumitrescu, Viorel Moldovan, Florin Răducioiu, Dan Petrescu vagy éppen Gheorghe Popescu nevei által fémjelzett együttes, az amerikai vb-n minden idők legjobb romániai eredményeként a negyeddöntőbe jutott.
Megszólaló: Árgyelán Krisztián, Kreszta István

A koronavirús-járvány idején, amikor nem voltak meccsek, sok régi, emlékezetes mérkőzést ismételtek Romániában is a sportcsatornák.
Megszólaló: Florin Olteanu.

Gyula és Békés vármegye volt a 46. Utazás Kiállítás diszvendége.
Beszélgetés Komoróczki Alízzal, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft ügyvezetőjével, aki a gyulai románokról is beszél.
Megszólaló: Komoróczki Alíz

Az Országos Román Gasztronómiai Fesztivált is rendeznek Gyulán. Az eseményt 2019 óta a Várkertben rendezik meg. A fesztivál Gyula városát és a régió közéletét is gazdagítja.
Megszólaló: Kozma György, az ORÖ elnöke.

Megjelent a „Foaia Romaneasca” román hetilap új száma. – 4.34. (tudósítás: László Anita)
Heti jegyzet: Író-olvasó találkozók emléke. Találkozás Marin Sorescval.
A gyulai román gimnázium iskolarádiója minden szerdán jelentkezik új adásokkal. Az e heti műsorban arról is beszélnek, hogy battonyai vetélkedőn szerepeltek az iskola tanulói ill. arról, hogy a napokban tartják a Márciuska (tavaszváró amulett) rendezvényeket.
Megszólaló: Livia Stavaru, Diana Bogdan.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Március 1., péntek:
– Hírek
– Sport hírek
– Napi kalendárium
– Interjú – Kiss Adél, grafikusművésszel a „Márciuska” jelentéséről és a holnap Szentendrén megrendezésre kerülő „márciuska” készítő workshopról.
Megszólaló: Kiss Adél
– Sorozat – „Beszélgetés a mai fiatalokkal”
– Minden pénteki adásban várunk benneteket egy párbeszédre a magyarországi román közösség aktív fiataljaival. A mai adásban a röplabdáról, az úszásról és a teniszről, valamint a sport előnyeiről beszélgettünk. Itt is közvetítjük a legújabb slágereket és mosolyokat! Hallgassátok meg a „Beszélgetés a mai fiatalokkal” minden pénteken.
Megszólaló: Bryanna Matei, Ágnes Puha, Salommea Țicudean, gyulai „Nicolae Bălcescu” gimnázium 9. osztályos diákjai

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Március 2., szombat:
– Hírek
– Napi kalendárium
– Tudósitás – Radu Gyr (álnév a Radu Demetrescu, március 2., 1905, Campulung-Muscelban született. Román költő, esszéíró, drámaíró és újságíró volt. 14 évesen debütált a „Hegyekben” című drámai költeményével.
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: A mai téma Románia olimpiai csapata.
-A nap szentjei – Március 2-án Szent Euthalia és Mártír Szent Hészükhioszra emlékezünk.
– Az ortodox istentiszteletek menetrendje

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Március 3., vasárnap:
– Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel. Ma van a Pünkösd utáni 34. vasárnap.
– A mai vasárnap evangéliuma a Tékozló fiú történetéről szól.
Megszólaló: Viasion Tuderici Atya, A Magyraországi Román Ortodox Püspökség titkára.
– A Méhkeréki Baptista Gyülekezet evangelizációs programokat tartott a napokban. Az első találkozón, pénteken a Continental Csoporttal volt a gyulekezet vendége.
– Keresztény énekek, dalok a Grupul Continental előadásában. A kórus 2013-ban is járt már Méhkeréken.
– Püspöki Szent Liturgia volt február 25-án, Pünkösd után 33. vasárnap, a Gyulai Román Ortodox Katedrálisban. A farizeus és a vámos vasárnapja volt egy hete.
Megszólaló: Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke.
– Válogatás a héten elhangzott anyagainkból:
– Február 22. és 25. között, rendezték meg a 46. Utazás Kiállítást a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Idén a rendezvény díszvendége Gyula, a történelmi fürdőváros, valamint Békés vármegye volt. Békés megyéből a méhkeréki és az eleki románok tartottak kulturális programot és készítettek márciuskát.
Megszólaló:Tát Margit, méhkeréki polgármester és Bágy György, a népművészet mestere, az Eleki Hagyömányőrző Egyesület elnöke.
– Heti jegyzet.
– Gyakori hibák a román nyelvben – sorozat Dr. Judit Călinescuval, a Szegedi Juhász Gyula Pedagógiai Kar Román Tanszékének a tanárával.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Borítókép: unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább