Román nemzetiségi műsor – 8. hét

A február 19-25. közötti adások tartalmából.
 

Február 19., hétfő:
– Hírek, Sport hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin, Román Regionális Rádió
– Nemzetközi és romániai eseménynaptár
– Információk a magyarországi román közösség e heti eseményeiről
– Gyakori hibák a román nyelvben – sorozat Dr. Judit Călinescuval, a Szegedi Juhász Gyula Pedagógiai Kar román nyelvtanárával.
– Interjú a battonyai román ortodox egyház új lelkipásztorával. Március 1-jén lesz a beiktatása. Beszélgetés a Battonyai tervéről. Megszólaló: Cristian Săraru

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca 

Február 20., kedd:
– Hírek
– Sport hírek
– Napi kalendárium
– Szabó Márk, a gyulai román iskóla, az év elején elnyerte a „A jövő tehetségei 2023” díjat, amelyet a gyulai Városháza által szervezett sportbálon adtak át. Márk 13 éves, a 7. osztály tanulója, és gyerekkora óta szereti a labdarúgást. Eddig a szalontai CS Junior csapatában játszott, három éve pedig Gyulán.
Megszólaló: Szabó Márk
– Tudósitás – Február 17-én, szombaton este a kétegyházi Művelődési Házban került sor a hagyományos román bálra. A rendezvényt a kétegyházi Román Nemzetiségi Önkormányzat szervezte, és több mint 250-en fő vettek részt. Mivel igazi román bál nem képzelhető el román néptánc nélkül, a bál megnyitóján a kétegyházi Mária Rotár és Csaba Ottlakán lépett színpadra. A résztvevők élvezhették az eleki Román Hagyományőrzők Egyesület és a „Kaláris” Művészeti Iskola műsorát is.
– Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat. A román foci a két világháború között. A román kulturális és irodalmi élet nagyjai – írók, színészek – is látogatták a 30-as években, a bukaresti meccseket. Camil Petrescu, az 1894-ben született drámaíró, sportlapot is alapított. N. Gramatic şi Romb álnéven írta a tudósításokat. De nemcsak ő, hanem Liviu Rebreanu, Gerge Vraca, és mások is rajongtak a fociért.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Február 21., szerda:
– Hírek
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– A romániai tavaszi ünnepekről. Interjú Dr. Camelia Burghele etnológussal, a Zalău Megyei Történeti és Művészeti Múzeum tudományos kutatójával. Megszólaló: dr. Camelia Burghele
– Február 10-én volt az egyik legnagyobb hagyománnyal rendelkező eleki program, a Hagyományos Román Batyus Bál. Az Eleki Román Nemzetiségi Önkormányzat, az Eleki Román Hagyományőrző Táncegyesület és az Eleki Románokért Egyesület által szervezett mulattság meghívták a romániai testvértelepüléseket is. Borossebes és Elek kapcsolata 1989-ben kezdődött. Azóta rendszeresen jelen vannak egymás rendezvényein, mondja Patkó Vilmos. Megszólaló: Patkó Vilmos
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: Az első síversenyt 1843-ban rendezték meg Norvégiában. Bemutatjuk röviden a síelés történetét és Szelezsán Péter, az Eleki Román Nemzetiségi Iskola igazgatója is mesél arról, hogyan szerette meg ezt a sportot. Román fodrász nyírja a német focisták haját. Az aradi, Alex Giurgiu 2019-ben nyitotta meg a szalonját egy Münchenhez közeli bajor kisvárosban. Azóta valóságos focista-törzshellyé vált a szalon, melyben Szoboszlai Dominik is járt. Megszólaló: Szelezsán Péter, Boka Tibor, Sorin Domsa és Alex Giurgiu

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Február 22., csütörtök:
– Hírek.
– Válogatás a február 22-én történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium.
– Bejutott a dél-koreai Puszanban zajló csapatvilágbajnokság negyeddöntőjébe a román női asztalitenisz-válogatott, és egyben kvótát szerzett a nyári párizsi olimpiára. A vb-n Románia, ma Japánnal játszik.
– Február 17-én, ismét megrendezték a hagyománnyá vált „ICE STAR RUN” – Jég Csillag Futás nevet viselő programot. A cél Tótkomlóson volt. Az idulási helyek pedig Makón, Mezőkovácsházán, Oroshátán é, több már Békés-megyei településen voltak kijelőlve. A versenyen részt vett Árgyelán Krisztián, a Kétegyházi Román Nemzetiségi Iskola tanára is, aki a következőket írta a fecebook-oldalán: „Ice Star Run a mezőkovácsházi csapattal Tótkomlósig. Itthonról, Kétegyházáról, a kovácsházi rajtig való futással kiegészítettem a 19 km-es távot, így összesen 47 km-t futottam Tótkomlósig.”
Megszólaló: Árgyelán Krisztián.
– A gyulai román gimnázium iskolarádiója minden szerdán jelentkezik új adásokkal. Az e heti műsorban az iskolában zajló eseményekről is beszámoltak az adás készítői.
Megszólaló: Livia Stavaru, Diana Bogdan
– Megjelent a „Foaia Romaneasca” román hetilap új száma.
– Heti jegyzet: 180 éve született Munkácsi Mihály. A Munkácsi 180 Emlékévben sok rendezvény lesz Békéscsabán és Gyulán is.
– Elkezdték a Magyar-Román Lakodalmas és Vőfélytalálkozó szervezését Pocsajon.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Február 24., szombat:
– Hírek.
– Népi kalendárium.
– Tudósitás – a román népi naptárban ma ünneplik a „Dragobete” ünnepet.
A legenda szerint Dragobete, egy szép és jóképű fiatalember, az öreg Dochia asszony fia, akit a bennszülött szerelem védőszentje. A legismertebb kifejezés, amely a román szerelem ünnepét kíséri, a „Dragobetele csókolja meg a lányokat”.
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: Az első síversenyt 1843-ban rendezték meg Norvégiában. Bemutatjuk röviden a sielés történetét és Szelezsán Péter, az Eleki Román Nemzetiségi Iskola igazgatója is mesél arról, hogyan szerette meg ezt a sportot. Román fodrász nyírja a német focisták haját. Az aradi, Alex Giurgiu 2019-ben nyitotta meg a szalonját egy Münchenhez közeli bajor kisvárosban. Azóta valóságos focista-törzshellyé vált a szalon, melyben Szoboszlai Dominik is járt.
Megszólaló: Szelezsán Péter, Boka Tibor, Sorin Domsa és Alex Giurgiu
– Az ortodox istentiszteletek menetrendje

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Február 25., vasárnap:
– Vallásos műsor „În lumea credinței” címmel. Ma van a Pünkösd utáni 33. vasárnap.
– Pünkösd után 33. vasárnap: A farizeus és a vámos vasárnapja.
– 1999. Február 21-én iktatták be Gyulán, a Magyarországi Román Ortodox Egyház első püspökét, Sofronie Drincec-et, aki nyolc éven át, 2007-ig volt a gyulai román ortodox főpásztor. 2007-ben megválasztották Nagyvárad püspökének. Február 21-én Ünnepi Szent Liturgia volt, Sofronie Drincec Atya, Főpásztor püspökszentelésének 25. évfordulója alkalmával, a Nagyváradi Román Ortodox Katedrálisban. Az ünnepségen részt vett Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház jelenlegi püspöke is. Megszólaló: Sofronie Drincec Atya, Nagyvárad püspöke, Siluan Atya.
– Beszélgetés a battonyai Román Ortodox Templom új lelkipásztorával. Március 1-jén lesz Cristian Sararu beiktatása. Megszólaló: Cristian Săraru.
Válogatás a héten elhangzott anyagainkból:
– Heti jegyzet: Megszólaló: Edda Ilyes (Megszólaló: Edda Illyés)
– A romániai tavaszi ünnepekről. Interjú Dr. Camelia Burghele etnológussal, a Zalău Megyei Történeti és Művészeti Múzeum tudományos kutatójával. Megszólaló: dr. Camelia Burghele

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Borítókép: unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább