Szerb nemzetiségi műsor – 7. hét

A február 12-18. közötti adások tartalmából.
 

Február 12., hétfő:
Műsorunkban szólunk a mai szerb egyházi ünnepről, valamint lesz rádiós hidunk a Vajdasági RTV Kollégáival. Benne röviden szólunk a Szerb Néprajzi Múzeum munkatársainak szentendrei látogatásáról – műsorrésztvevő: Vukovits Koszta, a szentendrei Szerb Egyházi Múzeum gyűjteményvezetője.
Beszámolunk a tegnapelőtti szretenyei ünnepségről Budapesten – műsorrésztvevők: Lásztity Péró, a Szerb Intézet igazgatója, Mila Micic, a Matica srpska főtitkára, Radisa Teofilovic, díjazott, a Szretenyei Oklevél tulajdonosa.
Lesznek még hírek, tudósítások és más érdekességek is.

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

Február 14., szerda:
Műsorunkban szólunk a mai szerb egyházi ünnepről és a hozzá kapcsolódó szokásokról. A budapesti Srpski Venac Szerb Kulturális Központ vasárnap részt vett az újvidéki „Szülőföldem Vásáron” -műsorrésztvevő: Jurkovics Zorica, a Srpski Venac Szer Kulturális Központ igazgatója.
Hallgatóinkat elkalauzoljuk az idei mohácsi Busójárásra, amelyen számos szerb kulturális és gasztronómiai kínálat is volt. – műsorrésztvevők: Svetlana Pesic, a pélmonostori Jovan Lazic Szerb Néptáncegyüttes elnöke, Krúnityné Sósity Anica, a pomázi Opanke Szerb Néptáncegyüttes elnöke, Sztepanov Radován, a Mohácsi Szerb Önkormányzat tagja.
Vendégül látjuk a szerbiai, magyarkanizsai Potiski tamburasi Zenekar vezetőjét, Zarko Pavlov Urat, amely zenekar szintén fellépett az idei Busójáráson.
Lesznek még hírek, tudósítások és más érdekességek is.

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

Február 15., csütörtök:
Műsorunkban szólunk a mai szerb egyházi ünnepről, valamint figyelmet szentelünk a szerb államiság ünnepének is, hiszen Szerbiában ma ünneplik az államiság napját ünnepli annak emlékére, hogy 1804. február 15-én kezdődött az I. szerb felkelés,, illetve, 1835-ben ezen a napon hirdették ki az első szerb alkotmányt.
Vendégünk lesz Vukovits Koszta, a szentendrei Szerb Egyházi Múzeum igazgatója, hiszen a Budai Szerb Egyházmegye Konzisztóriuma a múlt szombaton tartotta ülését és azon a Múzeum is terítékre került: idei munkaterve, valamint a 2024.évi költségvetése.

Szerkesztő-műsorvezető: Rádity Milenkó

Február 16., péntek:
Műsorunkban szólunk a szegedi Szerb Általános Iskola és Óvoda sorsát érintő fórumról, hiszen a szülők is elmondták a véleményüket, pontosabban, hogy támogatják a két intézmény kiválását a budapesti Nikola Tesla Szerb Oktatási Központból (Műsorrésztvevők: Alexov Lyubomir, szerb szószóló + két szülő)
Az budapesti Krug Művészeti Egyesület is részt vett a Szülőföldem Vásáron Újvidéken – műsorrésztvevő: Gyurity Milán, az egyesület elnöke.
Trifon napi megemlékezés volt Deszken – műsorrésztvevők: Svetomir Milicic atya, deszki parókus, Brczán Krisztifor, borász, a rendezvény fő szervezője.

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

Február 17., szombat:
Kívánságműsorral jelentkezünk.

Szerkesztő-műsorvezető: Rádity Milenkó

Február 18., vasárnap:
A műsor első felében kívánságműsor lesz, míg a második felében ismétlés.

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

Szerb nemzetiségi műsor minden nap 14:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán!

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább