Román nemzetiségi műsor – 7. hét

A február 12-18. közötti adások tartalmából.
 

Február 12., hétfő:
– Hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádió)
– Az eleki Román Önkormányzat a Hagyományőrző Egyesület és az eleki Románok Egyesület tagjai közösen szervezték, február 10-én a hagyományos „Román bált”. A rendezvény Eleken, a Reibel Mihály Művelődési Házban zajlott. Az eleki román bálra minden évben összegyűlnek a magyarországi és romániai románok, hogy együtt mulassanak, román népzenét hallgassanak és román ritmusokra táncoljanak.
Megszólaló: Bágy György, Hagyományőrző Egyesület tagja, Joandrea Andrei Florin, Macea város alpolgármester, Patkó Vilmos, résztvevő
– Február 11-én a magyarországi ortodox püspök Siluan atya, Magyarcsanád ortodox templomban szolgált, Aurel Bekán atyával.
Megszólaló: Aurel Bekán, Magyarcsanád orthodox pap
– A nap szentjei – Február 12-én Antiokhiai Szent Meletioszra emlékezünk.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Február 13., kedd:
– Hírek.
– Válogatás a február 13-án történt érdekesebb eseményekből.
– A román labdarúgó-válogatott szeptember 6-án Koszovó vendégeként kezdi meg szereplését a Nemzetek Ligája 2024–2025-ös kiírásában. A sorozat utolsó meccsét november 18-án játsza Ciprus ellen.
– Az idén is megrendezték az eleki maszka-vonulást. Az eseményt ma tartották meg, az Eleki Német Nemzetiségi Önkormányzat és az Eleki Németek Egyesülete szervezésében. Ezt a német szokást, több évtizeden keresztül (az 1970-2010 közötti időszakban) Gál György, a Román Hagyományőrző Egyesület alapító tagja szervezte. A színes maszkavonulás Gyuri bácsi házától indult minden évben, mondja Árgyelán György, az Eleki Művelődési Ház egykori igazgatója.
Megszólaló: Árgyelán György.
– Szelezsán Péter, az Eleki Román Nemzetiségi Iskola igazgatója már közel harminc éve síel. Az idén már volt Olaszországban és, holnap reggel egy eleki társasággal Szlovákiába is megy pár napra.
Megszólaló: Szelezsán Péter.
– Az első síversenyt 1843-ban renbezték meg Norvégiában. Röviden a síelés történetéről.
– Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat: A román labdarúgó-válogatott 1984-ben szerepelt első alkalommal egy Európa-bajnokságon. A Franciaországban rendezett tornára nehezebb volt kijutni, mint manapság, mondja Rodion Camataru, a csapat csatára, akinek nagy szerepe volt, hogy a román válogatott ott lehetett Európa legjobb nyolc együttese között. A 2024-es tornán 24 csapat vesz részt.
– Bemutatjuk Narcisa Suciu, román énekest.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Február 14., szerda:
– Hírek
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Iskolarádió rovat arról, milyen versenyeken vettek részt a tanulók és az iskolarádió rovat sikeréről, egy évvel azután, hogy az oktatási intézményben megkezdte működését. Megszólaló: Livia Stăvaru és Diána Bogdán román tanárok
– Siluan püspök február 11-én szentelte fel a magyarcsanádi templomban a hívek adományából készült két freskót. Interjú az ikonok szerepéről a hívek életében és az ortodox egyházban. Megszólaló: Siluan atya
– Conviețurirea – Együttélés. A szegedi románok kétnyelvű folyóirata nemrég jelent meg. Dr. Călinescu Judit, a szegedi Pedagógiai Kar román nyelvi tanszékének lektóra ismerteti a magazin tartalmát. Megszólaló: Judit
– Szurkolók Klubja c. sportműsor

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Február 15., csütörtök:
– Hírek
– Válogatás a február 15-én történt érdekesebb eseményekből
– Népi kalendárium. (Román Rádió)
– Az idei Super Bowlt átlagosan 123,4 millióan nézték az Egyesült Államokban, így az 1969-es holdra szállás óta ez volt a legnézettebb közvetítés. A vasárnapi döntőben a Kansas City Chiefs legyőzte a San Francisco 49ers csapatát. Az amerikai focit sokan szeretik Magyrországon is. A méhkeréki Ruzsa Zoltán is évek óta rajongója ennek a sportnak.
Megszólaló: Ruzsa Zoltán.
– Egy éves a gyulai román gimnázium iskolarádiója, amely minden szerdán jelentkezik adásokkal. Beszélgetés a műsor készítésében a diákokat segító tanárokkal.
Megszólaló: Patkás György, Livia Stavaru és Diana Bogdan.
– Február 11. és 18. között tizenhetedik alkalommal rendezik meg Magyarországon a házasság hetét. Több mint két évtizede Angliából indult el ez a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára hívja fel a figyelmet. „Nagyon fontos, hogy gyerekek és unokák legyenek” – mondja Bágy György, az Eleki Román Hagyományőrző Egyesület elnöke, akinek jövőre lesz az Aranylakodalma és, akivel, a napokban megrendezett hagyományos román batyus bálon beszélgettünk, a családról és, az elmúlt közel ötven – házasságban töltött – év öröméről, bánatáról egyaránt.
Megszólaló: Bágy György.
– Megjelent a „Foaia Romaneasca” román hetilap új száma.
– Heti jegyzet: 87 éves korában meghalt Márk György, a magyarországi román közösség egyik jeles személyisége.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Február 16., péntek:
– Hírek
– Sport hírek
– Napi kalendárium
– A nap szentjei – Február 16-án Szent Pamphilius és 11 társára emlékezünk.
Új sorozat – „Beszélgetés a mai fiatalokkal” – Minden pénteki adásban várunk benneteket egy párbeszédre a magyarországi román közösség aktív fiataljaival. A mai adásban a diákok „Hol látod magad 5 év múlva?” kérdésre válaszoltak. Itt is közvetítjük a legújabb slágereket és mosolyokat! Hallgassátok meg a „Beszélgetés a mai fiatalokkal” minden pénteken.
Megszólaló: Estera Iurasoc, Felicia Caraiman, Hunor Szabo, Vald Putin, gyulai „Nicolae Bălcescu” gimnázium 11. osztályos diákja
– A Nemzeti Olvasás Napját 2022-től minden évben február 15-én tartják Romániában. Február 15-ét azért választották az olvasás nemzeti napjának, mert ez a nap két nagy román személyiség, Titu Maiorescu és Spiru Haret születésnapja – életrajzi információk életükről és munkásságukról.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Február 17., szombat:
– Hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádió)
– Napi kalendárium
– Tudósités – Emil Cioran román-francia filozófus és íróról. Az Osztrák–Magyar Monarchiában született a Szeben vármegyei Resináron (Rășinari). Cioran utolsó románul írott művében, a Gondolatok alkonyában (Amurgul gândurilor) foglalja össze valamennyi filozófiai alapmotívumát, melyeket később részletesen boncolgat francia munkáiban.
Megszólaló: dr. Paul Rus
– Szurkolók Klubja c. Sportműsor
– Az ortodox istentiszteletek menetrendje
– A nap szentjei – Február 17-én Tyro Szent Theodorra emlékezünk.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Február 18., vasárnap:
Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel. – Ma van a Pünkösd után 17. vasárnap.

Egyházi hírek.

A mai nap evangéliuma a kánaáni asszonyról és a hit erejéről is szól: Ott egy kánaáni asszony jött a környékről, és így kiáltozott utána: Könyörülj rajtam, Uram.
Megszólaló: Ionut Negrau, a Méhkeréki Román Ortodox Templom parókusa

Püspöki Szent Liturgia volt egy hete, Pünkösd után 17. vasárnap.a Magyarcsanádi Templomban, ahol két ikont is megszentelt Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke.
Megszólaló: Siluan Atya és Bekán Aurel, a magyarcsanádi temlom lelkipásztora.

Válogatás a héten elhangzott anyagainkból: – 55.00. (összeállítás: Bekán Anca)

Heti jegyzet: 87 éves korában meghalt Márk György, a magyarországi román közösség egyik jeles személyisége.

Egy éves a gyulai román gimnázium iskolarádiója, amely minden szerdán jelentkezik adásokkal. Beszélgetés a műsor készítésében a diákokat segító tanárokkal.
Megszólaló: Patkás György, Livia Stavaru és Diana Bogdan.

Conviețurirea – Együttélés. A szegedi románok kétnyelvű folyóirata nemrég jelent meg. Dr. Calinescu Judit, a szegedi Pedagógiai Kar román nyelvi tanszékének lektóra ismerteti a magazin tartalmát.
Megszólaló: Judit Calinescu

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Videó ajánló

Olvasson tovább