Román nemzetiségi műsor – 4. hét

A január 22-28. közötti adások tartalmából.
 

Január 22., hétfő:
– Hírek – Bekán Anca
– Gyakori hibák a román nyelvben – sorozat Dr. Judit Călinescuval, a Szegedi Juhász Gyula Pedagógiai Kar román nyelvtanárával.
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin, Román Regionális Rádió
Nemzetközi és romániai eseménynaptár
– Információk a magyarországi román közösség e heti eseményeiről, valamint a Budapesti Román Kulturális Intézet és a Budapesti Román Nagykövetség aktuális programjairól.
– Tudósítás Siluan főtisztelendő román püspök pusztaottlakai látogatásáról, ahol a 2024. január 21-i vasárnapi istentiszteletet celebrálta. Megszólaló: Siluan atya
– A bukaresti Madrigal nemzeti kamarakórus hangversenye. Ez a „Lángok és kerekek”, a „Román kortárs zene ősi egyetemes terekben” című projekt első epizódja.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Január 23., kedd:
– Hírek, Sport hírek
– Interjú – Egyes embernek megadatik az életben, hogy sok-sok más emberrel találkozzon, ismerkedjen, a világ különböző tájain. Az utazás mindennek előtt érzelem, tudás, élet. A méhkeréki származású Cséffán Janett, aki évek óta külföldön él, munkája mellett nagyon sokat utazik. Miután befejezte az egyetemet, 2004 óta Svájcban él és az emberi erőforrások területén dolgozik. Utazásairól és élményeiről beszélt nekünk az alábbi interjúban, melyből mi is megismerhetünk csodálatos helyeket, a világ ízeit és új emberei kapcsolatokat.
Megszólaló: Cséffán Janett világutazó
– Sport érdekességek műsor – Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat. Disszidálása után a Bukaresti Steaua egykori játékosát (akit 1988-ban az „Év játékosának” választottak Romániában), Marcel Răducanut, a kommunista rendszer próbálta kitörölni a szurkolók emlékezetéből és tudatából. Ami természetesen nem sikerült. Răducanu Németországban telepedett le és lett a Borussia Dortmund sztárja. A szurkolók nagy bánata, hogy nem játszhatott együtt Răducanu és Hagi, bár egy halvány esély volt erre is 1990-ben, amikor Jenei Imre szerette volna beválogatni (az akkor már 35 éves játékost) a VB-re készülő román válogatott keretébe.
– A nap szentjei – Január 23-án Ankürai Szent Klement és Agathangeloszra emlékezünk.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Január 24., szerda:
Hírek
Romániai és nemzetközi eseménynaptár
Interjú Denisa Tămaș román diákkal, a tanári pálya választásáról és tanulmányainak első hónapjairól a Szegedi Juhász Gyula Pedagógiai Kar román tanszékén. Megszólaló: Denisa Tămaș
Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin, Román Regionális Rádió
”Én Romániát választom – 100 román a világtörténelemért” című projektet. Román Regionális Rádió
Iskolarádió rovat, a január hónap személyiségéről, Ioan Slavici, és az iskola sportversenyeken elért bajnokairól. Január 18-án volt 175 éve, hogy megszületett Ioan Slavici, a híres író, újságíró és tanár, a Román Akadémia levelező tagja. Megszólaló: Livia Stăvaru Diana Bogan tanárnők
Szurkolók Klubja c. sportműsor.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Január 25., csütörtök:
Hírek.
Válogatás a január 25-én történt érdekesebb eseményekből.
Népi kalendárium.
Befejeződött tegnap a németországi Kézilabda Európa-bajnokság középdöntője. A magyar férfi kézilabda-válogatott Franciaországgal játszott és, a veresség ellenére is az I. Csoport harmadik helyén zárt. Így, holnap a másik csoport harmadikjával játszik az 5. helyért.
Románia számára már január 16-án befejeződött az EB.
Szombaton lesz az Országos Román Bál. A gyulai mulatsággal kezdődik a báli szezon. A bál megnyításaként, a méhkeréki, az eleki, a „Doina Bihorului” Táncegyüttesek táncosai egy közös műsorral lépnek színpadra. Minden csoport három-három párral képviselteti magát.
Megszólaló: Bágy György, az Eleki Román Hagyományőrző Egyesület elnöke.
Megjelent a „Foaia Romaneasca” román hetilap új száma.
Heti jegyzet: Természet, természetvédelem.
Megszólaló: Edda Illyes
Elena Ghiba Birtára emlékezünk, akit 1864. január 25-én temették el Aradon. Az 1801-ben Békésen született Elena Ghiba Birtat, örökölt vagyonából, ortodox fiatalok tanulását támogató alapítványt hozott létre, ill. hagyatékában, a Békési Román Ortodox Templom számára is hagyott pénzt.
Kezdődik a báli szezon. Déri Mihály, egykori eleki hegedűs is, sok mulattságban zenélt az 1970-80-as években.
Megszólaló: Déri Mihály.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Január 26., péntek:
Hírek
Sport hírek
Napi kalendárium
2024. január 25-én Farsangi Forgatagot tartottak Békéscsabán a Csaba Parkban. A rendezvényen nemzetiségi csoportok mutatták be hagyományaikat. A szerb és a szlovak nemzetiség mellett a román nemzetiséget a kétegyházi és méhkeréki közösség képviselte az eseményen. A mai adásunkban Zombainé Szarka Mária nyugdÍ jas kétegyházi tanárnő mutatta be, hogy mit láthattak az érdeklődök a Farsangi Forgatagon. A rendezvényre el látogatott Novák Katalin Magyarország köztársasági elnöke, aki megkóstolta a nemzetiségek hagyományörző finomságait.
Megszólaló: Zombainé Szarka Mária
A Románai Néprajzi Tudományos Egyesület éves országos konferenciájára 2023. november 23-25-én került sor Besztercebányán. A konferencián részt vett Eva Iova Simon, a Temesvári Egyetem doktorandusza is, aki a románság két jelentős személyiségét, Alexandru Hoțopant és Lucia Borzát mutatta be.
Megszólaló: Eva Iova Simon

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Január 27., szombat:
Hírek
Szurkolók Klubja c. sportműsor
Megszólaló: Adam Bauer, Tiberiu Boca
Tudósitás – Január 27-én ünnepli 88. születésnapját Florin Piersic. A nagyszerű népszerű román színész mind szakmailag, mind érzelmileg hatalmas sikereket ért el. Számos színdarabban és filmben szerepelt, és az ország egyik legbájosabb legkedveltebb embere maradt. Az 1990-es években többször lépett fel a Magyarországon is, mint például az 1994-es gyulai román bálon is.
Tegnap a Körösszakáli „Bihar Kétnyelvű Általános Iskolában” rendezték meg a „Mihai Eminescu” – „Kék virág” országos versenyt. A versenyre a 3–8. osztályos tanulók vettek részt a magyarországi román kétnyelvű általános iskolákból.
Az ortodox istentiszteletek menetrendje

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Január 28., vasárnap:
Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel. – Pünkösd után 14. vasárnap.

Példabeszéd a királyi menyegzőről – a mai vasárnap Evangéliuma.

Püspöki Szent Liturgia volt január 21-én, Pünkösd után 32. vasárnap, a Pusztaottlakai Román Ortodox Templomban.

A Baptista Egyház üzenete. Az igaz barátság alapja a szeretet.
Megszólaló: Petrica Cretu, a Méhkeréki Baptsita Gyülekezet lelkipásztora.

Erdély szentjének is nevezik, Arsenia Bocat, az 1910-ben született szerzetes papot, teológust A fesőszilvási ortodox kolostorban található sírját, minden évben sok zarándok keresi fel. Arsenia Boca az emberek emlékezetében.
Megszólaló: Nifon Atya, a fesőszilvási ortodox kolostor parókusa és hívők, akik meglátogatták Arsenia Boca sírját.

Romániai és nemzetközi eseménynaptár

Heti jegyzet: Megszólaló: Edda Ilyes

A bukaresti Madrigal nemzeti kamarakórus hangversenye. Ez a „Lángok és kerekek”, a „Román kortárs zene ősi egyetemes terekben” című projekt első epizódja. – tudósítás és

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Borítókép: unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább