Román nemzetiségi műsor – 3. hét

A január 15-21. közötti adások tartalmából.
 

Január 15., hétfő:
– Hírek, Sport hírek
– Interjú a leendő tanárnővel, Ana-Maria Kováccsal, a Szegedi Juhász Gyula Pedagógiai Kar földrajz és román tagozatán végzett. Az egyetemi éveiről, arról, hogy miért választotta ezt a pályát és jövőbeli tanári terveiről beszél.
– Gyakori hibák a román nyelvben – sorozat Dr. Judit Călinescuval, a Szegedi Juhász Gyula Pedagógiai Kar román nyelvtanárával.
– Interjú a magyarországi románok hetilapja, a Foaia romaneasca főszerkesztőjével, Eva Iova Simonnal a lap hét évtizedes fennállása, és a 70 év alatt végbement változásokról. A Foaia româneasca hetilap, idén, január 15-én ünnepli 73 éves fennállását.
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin, Román Regionális Rádió
– Nemzetközi és romániai eseménynaptár
– Zenei jelenetek és tudósítás Grigore Lese koncertjéről, amelyre január 12-én, a román kultúra napján került sor Aradon. Az eseményre az ARTA moziban került sor, az Eminescu ládája című dokumentumfilm vetítésével, majd Grigore Leșe román hagyományőrző énekesnő rendkívüli előadásával.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Január 16., kedd:
– Hírek.
– Válogatás a január 16-án történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium.
– Radu Dragusin, a román labdarúgó-válogatott védje bemutatkozott az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Premier League). Új csapata a tabellán ötödik helyen álló Tottenham Hotspur.
– Püspöki Szent Ligurgia volt a Körösszegapáti Román Ortodox Templomban. A templom kertjében, a főbejárattal szemben található Mihai Eminescu költő bronz mellszobra. A szobrot 2000. november 3-án a nagyváradi egyetem ajándékozta a település ortodox egyházának. Ezt a szobrot azóta évente két alkalommal, január 15-én, a költő születésnapjának környékén és halálának évfordulóján, június 15-én koszorúzzák meg. Az idén, január 14-én tartottak emlékmisét a tiszteletére.
Megszólaló: Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke, Sorin Dumitru Muresanu, a templom parókusa és Kozma György, az ORÖ elnöke.
– Nyugdíjba ment Petru Puscas, a Gyulai Kisrománvárosi Román Ortodox Templom lelkésze, aki 1992 óta szolgálta a templomot.
– Beszélgetés Petru Puscassal, aki 1992-ben került Magyarországra.
Megszólaló: Petru Puscas.
– Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat: Hogyan, milyen környezetben, kikkel körülvéve töltötte Nicolae Ceausescu 1986. május 7. napjának estéjét. A román labdarúgás legnagyobb sikerét érte el azon az estén a Steaua Bukarest csapata, amely a sevillai BEK döntőben megverte a Bercelona csapatát.
– Tegnap, január 15-én, volt a Kalap Világnapja. A kalap története.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Január 17., szerda:
Hírek
Romániai és nemzetközi eseménynaptár
A műsor vendége Florin Vasiloni úr, Románia szegedi főkonzulja volt. Interjú a több mint egy évtizedes gyulai román főkonzuli tevékenysége során szerzett tapasztalatairól, de az új szegedi román főkonzuli megbízatásra vonatkozó tervezett terveiről is. Megszólaló: Florin Vasiloni, román szegedi főkonzul,
Iskolarádió rovat, az új tanév kezdetéről a gyulai román általános és középiskolában. Az iskola igazgatója, Maria Gurzău Czegédi egy rövid interjúban beszél a rádió rovatról és arról, hogyan fogadták azt a diákok. Megszólaló: Maria Gurzău Czegédi, iskola igazgató és Livia Stăvaru tanárnő

Szurkolók Klubja c. sportműsor.

Szerkesztő-műsorvezető: Anita László

Január 18., csütörtök:
– Válogatás a január 18-án történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium. (Román Rádió)
– Tegnap kezdődött a németországi Kézilabda Európa-bajnokság középdöntője. A magyar férfi kézilabda-válogatott ma, műsorunkkal egy időben, Ausztriával játssza az első meccset.
– 174 éve, 1850. január 15-én született Mihai Eminescu, a román költészet legnagyobb alakja. Verseit magyarul is olvashatjuk, olyan kiváló költők tolmácsolásában, mint Áprily Lajos, Jékely Zoltán, Dsida Jenő vagy Szabó Lőrinc. Január 15-én, Gyulán is megemlékeztek Románia Nemzeti Költőjéről, akinek a születésnapja – 2011 óta a Román Kultúra Napja. A helyi román szervezetek képviselői a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatánál gyűltek össze, hogy megkoszorúzzák a költő, 2023-ban felavatott emléktábláját.
Megszólaló: Kozma György, az országos önkormányzat elnöke. Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke.
– Január 27-én lesz, Gyulán, az Országos Román Bál.
– Megjelent a „Foaia Romaneasca” román hetilap új száma.
Heti jegyzet.
Megszólaló: Edda Illyes
– Bemutatjuk Ovidiu Lipan Țăndărică dobost, énekest, zeneszerzőt.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Január 20., péntek:
– Hírek
– Szurkolók Klubja c. Sportműsor
– Visszatekintés 2023 évre, interjúkkal, szerkesztéssel és riportokkal
– Szeptember 14-én, a „Prin Bánát Egyesület” a temesvári FABER Kulturális Központban rendezte meg a „Közös Örökség – Négy város meséje” című kiállítást, azzal a céllal, hogy bemutassa négy város – Temesvár, Szabadka, Szeged és Odessza – közös örökségét. Szegedet, Kiss Adél grafikus, képzőművész alkotásai képviselték Temesváron. A gyulai román származású grafikus művész összesen 10 rajzot készített különböző szegedi épületekről.
Megszólaló: Kiss Adél
– Az ortodox istentiszteletek menetrendje

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Január 21., szombat:
– Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel. Ma van a Pünkösd utáni 32. vasárnap.
– A Pünkösd utáni 32. vasárnap evangéliuma: Zakheus üzenete.
– Egyházi hírek
– Nyugdíjba ment Petru Puscas, a Gyulai Kisrománvárosi Román Ortodox Templom lelkésze, aki 1992 óta szolgálta a templomot.
– Beszélgetés Petru Puscassal, aki 1992-ben került Magyarországra.
Megszólaló: Petru Puscas.
– Beszélgetés Vasile Cătălin Anghel Atyával, Gyulai Kisrománvárosi Román Ortodox Templom új parókusával.
Megszólaló: Vasile Catalin Anghel.
– Válogatás a héten elhangzott anyagainkból
– Heti jegyzet
– Interjú Ana-Maria Kováccsal, aki a Szegedi Juhász Gyula Pedagógiai Kar földrajz és román tagozatán végzett.
Megszólaló: Ana-Maria Kovács.
– Interjú Florin Vasiloni úrral, Románia Szegedi Főkonzuljával, aki eddig a Gyulai Főkonzulátust vezette. Beszélgetés, a több mint egy évtizedes gyulai tevékenysége során szerzett tapasztalatairól, ill. az új szegedi megbízatásról. Megszólaló: Florin Vasiloni, Románia Szegedi Főkonzulja.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Borítókép: Pixabay

Videó ajánló

Olvasson tovább