Román nemzetiségi műsor – 2. hét

A január 8-14. közötti adások tartalmából.
 

Január 8., hétfő:
– Hírek
– 2023. december 31-én Püspöki Szent Liturgia volt a Gyulai Kisrománvárosi Román Ortodox Templomban. Beiktatták a templom új lelkipásztorát. Január 6-án volt Vízkereszt ünnepe, amely az egyik legősibb keresztény ünnep. Január 7-én volt Keresztelő Szent János ünnepe. Véget értek a karácsonyi ünnepek. Megszólaló: Siluán Püspökatya, Petru Puskás lelkész Gyulán, Marius Maghiaru, budapesti román ortodox lelkész. Összeállítást több ünnepekről a magyarországi románoknál
– Interjú Tát Margittal, Méhkerék polgármesterével, arról, hogyan zárta az elmúlt évet, valamint a 2024-es projektjeiről és terveiről. – (Megszólaló: Tát Margit)
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin, Román Regionális Rádió
– Nemzetközi és romániai eseménynaptár

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Január 9., kedd:
– Hírek.
– Válogatás a január 9-én történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium.
– Aktualitások a sport világóból: fejlődik a magyar foci.
Megszólaló: Sorin Domsa.
– Január 6-án volt Vízkereszt ünnepe. A keleti egyházak a kezdetektől vízkereszt ünnepén szentelik meg a vizet. Florin Olteanu, Atya, a kétegyházi Román Ortodox Templom Parókusa az ünnep jelentőségéről beszél.
Megszólaló: Florin Olteanu.
– Kezdődik a báli szezon. Az első mulatság január 27-én lesz Gyulán. Az Országos Román Bál után következik Eleken, február 10-én, a sokak által várt Román Batyus Bál.
Megszólaló: Bágy György, az Eleki Román Hagyományőrző Egyesület elnöke.
– Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat: A román labdarúgás egyik legnagyobb bundája 1978-ban volt, amikor a Viitorul Scornicesti (Ceausescu szülőfalujának a futballcsapata) 18-0 – re verte ellenfelét. A Viitorul, a román harmadosztály nagy, mindent eldöntő összecsapására készült. Nyerniük kellett, méghozzá minél nagyobb különbséggel, mert a tabellán a Flacara Moreni ott volt a nyomukban, és már hetekkel korábban látszott, hogy a két rivális jó eséllyel ugyanannyi pontot fog szerezni a végelszámoláskor.
– Bemutatjuk Bogdan Bradu, román énekest.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Január 10., szerda:
– Hírek
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin
– Gyakori hibák a román nyelvben – sorozat Dr. Judit Călinescuval, a szegedi Juhász Gyula Pedagógiai Kar román nyelvtanárával.
– Tudósítás a vasárnapi istentiszteleten a méhkeréki román ortodox templomban, ahol gyászistentiszteletet is celebráltak, Ioan Bun lelkész emlékére, két évvel halála után. Megszólaló: Ionuț Negrău, méhkeréki román ortodox templom parohusa.
– Románia szegedi főkonzulátusán találkozóra került sor Siluan román ortodox püspök és Kiss Rigó László szegedi római katolikus püspök között annak érdekében, hogy megoldást találjanak a szegedi ortodox istentiszteletek folytatására, havonta egyszer, a város egyik római katolikus templomában. Ezeket csaknem 30 évvel ezelőtt kezdte el Aurel Becan atya, a Magyar Cenád plébánosa, de több mint egy évvel ezelőtt abba kellett hagyniuk, mivel az ortodox kápolnának otthont adó szálloda új vezetősége megszabta a feltételeket. Megszólaló: Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke.
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: Január 13-án, szombaton, kezdődik az Afrika Kupa. A magyar férfi kézilabda-válogatott Izlanddal, Szerbiával és Montenegróval van egy csoportba a ma kezdődő, németországi Európa-bajnokságon. Románia a B csoportban van, Spanyolországgal, Ausztriával és Horvátországgal. A Covid19 – világjárvány egyik hatása, hogy kevesebben vesznek részt az amatőr futó versenyeken. A kétegyházi román iskola tanára, Árgyelán Krisztián, aki sok versenyen áll rajthoz, is tapasztalja a létszám csökkenését. Az elmúlt időszakban sok jótékonysági futáson vett részt. Megszólaló: Árgyelán Krisztián.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Január 11., csütörtök:
– Hírek
– Válogatás a január 11-én történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium.
– A Tottenham együttesében folytatja pályafutását Radu Dragusin, a román válogatott középhátvédje. A Bayern München is szerette volna leigazolni.
– Megjelent a „Foaia Romaneasca” román hetilap új száma.
– Heti jegyzet: Társadalmi értékek és normák.
Megszólaló: Edda Illyes.
– Január 17-től lehet jegyet venni a Reibel Mihály Művelődési Központban, az országszerte várt Eleki Román Batyus Bálra. A mulatság február 10-én lesz.
Megszólaló: Bágy György, a Eleki Román Hagyományőrző Egyesület vezetője.
– Kezdődik a báli szezon. A pusztaottlakai Vigyikán Mihály sok mulatságban zenélt. A zene szeretetét otthonról hozta. Az 1980-as években tanult meg szaxofonozni.
Megszólaló: Vigyikán Mihály

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Január 12., péntek:
– Hírek
– Sport hírek
– Napi kalendárium
– Új pap van a Gyulai Kis Román Ortodox Egyházközségnek, Vasile Catalin Anghel, aki 1976-ban Râmnicu Vâlceában született. 5-évig a Pusztaottlaka ortodox templomban volt kántor, majd a Joia Mare parohiában tevénykedett.
Megszólaló: Vasile Catalin Anghel
– A nap szentjei – Január 12-én Szent Tatianára emlékezünk.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Január 12., péntek:
– Hírek
– Népi kalendárium
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: Január 13-án, szombaton, kezdődik az Afrika Kupa. A magyar férfi kézilabda-válogatott Izlanddal, Szerbiával és Montenegróval van egy csoportba a ma kezdődő, németországi Európa-bajnokságon. Románia a B csoportban van, Spanyolországgal, Ausztriával és Horvátországgal. A Covid19 – világjárvágy egyik hatása, hogy kevesebben vesznek részt az amatőr futó versenyeken. A kétegyházi román iskola tanára, Árgyelán Krisztián, aki sok versenyen áll rajthoz, is tapasztalja a létszám csökkenését. Az elmúlt időszakban sok jótéskonysági futáson vett részt.
– Visszatekintés 2023 évre, interjúkkal, szerkesztéssel és riportokkal
– Tudositás – 2023-ban, április 28-án, a Dokumentációs és Információs Központban, Irina Ecaterina Pop amatőr plasztikai művész és fia, Cosmin Florian Pop „Különféle utakon” című festményeiből nyílt kiállítás. A kiállítás elnevezése abból indult ki, hogy különböző témájú alkotások kerültek kiállításra.
– Az ortodox istentiszteletek menetrendje
– A nap szentjei – Január 13-án Niszibiszi Szent Jakabára emlékezünk.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Január 14., vasárnap:
– Vallásos műsor „In lumea credinței” címmel. – Ma van a Pünkösd után 29. vasárnap.
– A mai nap evangéliuma a tíz leprás meggyógyításáról – a hálaadás fontosságáról szól.
– Január 6-án volt Vízkereszt ünnepe, amely az egyik legősibb keresztény ünnep.
A keleti egyházak a kezdetektől vízkereszt ünnepén szentelik meg a vizet. Florin Olteanu, Atya, a kétegyházi Román Ortodox Templom Parókusa az ünnep jelentőségéről beszél. Megszólaló: Florin Olteanu.
– Január 7-én volt Keresztelő Szent János ünnepe. Püspöki Szent Liturgia volt a Budapesti Román Ortodox Kápolnában.
– A Baptista Egyház üzenete. Az összetartozásról. Megszólaló: Petrică Crețu, a Méhkeréki Baptista Gyülekezet lelkipásztora.
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Heti jegyzet: Megszólaló: Edda Ilyes
– Interjú Tát Margittal, Méhkerék polgármesterével, arról, hogyan zárta az elmúlt évet, valamint a 2024-es projektjeiről és terveiről.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Olvasson tovább