Román nemzetiségi műsor – 1. hét

A január 1-7 közötti adások tartalmából.
 

Január 1., hétfő:
– Válogatás a január 1-én történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium. (Román Rádió)
– 1847 január 1. Liszt Ferenc Bukarestben lépett fel, ahonnan 1847. január 13-án utazott tovább Jászvásárba.
– A „Békéscsabai Románokéret” Díjat 2023-ban Aurel Raul Batran Atya, a Békéscsabai Román Ortodox Templom parókusa kapta. A helyi nemzetiségi önkormányzatok által alapított kitüntetéseket december 12-én adták át, egy gálaműsor keretében.
Megszólaló: Aurel Raul Batran Atya, a Békéscsabai Román Ortodox Templom parókusa.
– Újévi szokás, a Sorcova. Románia déli, Bulgáriával határos részéről való a hagyomány, amely az elmúlt 70-80 évben a médiának köszönhetően lett ismert az egész országban. A Sorcovával való sétálás gyermekek örömét jelenti. Újév napján Romániában könnyen összefuthatunk gyümölcsfaágat lengető gyerekekkel. A hagyomány szerint a szilvafának, almafának és cseresznyefának a gallyai megteremtik a boldogságot, anyagi javakat, egészséget és meghozzák a rég várt gyermekáldást. Ha a gyerekek jól megcsapkodnak az ágakkal, akkor ne haragudjunk rájuk, inkább örüljünk, mert a jó kívánságaikat adják át ezzel.
Megszólaló: dr. Mihaela Bucin, a szegedi román tanszék vezetője.
– Újévi népzenei műsor

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Január 2., kedd:
– Hírek, sporthírek
– December 31-én új papot iktattak be Gyulán az ortodox templomba, a „Kisrománvárostemplomba” (vagy Krisztinaváros) nevezett nyugati városrészben álló, a 19. század második feléből származó Szent Párzáskévá-kistemplom, aki 2024. január 1-jétől szolgálja a híveket.
– Egy időutazás a temesvári eseményekről, amelyekhez a magyarországi románok hozzájárultak, Temesvár kulturális programjairól, amely 2023-ban viselte az Európa Kulturális Fővárosa rangos címet, csatlakozva a korábbi években kiválasztott több mint 60 városhoz, az EU-ban és azon kívül is. A város 2023-ban egész évben rendezvényekkel, kiállításokkal és előadásokkal ünnepelte e cím birtoklását, amelyek némelyikéhez a magyarországi románok is hozzájárultak.
– A „Culinaria Banatica” egy olyan temesvári gasztronómiai projekt volt, amelynek célja a bánáti konyha transzdiszciplináris szemléletének kialakítása, áthidalva a szakadékot a tudományos és gasztronómiai területek, valamint a nagyközönség, a helyiek és a turisták között. Közösségünk egyik közismert pedagógusa, Dr. Bucin Mihaela, a Szegedi Egyetem Román Tanszékének vezetője a projekt keretében előadást tartott Temesváron, november 10 én, egy legendás szegedi szakácskönyvről. A piarista rend 1720-ban telepedett le Szegeden, amely különböző szintű iskolákat működtetett. Az oktatási intézmények étkezdéjében dolgozott a legendás Rézi néni (Tereza Doletsko, 1818 – 1883), 1876-ban, „Szegedi szakácskönyv” címmel kiadja addigi kulináris tapasztalatait. Megszólaló: dr. Bucin Mihaela (riport készítette: Bekán Anca és Kreszta István)
– Riport a világhírű román szobrászművész Constantin Brâncuși műveiből rendezett nagyszabású kiállításra Temesváron. A kiállítás az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat csúcspontjaként került megrendezésre. A magyarországi románok is meglátogatták a kiállítást az Országos Önkormányzat által szervezett autóbuszos kiránduláson. Megszólaló: Maria Gurzău Czeglédi, gyulai román gimnázium igazgatója, Judit Călinescu, a szegedi Juhász Gyula Pedagógiai Kar román nyelvtanárával. (Bekán Anca)
– December 12-ig volt látható a „Közös örökség – Négy város története” című kiállítás a szegedi Agora Galériában. A „Közös örökség – Négy város története” Temesvár (Románia), Szeged (Magyarország), Szabadka (Szerbia) és Odessza (Ukrajna) közös örökségének kutatására, értelmezésére és népszerűsítésére irányuló projekt. Nyolc művész összesen 80 rajzot és grafikát illusztrált a négy város épületeiről. A művészek egyike a budapesti Kiss Adél román grafikus, akivel a kiállításról, a munkáról és a közös projekt tapasztalatairól beszélgettünk. Megszólaló: Kiss Adél (interjú készítette: Bekán Anca)

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Január 3., szerda:
– Hírek
– Válogatás a január 3-án történt érdekesebb eseményekből
– Népi kalendárium. (Román Rádió)
A 2024-es férfi kézilabda-Európa-bajnokságot Németországban rendezik január 10. és 28. között. Románia a B csoportban van, Spanyolországgal, Horvázországgal és Austrriával.
– Aurel Raul Batran Atya, a Békéscsabai Román Ortodox Templom parókusa, 10 éve szolgál Békéscsabán.
Megszólaló: Aurel Raul Batran Atya.
– Aurel Raul Batran Atya előtt, Márk Tivadar volt a templom lelkésze 16 éven át.
Megszólaló: Teodor Márk Atya.
– Nikolae Milescu, a kardhordozó (Spatarul) egy kalandos sorsú moldvai bojár volt, aki miután nemkívánatos személy lett a Moldvai fejedelem udvarában Oroszországban keresett megélhetést. 1675-ben Alekszej cár őt küldi követségbe Kínába. Milescu feljegyzéseket készített az útjáról. Bemutatjuk Nicole Milescut.
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: Egy hónapja, december 2-án volt az Európa-bajnokság csoportjainak a sorsolása. Kiegyensúlyozott csoportba kerültek Magyarország és Románia labdarúgó-válogatottjai. Az EB-t 2024. június 14. – július 14. között rendezik meg.
Megszólaló: Sorin Domsa, Boka Tibor, Kreszta István.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Január 4., csütörtök:
– Hírek, sport
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Népi kalendárium – a rovat témája a népszerű hiedelmek az év elején Gabriela Rusu Păsărin, Román Regionális Rádió
– Heti jegyzet
– Interjú, hogyan készítsünk háztartási szappant.
– „De dor și drag” – Zoe Fuicu folklórműsora a Temesvári Rádióból.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Január 5., péntek:
– Hírek
– Sport hírek
Visszatekintés 2023 évre, interjúkkal, szerkesztéssel és riportokkal
– Már hagyománnyá vált, hogy minden évben megrendezzik a „Tavaszi ünnepek” elnevezésű rendezvényt Szegeden, ahol a Juhász Gyula Román Nyelv Tanszék, valamint a román Konzulátus egy kulturális-művészeti rendezvényt szerveztek.
Megszólaló: Dániel Bánu
– A Magyarországi Románok Kulturális Szövetségének székházában került sor a 14. alkalommal megrendezett „Foaia Românească” Nemzetközi Sakkversenyre, február 24-én. 27 sportoló és sakkozásrajongó nevezett Romániából és Magyarországról, különböző korosztályokban. Természetesen, mint minden évben, az aradi Gyermekpalota több sakkozója is részt vesz, Mitică Cosma tanár úr mellett. A rendezvény kora reggel 8 órakor a versenyzők regisztrációjával kezdődött.
Megszólaló: Kozma János, sakk egyesület elnőke
– A húsvétról – Ősi hagyományok és szokások.
Megszólaló: Patkás Szabó Éva, tanár

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Január 6., szombat:
– Hírek
– Napi kalendárium
– Szurkolók Klubja c. Sportműsor: Szurkolók Klubja c. sportműsor: Egy hónapja, december 2-án volt az Európa-bajnokság csoportjainak a sorsolása. Kiegyensúlyozott csoportba kerültek Magyarország és Románia labdarúgó-válogatottjai. Az EB-t 2024. június 14. – július 14. között rendezik meg.
Megszólaló: Sorin Domsa, Boka Tibor, Kreszta István
– Visszatekintés 2023 évre, interjúkkal, szerkesztéssel és riportokkal
Tudositás – A román „Mărțișor” ünnepről amely Szentendrén zajlott, és ahol Kiss Adél grafikusművésszel közösen mărțișort készítettek.
Megszólaló: Kiss Adél
– Az ortodox istentiszteletek menetrendje
– A nap szentjei – Január 6-án Reclusus Szent Theophanra emlékezünk.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Január 7., vasárnap:
– Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel. Ma van a Vízkereszt utáni első vasárnap.
– Egyházi hírek: nyugdíjba ment a Gyulai Kisromán városi Román Ortodox Templom lelkésze. Az új lelkészt 2023. december 31-án iktatták be.
– A mai vasárnap Evangéliumáról Seres Sándor, az Eleki Román Ortodox Kápolna lelkipásztora beszél.
Megszólaló: Seres Sándor.
– Aurel Raul Batran Atya, a Békéscsabai Román Ortodox Templom parókusa, 10 éve szolgál Békéscsabán.
Megszólaló: Aurel Raul Batran Atya.
– Aurel Raul Batran Atya előtt, Márk Tivadar volt a templom lelkésze 16 éven át.
Megszólaló: Teodor Márk Atya.
Válogatás a héten elhangzott anyagainkból:
– Heti jegyzet.
Megszólaló: Edda Illyés
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Népi kalendárium – a rovat témája Keresztelő Szent János ünnepének népi hagyományai.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Borítókép: MTI Fotó: Rosta Tibor

Olvasson tovább