Román nemzetiségi műsor – 52. hét

A december 25-31. közötti adások tartalmából.
 

December 25., hétfő:
– Karácsonyi üzenetet a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye püspökkel. Megszólaló: Siluán Atya, Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye püspöke.
– December 18-án a méhkeréki Művelődési Házban ismét, immár 14. alkalommal csendültek fel román karácsonyi énekek és dalok, amelyeket a falu négy egyháza adott elő: a baptista kórus, a két pünkösdi gyülekezet kórusa és az ortodox hívek kórusa. Ennek a fesztiválnak, akárcsak a faluban működő három kultusznak, az a sajátossága, hogy románul énekelnek és imádkoznak. Megszólaló: Siluán Atya, Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye püspöke; Petrică Crețu, méhkeréki baptista gyülekezet lelkész; Margareta Tát, méhkeréki polgármestere, és a pünkösdi gyülekezetek lelkipásztorai, Dumitru Bigu és Gheorghe Solcan
– Constantin Necula nagyszebeni professzor és ortodox lelkész beszél Szűz Máriáról és Jézus Krisztus születéséről, a Méhkeréki Ortodox Napok keretében megrendezett, „A betlehemi barlangtól lelkünk Betleheméig” című konferencia felvétele.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

December 27., szerda:
– Válogatás a december 27-én történt érdekesebb eseményekből.
Válogatás a 2023-as év anyagaiból:
– 94 éves korában meghalt Turla Györgyné, Flórika néni, az Eleki Román Hagyományőrző Néptánc Egyesület egykori tagja. Az 1970-es évektől vett részt aktívan, az 1947-ben a férje, Turla György vezetésével megalakult Nemzetiségi Együttes munkájában. Flórika nénit 2023. április 24-én helyezték örök nyugalomra az Eleki Római Katolikus Temetőben.
Megszólaló: Bágy György, Az Eleki Román Hagyományőrző Néptánc Egyesület elnöke, Turla Györgyné
– 2023. júniusában „Covidella Szegeden” címmel nyílt kiállítás a Somogyi-könyvtárban. Kiss Adél különleges rajzaiból, a Múzeumok éjszakája estéjén, nyílt meg a kiállítás. A gyulai, román származású grafikusművész Kolozsváron végezte egyetemi tanulmányait, 2000-től Budapesten él. A művész a Szegedi Román Kulturális Egyesület meghívására hozza el műveit a Somogyi-könyvtárba, ahol 6 darab új, Szegedről szóló rajz is látható volt július végéig.
Megszólaló: Kiss Adél, grafikus
– Szerb, román és magyar indulók részvételével nemzetközi sakkversenyt rendeztek 2023. május 27-én Magyarcsanádon. A torna ötlete Klárik Attilától származik, aki elmondta, a település egykori nagyon jó sakkozójának, a román származású Popon Jánosnak az emlékére gyülnek össze minden évben, hogy részt vegyenek a “Magyarcsanád Kupán”. Az esemény támogatói és szervezői, Klárik Attila mellet, a Magyarcsanádi Román és Szerb Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a település önkormányzata.
Megszólaló: Farkas János, Magyarcsanád polgármestere, Vasile Rotar. a Magyarcsanádi Román Önkörmányzat elnöke.
– 2023. június 18-án, a Román Szentek Vasárnapján, Püspöki Szent Liturgia volt a Gyulai Román Ortodox Katedrálisban. Sok gyulai és romániai hívő gyűlt össze, hogy megemlékezzen Ioan Besan, egykori esperesről, aki 1871 és 1913 között, több mint négy évtizeden át szolgált a gyulai nagyromán városi templomban. A romániai Kisjenőn, 1892-1894 között volt esperes.
Megszólaló: Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke és Daniel Mirel Dumitru Atya, a kisjenői templom parókusa.
– Több ezer fiatal vett részt Temesváron, az augusztus utolsó vasárnapján befejeződött Ortodox Fiatalok Nemzetközi Találkozóján. Nagy várakozás előzte meg a négynapos rendezvényt, mert az utolsó találkozó óta már négy év eltelt. A magyarországi román fiatalokat Siluán Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye püspöke és Visarion Tuderici Atya kísérte el Temesvárra. Velük tartott Negye Bertold, az Országos Román Önkormányzat elnökhelyettese is.
Megszólaló: Netye Bertold.
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: 2023. január 18-án beszéltünk az éppen egy hónapja, 2022. december 18-án véget ért katari labdarúgó-világbajnokságról is. A tornát Argentina nyerte miután a döntőben 2-2-es rendes játékdő és 3-3-as hosszabbítás után tizenegyesekkel legyőzte a legutóbb aranyérmes francia válogatottat.
Megszólaló: Kimpián Péter.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

December 28., csütörtök:
Hírek
Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin, Román Regionális Rádió
Riport a gyulai kétnyelvű iskola karácsonyi ünnepségéről. Különleges, nagy ünnepi hangulatban, 2023. december 20-án, a gyulai „Nicolae Bălcescu” Román Gimnázium dísztermében, igen nagyszámú közönség jelenlétében került sor az oktatási intézmény hagyományos karácsonyi ünnepségére. Megszólaló: Maria Gurzău Czegédi, a gyulai román gimnázium igazgatója,
Hanganyag és rövid interjúk a Méhkeréki iskolai ünnepségről. 2023. december 21-én, a Méhkeréki Művelődési Központ színpadán került sor a település román általános iskolájának 1-8. osztályos tanulóinak karácsonyi ünnepségére. Az eseményen mintegy 200 személy, szülők, nagyszülők és hivatalos személyek vettek részt. Megszólaló: Siluan atya, a magyarországi román ortodox püspöke, Daniel Banu, Románia gyulai főkonzulja
Heti jegyzet
Egy csokor karácsonyi ének a december 20-án a szegedi Somogyi-könyvtárban megrendezett karácsonyi koncertről, amelynek vendége az aradi Academica kórus volt, Julia Roman vezényletével. Megszólaló: Julia Roman, karnagy

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

December 30., szombat:
Grósz György, a Kétegyházi Román Kulturális Egyesület elnöke az idén nyáron is szervezett zarándokútat Romániába az egyesület tagjai számára. A „Doina Bihorului Náptáncegyüttes vezetőjeként sok fellépésen is részt vett valamint, tánctáborokat is szervezett a magyarországi román fiatalok részére.
Megszólaló: Grósz György.
Az idén, már tizenhetedik alkalommal rendezték meg az Országos Román Gasztronómiai Fesztivált Gyulán, a Várkertben. 2023. szeptember 16-án, a hagyományos főzőversenyre nemzetiségi önkormányzatok, civil szervezetek és baráti társaságok is neveztek. A gyulai Várkertben 61 csapat főzött, akik közül valamennyien egy-egy román népi ételt készítettek el. Nemzetiségi önkormányzatok, civil szervezetek és baráti társaságok is neveztek a megmérettetésre. Az eseménynek 2019 óta a várkert ad otthont.
Megszólaló: Gabriel Șopandă, Románia budapesti nagykövete, Kozma György, Román Országos Önkormányzat elnőke, Bertold Netea, Román Országos Önkormányzat alelnőke, Florica Petrușan, Miruna méhkereki egyesületi tag, Ioan Táth sarkadi, román önk. elnöke.

Az idén 45 éves a Pusztaottlakai Románok Egyesülete. A magyarországi román közösség legrégebbi civil szervezete 1978-ban alakult meg, mint Román Klub. 1991-ben vette fel a Pusztaottlakai Románok Egyesülete nevet. A 2023. október 28-án tartott ünnepségre Világosról, Pusztaottlaka romániai testvértelepüléséről is jöttek vendégek. Valentin Bot, Világos polgármestere az évek során kialakult szoros, baráti kapcsolatot tartja a legfontosabbnak.
Megszólaló: Valentin Bot, Világos polgármestere

Riport az október 1. Méhkeréken megrendezett uborkafesztiválról.
Megszólaló: Kozma György, Magyarországi Románok Országos Önkormányzata (MROÖ) elnőke, dr.Petrusán György, aki a fesztiválon a díszpolgári kitüntetést kapta, dr. Vasile Marc aki a fesztiválon a „Méhkerekért” kitüntetést kapta.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

December 31., vasárnap:

Népi kalendárium szilveszter éjszakáról – Gabriela Nedelcu Păsărin, Román Regionális Rádió

Romániai és nemzetközi eseménynaptár

 Román népzenei blokk Andra énekesnővel és vendégeivel a Tradițional 2 koncertről, amely decemberben zajlott Kolozsváron, és amelyen nagy örömömre szolgált részt venni.  A híres énekesnő Andra dallamai a román népzene olyan nagyszerű művészeivel együtt, mint Mioara Velicu, Sava Negrean Brudașcu, Maria Dragomiroiu, Vlăduța Lupău, Zdob és Zdub stb. az Advahov tesvérek zenekar támogatásával.

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább