Román nemzetiségi műsor – 50. hét

A december 11-17. közötti adások tartalmából.
 

December 11., hétfő:
– Hírek, sporthírek
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
Népi kalendárium – Megszólaló: Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádiótól)
– Románia szegedi főkonzulátusa december 8-án este fogadást szervezett Románia nemzeti ünnepe alkalmából. A találkozó a Román Kulturális Intézet székhelyén került sor. A temesvári művészek által előadott hegedű- és klarinétverseny mellett lehetőség volt megcsodálni a Temesvár – Európa Kulturális Fővárosa 2023 program keretében Temesvárról készült fényképeket. Megszólaló: Florin Vasiloni, Románia szegedi főkonzulja.
– A gyulai hívek tegnap, december 10-én a gyulai püspöki székesegyházban tartott főpapi szentmisén részt vettek a hagyományos énekkoncerten, amelyet a „Pro Musica” kórus és az aradi Ortodox Teológiai Kar hallgatóinak egy csoportja adott elő. Megszólaló: Siluán Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke
– A múlt hét közepén, Szent Miklós estéjén találkoztak a szegedi románok a Szegedi Románok Egyesülete által minden évben megrendezett hagyományos estén, amelyet immár 47 éve rendeznek meg. Megszólaló: Petru Cîmpian és dr. Gheorghe Petrușan

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

December 12., kedd:
– Hírek.
– Válogatás a december 12-én történt érdekesebb eseményekből.
– Az idén is megtartották Szegeden, december 6-án, a hagyományos Mikulás-estet. Az eseményt a Szegedi Románok Egyesülete szervezte, amely ezúttal közgyűlést is tartott. A szervezett elnöke, Kreszta István beszámolt az idei tevékenységről ill. ismertette az elnökség új összetételét is.
Megszólaló: Kreszta István.
– Szent Miklós a védőszentje a Békéscsabai Román Ortodox Templomnak is. Decembet 9-én volt a templom ünnepe. Püspöki Szent Ligurgia volt és, az ünnepségen részt vett egy Aradi kórus is, amely kolindákat, karácsonyi dalokat énekelt.
Megszólaló: Siluan Atya, a Magyrországi Román Ortodox Egyház püspöke, Aurel Raul Batran Atya, a templom parókusa.
– Bágy György, eleki román táncos, a népművészet mestere gyerekként tanult meg táncolni. Később mesterséget tanult: sirkő készítő lett, és a mai napig ebben a szakmában dolgozik. Huszonhárom éve egy teljesen új szerepben próbálta ki magát és azóta, minden decemberben gyerekek álmait váltja valóra. Mindez 2001 – ben kezdödött, egy nyíregyházi „Mikulás Szépségversennyel”. Itt kezdődött az „Eleki Mikulás” története, aki az idén már november 30-án elindult a gyerekekhez. December 16-án felkeresi a Békéscsabai Dr.Réthy Pál Korház gyerekosztályát is.
Megszólaló: Bágy György.
– Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat: A román foci egyik legnagyobb sikerét érte el 1981-ben a Román ifjusági válogatott. Az Ausztráliában rendezett ifjusági labdarúgó-világbajnokságon harmadik lett a csapat.
– Negyven éve (1983. december 13-án) halt meg Nichita Stanescu, román költő, a második világháború utáni fiatal nemzedék egyik kimagasló képviselője, aki több nemzetközi irodalmi díjat kapott, köztük 1975-ben Herder-díjat, két évvel később az irodalmi Nobel-díjra jelöltek listájára is felkerült. Megzenésítet versek c. sorozatunkban 2017-ben mutatuk be Nichita Stanecut.
Megszólaló: dr. Mihaela Bucin, a szegedi román tanszék vezetője.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

December 13., szerda:
December 12-ig volt látható a „Közös örökség – Négy város története” című kiállítás a szegedi Agora Galériában. A „Közös örökség – Négy város története” Temesvár (Románia), Szeged (Magyarország), Szabadka (Szerbia) és Odessza (Ukrajna) közös örökségének kutatására, értelmezésére és népszerűsítésére irányuló projekt. Nyolc művész összesen 80 rajzot és grafikát illusztrált a négy város épületeiről. A művészek egyike a budapesti Kiss Adél román grafikus, akivel a kiállításról, a munkáról és a közös projekt tapasztalatairól beszélgettünk. Megszólaló: Kiss Adél

A decemberi ünnepek, iskolai versenyeiről és eseményeiről. Rövid riport a gyulai ”Nicolae Bălcescu” Román Gimnáziumból. Megszólaló: tanárok Livia Stăvaru és Diana Bogdan, valamint általános iskolás diákok
Romániai és nemzetközi eseménynaptár
Szurkolók Klubja c. műsor

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

December 14., csütörtök:
Hírek
Sport hírek
Napi kalendárium
Megjelent a „Foaia Românească” román hetilap új száma
Heti jegyzet – Tudósitás a „Diótörő” című darabról – Megszólaló: Edda Illyés
A méhkeréki Önkormányzat és a helyi ortodox, baptista és pünkösdi gyülekezetekkel, rendezi meg a hagyományos Kolinda Fesztivált, december 22-én, Méhkeréken, a Művelődési házban, 17 órától. A fesztiválon román énekeket és Karácsonyi dalokat fognak előadni és idén a fesztivál vendége Alexandra Chira, Romániából. A rendezvényre a belépés ingyenes.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

December 15., péntek:
– Hírek
– Válogatás a december 15-én történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium. (Román Rádió)
– Sok sportesemény van Békéscsabán. Kétegyházi szurkolók is mennek a megyeszékhelyen rendezett labdarúgó, kézilabda és röplabda meccsekre. Megszólaló: Árgyelán Krisztián
– Bágy György, eleki román táncos, a népművészet mestere már huszonhárom éve Mikulásként keresi fel decemberben a megye gyerekeit. December 16-án meglátogatja a Békéscsabai Dr. Réthy Pál Kórház gyerekosztályát is.
Megszólaló: Bágy György
– A nemzetiségek napja alkalmából tartott ünnepséget Békéscsaba önkormányzata, valamint a hat nemzetiségi önkormányzat december 12-én, kedden, a városháza dísztermében. A gálaműsoron a korábbi évek hagyományainak megfelelően a nemzetiségi önkormányzatok által alapított kitüntetéseket is átadták. A „Békéscsabai Románokért” Díjat 2023-ban Aurel Raul Batran Atya, a Békéscsabai Román – – Ortodox Templom parókusa kapta, aki 10 éve szolgál Csabán.
Megszólaló: Szarvas Péter, polgármester és Aurel Raul Batran Atya
– Bemutatjuk a Bandidos együttest

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

December 16., szombat:
– Hírek
– Napi kalendárium
– Tudósitás a mehkeréki román iskola román nyelvhétről
Megszólaló: Baicu Mihaela, román tanár
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: a sporthírek világáról
– Az ortodox istentiszteletek menetrendje
– A nap szentjei – December 16-án Szent Aggeus prófétára emlékezünk.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

December 17., vasárnap:
Vallásos műsor „În lumea credinței” címmel. – Ma van a Pünkösd utáni 28. vasárnap.
Pünkösd utáni 28. vasárnap – a Szent Ősatyák Vasárnapja.

Szent Miklós a védőszentje a Békéscsabai Román Ortodox Templomnak is. December 9-én volt a templom ünnepe. Püspöki Szent Liturgia volt és, az ünnepségen részt vett egy Aradi kórus is, amely kolindákat, karácsonyi dalokat énekelt. Megszólaló: Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke, Aurel Raul Bătrân Atya, a templom parókusa.

A nemzetiségek napja alkalmából tartott Békéscsabai ünnepségen, december 12-én, „Békéscsabai Románokéret” Díjat Aurel Raul Bătrân Atya, a Békéscsabai Román Ortodox Templom parókusa kapta, aki 10 éve szolgál Csabán.

A RO-HU-398-as kódszámú, Románia–Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program részét képező európai uniós finanszírozású projekt zárókonferenciáját tartották a Körösszegapáti Román Ortodox Parókián. Együttműködő partnereknek: a Körösszegapáti Ortodox Egyházközség (Magyarország), a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, a Biharpüspöki Református Egyházközség, a Nagyvárad-Észak-Őssi Ortodox Egyházközség és az Izbuc-i ortodox kolostor. Megszólaló: Sorin-Dumitru Mureșan Atya, a Körösszegapáti templom parókusa.

A Baptista Egyház üzenete: Karácsonyi várakozás. Megszólaló. Füstös Gyula, a Kétegyházi Baptista Gyülekezet volt lelkipásztora.

Heti jegyzet – a rovat témája az élvezetes élmények a gyulai Diótörő Operettfesztiválon. A városháza szervezésében a gyulai oktatási intézmények diákjai számára.

December 12-ig volt látható a „Közös örökség – Négy város története” című kiállítás a szegedi Agora Galériában. A „Közös örökség – Négy város története” Temesvár (Románia), Szeged (Magyarország), Szabadka (Szerbia) és Odessza (Ukrajna) közös örökségének kutatására, értelmezésére és népszerűsítésére irányuló projekt. Nyolc művész összesen 80 rajzot és grafikát illusztrált a négy város épületeiről. A művészek egyike a budapesti Kiss Adél román grafikus, akivel a kiállításról, a munkáról és a közös projekt tapasztalatairól beszélgettünk.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Olvasson tovább