Román nemzetiségi műsor – 49. hét

A december 4-10. közötti adások tartalmából.
 

December 4., hétfő:
– Hírek
– Sport hírek
– Napi kalendárium
– A Magyarországi román közösség büszke lehet egy igazi Mikulásra, mégpedig az Eleki Bágy Györgyre, aki több mint 20 éve boldogítja a gyerekeket. Hogy felfedezzük, mi áll e munka hátterében, magával a Mikulással beszélgettünk.
Megszólaló: Bágy György
– Tudósitás – A Magyarországi Románok Kutatóintézete 1993-ban alakult meg azzal a céllal, hogy tudományos munkát végezzen és bemutassa a magyarországi románok évszádos kulturális értékeit és örökségét. 2018-ban, a 28. alkalommal megrendezett Tudományos Szimpóziumon, dr. Berényi Mária, a kutatóintézet igazgatója, az intézet munkályáról, tevékenységéről is beszélt.
Megszólaló: dr. Berényi Mária

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

December 5., kedd:
– Hírek
– Válogatás a december 5-én történt érdekesebb eseményekből.
– A magyar labdarúgó-válogatott a házigazda németek, valamint a skótok és a svájciak mellé került a jövő évi Európa-bajnokság csoportjainak sorsolásán. Az EB 2024. június 14. – július 14. között lesz Németországban. A szurkolók többsége a házigazdákat tartja esélyesnek az első helyre.
Megszólaló: Sorin Domsa.
– Timotei Seviciu, aradi ortodox érsek is részt vett a Körösszegapáti Szent Miklós Román Ortodox Tempom védőszentjének az ünnepén. A december 3-án tartott Szent Liturgiára, Aradról és Nagyváradról is érkeztek vendégek.
Megszólaló: Timotei Seviciu, aradi ortodox érsek, Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke és Sorin Dumitru Muresanu, a körösszegapáti templom parókusa.
– A Covid19 – világjárvágy egyik hatása, hogy kevesebben vesznek részt az amatőr futó versenyeken. A kétegyházi román iskola tanára, Árgyelán Krisztián, aki sok versenyen áll rajthoz, is tapasztalja a létszám csökkenését. Az elmúlt időszakban sok jótéskonysági futáson vett részt.
Megszólaló: Árgyelán Krisztián.
– Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat: Nem új jelenség, hogy a román sajtó kritikus hangvételben ír a Román labdarúgó-válogatott játékosairól. Már 25 éve is, amikor még az arany generáció tagjai játszottak, és jutottak ki hárosmszor is a világbajnokságra, sok kritika érte Gheorge Hagit és társait, amit Hagi szóvá is tett, egy 1998. június 3-án tartott sajtótájékoztatón.
– A Szegedi Román Egyesület kirándulást szervezett Temesvárra, azzal a céllal, hogy megnézzék a világhírű román szobrászművész, Constantin Brâncuși műveiből rendezett nagyszabású kiállítást, mely szeptember 30-án nyitotta meg kapuit. A kiállítás az Európa Kulturális Fővárosa programsoroza csúcspontjaként került megrendezésre és, 2024. január 28-ig várja a látogatókat.
Megszólaló: Boka Tibor. – 12.00. (tudósítás: Bauer Adam)
– Könyvismertető: Danut Jemna legújabb vallásos témájú könyvénrk a címe „Isus – Fiul omului”.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

December 6., szerda:
– Hírek, sporthírek
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– December 5-én a gyulai Nicoale Bălcescu román gimnáziumban és a román óvodában ünnepelték a Mikulás-napot. Siluán Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke, megáldotta az intézményt, ahol jelenleg 470 diák tanul, és minden gyermeknek Mikulás-csomagot adott. Megszólaló: Siluán Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke, Maria Gurzău Czeglédi, gyulai román gimnázium igazgatója.
Népi kalendárium – a rovat témája Szent Miklós napja. Megszólaló: Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádiótól)
– Riport a világhírű román szobrászművész Constantin Brâncuși műveiből rendezett nagyszabású kiállításra Temesváron. A kiállítás az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat csúcspontjaként került megrendezésre. A magyarországi románok is meglátogatták a kiállítást az Országos Önkormányzat által szervezett autóbuszos kiránduláson. Megszólaló: Maria Gurzău Czeglédi, gyulai román gimnázium igazgatója, Judit Călinescu, a szegedi Juhász Gyula Pedagógiai Kar román nyelvtanárával.
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: Kiegyensúlyozott csoportba kerültek Magyarország és Románia labdarúgó-válogatottjai. A magyar labdarúgó-válogatott a házigazda németek, valamint a skótok és a svájciak mellé került a jövő évi Európa-bajnokság csoportjainak sorsolásán. A román válogatott Belgiummal, Szlovákiával és, a play-off B ágának győztesével: Bosznia-Hercegovina, Ukrajna, Izrael és Izland egyikével játszik majd Németországban. Az EB-t 2024. június 14. – július 14. között rendezik meg.
Megszólaló: Sorin Domsa, Boka Tibor, Kreszta István

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

December 7., csütörtök:
– Hírek
– Sport hírek
– Napi kalendárium
– A nap szentjei – Ebben a hónapban, december 7-én Szent Ambrusra emlékezünk.
– Megjelent a „Foaia Românească” román hetilap új száma
– Heti jegyzet – A Karácsony előtti vásárlásról– Megszólaló: Edda Illyés
– Tudósitás a december 6-án megtartott Szent Miklós-ünnepről
– Tudósitás – A szegedi románok egyesülete tegnap este összeültek és egy ünnepi vacsorával ünnepelték Szent Miklóst.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

December 9., szombat:
– Válogatás a december 9-én történt érdekesebb eseményekből: 1846 decemberében Liszt Ferenc, Teleki Sándor, Karátsonyi Guido és Bethlen Gábor grófok kíséretében Bukarestbe utazott, ahol három koncertet adott. Az első bukaresti fellépese december 9-én volt.
– Népi kalendárium. (Román Rádió)
– Szent Miklós a védőszentje a Gyulai Román Ortodox Katedrálisnak. December 6-án volt a templom ünnepe. A Békéscsabai Román Ortodox Templomban holnap tartják a templom ünnepét. Püspöki Szent Liturgia lesz Békéscsabán is.
Megszólaló: Siluán Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke.
– A békéscsabai focicsapat jól szerepel az NB III Dél-Keleti csoportjában. Vezeti a bajnokságot és a szurkolók szerint van esély visszakerülni az NB II-be.
Megszólaló: Árgyelán Krisztián.
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: Kiegyensúlyozott csoportba kerültek Magyarország és Románia labdarúgó-válogatottjai. A magyar labdarúgó-válogatott a házigazda németek, valamint a skótok és a svájciak mellé került a jövő évi Európa-bajnokság csoportjainak sorsolásán. A román válogatott Belgiummal, Szlovákiával és, a playoff B ágának győztesével: Bosznia-Hercegovina, Ukrajna, Izrael és Izland egyikével játszik majd Németországban. Az EB-t 2024. június 14. – július 14. között rendezik meg.
Megszólaló: Sorin Domsa, Boka Tibor, Kreszta István.
– Válogatás Sanda Ladosi dalaiból.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

December 10., vasárnap:
– Vallásos műsor „În lumea credinței” címmel. – Pünkösd után 27. vasárnap.
– A mai vasárnap Evangliuma a tizennyolc éve meggörnyedt asszony meggyógyatásáról szól.
– Ezen a héten szerdán, december 6-án volt Szent Miklós Püspök ünnepe. Megszólaló: Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház Püspöke
– Szent Miklós a védőszentje a Gyulai Román Ortodox Katedrálisnak. December 6-án volt a templom ünnepe. A Békéscsabai Román Ortodox Templomban szombaton, december 9-én tartották meg a templom ünnepét. Püspöki Szent Liturgia volt Békéscsabán is. Megszólaló: Siluán Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke.
– A Baptista Egyhár üzenete: Éljünk az örökkévalóságnak. Megszólaló. Petrică Crețu, a Méhkeréki baptista Gyülekezet lelkipásztora.
– Heti jegyzet – a rovat témája a Karácsonyi vásárok
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Tudósítás a szegedi románok hagyományos Mikulás-estjéről, a Seghedi Románok Egyesülete által szervezett rendezvényről.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Borítókép: Pexels

Olvasson tovább