Szlovák nemzetiségi műsor – 46. hét

A november 13-19. közötti adások tartalmából.
 

November 13., hétfő:
– A lövedékekre való írás legalább 2000 éves háborús szokás…
– Több mint 140 éves várakozás után végre elkészült a híres barcelonai Sagrada Familia-bazilika ötödik központi tornya. Az utolsó tornyot várhatóan 2026-ban fejezik be, amivel végre elkészült a 140 éve épülő templom.
– A pozsonyi Szlovák Rádió átveszi az ukrán rádió szlovák nyelvű híreit, és az Európai Műsorszolgáltatók Unióján belül az egész kontinensre eljuttatja azokat. Az Ukrán Rádió és Televízió Ungváron található regionális stúdiójában szlovák szerkesztőségben Edita Potoriová dolgozik…
megszólaló: Edia Potoriová
– Nemrég megjelent a Szlovák nemzetiségi oktatás Magyarországon a pedagógusok szemszögéből c. kiadvány
– A Szlovák Tudományos Akadémia és a Magyarországi Szlovákok Kutaó Intézete együttműkodése
megsz: dr. Kentos Michal
– A szlovák történelem oktatása lehetőségei a szlovák népismeret tantárgy keretében….
megsz: prof. Kmet Miroslav

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

November 14., kedd:
– Október 14-én került sor Telekgerendáson a Szlovák Pacsirta – folklórcsoportok országos versenyére, amelyet kétévente Magyarországi Szlovákok Szövetsége szervezi. A 12 versenyző produkciója olyan magas színvonalú volt, hogy a zsűri csak arany és ezüst díjakat ítélt oda.
megszólaló: Egyedné Baránek Ruzsenka-föszervező, Hollóssy Tiborné – zsüri tag, Szabóné Erszébet, a csömöri Furmicska folklórcsoport vezetője, Majerníková Piroska, a kétsopronyi Horenka folklórcsoport vezetője
– Biele miesta /Fehér foltok/ A Pozsonyi Szlovák Rádiónak sorozata a XX. század „ismeretlen”, eddig eltitkolt, emberekről és eseményekről
1. rész – A monarchia szlovák pilótai 1. világhaborúban
megszólaló: Soňa Gyarfašová, Juraj červenka

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

November 15., szerda:
– November 15. a bebörtönzött írók napja
– A hosszú, nyírkos, őszi esték egyértelműen a könyveké! A minden évben, a pozsonyi Incheba Expo területén november elején megrendezett Biblioteka nemzetközi könyvvásár már elválaszthatatlanul hozzátartozik az őszi Pozsony eseményeihez. Az idei kiállításon az alföldi szlovák kiadók standja is helyet kapott. A bemutatott új kiadványokról beszélgetünk Hrklová Mária Katarínával, Touch of Humanity, p.e. elnökével.
– Erika Brtáňová és Juraj Rágyanszki „ Matej Markovič (1707 – 1762) Výber z diela „ című könyvét István Anna mutatja be
– November 18-án, a nagylaki Szlovák Evangélikus Templomban a Ján Keblovský idősek számára kialakított nappali központban kerül sor Mária Štefanková „Kékfestés” című könyvének bemutatására. „Képek a nagylaki szlovákok családi hagyományainak életéből.” című kiállítás megnyitójára is kerül sor.
-„Kabelka” (Ridikül) című női magazin
– A kékfestés:
– története és technikája
– szlovák kékfestők Nagylakon
– A családi hagyományokról, kékfestő nagyapjáról mesél Alžbeta Lehotská Vanku
– Mária Štefanková émlékei

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

November 16., csütörtök:
-Ezekben a napokban ünnepeljük az 1989-es novemberében történt, a rendszerváltáshoz vezető eseményeket, amelyek a változások dinamikus időszakát jelentették. A társadalmi-politikai, munkaügyi és személyi kapcsolatok is újradefiniálódtak.
1989 novembere több évtizedes mozdulatlanság után eltávolította a totalitásra törekvő rendszert…..a mai műsorunkban erről beszélgetünk interjúalanyainkkal. A mikrofonnál Gustav Murín és Ľubomí Feldek szlovák írók, akik közvetlen résztvevői voltak a novemberi eseményeknek
Megszólalók: Gustav Murín és Ľubomí Feldek
– A forradalom előtti szlovákiai totalitarizmusról, a demokratikus élet, a szabadság és a valóság eszméiről is beszélgetünk Hečko Maroš szlovák íróval, forgatókönyvíróval, zenésszel.
Megszólaló: Hečko Maroš

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

November 17., péntek:
– A közelmúltban 95 – ik születésnapját ünneplő Antal György – Juraj Antal Dolnozemský – már az ötvenes évei elején, költői pályafutása kezdetén is gyakran nevezte magát verseiben šediváknak, deres hajú, tisztes korú férfinak. Olyan azonban, aki az idős korhoz kötődő sztereotípiákkal dacolva, ifjúi hévvel veti bele magát különböző értékteremtő tevékenységekbe még ma is: jelképszerűen átveszi a dédmamák illetékességébe tartozó szövés és fonás műveletét, a dédapáktól pedig a házépítés feladatát. Ezzel a tettel érzékelteti, hogy vállalja a közvetítő szerepet múlt és jelen között. Inget és abroszt sző, házat épít anyanyelve „drága szavaiból”, hogy aztán meghívja földijeit a szavakból szőtt abrosszal letakart asztalhoz. Arra kéri őket, hogy az elődök által létrehozott szellemi táplálékot kínáló ebédhez öltsék fel az általa készített tiszta fehér inget. Ennek a különleges, testhez simuló ruhadarabnak a felvétele, viselése a vendégek részéről azt sugallná a vendéglátó felé, hogy szimbolikusan elfogadják tőle a szellemi táplálékot.
válogatás a Juraj Dolnozemsky verseiből
szereplől: Thirring Viola, Dráfy Mátyás
– Tragická kartárska partia /Tragikus kártyaparti/ c. rádiójáték
Kubányi Ludovít irodalmi kezdetei lévai tanulmányaihoz nyúlnak vissza. Műveinek fő motívuma a kiábrándulás és a tapasztalat felsőbbrendűsége az emberi érzések és akarat felett. A szentimentális elemeket is igyekezett elnyomni. Az 1848-as forradalmi év, a Szlovák Nemzet Memoranduma, a Štúr család munkássága és eszméi, valamint nemzeti kérdések, a nemzeti szabadság kérdései és történelmi események vagy alakok képezik műveinek témáját. Jellemző rá a költő koldusként, a társadalom pereméről származó emberként való megjelenítése. A prózák többségében önéletrajzi vonások is megjelennek.
író: Bábik Ján
szereplők: Minarovic Vladimír, Laca Ivan, Simonovic Jozef, Bábik Ján

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

November 18., szombat:
A mai, kétórás műsorunkban a szlovák zenei élet egyik legüdébb és legkülönlegesebb jelenségét, a pozsonyi Longital együttest mutatjuk be. Az egykori „Dlhé diely” két tagja, Shina és Dano Salontay nemcsak a színpadon, hanem az életben is egy párt alkot. Fúziós zenéjük alapja a folk, jazz és rockzene. A portréinterjút az együttes dalai is színesítik.

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

November 19., vasárnap:
A pozsonyi Szlovák Rádió átveszi az ukrán rádió szlovák nyelvű híreit, és az Európai Műsorszolgáltatók Unióján belül az egész kontinensre eljuttatja azokat. Az Ukrán Rádió és Televízió Ungváron található regionális stúdiójában szlovák szerkesztőségben Edita Potoriová dolgozik…
megszólaló: Edia Potoriová
Nemrég megjelent a Szlovák nemzetiségi oktatás Magyarországon a pedagógusok szemszögéből c. kiadvány
A Szlovák Tudományos Akadémia és a Magyarországi Szlovákok Kutató Intézete együttműködése
megsz: dr. Kentos Michal
A szlovák történelem oktatása lehetőségei a szlovák népismeret tantárgy keretében….
megsz: prof. Kmet Miroslav

Október 14-én került sor Telekgerendáson a Szlovák Pacsirta – folklórcsoportok országos versenyére, amelyet kétévente Magyarországi Szlovákok Szövetsége szervezi. A 12 versenyző produkciója olyan magas színvonalú volt, hogy a zsűri csak arany és ezüst díjakat ítélt oda.
megszólaló: Egyedné Baránek Ruzsenka-föszervező, Hollóssy Tiborné – zsüri tag, Szabóné Erszébet, a csömöri Furmicska folklórcsoport vezetője, Majerníková Piroska, a kétsopronyi Horenka folklórcsoport vezetője

A hosszú, nyirkos, őszi esték egyértelműen a könyveké. A minden évben, a pozsonyi Incheba Expo területén november elején megrendezett Biblioteka nemzetközi könyvvásár már elválaszthatatlanul hozzátartozik az őszi Pozsony eseményeihez. Az idei kiállításon az alföldi szlovák kiadók standja is helyet kapott. A bemutatott új kiadványokról beszélgetünk Hrklová Mária Katarínával, Touch of Humanity, p.e. elnökével.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Unsplash

Olvasson tovább