Román nemzetiségi műsor – 46. hét

A november 13-19. közötti adások tartalmából.
 

November 13., hétfő:
– Hírek
– Válogatás a november 13-án történt érdekesebb eseményekből
– A női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének 7. fordulójában több meglepetés is volt. A Debrecen, Bukarestben játszott döntetlent a sokkal esélyesebb CSM Bukarest csapatával és, féltávnál továbbjutásra áll az A jelű csoportban. A másik nagy meglepetés is a román fővárosban született. A Rapid Bukerest megverte a tavalyigyőztes, Vipers Kristiansandot.
– A Román Ortodox Egyház szinódusa 2006. novemberében tartott ülésén döntött arról, hogy minden év novebmer 13-én legyen Romániában a Biblia Napja.
– Az Eleki Román Hagyományőrző Táncegyüttes sok rendezvényen vett részt az év során. Legutóbb most, november 11-én léptek fel Eleken, a Márton – napi sokadalom elnevezésű rendezvényen. Pár nap múlva, Kétegyházán – a Kaláris Művészeti Iskola vendégeként – szerepel tánccsoport egy rendezvényen.
Megszólaló: Bágy György, az Eleki Román Hagyományőrző Egyesület elnöke.
– Tegnap, november 12-én volt a Kétegyházi Román Ortodox Temlom ünnepe. 1779 – ben elődeink Szent Mihály és Szent Gábriel Arkangyalok oltalmára bízták a templomot. Azóta minden évben, november 8. környékén ünnepet tartanak Védőszentjeik tiszteletése. Püspöki Szent Liturgia volt, amely után a művelődási házban egy találkozót is szerveztek. Az ünnep összetartó erejéről beszél Florin Olteanu, a templom parókusa.
Megszólaló: Florin Olteanu Atya, a kétegyházi templom parókusa.
– Ma van a Biblia Napja. Az első nyomtatásban megjelent teljes román nyelvű Biblia-fordítást 1688-ban adták ki Bukarestben. A fordítást Serban Cantacuzino, havasalföldi fejedelem kezdeményezte és támogatta. Bemutatjuk a „Bukaresti Bibliát”.
Megszólaló: dr. Mihaela Bucin, a szegedi román tanszék vezetője, Kaupert Júlia.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

November 14., kedd:
– Hírek
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
Népi kalendárium – a rovat témája a karácsonyi böjt, amely december 24-én – szenteste – ér véget Megszólaló: Gabriela Nedelcu Păsărin
– A 17. budapesti Román Filmhetet november 7-12-e között tartották a fővárosi Uránia Moziban, amely a főszervező, a Budapesti Román Kulturális Intézet állandó partnere. A rendezvény a romániai Nemzeti Filmközpont és a magyarországi Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg. Megszólaló: Tudor Giurgiu és Oana Giurgiu filmrendezők, valamint Ioana Anghel, a Budapesti Román Kulturális Intézet igazgatója beszél.
Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat. 1980-ban, a kupagyőztesek Európa-kupályában a temesvári Politechica Timișoara, kiverte a skótok sztárcsapatát, a Celtic Glasgow-t.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

November 15., szerda:
– Hírek.
– Válogatás a november 15-én történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium. Ma kezdődik a karácsonyi bőjt.
– A végéhez közeledik az Európa-bajnoki selejtezősorozat. Románia csoporjában, az „I” jelű csoportban szereplő Izrael válogatottja Magyarországon játsza le hazai márkőzéseit: Izrael ma este (november 15-én) Svájccal majd azt követően, november 18-án Románia ellen játsszák Felcsúton, a Pancho Arénában. Az elmaradt mérkőzések miatt izgamasan alakul a végjáték.
Megszólaló: Boka Tibor, Kreszta Itván.
– A Világosi „Siriana Siria” Néptánccsoport lépett fel a Pusztaottlakai Románok Egyesületének 45. éfvordulója alkalmával tartott ünnepségén. A romániai település polgármestere is táncolt egykoron a tánccsoporban.
Megszólaló: Valentin Bot.
– Részletek a „Siriana Siria” együttes műsorából.
– A romániai Arámabánya városának XVII. Században alapított kolostorában tartott – Szent Mihály és Gábriel arkangyalok napján, november 8-án – Szent Liturgiát, Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke.
Megszólaló: Siluan Atya, Calinic Draghici Atya.
– A Baia de Arama kolostora, Olténia északnyugati részén, a Mehedinti-fennsíkon található. A kolostort 1694-1703 között építették. A kolostor rövid története. – 5.00. (tudósítás: Bauer Adam)
Szurkolók Klubja c. sportműsor: Aktualitísok a sport világából. Románia még két EB selejtező meccset játszik. November 18-án Izraellel és november 21-én Svájccal. A két meccsen 1 pont kell a biztos EB részvételhez.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

November 16., csütörtök:
Hírek
Sport hírek
Napi kalendárium
A nap szentjei – Ebben a hónapban, november 16-án Szent Mátyás apostolra emlékezünk.
Megjelent a „Foaia Românească” román hetilap új száma
Heti jegyzet – A hagyományos dalról
Interjú – A Dokumentációs és Információs Központ a Magyarországi Román Országos Önkormányzatával, a Békés Megyei Román Nemzetiségi Önkormányzattal és a gyulai Nyugdíjasklub támogatásával, november 2-án, csütörtökön, kirándulást szervezett Temesváron, melynek része volt a „Brâncusi – román források” című kiállítás megtekintése, valamint a városközpont és az Ortodox templom. A csoporttal együtt volt a Dokumentációs és Információs Központ igazgatója is, Novákné Gurzó Mária.
Megszólaló: Novákné Gurzó Mária

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

November 17., péntek:
– Hírek
– Sport aktualitások
– A „Culinaria Banatica” egy olyan temesvári gasztronómiai projekt, amelynek célja a bánáti konyha transzdiszciplináris szemléletének kialakítása, áthidalva a szakadékot a tudományos és gasztronómiai területek, valamint a nagyközönség, a helyiek és a turisták között. Közösségünk egyik közismert pedagógusa, Dr. Bucin Mihaela, a Szegedi Egyetem Román Tanszékének vezetője a projekt keretében előadást tartott Temesváron, november 10 én, egy legendás szegedi szakácskönyvről. A piarista rend 1720-ban telepedett le Szegeden, amely különböző szintű iskolákat működtetett. Az oktatási intézmények étkezdéjében dolgozott a legendás Rézi néni (Tereza Doletsko, 1818 – 1883), 1876-ban, „Szegedi szakácskönyv” címmel kiadja addigi kulináris tapasztalatait. Megszólaló: dr. Bucin Mihaela
– Hírek a magyarországi román közösségben
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Zenei blokk Maria Lătărețu énekesnő néhány dalával. Született 1911 novemberében a Gorj megyei Bălceștiben és 1972-ben hunyt el. A dalgyűjteménye 1000 dalt tartalmaz, amelyek közül 104-et maga komponált.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

November 18., szombat:
– Hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádió)
– Napi kalendárium
– Tudósitás – November 17-én, pénteken a gyulai Román Kulturális Központban a magyarországi két tanítási nyelvű iskolák 1-8. osztályos, illetve a gyulai Román Gimnázium 9-12. osztályos diákjai, bibliai versenyen vettek részt. A Biblia Isten szavát képviseli, és a keresztény hit és vallás alapja. A résztvevő diákokat kategóriákra voltak osztottva, és szabadon választottak bibliai történeteket. Több mint 80 gyerek vett részt a magyarországi kétnyelvű általános iskolákból.
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: a sporthírek világáról (tudósítás: Kreszta István)
– Az ortodox istentiszteletek menetrendje
– A nap szentjei – November 18-án Mártír Szent Platónra emlékezünk.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

November 19., vasárnap:
– Vallásos műsor „În lumea credinței” címmel. – Pünkösd után 26. vasárnap.
– Hírek: Múlt vasárnap, november 12-én. volt a Kétegyházi Román Ortodox Temlom ünnepe. 1779 – ben elődeink Szent Mihály és Szent Gábriel Arkangyalok oltalmára bízták a templomot. Azóta minden évben, november 8. környékén ünnepet tartanak Védőszentjeik tiszteletése. Püspöki Szent Liturgia volt, amely után a művelődási házban egy találkozót is szerveztek.
– A mai nap evangéliuma: az esztelen gazdag ember példabeszéde
Megszólaló: Cosmin Pop, a Zsákai Román Ortodox Templom Parókusa
– A Baptista Egyház üzenete. Megszólaló: Petrică Crețu, a Méhkeréki Baptista Gyülekezet lelkipásztora.
– Szent Mihály és Szent Gábriel Arkangyalok több magyarországi román ortodox templom védőszentjei. Méhkeréken november 5-án volt az ünnep. Megszólaló: Tát Margit, Ionuț Negrău.
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
Válogatás a héten elhangzott anyagainkból:
– Heti jegyzet (Megszólaló: Edda Illyés) ism.
– A 17. budapesti Román Filmhetet november 7-12-e között tartották a fővárosi Uránia Moziban, amely a főszervező, a Budapesti Román Kulturális Intézet állandó partnere. A rendezvény a romániai Nemzeti Filmközpont és a magyarországi Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg. Megszólaló: Tudor Giurgiu és Oana Giurgiu filmrendezők beszél

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Borítókép: Mikrofon (Fotó: Pixabay)

Olvasson tovább