Román nemzetiségi műsor – 45. hét

A november 6-12. közötti adások tartalmából.
 

November 6., hétfő:
– Hírek
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– November 4-én, a Magyarcsanádi Román Egyházközségében, Siluan püspök atya vezetésével tartották az Őszi Papi Konferenciát, amelyet az Idősek Évének és a Román Ortodox Patriarchátus a Himnuszírók és Egyházi Énekesek Emlékévének szentelt. Megszólaló: Siluan Püspökatya, archidiakon Emanuel Văduva a Gyulai Román Ortodox Egyházmegyétől
– Nemrég jelent meg egy román nyelvű vallásos verseskötete: ”Primește-mă Isuse”. A versek és a kötet a Méhkeréki Juhász Tibor szerzőé, aki mesél a kötetről és 4 másik kiadványáról. Megszólaló: Juhász Tibor, Kresta István szaval a kötetből
– Egy riport előzetese, amely egy következő műsorban fog megjelenni. A Méhkeréki Egyházközség első alapításának 250. évfordulójáról. Megszólaló: Siluan Püspökatya és a méhkeréki ortodox lelkész, Ionuț Negrău

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

November 7., kedd:
– Hírek
– Válogatás a november 7-én történt érdekesebb eseményekből
– Népi kalendárium: Szent Mihály és Gábriel Arkangyalok ünnepe elött (Román Rádió)
– Párizs után 2028-ban Los Angelesben is rendeznek olimpiai játékokat. Pénteken a NOB öt új sportág felvételét jelentette be: krikett, squash, baseball, lacrosse és zászlós foci.
– Az idén 45 éves a Pusztaottlakai Románok Egyesülete. A magyarországi román közösség legrégebbi civil szervezete 1978-ban alakult meg, mint Román Klub. 1991-ben vette fel a Pusztaottlakai Románok Egyesülete nevet. Az október 28-án tartott ünnepségre Világosról, Pusztaottlaka romániai testvértelepüléséről is jöttek vendégek. Valentin Bot, Világos polgármestere az évek során kialakult szoros, baráti kapcsolatot tartja a legfontosabbnak.
Megszólaló: Valentin Bot, Világos polgármestere
– A Pusztaottlakai Románok Egyesületének vannak más településekről is tagjai. Ottlakánné Szántó Anna és férje öt éve csatlakozott az egyesülethez, amely minden évben elviszi tagjait Romániába is. Az idén is volt kirándulás Romániában.
Megszólaló: Ottlakánné Szántó Anna.
– Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat: – A román labdarúgás első nagy sikere: Közép-európa kupa döntő 1940-ben. Az 1940-es Közép-európa kupa a sorozat történetének tizennegyedik kiírása volt. A kupában Jugoszlávia és Magyarország 3-3 csapattal, Románia pedig 2 csapattal képviseltette magát. A csapatok kupa rendszerben 2 mérkőzésen döntötték el a továbbjutást. A Rapid Bukarest a Budapesti Huhgáriát is kiejtve jutott a döntőbe. Ha az összesítésben ugyanannyi gólt szereztek a csapatok a párharcokban, akkor egy újabb összecsapáson dőlt el a továbbjutó kiléte, ha ott is döntetlen volt, akkor sorsoltak. A kupadöntőt a Ferencváros és a Rapid București játszotta volna, de a mérkőzéseket nem tartották meg a háború miatt.
– Népzenei műsor „De dor si drag” címmel.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

November 8., szerda:
– Hírek és sport aktualitások
– Népi kalendárium – Megszólaló: Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádiótól)
– A magyarországi román ortodox közösségben több templom is védőszentjévé fogadta Szt. Mihály és Gábriel arkangyalokat, akiket ma november 8-án ünnepelnek. Az egyik ilyen templom a Méhkeréki, amely idén november 5-én ünnepelte 250. évfordulóját és a védőszentjének ünnepe is. Megszólaló: Siluan Püspökatya, Margareta Tát, méhkeréki polgármester, Ionuț Negrău, lelkész a méhkeréki ortodox templomba
– Szurkolók Klubja c. műsor: Ezen a héten sem maradunk Bajnokok Ligája nélkül. A sorozat legidősebb játékosa a portugál Pepe. Luka Modric pályafutása ezredik mérkőzését játszotta pár napja, amikor a Real Madridban pályára lépett a Barcelona elleni spanyol bajnokin. Azzal, hogy a 38 éves középpályás csereként lehetőséget kapott az El Clásicón, egy másik mérföldkőhöz is elérkezett: ez volt az 500. meccse a Real színeiben. A napokban rendezte meg a Magyarországi Románok Sakkegyesülete a 14. Hoczopán Sándor Nemzetközi Sakk Versenyt. Romániából is jönnek mindig az eseményre sakkozók. Megszólaló: Szelezsán Péter, Gabriel Gheroghiu, a Pécskai Sakkegyesület alelnöke, Rodel Rija, aradi sakkedző és Stefan Obsusta, nagyalaki sakkedző.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

November 9., csütörtök:
– Hírek
– Sport hírek
– Napi kalendárium
– A nap szentjei – Ebben a hónapban, november 9-én Szent Onesziphorosz és Porphürioszra emlékezünk.
– Megjelent a „Foaia Românească” román hetilap új száma
– Heti jegyzet – A temetési szertartásról – Megszólaló: Edda Illyés
– Portré – Teodor Simonka, kétegyházi mesemondó, aki 1899-1999 között élt és sokszor a román mesék mellett vicceket is mesélt.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

November 10., péntek:
– Hírek
– Sport hírek
– Napi kalendárium
– Portré – Teodor Simonka, kétegyházi mesemondó, aki 1899-1999 között élt és sokszor a román mesék mellett vicceket is mesélt.
– Az Eleki Román Hagyományőrző Táncegyüttes is fellép holnap (november 11-én szombaton) a Reibel Mihály Városi Művelődési Házban kezdődő, majd a lampionos felvonulást követően a Laudenbach téren záruló kulturális és gasztronómiai programokon, a Márton – napi sokadalom nevet viselő rendezvényen.
Megszólaló: Bágy György, az Eleki Román Hagyományőrgő Egyesület elnöke.
– Monica Anghel június 1-jén született Bukarestben, aki egy román énekesnő, rádiós műsorvezető és színésznő. Anghel megnyerte a „Cerbul de Aur” – „Az arany szarvasbika” – Nemzetközi Fesztivált 1996-ban és Románia képviselőjeként részt vett az Eurovizion versenyen 2002-ben.
– A nap szentjei – Ebben a hónapban, november 10-én Szent Olümpasz és társaira emlékezünk.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

November 11., szombat:
– Válogatás a november 11-én történt érdekesebb eseményekből.
– Ma van Szent Márton napja. Miután tegnap beszámoltunk arról, hogy Eleken első alkalommal rendezik meg a „Márton-napi sokadalmat” nevet viselő rendezvényen, ma bemutatunk néhány Márton-napi népszokást, amelyek egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy liba ólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal. Szent Mártont a legmagyarabb katolikus szent, aki Savariában, vagyis a mai Szombathely környékén született.
– Ünnepre készülnek a kétegyházi Román Ortodox Templomban, amelyet a mai hivők elődei 1779 – ben építették és bízták Szent Mihály és Szent Gábriel Arkangyalok oltalmára. A Békés-megyei településen, azóta minden évben, november 8. környékén, megünneplik templomuk Védőszentjének Napját. Az idén, november 12-án lesz a Templom ünnepe.
Megszólaló: Florin Olteanu Atya, a kétegyházi templom parókusa.
– Sok egyházi esemény volt a napokban: Szent Mihály és Szent Gábriel Arkangyalok több magyarországi román ortodox templom védőszentjei. Méhkeréken november 5-án volt az ünnep. Papi konferenciát tartottak Magyarcsanádon. Holnap, Püspöki Szent Liturgia lesz Kétegyházán.
– Szurkolók Klubja c. műsor szerdai adásának az ismétlése: Ezen a héten sem maradtunk Bajnokok Ligája nélkül. A sorozat legidősebb játékosa a portugál Pepe. Luka Modric pályafutása ezredik mérkőzését játszotta, amikor a Real Madridban pályára lépett a Barcelona elleni spanyol bajnokin. Azzal, hogy a 38 éves középpályás csereként lehetőséget kapott az El Clásicón, egy másik mérföldkőhöz is elérkezett: ez volt az 500. meccse a Real színeiben. A napokban rendezte meg a Magyarországi Románok Sakkegyesülete a 14. Hoczopán Sándor Nemzetközi Sakk Versenyt. Romániából is jönnek mindig az eseményre sakkozók.
Megszólaló: Szelezsán Péter, Gabriel Gheroghiu, a Pécskai Sakkegyesület alelnöke, Rodel Rija, aradi sakkedző és Stefan Obsusta, nagyalaki sakkedző.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

November 12., vasárnap:
Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel. – Ma van Pünkösd után 25. vasárnap.
A mai vasárnap evangéliuma az irgalmas szamaritánusról szól.
Hírek, aktualitások: Holnap (november 13-án) lesz a Biblia Napja a Román Ortodox Egyházban. 2006. november 14-én 15-én tartott űlésen döntött az egyház arról, hogy minden én novebmer 15-én legyen a Biblia Napja. Az első teljes szövegű Biblia Bukarestben jelent meg, 1688-ban.

Papi konferenciát tartotak november 4-én a Magyarcsanádi Román Egyházközségében. A Román Ortodox Egyház a 2023-as évet az Idősek Évének és a Himnuszírók és Egyházi Énekesek Emlékévének szentelte. A Siluan püspök atya vezetésével tartott őszi konferencián is szó volt erről.
Megszólaló: Siluan Püspökatya, Emanuel Văduva Atya, a Gyulai Román Ortodox Egyházmegyétől.

Válogatás a héten elhangzott anyagainkból.

Heti jegyzet.
Megszólaló: Edda Illyés

Nemrég jelent meg egy román nyelvű vallásos verseskötet ”Primeste-ma Isuse” címmel. A kötet szerzője a méhkeréki Juhász Tibor, aki mesél a kötetről és 4 másik kiadványáról is.
Megszólaló: Juhász Tibor, Kreszta István szaval a kötetből.

A Méhkeréki Román Ortodox Templom, november 5-én ünnepelte 250. évfordulóját és a védőszentjének ünnepe is.
Megszólaló: Siluan Püspökatya, Margareta Tát, méhkeréki polgármester, Ionut Negrau, a méhkeréki ortodox templomba parókusa.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Videó ajánló

Olvasson tovább