Román nemzetiségi műsor – 44. hét

Az október 30. és november 5. közötti adások tartalmából.
 

Október 30., hétfő:
Hírek
Sport hírek
Népi kalendárium – a rovat témája a fazekasságról szól. Gabriela Nedelcu Păsărin, Román Regionális Rádió
Romániai és nemzetközi eseménynaptár

Interjú a magyarországi románok történetéről. A nagyváradi Prof.univ.dr.habil. Gabriel Moisa, tavaly jelentetett meg könyvet a magyarországi román közösség évszázados történetéről, történelmi, demográfiai, felekezeti, szociológiai és pszichológiai érveket bemutatva. Megszólaló: Prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa

Október 27-én, Szegeden, Románia Szegedi Főkonzulátusának szervezésében találkozót tartottak a Temesvárért Egyesület képviselőivel, valamint a szegedi román intézmények képviselőivel. A találkozó célja Temesvár kulturális fővárosának népszerűsítése volt a szegedi román közösség körében. Megszólaló: Laura Boldovici, a Temesvár népszerűsítéséért Egyesület ügyvezető igazgatója.

„De dor și drag” – Daniela Băcilă folklórműsora az őszi évszakról szóló népdalokkal. Temesvári Rádióból.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Október 31., kedd:
Hírek.
Válogatás az október 31-én történt érdekesebb eseményekből.
Magyarországon játsza le hátralévő EB-selejzető meccseit az izraeli labdarúgó- válogatott. November 15-én, Izrael-Svájc mérgőzés lesz, majd azt követően november 18-án, Izrael-Románia meccset rendeznek Budapesten vagy Debrecenben. Izrelnek – a két elmaradt meccsel – még négy mérkőzése van. Románia két meccset játszik novemberben és első helyről várja a slejtezők végét.
Megszólaló: Boka Tibor, Kreszta István.
Megalakulásának 45 éves évfordulóját ünnepelte szombaton, október 28-án, a Pusztaottlakai Románok Egyesülete. A magyarországi román közösség legrégebbi civil szervezete 1978-ban alakult meg, mint Román Klub. 1991-ben vette fel a Pusztaottlakai Románok Egyesülete nevet. Az ünnepségre romániai vendégek is érkeznek Világosról, Pusztaottlaka testvértelepüléséről. Valentin Bot, Világos polgármestere is köszöntötte az egyesületet, kiemelve az évek során kialakult szoros, baráti kapcsolatot. Immár 20 éve a pusztaottlakai egyesület elnöke Szabó Miklósné.
Megszólaló: Szabó Miklósné, az egyesület elnöke, Valentin Bot, Világos polgármestere és Árgyelán Elvira
A napokban rendezte meg a Magyarországi Románok Sakkegyesülete a 14. Hoczopán Sándor Nemzetközi Sakk Versenyt. A gyulai székhelyű egyesület egyik célja az utánpótlás nevelése a román általános iskolákban, valamint a tehetséges fiatalok felkarolása és támogatása. Beszélgetés a sakk képességfejlesztő hatásairól sakkozókkal, sakkedzőkkel.
Megszólaló: Gabriel Gheroghiu, a Pécskai Sakkegyesület alelnöke, Rodel Rija, aradi sakkedző és Stefan Obsusta, nagyalaki sakkedző.
Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat: 96 éves a marosvásárhelyi labdarúgás kiemelkedő személyisége Gierling György, aki pályafutása során játszott szülővárosa csapatával a magyar és, a román bajnokságban is. Pályafutása legemlékezetesebb mérkőzését 1944. júliusában játszotta az Újpest ellen, amely barátságos mérkőzésre jött Vásárhelyre. Az Újpestben olyan játékosok voltak, mint Zsengellér Gyula vagy Szusza Ferenc.
Megszólaló: Gierling György.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

November 1., szerda:
– Hírek és sport aktualitások
– Népi kalendárium – Megszólaló: Gabriela Nedelcu Păsărin
– Riport a román identitásról és nyelvről a magyarországi románok körében.
Megszólaló: Dr. Petrusán György (nyugdíjas) egyetemi tanár Szegedről és Dr. Gabriel Moisa, nagyváradi egyetemi tanár.
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Hírek a szegedi rendezvényekről és a magyarországi román iskolákban zajló projektekről
– Szurkolók Klubja című sport műsor

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

November 2., csütörtök:
Hírek.
Válogatás a november 2-án történt érdekesebb eseményekből.
Népi kalendárium.
Luka Modric pályafutása ezredik mérkőzését játszotta szombaton, amikor a Real Madridban pályára lépett a Barcelona elleni spanyol bajnokin. Azzal, hogy a 38 éves középpályás csereként lehetőséget kapott az El Clásicón, egy másik mérföldkőhöz is elérkezett: ez volt az 500. meccse a Real színeiben. Megszólaló: Szelezsán Péter.
Nyolcadik alkalommal rendezték meg október 27-én Battonyán a Magdu Lucian Román Általános Iskola szervezésében az „Aranyhang” nevet viselő énekversenyt a magyarországi román nemzetiségi iskolák számára. Tiskola, több mint 30 diákja vett részt a versenyen.
Megszólaló: László Anita, lőkősházi és battonyai diákok.
Megjelent a „Foaia Romaneasca” román hetilap új száma.
Heti jegyzet: Sokan kirándulnak.
Megszólaló: Edda Illyes
Harminc éve szentelték pappá Magyar Máriuszt, a Budapesti Román Ortodox Kápolna lelkipásztorát, aki a Nagyszebeni Ortodox Teológia Egyetem elvégzése után, 1993-óta a fővárosban szolgál. szeptember 4-én volt a pappá szentelése, amikor Petru Mandrutau Atyától átvette a budapesti parókiát.
Megszólaló: Siluan Atya.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

November 3., péntek:
Hírek
Sport hírek
Napi kalendárium
Tudósítás – Október 27-én pénteken, a Román Dokumentációs ás Információs Központban, festménykiállítás került megtartásra. A festményeket aradi grafikusok mutattak be. Ők név szerint: Maria Furnea, Linda Barkasz, Ina Săbău és Liviu Leonte. Az aradi képzőművészek alkotásai november 30-ig tekinthetőek meg, Gyulán, a Dokumentációs és Információs Központban.
Megszólaló: Ina Săbău, aradi képzőművész
Nyolcadik alkalommal rendezték meg október 27-én Battonyán a Magdu Lucian Román Általános Iskola szervezésében az „Aranyhang” nevet viselő énekversenyt a magyarországi román nemzetiségi iskolák számára.
Megszólaló: Fojka Amira Bernadett és Szabó Hunor
A nap szentjei – Ebben a hónapban, november 3-án Szent Akepszimasz és társaira
emlékezünk.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

November 4., szombat:
Hírek
Népi kalendárium
Tudósitás Anton Pann, román költőről.
Szurkolók Klubja c. sportműsor: a sporthírek világáról
Az ortodox istentiszteletek menetrendje
A nap szentjei – November 4-én Nagy Szent Joannikioszra emlékezünk.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

November 5., vasárnap:
Vallásos műsor „În lumea credinței” címmel. – Ma van Pünkösd után 22. vasárnap. A mai nap Evangéliuma a könyörtelen gazdag ember és a szegény Lázárról szól.

Harminc éve szentelték papnak Magyar Máriuszt, a Budapesti Román Ortodox Kápolna lelkipásztorát, aki a Nagyszebeni Ortodox Teológia Egyetem elvégzése után, 1993-óta a fővárosban szolgál. szeptember 4-én volt a pappá szentelése, amikor Petru Mandruțău Atyától átvette a budapesti parókiát.
Megszólaló: Marius Maghiaru.

Az Ortodox naptár, ma Galaction és Epistimia Szent mártírokról is megemlékezik.

Egyházi hírek: Püspöki Szent Liturgia volt ma Méhkeréken. Az Ortodox Templom védőszentjeit Szent Mihály és Gábriel Arkangyalokat ünnepelték. Egy pénteki nap a világ. Egy misszionárius pap naplójából c. könyv, Ioan-Florin Florescu tanulságos történeteit tartalmazza.

Romániai és nemzetközi eseménynaptár

Válogatás a héten elhangzott anyagjainkból:

Heti jegyzet

Nyolcadik alkalommal rendezték meg október 27-én Battonyán a Magdu Lucian Román Általános Iskola szervezésében az „Aranyhang” nevet viselő énekversenyt a magyarországi román nemzetiségi iskolák számára, ahol több mint 30 diák vett részt a versenyen.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Olvasson tovább