Román nemzetiségi műsor – 43. hét

Az október 23-29. közötti adások tartalmából.
 

Október 23., hétfő:
– Hírek, sporthírek
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Riport, a Méhkeréki Ortodox Napokról. A Méhkeréki Ortodox Napok keretében a faluba látogatott dr. Constantin Necula, ortodox pap Nagyszebenből, aki néhány életpéldán keresztül meghatározásokat adott az ortodoxiára. A rendezvény két napig tartott, gyermekprogramokkal, konferenciával, pszaltikus zenei koncerttel, majd október 21-én, vasárnap a helyi templomban tartott istentisztelettel zárult, amelyen nagyszámú magyarországi és romániai hívő vett részt. Megszólaló: Siluan Püspökatya, Constantin Necula, Tát Margit méhkereki polgármester, valamint a találkozón jelen lévő hívek
– Aktualitások a gyulai Nicolae Bălcescu Román Gimnáziumról a múlt heti gólyabálról. Megszólaló: Livia Stăvaru – román tanár, valamint a középiskolás diákok

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Október 24., kedd:
– Hírek.
– Válogatás az október 24-én történt érdekesebb eseményekből.
– A héten már a harmadik forduló meccseit rendezik az UEFA Bajnokok Ligájában. Kedden és szerdán is nyolc-nyolc meccset rendeznek. Holnap kerül sor az F-jelű négyes meccseire. Ez a BL halálcsoportja a szurkolók szerint is.
Megszólaló: Szelezsán Péter.
– Október 28-án egy legendás páros Dél-Afrika és Új-Zéland játssza a Rörbi VB döntőjét Franciaországban. A tornán ott volt Románia válogatottja is.
Megszólaló: Boka Tibor, Kreszta István.
– Középiskolásoknak és egyetemistáknak is szerveztek versenyt a 26. Csabai Kolbászfesztiválon. Az ifjúsági kolbászgyúró verseny október 20-án volt. A gyulai román gimnázium csapata is kapott különdíjat az eseményen.
Megszólaló: Corina Sebestyén, a román gimnázium tanára és a csabai román önkormányzat alelnöke.
– 45 éves a Pusztaottlakai Románok Egyesülete. Az évfordulót október 28-án ünnepli meg a magyarországi román közösség legrégebben megalakult civil szervezete. Az ünnepségre romániai vendégek is érkeznek Világosról, Pusztaottlaka testvértelepüléséről. Az ottani néptáncsport is fellép a rendezvényen.
Megszólaló: Szabó Miklósné, az egyesület elnöke.
– Pusztaottlaka és Világos kapcsolatáról beszél Valentin Bod, a romániai település polgármestere, a „Siriana” táncegyüttes egykori tagja.
Megszólaló: Valenton Bod.
– „Körös Táncház az eleki hagyományőrzőkkel.” Táncházat rendeznek október 28-án az Eleki Reibel Mihály Művelődési Központban. A táncházat egész napos tánctanítás és ismeretterjesztő előadás előzi meg. Az esemény kapcsán bemutatjuk az eleki románok egykori mulatságait, táncházait.
Megszólaló: Lukács János.
– Népzenei műsor „De dor si drag” címmel.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Október 25., szerda:
– Hírek és sport aktualitások 10:48 (László Anita)
– Népi kalendárium – a rovat témája: Szent Demeter vértanú, az ortodox egyház egyik legtiszteltebb szentje, az ortodox románok október 26-án ünneplik Megszólaló: Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádiótól)
– Interjú egy magyarcsanádi keresztény hölggyel a helyi román baptista gyülekezet jelenlegi helyzetéről. A Magyarcsanádi Baptista Gyülekezetet 1907-ben alapították. 1907-ben a hívek száma 100 fő körül volt, napjainkban 2-3 fő. Jelenleg a magyarcsanádi baptista gyülekezet nagyon kicsi, és az istentiszteletek kétnyelvűek. A gyülekezet alapítása óta őrzik a gyülekezet iratait, valamint értékes keresztény könyveket, mint például az 1874-es Iași Bibliát vagy az 1917-ben Budapesten kiadott Szíón énekei című gyűjteményt. Megszólaló: Maria Szűcs Iova, Magyarcsanádról
– Szurkolók Klubja című sport műsor

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Október 28., szombat:
– Hírek
– Interjú Cosmin Pop atyával, a zánkai román ortodox egyházközség plébánosával két zarándoklat élményeiről, amelyeken idén ősszel vett részt: egy zarándoklat a Szentföldre, Jeruzsálembe, majd a magyarországi román és magyar ortodox hívek egy csoportjával együtt néhány napot a görögországi Athosz-hegyen töltött. Megszólaló: Cosmin Pop
– Aktualitások a gyulai Nicolae Bălcescu Román Gimnáziumról: középiskolásoknak a békéscsabai kolbászfesztiválon való részvételéről és a különböző iskolai versenyek győzteseiről. Megszólaló: Livia Stăvaru – román tanár, valamint a középiskolás diákok
– Szurkolók Klubja című sport műsor
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Október 29., vasárnap:
– Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel. – Ma van Pünkösd után 24. vasárnap.
– Jézus feltámasztja Jairus leányát. – A mai vasárnap (Pünkösd után 24. vasárnap) evangéliumáról Visarion Tuderici Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház titkára beszél.
Megszólaló:Visarion Tuderici.
– A Baptista Egyház üzenete.
Megszólaló: Petrica Cretu, a Méhkeréki Baptista Gyülekezet lelkipásztora.
– Az idén is megszervezték a Méhkeréki Ortodox Napokat. A kétnapos rendezvény keretében, a faluba látogatott dr. Constantin Necula, ortodox pap Nagyszebenből, aki néhány életpéldán keresztül meghatározásokat adott az ortodoxiára. Október 21-én volt: gyerekprogram, konferencia és pszaltikus zenei koncert, majd október 22-én, vasárnap, a helyi templomban tartott Szent Liturgiával zárult az esemény.
Megszólaló: Siluan Püspökatya, Constantin Necula, Tát Margit méhkereki polgármester, valamint a találkozón jelen lévő hívők.
Válogatás a héten elhangzott anyagainkból. – 55.00. (blokk szerk. – Bekán Anca)
– Heti jegyzet.
– Interjú egy magyarcsanádi keresztény hölggyel a helyi román baptista gyülekezet jelenlegi helyzetéről. A Magyarcsanádi Baptista Gyülekezetet 1907-ben alapították. 1907-ben a hívek száma 100 fő körül volt. Az 55-60- as években 44-50- fő. Napjainkban 2-3 hivő jár a vasárnapi Istentiszteletekre. Jelenleg a magyarcsanádi baptista gyülekezet nagyon kicsi, és az Istentiszteletek kétnyelvűek.
Megszólaló: Szűcsné Iova Mária
– Interjú Cosmin Pop atyával, a zsákai román ortodox egyházközség plébánosával, aki két zarándoklat élményeiről mesél, amelyeken idén ősszel vett részt: egy zarándoklat a Szentföldre, Jeruzsálembe, majd a magyarországi román és magyar ortodox hívek egy csoportjával együtt néhány napot a görögországi Athosz-hegyen töltött.
Megszólaló: Cosmin Pop

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Borítókép: unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább