Román nemzetiségi műsor – 40. hét

Az október 2-8. közötti adások tartalmából.

Október 2., hétfő:
Hírek
Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin, Román Regionális Rádió
Romániai és nemzetközi eseménynaptár
Riport a gyulai román ortodox székesegyházban október 1-jén, vasárnap tartott istentiszteletről, ahol 3 püspök szolgált. Az istentisztelet után megemlékezést tartottak pr. Ioan Octavian Rudeanu emlékére. Megszólaló: Siluan atya, a magyarországi Román Ortodox Egyházmegye püspöke, Timotei Seviciu aradi ortodox püspök és Sofronie Drincec nagyvárodi ortodox román ortodox püspök.
Tudósítás és interjúk az október 1-jén Méhkeréken megrendezett uborkafesztiválról. Megszólaló: Gheorghe Cozma, Magyarországi Románok Országos Önkormányzata (MROÖ) elnőke, dr Gheorghe Petrușan aki a fesztiválon, a díszpolgári kitüntetést kapta, dr. Vasile Marc aki a fesztiválon a „Méhkerekért” kitüntetést kapta.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Október 3., kedd:
– Az UEFA-bajnokok ligája második fordulóját rendezik a héten. A mai játéknap legjobban várt mérkőzése Nápolyban lesz. A Reál Madrid látogat a dél-olasz tengerparti városba. Két hete, az első fordulóban a Real és a Napoli is győzött. A ma esti összecsapás esélyeiről kérdeztük az olasz csapat egyik szurkolóját.
Megszólaló: Szelezsán Péter
– Műsorunkban sokszor beszámolunk romániai zarándokútakról is. A napokban Grósz György koreográfus, a Kétegyházi Román Kulturális Egyesület elnöke mesélt arról, hogy a nyáron az egyesület tagjai is meglátogattak több kolostort és templomot Romániában. A Zarándokutak fontosságáról kérdeztük Siluan Atyát, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspökét.
Megszólaló: Siluan Atya
– A zarándokút mellett egy nagyobb egyházi rendezvényen való részvétel is sokat jelent a hívőknek, mondja Negye Bertold, az Országos Román Önkormányzat elnökhelyettese, aki augusztus 31. és szeptember 3-a között Temesváron járt, az Ortodox Fiatalok Nemzetközi Találkozóján.
Megszólaló: Netye Bertold
– Az Ortodox Fiatalok Nemzetközi Találkozóján szerzett tapasztalatairól mesélve, arról is beszélt az országos önkormányzat elnökhelyettese, hogy 2010 októberében részt vett egy zarándokúton, amelyet a Magyarországi Román Ortodox Püspökség szervezett az Athosz-hegyi ortodox kolostor-köztársaságba. Ez ma, az ortodox vallás egyik fő központja, ahol húsz kolostorban élnek szerzetesek a legősibb bizánci hagyományok szerint. A zarándokúton felkeresték az ottani román kolostorokat és, részt vettek Szent Liturgiákon is. Erről a zarándokútról és, az Athosz-hegyi kolostorok történetéről mesélt Bekán Aurel Atya, a Magyarcsanádi Román Ortodox Templom parókusa 2010-ben, aki maga is a zarándokok egyike volt.
Megszólaló: Bekán Aurel
– Pár éve már, az idősek világnapja (október 1.) környékén rendezi meg a Békéscsabai Román Nemzetiségi Önkormányzat azt a találkozót, amelyre mindig meghívja a Gyulai Román Nyugdíjasok Klubjának tagjait is. Az idei találkozót ma tarják a CsabaPark Rendezvényközpontban.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Október 4., szerda:
– Hírek és sport aktualitások
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Aktualitások a gyulai Nicolae Bălcescu Román Gimnáziumról. A középiskolás diákok a román nyelvi, kulturális és civilizációs olimpiák győztesei számára szervezett táborokban való részvételről beszélek.
– Népi gyógymódok és hiedelmek – Megszólaló: Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádiótól)
– Interjú a magyarcsanádi díszpolgári címel kitüntetett Rótár Vazulal, a magyarcsanádi román önkormányzat elnöke 1994 óta. Megszólaló: Rótár Vazul (Vasile Rotár)
– Szurkolók Klubja című spoort műsor

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Október 5., csütörtök:
– Válogatás az október 5-én történt érdekesebb eseményekből
– Népi kalendárium.
– Az E,F,G és a H csoport meccseit játszották tegnal az UEFA-bajnokok ligája csoportkör második játéknapján. Az egyik legizgalmasabb csoport az F csoport. Itt Dortmond-Milán és Newcastle-PSG meccsek voltak.
– A Grósz György, kétegyházi koreográfus által alapított tánccsoport, tíz éve viseli a „Doina Bihorului” nevet. Az idén már több mint harminc fellépése volt az együttesenek és, az év végéig is van még sok esemény, ahol színpadra lépnek az együttes táncosai.
– Az együttes október 3-án Békéscsabán lépett fel. Részletek a műsorból.
– Megjelent a „Foaia Romaneasca” román hetilap új száma.
– Heti jegyzet: Különleges Grimm-illusztrációkat láthatunk a gyulai könyvtárban. „És máig is élnek – Európai Grimm-illusztrációk” a címe annak a kiállításnak, amely hétfőn nyílt meg a gyulai Mogyoróssy János könyvtárban.
– 564 éves Bukarest. Az első utalás egy 1459. szeptember 20-i okirat, amelyben Vlad Tepes uralkodó néhány kisebb hűbéresnek adományozott adományt igazol. Bukarest sok neves ember szülővárosa. Bemutatunk három Szentet, akik itt születtek.
– Szent Irodion 1821-ben született Bukarestben. 1854 és 1900 között volt a Lainici -Lájnici –kolostor vezetője, amely a csodálatos Zsil völgyében talalható. 10 éve, a kolostor templomának az ünnepén ott volt Siluán Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke is.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Október 6., péntek:
– Hírek és sport aktualitások
– Napi kalendárium
– Szeptember 30-án ünnepelte 35 éves érettségi találkozóját a gyulai „Nicolae Bălcescu” Román Gimnzázium 1984-1988-as évfolyama. Az emlékekkel teli gimnáziumi évekről és az azt követő életükről beszéltek műsorunknak a volt osztályfőnök, Kondorosné Gaál Ilona és két volt tanitvány, Simon Éva és Perdiné Netye Mária.
Megszólaló: Kondorosné Gaál Ilona, Simon Éva, Perdiné Netye Mária
– Minden évben, Méhkerék község vezetése az „Uborkafesztivál” elnevezésű falunap keretében adja át az elismeréseket azoknak a személyeknek, akik kiemelkedő tevékenységet végeznek. A legrangosabb elismerés a Méhkerék Község Díszpolgára cím, melyet ebben az évben Dr. Petrusán György nyugalmazott tanszékvezető, főiskolai tanárnak ítéltek oda.
– A nap szentjei

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita 

Október 7., szombat:
– Hírek
– Napi kalendárium
– Minden évben a méhkeréki vezetés, Uborkafesztivál keretében adják át az elismeréseket azoknak a személyeknek akik jelentős munkával nemzeti vagy nemzetközi elismerést értek el.
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: a sporthírek világáról
– Az ortodox istentiszteletek menetrendje
– A nap szentjei – Október 7-én Szent Szergiosz és Bakkhoszra emlékezünk.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita 

Október 8., vasárnap:
– Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel. – Ma vagyunk a Pünkösd utáni 20. vasárnap.
– A mai vasárnap (Pünkösd után a 20. vasárnap) evangéliuma arról szól, hogy Jézus, Naim városába feltámasztja egy özvegyasszony fiát. Seres Sándor, az Elaki Román Ortodox Kápolna parókusa beszél erről az evangélimról.
Megszólaló: Seres Sándor, az Eleki Román Ortodox Kápolna parókusa.
– Pár napja volt 564 éves Bukarest. Az első utalás egy 1459. szeptember 20-i okirat, amelyben Vlad Tepes uralkodó néhány kisebb hűbéresnek adományozott adományt igazol. Bukarest sok neves ember szülővárosa. Pl itt született 1821-ben Szent Irodion is.
– Szent Irodion 1821-ben született Bukarestben. 1854 és 1900 között Ő volt a Lainici–kolostor vezetője, ahol 10 éve, a kolostor templomának az ünnepén jelen volt Siluán Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke is. A Lainici-kolostor a csodálatos Zsil völgyében talalható. Szent Irodionról és a kolostorról is mesélt Siluan Atya.
Megszólaló: Siluan Atya.
– A „Bucovina” 100 tagú férfikórus két éve járt Méhkeréken, amikor a Betel Pünkösdista Gyülekezet evangelizációs estet tartott.
Megszólaló: Abel Puha egyháztag, Ilie Puha, Dragoș Croitoru
– Válogatás a héten elhangzott anyagainkból.
– Heti jegyzet: Különleges Grimm-illusztrációkat láthatunk a gyulai könyvtárban. „És máig is élnek – Európai Grimm-illusztrációk” a címe annak a kiállításnak, amely hétfőn nyílt meg a gyulai Mogyoróssy János könyvtárban.
Megszólaló: Edda Illyés
– Riport az október 1. Méhkeréken megrendezett uborkafesztiválról.
Megszólaló: Gheorghe Cozma, Magyarországi Románok Országos Önkormányzata (MROÖ) elnőke, dr.Petrusán György, aki a fesztiválon a díszpolgári kitüntetést kapta, dr. Vasile Marc aki a fesztiválon a „Méhkerekért” kitüntetést kapta.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Olvasson tovább