Szlovák nemzetiségi műsor – 39. hét

A szeptember 25. és október 1. közötti adások tartalmából.
 

Szeptember 25., hétfő:
– 10 évvel ezelőtt újra megnyitották a legendás Hunfalvy-hágó alatti menedékházát (szlovákul Chata pod Rysmi). A helyreállítás 600 000 euróba került, és a Szlovák Köztársaság Pénzügyminisztériumának pénzügyi támogatásának és szponzori adományoknak köszönhetően valósult meg.
– nemzetiségi inf.
– Szeptember 22-én Budapesti Szlovák Iskolában került sor a Magyarországi Szlovákok Kutató Intézete konferenciájára. Fő témája a Szlovák oktatás múltja és jelene alföldön volt. Szlovákiai, magyarországi és szerbiai szakértők tartottak előadásokat a szlovák oktatásról Magyarországon, és Szerbiában.
– Hornokné Uhrin Erzsébet doc. a szlovák tanárok etnikai megnyilvánulásairól szóló kutatásának eredményeit foglalta össze.
– A szlovák nyelvű oktatás jelenlegi helyzetéről Szerbiában Zolňanová Svetlana beszélt.
– Ismeretterjesztő sorozat: A Matica slovenská (MS) a legrégebbi szlovák nemzeti kulturális és tudományos szervezet. A székhelye Turócszentmárton, itt alapították az intézményt 1863-ban, és 1919-ben tevékenységét újjáélesztették. A sorozatunk harmadik része a MS sorsát a Csehszlovák Szocialista Köztársaság idejében térképezi.
szerkesztő/Hrubonová, megszólaló/György Ladislav
– Hunfalvy-hágó alatti menedékház a Magas-Tátrában a legmagasabban lévő menedékház (2250 m). A ház megépítéséről már a XIX. század végén értekeztek, de az műszaki – és főleg anyagi – nehézségek miatt csak 1932-ben építették meg. Az eredetileg földszintes épületet 1977-ben emelettel bővítették ki. A ház gondnokával Beránek Viktorral kollégánk Bencsik János beszélget.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Szeptember 26., kedd:
– Szeptember 22-én Budapesti Szlovák Iskolában került sor a Magyarországi Szlovákok Kutató Intézete konferenciájára. A szlovák nemzetiségi oktatásról Jugoszláviában a két világháború közötti időszakában Ján Chrt’an, a besztercebányai Bell Mátyás Egyetem Módszertani Központja munkatársa tartotta az előadást. 14,00
– Az Európa Tanács szeptember 26-át A NYELVEK EURÓPAI NAPJÁvá nyilvánította. Az Európai Unió tagországaiban először 2001 őszén rendezték meg, melyen közel ötven ország vett részt. Ennek sikerén felbuzdulva azóta minden évben megemlékeznek a csaknem 200 különböző európai nyelvről.
– Hogyan beszéltünk a régi Pozsonyban? A germanista Jozef Tancer kötete a háromnyelvű Pressburg-Pozsony-Bratislava iránt érdeklődő olvasónak szól. Közhelyszámba megy, hogy Pozsonyban mindenki három nyelvet ismert (a németet, a magyart és a szlovákot), és toleráns légkör uralkodott mindaddig, amíg ezt romba nem döntötte a háború és az utána következő áldatlan időszak. Tancer kötete több a szerző nyelvi kutatási eredményeinek összefoglalásánál. Beszélgetőpartnerei átadják neki és az olvasónak történelmi tapasztalataikat a mindennapi kommunikációs szükségletekből fakadó többnyelvűség formáiról a többnemzetiségű Pozsonyban.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Szeptember 27., szerda:
-Beköszönés, műsorismertetés, hírek, nemzetiségi információk
-10 éves a nagybánhegyesi Rezeda szlovák díszítőművészeti szakkör
Pepó Jánosné kezdeményezésére 2013-ban alakult meg a Rezeda díszítőművészeti szakkör, mely kiállításokon mutatta be művészetét többek között Budapesten, Pilisszentkereszten, Ráckevén, Tótkomlóson, Békéscsabán, Szegeden, a szlovákiai Füleken és a horvátországi Rijekában. A szakkör számos szakmai elismerést is magáénak tudhat, így 2016-ban a XV. Országos Textiles konferencián III. díjat nyertek, majd egy évvel később a XVI. konferencián Békéscsabán már kiemelt I. díj lett a jutalmuk.
Megszólalók: Pál Miklósné, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének elnöke.
Jolana Pepová Tímárová, Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Egyesület, elnök
Dr. Illés Károlyné hímző, a Népművészet Mestere, az Országos Népművészeti kiállítás egyik rendezője, ahol újabb Gránátalma-díjat kapott szakkörvezetői és alkotómunkásságáért, oktatói tevékenységéért.
Mária Bogárová, Alžbeta Andová, Judita Gulyásová, Mária Pribeľská, Alžbeta Trenčanová, Király Katalin, a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének igazgatója, Žófia Naďová, vendék, Kolárovo (Gúta)
-„Kabelka” (Ridikül) című női magazin (30.00), benne:
2007. szeptember 28-án zajlott le az első veszettség-ellenes világnap. A kampány a WHO és az Állategészségügyi Világszervezet jóvoltából jött létre. A nap célja, hogy világszerte felkeltsék a figyelmet a veszettség terjedésének megállítására, amelyet harapás útján terjesztenek a fertőzött vad- és háziállatok.
Mit kell tudni a veszettségről? Válaszol a természettudományok doktora Judita Suliová, Kassa

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Szeptember 28., csütörtök:
-Békében Békésben címmel rendeztek hagyományőrző szlovák, gasztrokulturális rendezvényt szombaton Békéscsabán, a Szlovák Kultúra Házában és annak környékén. Színpadi műsorok mellett, a gasztronómiai sátrak gazdag ételkínálatával színesítették a rendezvényt. A program két fontos eleme volt Mótyán Tibor: Tranoscius című könyvének bemutatója, valamint a nagybánhegyesi szlovák művésztábor alkotóinak tárlata. A krajcárokkal pedig mindenki kedvezményesen ehetett-ihatott a rendezvényen.
Megszólalók:
Lászik Mihály, a Csabai Szlovákok Szervezetének elnöke
Paulik Antal, szlovák nemzetiségi szószóló
Mótyán Tibor, Szarvas
Bence Püski-Liker, Békéscsaba
„Parászba fúvás” ( Dúchanie do pahrieb) a címe annak a sorozatnak, amely megismerteti velünk a szlovák történelmet. 28. rész – „Andrej Hlinka” (59.07)
Írta: Emil Benčík
Megszólalók: Peter Himič, Peter Vilhan, Beáta Drotárová

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Szeptember 29., péntek:
– Szent Mihály napi hiedelmek, megfigyelések
– Nemzetiségi hírek, programajánló, Aktuális felhívások
– Ülésezett az Országos Szlovák Önkormányzat közgyűlése – tud.
– Szeptemberben Szüreti Napokat és Szlovák Nemzetiségi Napot rendeztek Kiskőrösön. A műsor első részében Kiskőrösre látogatunk, összeállítást hallhatnak a helyi hagyományokról és a Petőfi emlékévhez kapcsolódó eseményekről is. Megszólalók: Domonyi László – polgármester, Kiskőrös, .Dr. Filus Erika – igazgató, Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, Alžbeta Veňerčanová- hagyományőrző, Tótkomlós, Mária Szűcsová Hajduová – hagyományőrző, Kiskőrös, Helena Dulaiová – hagyományőrző, Kiskőrös, Tamás Szilvia – vezető, Kiskőrösi Szlovák Népdalkör és Citerazenekar, Hollósy Tiborné– tag, Budapesti Szlovák Nyugdíjasklub, Györk Ildikó – elnök, Kiskőrös Város Szlovák Nemzetiségi Önkormányzata
– A műsor második részében a Lenka Cepková műve alapján készült: Az do Ameriky c. rádiójátékot hallhatják.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Szeptember 30., szombat:
– A békéscsabai szlovák főkonzulátus vezetőjét, Dr. Emil Kuchárt, nyugdíjba vonulása alkalmából ünnepséggel búcsúztatták. A főkonzul mandátuma szeptember 30-án jár le. A Szlovák Kultúra Házában rendezett fogadáson készült összeállításból kiderül, hogyan értékeli az elmúlt csaknem négy évet és milyen munkakapcsolatban voltak vele a megye szlovák szervezeteinek vezetői:
Megszólalók: Dr. Emil Kuchár főkonzul, Lászik Mihály-elnök, Csabai Szlovákok Szervezete, Kiszely András-elnök, békéscsabai szlovák önkormányzat, Tóth Erika, elnök, Kétsopronyi Szlovák Önkormányzat, Hugyik Erzsébet, elnök, Csorvási Szlovák Önkormányzat, Frankó Anna, elnök, Szarvasi Szlovák Önkormányzat. Nyemcsok Zsuzsanna –iskolaigazgató, szarvasi szlovák általános iskola, Püski Liker Bence, aluno.hu és a főkonzulátus munkatársa
– 1991 óta a Fordítók Nemzetközi Szövetségének kezdeményezésére szeptember 30-án, Szent Jeromos halálának évfordulóján van a Fordítás Világnapja. Ez alkalomból a mai műsorban fordítókkal, műfordítókkal és tolmácsokkal hallhatnak interjúkat. Megszólalók: Deák Renáta, Garajszki Margit, G.Kovács László, Karol Wlachovsky, Avar Hajnalka, Ladislav György

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Október 1., vasárnap:
– Szeptember 22-én Budapesti Szlovák Iskolában került sor a Magyarországi Szlovákok Kutató Intézete konferenciájára. Fő témája a Szlovák oktatás múltja és jelene alföldön volt. Szlovákiai, magyarországi és szerbiai szakértők tartottak előadásokat a szlovák oktatásról Magyarországon, és Szerbiában. (összeállítás, 30.00, Hrubonová) –ism.
Benne: – Hornokné Uhrin Erzsébet doc. a szlovák tanárok etnikai megnyilvánulásairól szóló kutatásának eredményeit foglalta össze.
– A szlovák nyelvű oktatás jelenlegi helyzetéről Szerbiában Zolňanová Svetlana beszélt.
– A szlovák nemzetiségi oktatásról Jugoszláviában a két világháború közötti időszakában Ján Chrťan, a besztercebányai Bell Mátyás Egyetem Módszertani Központja munkatársa tartotta az előadást.
-Békében Békésben címmel rendeztek hagyományőrző szlovák, gasztrokulturális rendezvényt szombaton Békéscsabán, a Szlovák Kultúra Házában és annak környékén. Színpadi műsorok mellett, a gasztronómiai sátrak gazdag ételkínálatával színesítették a rendezvényt. A program két fontos eleme volt Mótyán Tibor: Tranoscius című könyvének bemutatója, valamint a nagybánhegyesi szlovák művésztábor alkotóinak tárlata. A krajcárokkal pedig mindenki kedvezményesen ehetett-ihatott a rendezvényen.
Megszólalók: Lászik Mihály, a Csabai Szlovákok Szervezetének elnöke; Paulik Antal, szlovák nemzetiségi szószóló; Mótyán Tibor, Szarvas; Bence Püski-Liker, Békéscsaba.

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: MTI Fotó: Komka Péter

Videó ajánló

Olvasson tovább