Román nemzetiségi műsor – 39. hét

A szeptember 25. és október 1. közötti adások tartalmából.
 

Szeptember 25., hétfő:
– Hírek
– Sport hírek
– Napi kalendárium
– A nap szentjei –Szeptember 25-én Szent Euphroszinára emlékezünk.
– Szeptember 14-én, a „Prin Bánát Egyesület” a temesvári FABER Kulturális Központban rendezte meg a „Közös Örökség – Négy város meséje” című kiállítást, azzal a céllal, hogy bemutassa négy város – Temesvár, Szabadka, Szeged és Odessza – közös örökségét. Szegedet Kiss Adél grafikus, képzőművész alkotásai képviselték Temesváron. A gyulai román származású grafikus művész összesen 10 rajzot készített különböző szegedi épületekről.
Megszólaló: Kiss Adél
– Tudósitás Maria Tănase román énekesnő és színésznő születésének 110. évfordulója alkalmából, aki 1913. szeptember 25-én született Bukarestben. A nemzet csalogányaként elismert nagyhírű énekesnő főleg népdalokat, románcokat, sanzonokat és operettdalokat énekelt.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Szeptember 26., kedd:
– Hírek
– Válogatás a szeptember 26-án történt érdekesebb eseményekből. Ma van az Európai Nyelvek Napja
– Népi kalendárium: Keresztelő Szent János tisztelete. (Román Rádió)
– Most zajlik a rögbi-világbajnokság Franciaországban. Románia, Skóciával játszik szeptember 30-án. Az első két meccsén kikapott a csapat. A napokban nyílt edzést tartottak, amely után a játékosok találkoztak a franciaországi román közösség tagjaival is.
Megszólaló: Szelezsán Péter.
– Röviden a rögbi szabályairól.
– Pár hete már zajlik az új tanév. Az Eleki Román Általános Iskola 4 új tantermet kapott a nyáron, mondja Szelezán Péter, az iskola igazgatója.
Megszólaló: Szelezsán Péter.
– Magyarországra látogatott I. Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárka, akit a Pannonhalmi Főapátság hívott meg. Látogatásának középpontjában az ökumenikus és vallásközi párbeszéd, illetve a béke építése állt. A főpap egyebek közt részt veszt vett a pénteki Keresd a békét és járj utána! nemzetközi ökumenikus konferencián a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban. Vasárnap, a pannonhalmi Szent Márton-bazilikában, a pátriárka elnökletével tartották a Szent Liturgiát, melyen jelen volt Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke is.
Megszólaló: Siluan Atya.
– A Békéscsabai Román Nemzetiségi Önkormányzat baráti találkozóz tart október 3-án a CsabaPark Rendezvényközpontban. Az eseményt minden évben megrendezik. 2020-ban az Eleki Román Hagyományőrző Együttes lépet fel a a rendezvényen.
Megszólaló: Juhász Tivadar, Bágy György, Corina Sebestyén.
– Dan Spătaru (1939-2004) nemcsak Romániában, hanem több külföldi országban is nagyon szeretett énekes volt. Bemutatjuk az énekest.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Szeptember 27., szerda:
– Hírek és sporthírek
– Népi gyógymódok és hiedelmek – Megszólaló: Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádiótól)
– Tudósítas kulturális és politikai hírekről, valamint a a pályázati lehetőségekről és a különböző díjakra vonatkozó idei pályázatokról.
– Riport a budapesti XIII. kerületi román önkormányzat által szervezett román bálról. Az eseményre szeptember elején került sor, a bál vendége Lucian Corchiș, a bukaresti Nemzeti Opera tenoristája volt.
– Szurkolók Klubja c. műsor: Izgalmas meccsekkel rajtolt a múlt héten a 2023/2024-es BL szezon. A második forduló mérkőzéseit október 3-án és 4-én rendezik. A második forduló egyik legjobban várt mérkőzése a Napoli-Real Madrid összecsapás. Az F csoport tűnik a legnehezebbnek: Borussia Dortmund, AC Milan , Newcastle United és a PSG alkotják ezt a csoportot. Megszólaló: Szelezsán Péter.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Szeptember 28., csütörtök:
– Hírek
– Aktualítások a sport világából.
– A Békéscsabai Román Nemzetiségi Önkormányzat baráti találkozót tart október 3-án a CsabaPark Rendezvényközpontban. A csabai találkózók története még a múlt század 70-es éveiben kezdődőt, amikor Grósz György kezdeményezésére megalakult a Csabai Román Egyesület. Sokszor eljöttek az egykori találkozókra a gyulaiak is. Az eseményre most is meghívják a Gyulai Román Nyugdíjas Klub tagjait. Fellép a Doina Bihorului Néptáncegyüttes.
– A Kétegyházi Román Kulturális Egyesület tagjai az idén nyáron is szerveztek romániai kirándulást.
– Megjelent a „Foaia Romaneasca” román hetilap új száma: Vélemények a 17. alkalommal megrendezett gyulai román gasztronómiai fesztiválról, Szeptember 14-én, a „Prin Bánát Egyesület” a temesvári FABER Kulturális Központban rendezte meg a „Közös Örökség – Négy város meséje” című kiállítást, azzal a céllal, hogy bemutassa négy város – Temesvár, Szabadka, Szeged és Odessza – közös örökségét. Szegedet, Kiss Adél grafikus, képzőművész alkotásai képviselték Temesváron. A gyulai román származású grafikus művész összesen 10 rajzot készített különböző szegedi épületekről.
– Heti jegyzet. A digitális technológia az oktatásban, a fiatalok életében. A technológia használatával az osztálytermekben interaktív módon mutathatják be a tananyagot.
– 1994-ben alakult meg a Misiunea Speranta – Román Evangélilikus Misszió. Bemutatjuk a misszió kórusát is.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Szeptember 29., péntek:
– Hírek
– Aktualitások a gyulai Nicolae Bălcescu Román Gimnáziumról. Megszólaló: Livia Stăvaru – román tanár, Maria Gurzău Cseglédi, gyulai román alt. isk. és gimnázium igazgatója, valamint a középiskolás diákok megosztják benyomásaikat a múlt héten szervezett olaszországi iskolai kirándulásról .
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Tudósítás kulturális és vallási rendezvények és projektindítási lehetőségek októberben a magyarországi román közösség számára, valamint néhány statisztikai adat a 2022-es népszámlálás eredményeiről.
– Interjú Marjanucz Vazullal, Magyarcsanádról, aki néhány hónap múlva tölti be a 93. életévét. Szeptember 16-án, VII. Szent Gellért Napok alkalmából otthonában köszöntött a magyarcsanádi polgármester, mint a település legidősebb házaspárját, Marjanucz Vazulné és Marjanucz Vazulnak aki egyben Magyarcsanád legidősebb férfi lakosa is. Megszólaló: Marjanucz Vazul (Vasile Mărienuț) Magyarcsanádról.
– ”Én Romániát választom”, a románok száz dala zenei rovat.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Szeptember 30., szombat:
– Hírek
– Napi kalendárium
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: Izgalmas meccsekkel rajtolt a múlt héten a 2023/2024-es BL szezon. A második forduló mérkőzéseit október 3-án és 4-én rendezik. A második forduló egyik legjobban várt mérkőzése a Napoli-Real Madrid összecsapás. Az F csoport tűnik a legnehezebbnek: Borussia Dortmund, AC Milan , Newcastle United és a PSG alkotják ezt a csoportot.
Megszólaló: Szelezsán Péter.
– A nap szentjei – Ebben a hónapban, szeptember 30-án Világosító Szent Gergelyre
emlékezünk.
– Az ortodox istentiszteletek menetrendje

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Október 1., vasárnap:
Vallásos műsor „În lumea credinței” címmel. – Ma van Pükösd után 19. vasárnap. 55.00 (Blokk-szerk.: Bauer Adam)
Az ellenség szeretetére bíztat a mai evangélium. Az ellenség szeretetéről szóló tanítás a hegyi beszéd részeként hangzik el, mondta Origen Sabau Atya, a Körösszegapáti Román Ortodox Templom egykori parókusa, aki 2021-ben, 24 év szolgálat ultán távozott Körösszegapátiból. Új parókiáján, Nagyváradon 2021. február 28-án volt a beiktatása. Megszólaló: Origen Sabău. – 9.20 (interjú ism.: Bekán Anca)

A Baptista Egyház üzenete: A jámborság, kegyesség fontosságáról. Máté 18:1 Abban az órában menének a tanítványok Jézushoz, mondván: Vajon ki nagyobb a mennyeknek országában? Megszólaló: Petrică Crețu, a Méhkeréki Baptista Gyülekezet lelkipásztora. 11.22. (interjú: Bauer Adam)

Magyarországra látogatott I. Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárka, akit a Pannonhalmi Főapátság hívott meg. Látogatásának középpontjában az ökumenikus és vallásközi párbeszéd, illetve a béke építése állt. A főpap egyebek közt részt veszt vett a pénteki Keresd a békét és járj utána! nemzetközi ökumenikus konferencián a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban. Szeptember 24-én, a pannonhalmi Szent Márton-bazilikában, a pátriárka elnökletével tartották a Szent Liturgiát, melyen jelen volt Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke is. Megszólaló: Siluan Atya. – 2.27. (hangképes tudósítás ism.: Bauer Adam)

Romániai és nemzetközi eseménynaptár – (tudósítás: Bauer Ádám) – 6:20

Válogatás a héten elhangzott anyagjainkból.
Heti jegyzet (Megszólaló: Edda Illyés) – 7:55 ism.
Riport a budapesti XIII. kerületi román önkormányzat által szervezett román bálról. Az eseményre szeptember elején került sor, a bál vendége Lucian Corchiș, a bukaresti Nemzeti Opera tenoristája volt. (riport: Kreszta István) – 14:23 ism.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább