Román nemzetiségi műsor – 38. hét

A szeptember 18-24. közötti adások tartalmából.
 

Szeptember 18., hétfő:
– Hírek, sporthírek
– Tizenhetedik alkalommal rendezték meg, szeptember 16. án az Országos Román Gasztronómiai Fesztivált Gyulán, a Várkertben. A fesztiválon idén helyet kapott a hagyományos főzőverseny. Szombat délelőtt a gyulai Várkertben 61 csapat főzött, akik közül valamennyien egy-egy román népi ételt készítettek el. Romániai nemzetiségi önkormányzatok, civil szervezetek és baráti társaságok neveztek. A gasztronómiai fesztivált immáron tizenhetedik alkalommal rendezték meg Gyulán, az eseménynek 2019 óta a várkert ad otthont. Megszólaló: Gabriel Șopandă, Románia budapesti nagykövete, Kozma György, Román Országos Önkormányzat elnőke, Bertold Netea, Román Országos Önkormányzat alelnőke, Florica Petrușan, Miruna méhkereki egyesületi tag, Ioan Táth sarkadi, román önk. elnöke.
– Népi kalendárium – A rovat témája: a juhnyájak lehozása a hegyről. Gabriela Nedelcu Păsărin, Román Regionális Rádió
Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– ”Én Romániát választom”, a románok száz dala zenei rovat. A mai rovat témája Cristian Vasile és a „Zaraza” című dalának története.. (Román Regionális Rádiótól)
– „Izvorașul” – Gabriela Nedelcu Păsărin folklórműsora – Román Regionális Rádiótól.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Szeptember 19., kedd:
– Hírek.
– Válogatás a szeprember 19-én történt érdekesebb eseményekből. 1895 – ben ezen a napon volt a Fetesti-Cernavoda vasúti híd átadása. A hivatalos megnyitó napján tartott szilárdsági próba során egy 15 mozdonyból álló szerelvény haladt át a hídon, 85 km/h sebességgel.
– Népi kalendárium: Szüretelés
– Most zajlik a rögbi-világbajnokság Franciaországban. Második meccsén is kikapott Románia válogatottja.
– Szeptember 15-én volt a Pusztaottlakai Román Ortodox Templom védőszentjének az ünnepe. A templom egyik védőszentje Sf. Iosif cel Nou de la Partos, Bánát első metropolitája. Az idén 110 éves templomban Püspüki Szent Liturgia volt.
Megszólaló: Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke, Calinic Covaci Atya, a templom parókusa.
– 1568-ban született Sf. Iosif cel Nou de la Partos, Bánát első metropolitája. Az Ortodox egyház szeptember 15-én emlékezik meg a róla.
– Egyházi hírek, érdekességek: II. István Uros szerb király (1282–1321) által veretett ezüstpénzre bukkantak Ruszokasztro erődítményében, Bulgária délkeleti részén. Az érme egyik oldalán Jézus Krisztus látható.
– 1961 szeptember 19-én halt meg Lucia Sturdza Bulandra (1873-1961). A nagy román színésznő nemcsak nevét adta az egyik legjobb bukaresti színháznak, hanem még életében vállalta az aktív részvételt, a ma már csak „Lucia Sturdza-Bulandra”- ként ismert bukaresti színház vezetésében.
– Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat. Miodrag Belodedici az első olyan labdarúgót, aki két különböző klubbal – 1986-ban a Steaua Bucuresti-tel, majd 1991-ben a Crvena Cvezdával – megnyerte a Bajnokcsapatok Európa-kupáját.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Szeptember 20., szerda:
– Hírek
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádió)
– Tizenhetedik alkalommal rendezték meg, szeptember 16. án az Országos Román Gasztronómiai Fesztivált Gyulán, a Várkertben. A fesztiválon idén helyet kapott a hagyományos főzőverseny. Szombat délelőtt a gyulai Várkertben 61 csapat főzött, akik közül valamennyien egy-egy román népi ételt készítettek el. Romániai nemzetiségi önkormányzatok, civil szervezetek és baráti társaságok neveztek. A gasztronómiai fesztivált immáron tizenhetedik alkalommal rendezték meg Gyulán, az eseménynek 2019 óta a várkert ad otthont. Megszólaló: Gabriel Gurzău, Mirela Oncsiu, budapesti 13. ker. román önk. elnöke, Traciu Gerogia Manuela, békéscsabai román önk. alelnöke, Mihai Stoica Nicoară, a gyulai Szent Paraszkéva Egyesülettől, dr. Eugen Gagea és dr. Ingred Nicolescu, az aradi és temesvári román egyetemek képviselői.
– Szurkolók Klubja c. műsor. Megszólaló: Sorin Domșa

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Szeptember 21., csütörtök:
– Hírek.
– Válogatás az augusztus 21-én történt érdekesebb eseményekből
– Népi kalendárium.
– A Békéscsabai Román Nemzetiségi Önkormányzat baráti találkozóz tart október 3-án a CsabaPark Rendezvényközpontban. Az eseményre most is meghívják a Gyulai Román Nyugdíjas Klub tagjait. Fellép a Doina Bihorului Néptáncegyüttes.
Megszólaló: Juhász Tivadar, a csabai román önkormányzat elnöke, Kondorosné Gál Ilona, a gyulai nyugdíjas klub eknöke és Grósz György a Doina Biborului együttese vezetője.
– Már most tudják a Kétegyházi Román Kulturális Egyesület tagjai, hogy hová mennek zarándokútra 2024-ben. Minden nyáron több kolostort és templomot látogatnak meg Romániában.
Megszólaló: Grósz György, a Kétegyházi Román Kulturális Egyesület elnöke.
– Megjelent a „Foaia Romaneasca” román hetilap új száma.
– Heti jegyzet. Egy kirádulásokban, utazásokban gazdag nyár összegzése.
Megszólaló: Edda Illyes
– Az Eleki Román Nemzetiségi Iskola csapata is ott volt szeptember 16-án Gyulán, a Román Gasztronómiai Fesztiválon.
Megszólaló: Szelezsén Péter, az iskola igazgatója.
– 1994-ben alakult meg a Misiunea Speranta – Román Evangélilikus Misszió. Bemutatjuk a misszió kórusát is.
– Enescu-Bartók koncert-kiállítás volt tegnap Gyulán.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Szeptember 22., péntek:
– Hírek
– Sport hírek
– Napi kalendárium
– A „George Enescu” Nemzetközi Fesztivál kísérőprogramjaként szeptember 20-án, szerdán, a gyulai Román Kulturális Központ színpadán egy kivételes kulturális eseményre került sor: George Enescu és Bartók Béla operáiból adtak elő bukaresti operaénekesek. A szervezők egy kiállítással is készültek, mely fotó- és dokumentum paneleket, kéziratokat, partitúrákat, plakátokat mutatott be.
– A nap szentjei – Ebben a hónapban, szeptember 22-én Szinopéi Szent Phókaszra emlékezünk.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Szeptember 23., szombat:
– Hírek
– Népi kalendárium
– Napi kalendárium
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: a sporthírek világáról
– A résztvevők benyomásai akik a 17. alkalommal megrendezett gyulai román gasztronómiai fesztiválon részt vettek és román hangyományos ételeket készitettek.
– Az ortodox istentiszteletek menetrendje

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Szeptember 24., vasárnap:
Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel. – Ma van Pünkösd utáni 18. vasárnap: A csodálatos halfogás. – 55.00 (Blokk-szerk.: Bauer Adam)

A csodálatos halfogás keretében, ma vasárnap evvangéliuma elénk tárja Szent Péter, Szent Jakab és Szent János apostol meghívását.
Megszólaló: Ionut Negrau, a Méhkeréki Román Ortodox Templom parókusa – 9.50 (interjú: Bekán Anca)

Szeptember 15-én volt a Pusztaottlakai Román Ortodox Templom védőszentjének az ünnepe. 2011 óta a templom egyik védőszentje Sf. Iosif cel Nou de la Partos, Bánát első metropolitája. Az idén 110 éves templomban Püspüki Szent Liturgia volt.
Megszólaló: Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke. – 4.00. (hangképes tudósítás ism.: Bauer Adam)

A Pusztaottlakai templomot Stafan Rusu és Zenovia Dragan építették 1913-ban.
Megszólaló: Calinic Covaci Atya, a templom parókusa. – 5.55. (hangképes tudósítás: Bauer Adam)

1994-ben alakult meg a Misiunea Speranta – Román Evangélilikus Misszió. Röviden a misszió kórusáról. – 4.35. (tudósítás ism.: Bauer Adam)

Válogatás a héten elhangzott anyagainkból:
Tizenhetedik alkalommal rendezték meg az Országos Román Gasztronómiai Fesztivált Gyulán, a Várkertben. Szeptember 16-án, a hagyományos főzőversenyre nemzetiségi önkormányzatok, civil szervezetek és baráti társaságok is neveztek. Szombat délelőtt a gyulai Várkertben 61 csapat főzött, akik közül valamennyien egy-egy román népi ételt készítettek el. Nemzetiségi önkormányzatok, civil szervezetek és baráti társaságok is neveztek a megmérettetésre. A gasztronómiai fesztivált immáron tizenhetedik alkalommal rendezték meg Gyulán. Az eseménynek 2019 óta a várkert ad otthont.
Megszólaló: Gabriel Șopandă, Románia budapesti nagykövete, Kozma György, Román Országos Önkormányzat elnőke, Bertold Netea, Román Országos Önkormányzat alelnőke, Florica Petrușan, Miruna méhkereki egyesületi tag, Ioan Táth sarkadi, román önk. elnöke. – 43.00. (riport ism.: Bekán Anca)
Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Videó ajánló

Olvasson tovább