Rondó: Fontos találkozások

A szeptember 8-i adás tartalmából.
 

E heti adásunkat a fontos találkozásoknak szenteljük, legyen ez bár a megismerkedés az új tanító nénivel, egy közös ünnep kiváló sportolókkal, vagy nemzetiségi kongresszus.

UKRÁN ATLÉTÁK A FÜGGETLENSÉG NAPJÁN
Augusztus 24-én közösen ünnepelték az ukrán függetlenség napját a budapesti atlétikai világbajnokságon résztvevő ukrán sportolók és a fővárosi ukrán közösség tagjai a Városházán, ahol örömteli és megható pillanatok egyaránt voltak.

ÉVNYITÓ AZ UKRÁN ISKOLÁBAN
Megnyílt az első, ukrán nyelvet hivatalosan, állami szinten is oktató nemzetiségi iskola Magyarországon. Az új tanévtől szombatonként, a budapesti Ward Mária Általános Iskola épületében, ukrán nemzetiségű gyerekek tanulhatják, tökéletesíthetik anyanyelvi tudásukat és anyaországukkal kapcsolatos ismereteiket. A Leszja Ukrajinka Országos Ukrán Nemzetiségi Nyelvoktató Iskola megnyitásával az ukrán közösség egy régi álma vált valóra.

RUSZIN VILÁGTALÁLKOZÓ SZERBIÁBAN
Augusztus közepén a vajdasági Újvidéken rendezték meg a 17. Ruszin Világkongresszust, amelyen 9 országból közel 90 delegált vett részt.

KULTURÁLIS AJÁNLÓ:
Cecil házassága az FMK-ban
Az erdélyi örmények letelepedésének emléknapja alkalmából az ANI BUDAVÁRI ÖRMÉNY SZÍNHÁZ október 1-jén vasárnap délután 4 órától a Ferencvárosi Művelődési Házban mutatja be, Csiky Gergely Cecil Házassága c. darabját. Az először 1883-ban színpadra állított műben az erdélyi örmény származású író, hitelesen rajzolja meg az örmények kiegyezés kori színes társadalmi életét.

Thrax Punks a Szimpla Kertben
Ismét Budapestre látogat a görög Thrax Punks zenekar. Igazából nincs olyan szó vagy konkrét zenei műfaj, amely a világ minden tájáról származó zenei és kulturális elemeket vegyítő hangzásukat definiálhatná, ezért érdemes belehallgatni, hogyan teremtenek elsősorban a tradicinonális trák és punk zene ötvözésével fergeteges hangulatot szeptember 13-án szerdán este 7 órától a a Szimpla kertben.

Rondó nemzetiségi magazin – Duna – szeptember 8., péntek, 6:45
Ismétlés 13:20-tól a Duna World műsorán!

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább