Román nemzetiségi műsor – 36. hét

A szeptember 4-10. közötti adások tartalmából.
 

Szeptember 4., hétfő:
– Hírek, sporthírek
– Riport, a Békés Vármegye Önkormányzatának rendezvényről, a Vármegyenap. A rendezvényen a békés megyei román nemzetiség a méhkereki románok és a Békés Megyei Román Önkörmányzat képviselte. Megszólaló: Karancsi Andrásné, a Békés Megyei Román Önkörmányzat elnőke, Kozma György, román országos önkormányzat elnőke és Grosz György, román néptanc koreográfus
– „Közeli üdülési célpontok”, egy új sorozat romániai üdülési célpontokról, a sorozat mai témája a Bánát hegységben vízimalmok. Tudósít dr. Călinescu Juditt, a szegedi Juhasz Gyula Egyetem, román tanszék lektora. Megszólaló: dr. Călinescu Judit
Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Egy rövid interjú arról, hogyan kell üstben szilvalekvárt készíteni. Delia Vădăszan Téglas minden évben bio szilvalekvárt készít, cukor és tartósítószerek nélkül. Megszólaló: Delia Vădăszan Téglás Magyarcsanádról
– ”Én Romániát választom”, a románok száz dala zenei rovat. A mai rovat témája a román népzene énekes Ionuț Fulea.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Szeptember 5., kedd:
– Hírek.
-Válogatás a szeptember 5-én történt érdekesebb eseményekből.
– Szeptember 9-én, Románia otthon játszik Izrael válogatottjával a 2024-es Európa-bajnokság I csoportjának 5. fordulójában. A román válogatott, sok szurkolót is meglepve, jó szerepel az Európa-bajnoki selejtezősorozatban. A válogatottal ellentétben, a román klubcsapatok nem teljesítettek jó az Európai kupákban.
Megszólaló: Szelezsán Péter.
– Ma ér végett a Kétegyházi Román Tájházban augusztus 5-én megnyílt falvédő kiállítás. A Bekán Anca gyűjteményéből válogatott tárlat egy hónapon át volt látogatható. Augusztus 30-án a Békéscsabai Román Önkorményzat szervezésében, békéscsabai és gyulai románok egy csoportja is ellátogatott a tájházba, ahol Zombainé Szarka Mária mutata be – a kiállítás mellett – a tájházat és annak gyűjteményét a vendégeknek.
Megszólaló: Zombainé Szarka Mária.
– Vasárnap ért végett, az idén Temesváron megrendezett Ortodox Fiatalok Nemzetközi Találkozója. Az eseményre magyarországi román fiatalok is ellátogattak.
Megszólaló: Netye Bertold.
– Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat. Norberto Höfling labdarúgó-pályafutását kisebb román csapatokban kezdte. 1948-ban az MTK Budapest labdarúgójaként huszonöt mérkőzésen huszonhat gólt szerzett. Az MTK-ból, 1949.ben az olasz Lazio csapatához szerződött.
– A Gyulai Várkertbe várják szeptember 16-án a román kultúra- és gasztronómia iránt érdeklődőket, ahol Országos Román Gasztronómia Fesztivált rendeznek. Kozma György, az Országos Román Nemzetiségi Önkormányzat elnöke tartott az esményről sajtótájékoztaőt tegnap.
– Az eleki Lukács János gyerekként tanult meg dorombon játszani.
Megszólaló: Lukács János
– 1846-ban és 1847-ben Konstantinápolyba tartva, a román fejedelemségekben koncertezett Liszt Ferenc.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Szeptember 6., szerda:
– Hírek és sporthírek
– Aktualitások a gyulai Nicolae Bălcescu Román Gimnáziumról. Megszólaló: Livia Stăvaru – román tanár, Diana Bogdan tanár, valamint a középiskolás diákok mesélnek nyári tábori élményeikről.
– Népi gyógymódok és hiedelmek – Megszólaló: Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádiótól)
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Tudositas kulturális és politikai hírekről, valamint a temesvári „Brâncuși” kiállításra való jegyvásárlás lehetőségéről. Az esemény az Európa Kulturális Fővárosa program része. A kiállítás a temesvári Nemzeti Művészeti Múzeumban, rendkívüli biztonsági feltételek mellett, 2023. szeptember 30-tól 2024. január 28-ig látogatható.
– Szurkolók Klubja c. műsor: Szeptemberben a román és a magyar labdarúgó válogatott is fontos meccseket játszik a 2024-es EB selejtező sorozatban. A „G” jelű csoportban, Magyarország Belgrábdban játszik szeptember 7-én, Szerbia válogatottjával. Az „I” csoportban, Románia szombaton fogadja hazai pályán Izraellel válogatottját, hogy azután, ugyancsak Bukarestben, játsszon Koszovóval is. A Saudi Pro League, azaz a szaúdi élvonal csapatai felértek a legnagyobb európai futballklubokhoz, már ami a játékosokra fordított pénzösszegeket jelenti: sőt sztárfocista is oda szerződött. Szeptember 7-én ér véget az átigazolási szezon. Megszólaló: Szelezsán Péter, Kreszta István és Boka Tibor

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Szeptember 7., csütörtök:
– Hírek.
– Válogatás az augusztus 7-én történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium.
– A 2023-as férfi röpladba Európa-bajnokság nyolcaddőntőjében Románia-Horvátország meccs lesz szeptember 9-én, szombaton. Az ötödik forduló meccseit játszák ma a 2024-es EB selejtező sorozat „G” jelű csoportjában. Magyarország Belgrábdan játszik 20.45.-től Szerbia válogatottjával.
Megszólaló: Szelezsán Péter.
– Több ezer fiatal vett részt Temesváron, a vasárnap befejeződött Ortodox Fiatalok Nemzetközi Találkozóján. Nagy várakozás előzte meg a négynapos rendezvényt, mert az utolsó találkozó óta már négy év eltelt. A magyarországi román fiatalokat Siluán Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye püspöke és Visarion Tuderici Atya kísérte el Temesvárra. Velük tartott Negye Bertold, az Országos Román Önkormányzat elnökhelyettese is.
Megszólaló: Netye Bertold.
– Megjelent a „Foaia Romaneasca” román hetilap új száma.
– Heti jegyzet: Kirándulás Felsőcsatáron.
Megszólaló: Edda Illyes
– Holnap (szeptember 8-án) lesz Kisboldogasszony napja, Szűz Mária születésnapjának az ünnepe.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Szeptember 8., péntek:
– Hírek
– Sport hírek
– Napi kalendárium
– A méhkeréki Hagyományaiért és Kultúrájáiért Egyesület szeptember 2-án egy kultúrális programra került sor, ahol a régi román hagyományos esküvő szokásokról beszélgettek, filmet vetítettek, énekeltek és táncoltak.
– A nap szentjei – Ebben a hónapban, szeptember 8-án Szent Joachim és Szent Annára emlékezünk.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Szeptember 9., szombat:
– Hírek
– Napi kalendárium
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádió)
– A méhkeréki Hagyományaiért és Kultúrájáiért Egyesület szeptember 2-án egy kultúrális programra került sor, ahol a régi román hagyományos esküvő szokásokról beszélgettek, filmet vetítettek, énekeltek és táncoltak.
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: Szeptemben a román és a magyar labdarúgó válogatott is fontos meccseket játszik a 2024-es EB selejtező sorozatban. A „G” jelű csoportban, Magyarország Belgrábdan játszik szeptember 7-én, Szerbia válogatottjával. Az „I” csoportban, Románia szombaton fogadja hazai pályán Izraellel válogatottját, hogy azután, ugyancsak Bukaresben, játsszon Koszovóval is. A Saudi Pro League, azaz a szaúdi élvonal csapatai felértek a legnagyobb európai futballklubokhoz, már ami a játékosokra fordított pénzösszegeket jelenti: sot sztárfocista is oda szerződött. Szeptember 7-én ér véget az átigazolási szezon.
Megszólaló: Szelezsán Péter, Kreszta István és Boka Tibor
– Az ortodox istentiszteletek menetrendje

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Szeptember 10., vasárnap:
– Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel. A Szent Kereszt Felmagasztalása előtti vasárnap.
– Szeptember 1-jén kezdődött az egyházi naptár szerinti újév. Szeptemberi ünnepek: Szent Mária születése, Szent Kereszt Felmagasztalása. Szent Mária születése napját pénteken, szeptember 8-ám ünnepeltük.
– Teodor Pappra (mecénás, aki „vagyonát népe kultúrájának oltárára helyezte”)
emlékeztek meg ma Gyulán. Püspöki Szent Liturgia volt a „Szent Miklós” Katedrálisban. A Szent Liturgia után emlékmise volt Teodor Papp síremlékénél, a gyulai Nagyrománvárosi Román Ortodox temetőben.
– A Baptista Egyház üzenete.
Megszólaló: Füstös Gyula, a Kétegyházi Baptista Gyülekezet volt lelkipásztora.
– Válogatás a héten elhangzott anyagainkból.
– Riport a Békés Vármegye Önkormányzatának rendezvényről, a Vármegyenapról. A rendezvényen a békés megyei román közösslget a méhkereki románok és a Békés Megyei Román Önkörmányzat képviselték. Megszólaló: Karancsi Andrásné, a Békés Megyei Román Önkörmányzat elnőke, Kozma György, a Román Országos Önkormányzat elnőke és Grosz György, koreográfus
– Véget ért a Kétegyházi Román Tájházban augusztus 5-én megnyílt falvédő kiállítás. A Bekán Anca gyűjteményéből válogatott tárlat egy hónapon át volt látogatható. Augusztus 30-án a Békéscsabai Román Önkorményzat szervezésében, békéscsabai és gyulai románok egy csoportja is ellátogatott a tájházba, ahol Zombainé Szarka Mária mutata be – a kiállítás mellett – a tájházat és annak gyűjteményét a vendégeknek.
Megszólaló: Zombainé Szarka Mária.
– Heti jegyzet: Kirándulás Felsőcsatáron.
Megszólaló: Edda Illyes
– Több ezer fiatal vett részt Temesváron, a vasárnap befejeződött Ortodox Fiatalok Nemzetközi Találkozóján. A magyarországi román fiatalokat Siluán Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye püspöke és Visarion Tuderici Atya kísérte el Temesvárra. Velük tartott Negye Bertold, az Országos Román Önkormányzat elnökhelyettese is.
Megszólaló: Netye Bertold.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Borítókép: Pixabay

Olvasson tovább