Román nemzetiségi műsor – 35. hét

Az augusztus 28. és szeptember 3. közötti adások tartalmából.
 

Augusztus 28., hétfő:
– Hírek
– Riport, az augusztus 26-án magyarcsanádi román napról. Megszólaló: Popa György és Kelemen János
– Interjú Nyisztor János gyulai festőművésszel. Ő eredetileg Méhkerekről származik. Gyermekkori emlékeiről és a nagymamái által készített ételek ízéről beszél. Megszólaló: Nyisztor János
– „Közeli üdülési célpontok”, egy új sorozat romániai üdülési célpontokról, a sorozat mai témája az Oravica–Anina vasút amely 1863-ban készült el és a maga korában kiemelkedő teljesítménynek számított. A 33 km hosszú vonal szintkülönbsége 339 méter, különlegessé az átvágások, töltések, védőfalak, kanyarok sokasága teszi. 863 méternyi hosszúságban tíz viadukton és összesen 2084 méternyi alagúton halad át. Tudósít dr. Călinescu Juditt, a szegedi Juhasz Gyula Egyetem, román tanszék lektora. Megszólaló: dr. Călinescu Judit
Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– ”Én Romániát választom”, a románok száz dala zenei rovat. A mai rovat témája a román együtes „Talisman” „Atât de singur” című dalával.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Augusztus 29., kedd:
– Hírek.
– Válogatás az augusztus 29-én történt érdekesebb eseményekből. –
A 2024-es Európa-bajnokság I csoportjának 5. fordulójában, szeptember 9-én, Románia hazai pályán fogadja Izrael válogatottját. Eddig a román válogatott jól szerepel a sorozatban. Júniusban, a 4. fordulúban döntetlent (2-2) játszott idegenben a csoport legjobb csapatával, Svájc válogatottjával. A szurkolók most is optimisták.
Megszólaló: Szelezsán Péter.
– Augusztus 31-én kezdődik az Ortodox Fiatalok Nemzetközi Találkozója. Négy év szünet után, az eseményt most Temesváron rendezik meg. A csütörtöki megnyítón ott lesz Daniel pátriárka, a Román Ortodox Egyház vezetője is. A találkozó augisztus 3-én ér végett.
– Temesvárra, az Ortodox Fiatalok Nemzetközi Találkozója magyarországi román fiatalok is mennek. Velük tart Netye Bertold is, az Orzságor Román Önkormányzat elnökhelyettese, aki 2016-ban, amikor Bukarestben volt a találkozó, már részt vett az eseményen.
Megszólaló: Netye Bertold.
– Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat. Az 1930-as évektől már az olasz bajnokságban is szerepeltek romániai labdarúgók. Kubala Lászlót a Roma csapata nem tudta az olasz fővárosba csábítani így, 1949-ben a román Florian Radut vette meg.
– Az elmúlt években több neves előadó lépett fel Gyulán a „La obarsii, la izvor” nevet viselő rendezvényen, melyet minden ősszel megrendez a Magyarországi Román Ortodox Püspökség. 2015-ben Dumitru Dobrican, máramarosi tárogatóművész tartott koncertet.
Megszólaló: Dumitru Dobrican.

Szerkesztő – műsorvezető: Bauer Adam

Augusztus 30., szerda:
– Hírek
– Riport a méhkeréki Nyisztor György népi táncos emlékére. Augusztus 30-án lett 36 éve, hogy 1987-ben meghalt a méhkeréki Nyisztor György, akit a „Népművészet Mestere” díjjal tüntettek ki. (riport rádió archívumból)
– Népi gyógymódok és hiedelmek – Megszólaló: Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádiótól)
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Bihar megye hegyvidéki területén megkezdődött a gombagyűjtési szezon. Ebben az időszakban emberek tucatjai járják az erdőket a hríbi és a rókagomba után kutatva. A gombák gyűjtőközpontokban kötnek ki, ahonnan exportra kerülnek. Vioara Junc asszony egy tegnap Sighistelben készült interjúban beszél erről a nem túl könnyű munkáról, de jó bevételi forrás azoknak, akik ismerik a gombát és szeretik szedni. Megszólaló: Vioara Junc
– Szurkolók Klubja c. műsor

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Augusztus 31., csütörtök:
– Hírek
– Válogatás az augusztus 31-én történt érdekesebb eseményekből
– Népi kalendárium. (Román Rádió)
– A magyar labdarúgó-válogatott szeptember 7-án Belgrábdan játszik EB selejtezőt a szerb válotagottal. A héten kijelőlkék a keteret.
Megszólaló: Szelezsán Péter.
– Vége a vakációnak, holnap kezdődik az új tanév. 26 elsős kezdi meg tanulmányait az Eleki Román Nemzetiségi Általános Iskolában.
Megszólaló: Szelezsán Péeter, az iskola igazgatója.
– Heti jegyzet: Vége a vakációnak.
Megszólaló: Edda Illyes
– Temesvárra, a ma kezdődő Ortodox Fiatalok Nemzetközi Találkozója magyarországi román fiatalok is mennek. Az esemény vasárnapig tart.
Megszólaló: Bertold Netea, az ORÖ alelnöke.
– Kétegyházi szurkolók is járnak Aradra, a helyi UTA meccseire. Nemrégen a kolozsváti CFR játszott Aradon.
Megszólaló: Szelezsán Péter.
– Bemutatjuk a Voroneti kolostort. A voroneti kolostor Gura Humorului város mellett található, Románia északkeleti részén.
Megszólaló: Irina Pantescu, a kolostor vezetője.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Szeptember 1., péntek:
– Hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin, Román Regionális Rádió
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Tudositas az új tanév kezdetéről és a 2023-as Temesvári Nemzetközi Ortodox Ifjúsági Találkozóról, amelyen méhkeréki román fiatalok is vesznek részt.
– Interjú a ketegyházi kórusról és a kétegyházi románok szokásairól. Megszólaló: Maria Muntean
– Itt a szezon, hogy lekvárt és szörpöt készítsünk a szezonális gyümölcsökből. Vioara Junc a bihari Sighistelből elmondja, hogyan készít szirupot fenyőrügyekből, virágokból és gyümölcsökből. Megszólaló: Vioara Junc
– „De dor și drag” – Daniela Băcilă folklórműsora a Temesvári Rádióból.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Szeptember 2., szombat:
– Válogatás a szeptember 2-án történt érdekesebb eseményekből.
– 86 éve (1937. szeptember 2-án) halt meg az újkori olimpiai játékok kezdeményezője, Pierre de Frédy, Baron de Coubertin francia pedagógus, történész, sportvezető, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik alapítója, 1896 és 1925 között elnöke.
Egyházi hírek: Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház Püspüke Temesváron, a Bánsági Román Ortodox Metropólia Katedrálisában tart Szent Liturgiát holnap, szeptember 3-án. Most zajlik Temesváron az Ortodox Fiatalok Találkozója…..
– 2014. szeptember 12-én mutatták be Gyulán, Román Kumturális Szövetség székházában a „Magyarországi Románok Kultúrája és Történelme” című monográfiát. A Román Akadémia által kiadott kötet szerkesztését Gabriel Moisa, a nagyváradi egyetem történésze irányította.
Megszólaló: Gabriel Moisa, Csobai Elena, Martyin Emilia, dr.Berényi Mária.
– Augusztus 15-én ünnepeltük az Istenszülő elhunytának, földi életből való távozásának napját. Nagyboldogasszony napja, a legrégibb Mária-ünnep zárta az egyházi évet, amely Augusztus 31-ig tartott. Az új egyhézi év (amely szeptembet 1-én vette kezdetét) első nagy ünnepe is Szent Máriához kötődik: Szeptemver 8-án lesz Szűz Mária születésének napja. (Kisboldogasszony napja)
Megszólaló: Siluán Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház Püspöke.
– Népzenei műsor: Bánáti énekesek bemutatása. (Román Rádió)

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Szeptember 3., vasárnap:
– Vallásos műsor „În lumea credinței” címmel. Pünkösd után 13. vasárnap.
A Román Szentek Vasárnapján, Püspöki Szent Liturgia volt a Gyulai Román Ortodox Katedrálisban. Sok gyulai és romániai hívő gyűlt össze június 18-án, hogy megemlékezzen Ioan Beșan, egykori esperesről, aki 1871 és 1913 között, több mint négy évtizeden át szolgált a gyulai nagyromán városi templomban. A romániai Kisjenőn, 1892-1894 között volt esperes. Kisjenői vendégek is sokan jöttek a megemlékezésre. Megszólaló: Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke és Daniel Mirel Dumitru Atya, a kisjenői templom parókusa.
A volt esperes életéről Alin Ciotea, a Gyulai Román Ortodox Katedrális énekese tartott előadást. Megszólaló: Alin Ciotea.
– Válogatás a héten elhangzott anyagjainkból:
Riport, az augusztus 26-án magyarcsanádi román napról. Megszólaló: Popa György és Kelemen János ims.
– Heti jegyzet (Megszólaló: Edda Illyés)
– Bihar megye hegyvidéki területén megkezdődött a gombagyűjtési szezon. Ebben az időszakban emberek tucatjai járják az erdőket a hríbi és a rókagomba után kutatva. A gombák gyűjtőközpontokban kötnek ki, ahonnan exportra kerülnek. Vioara Junc asszony egy Sighistelben készült interjúban beszél erről a nem túl könnyű munkáról, de jó bevételi forrás azoknak, akik ismerik a gombát és szeretik szedni. Megszólaló: Vioara Junc

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Olvasson tovább