Román nemzetiségi műsor – 34. hét

Az augusztus 21-27. közötti adások tartalmából.
 

Augusztus 21., hétfő:
– Hírek
– Válogatás az augusztus 21-én történt érdekesebb eseményekből: 1911. augusztus 21-én lopta el Vincenzo Perugia a párizsi Louvre múzeumából a világ egyik leghíresebb festményét, Leonardo da Vinci Mona Lisaját. Két nap múlva lett geg a kép
– A szaúdi focicsapatok a Bajnokok Ligájában is indulnának. Elkezdődött az érdeklődés a szaúdiak részéről, hogy mi lenne, ha egy csapatuk szerepelhetne az európai Bajnokok Ligájában, írja a nemzetközi sajtó. – 8.08.
Megszólaló: Szelezsán Péter, Boka Tibor és Kreszta István.
– Családi napot is rendeznek szeptember 16-án az idei Országos Román Gasztronómiai Fesztiválon. Az esemény a Gyulai Várkertben lesz, ahová a szervezők, az Országos Román Önkormányzat és az Országos Önkormányzat Dokumentációs és Információs Küzpontja várja a román kultúra- és gasztronómia iránt érdeklődőket. Az eseményre minden évben nagy számban jönnek vendégek.
Megszólaló: Kozma György, az ORÖ elnöke, Jancsin György, román önkormányzat elnöke Budapest IV. kerület.
– A Gyulai Várkertben 2019-ben rendezték meg első alkalommal Országos Román Gasztronómiai Fesztiválon. A 15. alkalommal megtartott rendezvényan gazdag folklórműsor volt, hazai és romániai fellépőkkel.
Megszólaló: Kozma György, Lioara Boscu, romániai népdalénekes, Bágy György.
Pöspöki Szet Liturgia volt augusztus 13-án a Méhkeréki Román Ortodox Templomban, ahol a délután folyamán a Szent Kenet Miséjét is megtartotta Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke.
Megszólaló: Ionut Negrau, a templom parókusa.
– Minden év augusztus 15. környékén (Nagyboldogasszony ünnepe) tartják sok templomban a Szent Kenet Miséjét. Calinic Covaci Atya, a Pusztaottlakai Román Templom parókusa pár éve egy papi konferencián erről a szertartásról tartott előadást.
Megszólaló: Calinic Covaci.
– Zenei sorozat: A románok kedvenc dallamai.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Augusztus 22., kedd:
– Hírek és sport hírek
– Riport, az augusztus 20-án kétegyházi román ortodox templomban tartott főpapi szertartásról. Megszólaló: Siluan atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye püspöke (Bekán Anca)
– Népi gyógymódok és hiedelmek – a rovat témaja a kaposzta. Megszólaló: Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regio nális Rádiótól)
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Áfonya és szeder, szezonális élvezet – ez a címe annak a riportnak, amelyet a romániai Sigiștelben készítettünk Vioara Junc asszonnyal. Minden nyáron az éjszaka közepén felkel, és időjárástól függetlenül több tucat kilométert utazik, hogy áfonyát, málnát és szedret szedjen. Vioara Junc mesél nekünk az áfonya- és szedergyűjtésről és a nem éppen könnyű munkájáról, valamint recepteket ad a gyümölcsök téli tartósítására. Megszólaló: Vioara Junc
– Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat. Az 1930-as évektől már az olasz bajnokságban is játszóttak romániai labdarúgók. Az elsők egyike az aradi Gyula Emil Mikossy volt. Őt követte Josif Fabian aki, 1948-ban bajnoki címet nyert a Torino csapatával. Fabián 1943-1944 között a Szegedi AK labdarúgója is volt és, háromszor szerepelt a román válogatottban is.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Augusztus 23., szerda:
– Hírek.
– Válogatás az augusztus 23-án történt érdekesebb eseményekből: Ilie Năstase román teniszező, az 1970-es évek híressége 1973. augusztus 23. és 1974. június 2. között, 40 héten át vezette az ATP világranglistát.
– 2023. augusztus 19-27. között Budapesten rendezik Magyarország történetének legnagyobb sporteseményét, az atlétékiai világbajnokságot. A magyar és a román sportolók is sikeresen szerepelnek. Halász Bence világbajnoki bronérmet nyart kalapácsvetésben. Alina Rotaru-Kottman távolugrásban szerzett bronzérmet Romániának. 14 év után ez az első román érem egy világbajnokságon.
Megszólaló: Szelezsán Péter, Boka Tibor és Kreszta István.
– 2022 elején lemondott a Kétegyházi Román Ortodox Templom gondnoka. Azóta, Pop György és Isztin István látják el a gondnoki feladatokat, akik nyugdíjasként több időt tudnak fordítani a templom és a temető körüli teendőkre. Isztin Istvánnal ellentétben, akit már pici gyereként vitték a szülei a templomba, Pop György felnőtként kezdett részt venni a Szent Liturgiákon. De nem csak erről mesél, hanem arról is, hogy az édesapja Máramarosból jött Kétegyházára a II. Világháború idején.
Megszólaló: Pop György, a Kétegyházi Román Ortodox Templom gondnoka.
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: 86 éves korában meghalt Carlo Mazzone, az olasz labdarúgó élvonal, a Serie A történetének egyik legnagyobb edzője. 94 éves a marosvásárhelyi labdarúgás legidősebb képviselője, Gierling György.
Megszólaló: Gierling György.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Augusztus 24., csütörtök:
Hírek
Sport hírek
Napi kalendárium
A nap szentjei – Ebben a hónapban, augusztus 24-én Szent Eutükhészra emlékezünk.
Megjelent a „Foaia Românească” román hetilap új száma
Heti jegyzet – Gondolatok Magyarország Nemzeti Ünnepéről, augusztus 20-ról.
Megszólaló: Edda Illyés
Interjú az 5. alkalommal megrendezett határmenti filmfesztiválról, amely a többi évadhoz hasonlóan bemutatja az tavalyi év magyar és román sikerfilmjeit. A nagyszalontai (Salonta, RO) fesztivált először rendezik meg a határon túlon is, mégpedig Gyulán, az „Erkel Ferenc” Művelődési Központ előadótermében. A filmvetítésekre a belépés ingyenes. Az első vetítésre augusztus 25-én kerül sor.
Megszóló: Stăvaru Cristian
„Nagyszülők háza” – Interjú Nicoleta Corpașiuval, aki újjáépítette nagyszülei házát és emlékekkel teli hellyé varázsolta… Az Arad megyei Socodor faluban található a ház, amelyet Nicoleta sok-sok emlékekkel keltette új életre. Ez a régi falusi ház a turistáknak számára is igazi kuriózummá vált.
Megszóló: Corpașiu Nicoleta

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Augusztus 25., péntek:
– Hírek
– Sport hírek: Nyolc nappal az NB I.-es kézilabda-bajnokság rajtja előtt szurkolói ankétot tartott a Békéscsabai Előre Női KSE. A Csapatnak sok szurkolója van Kétegyházán is, akik már megvették a bérleteket az augusztus 30-án kezdődő szezonra. Megszólaló: Szelezsán Péter
– Interjú arról, hogy egy Csongrád-Csanád megyei háziasszony hogyan készít házi kenyeret és mindenféle tejterméket természetes és biotermékekből. Megszólaló: Valeria Tudosa Mórahalomról
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– „Közeli üdülési célpontok”, egy új sorozat romániai üdülési célpontokról. Tudósit dr. Călinescu Juditt, a szegedi Juhasz Gyula Egyetem, román pedagógia tanszék lektora. Megszólaló: dr. Călinescu Judit
– ”Én Romániát választom”, a románok száz dala zenei rovat. A mai rovat témája a román énekes Smiley „Acasă” című dalával.
– Tudósitas, a nagyszalontai határmenti filmfesztiválról. Ötödik alkalommal rendezik meg idén a Határmenti Filmfesztivált augusztus 25-27. között Nagyszalontán. A rendezvény nagyszalontai helyszíne ebben az esztendőben is a Székely László park. Azonban idén első alkalommal már Gyulán, az Erkel Ferenc Művelődési Központ színháztermében is lesznek vetítések.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Augusztus 26., szombat:
Hírek
Népi kalendárium
A nagyszalontai (Salonta, RO) fesztivált először rendezik meg a határon túlon is, mégpedig Gyulán, az „Erkel Ferenc” Művelődési Központ előadótermében. A filmvetítésekre a belépés ingyenes és az első vetítésre augusztus 25-én került sor. A film fesztivál bemutatja a tavalyi év magyar és román sikerfilmjeit.
Szurkolók Klubja c. sportműsor: a sporthírek világáról
Az ortodox istentiszteletek menetrendje

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Augusztus 27., vasárnap:
Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel. – Pünkösd után a 12. vasárnap.
Püspöki Szent Liturgiát tartott Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház vezetője augusztus 20-án a Kétegyházi Román Ortodox Templomban. Emlékmise is volt: Halálának hetedik évfordulóján Elena Olteanura, a kétegyházi lelkipásztor feleségére is emlékeztek a jelenlévők.
Megszólaló: Florin Olteanu, a Kétegyházi Román Ortodox Templom parókusa, Siluan Atya, a MROE püspöke
2022 elején lemondott a Kétegyházi Román Ortodox Templom gondnoka. Azóta, Pop György és Isztin István látják el a gondnoki feladatokat, akik nyugdíjasként több időt tudnak fordítani a templom és a temető körüli teendőkre. Isztin Istvánnal ellentétben, akit már pici gyereként vitték a szülei a templomba, Pop György felnőtként kezdett részt venni a Szent Liturgiákon. De nem csak erről mesél, hanem arról is, hogy az édesapja Máramarosból jött Kétegyházára a II. Világháború idején.
Megszólaló: Pop György, a Kétegyházi Román Ortodox Templom gondnoka.

A Baptista Egyház üzenete.
Megszólaló: Petrica Cretu, a Méhkeréki Baptista Gyülekezet lelkipásztora.

Válogatás a héten elhangzott anyagainkból.

Heti jegyzet.

Áfonya és szeder, szezonális élvezet – ez a címe annak a riportnak, amelyet a romániai Sigiștelben készítettünk Vioara Junc asszonnyal. Minden nyáron az éjszaka közepén felkel, és időjárástól függetlenül több tucat kilométert utazik, hogy áfonyát, málnát és szedret szedjen. Vioara Junc mesél nekünk az áfonya- és szedergyűjtésről és a nem éppen könnyű munkájáról, valamint recepteket ad a gyümölcsök téli tartósítására.
Megszólaló: Vioara Junc

Interjú arról, hogy egy Csongrád-Csanád megyei háziasszony hogyan készít házi kenyeret és mindenféle tejterméket természetes és biotermékekből.
Megszólaló: Valeria Tudosa Mórahalomról

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább