Román nemzetiségi műsor – 33. hét

Az augusztus 14-20. közötti adások tartalmából.
 

Augusztus 14., hétfő:
– Hírek
– Riport, az augusztus 13-án mékereki román ortodox templomban tartott főpapi szertartásról. Megszólaló: Siluan atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye püspöke
– Népi kalendárium – A Szűz Mária csodáiról Gabriela Nedelcu Păsărin
„Közeli üdülési célpontok”, egy új sorozat romániai üdülési célpontrokról, a sorozat mai témája a kaplonyi ferences kolostor Romániában. Tudosít dr. Călinescu Juditt, a szegedi Juhasz Gyula Egyetem, román tanszék lektora. Megszólaló: dr. Călinescu Judit
– ”Én Romániát választom”, a románok száz dala zenei rovat. A mai rovat témája a román énekes Florin Chilian „Zece” című dalával.
– Interjú a gyulai románok útjáról, akik több romániai kolostorba is eljutottak, de különböző turisztikai látványosságokat is felkerestek. Megszólaló: Delia Kovács, A gyulai „Szent Paraszkéva” Egyesület elnöke.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Augusztus 15., kedd:
– Hírek
– Válogatás az augusztus 15-én történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium (Román Rádió)
– Ma ünnepeljük az Istenszülő elhunytának, földi életből való távozásának napját. Augusztus 15. a legrégibb Mária-ünnep, amelyet már az V. században is ünnepeltek.
Megszólaló: Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház Püspöke.
– 2023. augusztus 19-27. között Budapesten rendezik Magyarország történetének legnagyobb sporteseményét, az atlétékiai világbajnokságot. Több mint 200 országból 2000 atléta érkezik Magyarországra. Az eseményt várják a sportrajongók. A kétegyházi Szelezsán Péter is azt tervezi, hogy néhány versenyszámot a helyszínen néz meg.
– Négy új tanteremmel bővül az Eleki Román Nemzetiségi Iskola, ahol szeptemberben 26 elsős kezdi meg tanulmányait. Az iskola tanulói létszáma pár év alatt, 17-ről emelkedett közel 150-re, mondja Szelezsán Péter, az iskola igazgatója.
Megszólaló: Szelezsán Péter, igazgató.
– 26 éve, 1997. augusztus 11-én halt meg dr.Petru Mandrutau Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház első Vikáriusa. Rá emlékezünk egy 1992-ben készült beszélgetéssel.
Megszólaló: dr.Petru Mandrutau Atya

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Augusztus 16., szerda:
– Hírek
– Sport hírek
– Interjú a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata elnökével, Kozma Györggyel, aki a Kétegyházán lezajlott román nemzetiségi napról beszélt.
Megszólaló: Kozma György
– Tudósítás a Nagyboldogasszony napi ünnepi szent miséről, amelyet a gyulai ortodox püspöki katedrálisban celebrált Siluan püspök atya augusztus 15-én.
Megszólaló: Siluan püspök
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: Szurkolók Klubja c. műsor: 2023. augusztus 19-27. között Budapesten rendezik Magyarország történetének legnagyobb sporteseményét, az atlétékiai világbajnokságot. Az eseményt várják a sportrajongók. Kétegyházáról is járnak szurkolók Aradra focimeccsre. Az UTA Arad-Kolozsvár teltházas mérkőzésen is voltak páran. Közeledik szeptember, amikor a román és a magyar labdarúgó válogatott is fontos meccset játszik a 2024-es EB selejtező sorozatban.
Megszólaló: Szelezsán Péter

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Augusztus 17., csütörtök:
– Hírek
– Sport hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádió)
– Interjú Szűz Mária mennybevételének ünnepéről. Megszólaló: Siluan atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye püspöke
– Heti jegyzet
– Lapszemle
– Nemzetközi és romániai eseménynaptár
– „Halhatotlan hangok” sorozat: Gyászjelentés Teodor Petruțáról és egy interjú a rádió archívumából, amely 1995-ben készült, amikor Teodor Petruța nyugdíjba vonult. Teodor Petruța 88 éves korában, augusztus 12-én, szombaton hunyt el. Negyven évig volt tanár, a pusztaotlakai és az eleki iskola egykori igazgatója.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Augusztus 18., péntek:
– Hírek
– Sport hírek
– Napi kalendárium
– A nap szentjei – Ebben a hónapban, augusztus 18-án Szent Florus és Laurusra emlékezünk.
– Tudósitás Barbu Lăutaru roma származású román énekesről aki 1858 augusztus 18-án elhunyt. Egy legendás hírnévnek örvendett, egy régi hegedűs család leszármazottja. A moldovai hegedűsök 40 éven át tartó öregje, Barbu Lăutaru azon nagyszerű román népdalénekesek közé tartozott, akik alkotásukkal és interpretációjukkal hozzájárultak a hegedűs típusú népzene kialakulásához és gazdagításához.
– Sarea în bucate műsor
Megszólaló: Simona Lazăr și Romeo Lupu

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Augusztus 19., szombat:
– Hírek
– Népi kalendárium
– A fényképezés világnapját minden évben augusztus 19-én ünnepeljük. A mai adásban Puha Eszter Méhkerékról, a fotozásrol beszélt nekünk. Már 5. osztályban kezdte szeretni és ma már sok rendezvényen vesz részt, fotozza a legfontosabb pillanatokat.
Megszólaló: Puha Eszter
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: 2023. augusztus 19-27. között Budapesten rendezik Magyarország történetének legnagyobb sporteseményét, az atlétékiai világbajnokságot. Az eseményt várják a sportrajongók. Kétegyházáról is járnak szurkolók Aradra focimeccsre. Az UTA Arad-Kolozsvár teltházas mérközésen is voltak páran. Közeledik szeptember, amikor a román és a magyar labdarúgó válogatott is fontos meccset játszik a 2024-es EB selejtező sorozatban.
Megszólaló: Szelezsán Péter.
– Az ortodox istentiszteletek menetrendje

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Augusztus 20., vasárnap:
– Vallásos műsor „În lumea credinței” címmel. Ma van a Pünkösd utáni 11. vasárnap.
– A megbocsátásról szól a mai nap evangéliuma (Pünkösd után 11. vasárnap) – Péter apostol a megbocsátással kapcsolatban kérdezi Jézust, aki egy példabeszéddel világítja meg, hogy miért fontos a megbocsátás. Megszólaló: David Pop Atya, a Budapesti Keresztelő Szent János kolostor vezetője.
„Válaszd az életet!” a címe Florin Ghiuro, a Méhkeréki „Betel” Pünkösdista Gyülekezet volt lelkipásztorának. Megszólaló: Florin Ghiuro.
Augusztus 15-én ünnepeltük az Istenszülő elhunytának, földi életből való távozásának napját. Augusztus 15-én van a legrégibb Mária-ünnep, amelyről Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspökét kérdeztük.
Válogatás a héten elhangzott anyagjainkból:
Interjú a gyulai románok útjáról, akik több romániai kolostorba is eljutottak, de különböző turisztikai látványosságokat is felkerestek. Megszólaló: Delia Kovács, A gyulai „Szent Paraszkéva” Egyesület elnöke.
– Heti jegyzet
„Közeli üdülési célpontok”, egy új sorozat romániai üdülési célpontokról, a sorozat mai témája a kaplonyi ferences kolostor Romániában. Tudósit dr. Călinescu Juditt, a szegedi Juhasz Gyula Egyetem, román tanszék lektora. Megszólaló: dr. Călinescu Judit

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Olvasson tovább