Román nemzetiségi műsor – 32. hét

Az augusztus 7-13. közötti adások tartalmából.
 

Augusztus 7., hétfő:
– Hírek
– Riport, a augusztus 6-án budapesti román ortodox kápolnában tartott főpapi szertartásról. Megszólaló: David Pop budapesti szerzetes, Siluan atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye püspöke
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– „Közeli üdülési célpontok”, egy új sorozat romániai üdülési célpontrokról, a sorozat mai témája a soborsini (románul Săvârșin)-kastély egy nagy vidéki ház a Săvârșin parkban, egy 6,5 hektáros magánterületen, amely I. Mihály román király tulajdonában volt Săvârșinban, Arad megyében, Romániában. Tudosít dr. Călinescu Juditt, a szegedi Juhasz Gyula Egyetem, román tanszék lektora. Megszólaló: dr. Călinescu Judit
– ”Én Romániát választom”, a románok száz dala zenei rovat. A mai rovat témája a román énekes Cargo „Dacă ploaia s-ar opri” című dalával.
– Augusztus 5-én, szombaton került sor a Körös-Maros-Tisza-vidéki feliratos falvédők kiállítás megnyitójára. A kiállítás a kétegyházi román tájházon zajlott, és 2023. szeptember 5-ig látogatható. Megszólaló: dr. Novákné Mária, gyulai román dokumentációs köszpont vezetője és Maria Szarka Zombai a kétegyházi tájház idegenvezetője

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Augusztus 8., kedd:
– Válogatás az augusztus 8-án történt érdekesebb eseményekből.
– Az Európa Konferencia-Liga selejtezőjének harmadik fordulójában három román csapat is játszik csütörtökön. A FCSB, a Sepsi és a Farul Constanta is hazai pályán játszik. A legnehezebb ellenfele a FCSB-nek lesz, aki a dán FC Nordsjællanddal csap össze.
– Augusztus 11. és 13. között rendezik meg a XV. Pogácsafesztivált Kétegyházán. Péntektől vasárnap estig számos szórakoztató program várja az érdeklődőket. Augusztus 12-én, szombaton, pl. a helyi Román Nemzetiségi Önkormányzat rendezvényét, a Román Nemzetiségi Napot is a Pogácsafesztivál részeként rendezik meg. „A Román Nemzetiségi Nap célja a román kultúra, a hagyományok ápolása valamint, a kapcsolatok fenntartása a magyarországi románok lakta települések hagyományőrzői és román önkormányzatai között.”
Megszólaló: Borbély Erika, a Kétegyházi Román Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.
– Bemutatjuk Rafail Lukács, román ortodox papot, aki Magyarországról származik és most Romániában, a Maros-megyei Szovátán szolgál.
– Az Európa Konferencia-Liga selejtezőjének harmadik fordulójában csütörtökön játszik a Ferencváros és a Debrecen is. Egy hete még négy magyar csapat volt versenyben.
Megszólaló: Kreszta István, Boka Tibor.
– Az idén lenne 85 éves Gelu Stan temesvári folklorista, aki a Temesvári Rádió népzenei szerkesztőjeként a MR román szerkesztőségének is küldött népzenei műsorokat. Pár évvel ezelőtt, a „Vatra de cantec si joc” c. népzenei műsorban, Gelu Stan a tárógatót és a hangszer jeles bánáti képviselőit mutatta be. II. rész

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Augusztus 9., szerda:
– Hírek és sporthírek
– Riport a méhkeréki Papp László énekes és táncos emlékére, a méhkeréki táncok és zene egyik nagy alakja. Hihetetlen tánctudása révén országosan és nemzetközileg is elismert személyisége volt. Sok generáció nőtt fel mellette, akik lesték, tanulták figuráit, melyeket oly könnyedén és mesterien tudott előadni, tanítani. Tudását később a zene tanulásával is bővítette. Megszólaló: Berényi György, Száva Mihály néptáncosok és Rácz Zoltán népzenész.
– Népi gyógymódok és hiedelmek – Megszólaló: Gabriela Nedelcu Păsărin
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Szurkolók Klubja c. műsor: Barátky Gyula – Iuliu Baratky (Nagyvárad, 1910. május 14 – Bukarest, 1962. április 14.) a magyar és a román válogatott labdarúgója, csatára. Magyarország válogatottjában 1930-1933 között 9-szer lépett pályára, gólt nem lőtt, Románia válogatottjában 1933-1940 között 20-szor játszott és 13 gólt rúgott. Tagja volt az 1938-as világbajnokságon szereplő román csapatnak.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Augusztus 10., csütörtök:
– Hírek.
– Válogatás az augusztus 10-én történt érdekesebb eseményekből: 1793. augusztus 10-én megnyitotta kapuit a Louvre Múzeum
– Népi kalendárium.
– Három román csapat, a FCSB, a Sepsi és a Farul Constanta is játszik ma az UEFA Európai Konferencia Liga harmadik selejtező körében.
Megszólaló: Szelezsán Péter.
– Megjelent a „Foaia Romaneasca” román hetilap új száma.
– Heti jegyzet: Nyári tábotozási lehetőségek sokszínűségéről.
Megszólaló: Edda Illyes
– Az Országos Román Hagyományőrző Néptánc Tábor, amelyet az Országos Román Önkormányzat szervezet meg Gyulán, immár negyedik alkalommal július 10.-15. között nagyon népszerű volt a diákok körében. Az Eleki Román Nemzetisági Iskola több tanulója is részt vett a táborban, mondja Szelezsán Péter, az iskola igazgatója.
Megszólaló: Kozma György, az ORÖ elnöke és Szelezsán Péter.
– Holnap kezdődik a XV. Pogácsafesztivál Kétegyházán. Péntektől vasárnap estig számos szórakoztató program várja az érdeklődőket. Augusztus 12-én, a helyi Román Nemzetiségi Önkormányzat rendezvényét, a Román Nemzetiségi Napot is a Pogácsafesztivál részeként rendezik meg és, úgy mint tavaly, most is sok fellépő lesz az eseményen: fellép a Doina Bihorului Együttes, az Eleki Román Hagyonányőrző Néptánc Egyesület, a helyi nyúgdíjas egyesület kórusa és sokan mások itthonról és Romániából.
– Tavaly is volt főzőverseny és természetesen pogácsasütő verseny. Mindezek mellett többféle színpadi műsor, tánc, folklór, koncertek szórakoztatták az eseményen megjelenteket.
Megszólaló: Borbély Erika, a Román Önkormányzat elnöke, Grósz György, koreográgus, Lucian Dragan şi Alexandra Dragan, romániai népdalénekesek.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Augusztus 11., péntek:
– Hírek
– Sport hírek
– Napi kalendárium
– A gyulai Dokumentációs és Információs Központ szervezésében, augusztus 5-én, szombaton, a kétegyházi tájházban egy kiállításra került sor amely a román hímzést mutatta be, Anca Bekán kolléganőnk gyűjteményéből
Megszólaló: Anca Bekán
– Interjú a méhkeréki román ortodox pappal aki idén zarándoklatot szervez a magyarországi ortodox hívők számára Jeruzsálemben.
Megszólaló: Ionut Negrau

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Augusztus 12., szombat:
– Hírek
– Napi kalendárium
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádió)
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: Szurkolók Klubja c. műsor: Barátky Gyula – Iuliu Baratky (Nagyvárad, 1910. május 14 – Bukarest, 1962. április 14.) a magyar és a román válogatott labdarúgója, csatára. Magyarország válogatottjában 1930-1933 között 9-szer lépett pályára, gólt nem lőtt, Románia válogatottjában 1933-1940 között 20-szor játszott és 13 gólt rúgott. Tagja volt az 1938-as világbajnokságon szereplő román csapatnak.
– Az ortodox istentiszteletek menetrendje

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Augusztus 13., vasárnap:
– Vallásos műsor „În lumea credinței” címmel. Ma van a Pünkösd utáni 10. vasárnap.
– A mai vasárnap (Pünkösd után a 10. vasárnap) a holdkóros fiú meggyógyításáról szól. Megszólaló: Florin Olteanu, a kétegyházi Román Ortodox Templom parókusa.
– Baptista Egyház üzenete. Megszólaló: Füstös Gyula, a Kétegyházi Baptista Gyülekezet volt lelkipásztora, aki idén tavasszal ment nyugdíjba
– Az idén is megtartották Zsákán az ikonfestő tábort, ahol Cosmin Pop Atya, a zsákai Román Ortodox Templom parókusától tanulhattak a gyerekek. Megszólaló: Cosmon Popp.
– Kedden (augusztus 15-én) lesz az Istenszülő elhunytának, földi életből való távozásának napját, Augusztus 15-én van a legrégibb Mária-ünnep.
– Válogatás a héten elhangzott anyagjainkból: Augusztus 5-én, szombaton került sor a Körös-Maros-Tisza-vidéki feliratos falvédők kiállítás megnyitójára. A kiállítás a kétegyházi román tájházon zajlott, és 2023. szeptember 5-ig látogatható. Megszólaló: dr. Novákné Mária, gyulai román dokumentációs köszpont vezetője és Maria Szarka Zombai a kétegyházi tájház idegenvezetője
– Riport a méhkeréki Papp László énekes és táncos emlékére, a méhkeréki táncok és zene egyik nagy alakja. Hihetetlen tánctudása révén országosan és nemzetközileg is elismert személyisége volt. Sok generáció nőtt fel mellette, akik lesték, tanulták figuráit, melyeket oly könnyedén és mesterien tudott előadni, tanítani. Tudását később a zene tanulásával is bővítette. Megszólaló: Berényi György, Száva Mihály néptáncosok és Rácz Zoltán népzenész.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Borítókép: Pixabay

Olvasson tovább