Román nemzetiségi műsor – 31. hét

A július 31. és augusztus 6. közötti adások tartalmából.
 

Július 31., hétfő:
– Hírek
– Riport, a július 23-án eleki római ortodox kápolnában tartott főpapi szertartásról. Megszólaló: Alexandru Seres, eleki román ortodox pap és Siluan atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye püspöke
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– „Közeli üdülési célpontok”, egy új sorozat romániai üdülési célpontrokról, a sorozat mai témája a Menyháza, dr. Călinescu Judittal, a szegedi Juhasz Gyula Egyetem, román tanszék lektora. Megszólaló: dr. Călinescu Judit
– ”Én Romániát választom”, a románok száz dala zenei rovat. A mai rovat témája a román énekes Connect-R „Eu vara nu dorm” című dalával. (Román Regionális Rádiótól) – 4:14
– Aradról csak az elmúlt 2-3 évben több százan vásároltak házat Kelet-Magyarországon, akiket a román határ menti falvak alacsony árai vonzottak. Magyarországra költözött román családok továbbra is Arad megyében dolgoznak, mert Magyarországon nem találnak állásokat, de a Battonyán házat vásárlók többsége nem tud magyarul. Ligia Raicunak is van egy szép ingatlana Battonyán, ő Arádról költözött Battonyára. Hogy mit talált itt, és mit kínál Battonya az oda költöző románoknak, azt az interjúban elárulja nekünk. Megszólaló: Ligia Raicu

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Augusztus 1., kedd:
– Hírek
– Válogatás az augusztus 1-én történt érdekesebb eseményekből: 1714. augusztus 1. választotta tagjának a berlini akadémia Dimitrie Cantemirt (1673-1723), a román történelem és kultúra egyik legkiemelkedőbb képviselőjét.
– Most – július 20. és augusztus 20. között – zajlik a 9. női labdarúgó-világbajnokság, amelyet a magyar és a román TV is közvetít. A női világbajnokságok történetében először van egynél több házigazdája a tornának: 2023-ban Ausztrália és Új-Zéland látja vendégül a 32 résztvevő válogatottat.
– Izgalmas és látványos játék van a női labdarúgó mérkőzéseken is. Vélemények a női fociról.
Megszólaló: Boka Tibor, Kreszta István.
– Kétegyházi Pogácsafesztivál előtt, augusztus 4-7. között, Romániában szerepel az Eleki Román Hagyományőrző Együttes egy fesztiválon. Kétegyházán Augusztus 12-én lép fel a csoport.
Megszólaló: Bágy György.
– Bemutatjuk N. D. Walsch, amerikai írót, akinek a „Beszélgetések Istennel” c. könyveiről már beszéltünk az elmúlt napokban vallásos műsorunkban. N. D. Walsch, amikor úgy érezte, élete kudarcba fullad, elhatározta, hogy levelet ír Istennek. A levél kérdéseire kapott válaszokat írta le könyveiben.
– Az idén lenne 85 éves Gelu Stan temesvári folklorista, aki a Temesvári Rádió népzenei szerkesztőjeként a MR román szerkesztőségének is küldött népzenei műsorokat.
– Népzenei műsor „Vatra de cantec si joc” c. címmel: A tárógató bemutatása.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Augusztus 2., szerda:
– Hírek és sporthírek
– A közelmúltban a Servo/SAT srl Arad kiadta az illóolajok hasznos szótárát. A szótár a leggyakrabban használt illóolajok közül 141-et mutat be. Szerzője Florian Jivan. A felesége, Mirela Jivan, aradi román 2010 óta Magyarországon, Battonyán él a csalágyával. A mai interjúban az illóolajokról és azok egészségügyi előnyeiről beszél. Megszólaló: Mirela Jivan
– Népi gyógymódok és hiedelmek – a rovat témája, az indás pimpó vagy kúszó pimpó a rózsafélék családjába tartozó növényfaj. Megszólaló: Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádiótól)
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: a sporthírek világáról.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Augusztus 3., csütörtök:
– Hírek.
– Válogatás az augusztus 3-án történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium.
– Augusztus 15-én ünnepeljük Szűz Mária halálát és mennybevételét, vagyis Nagyboldogasszony napját. Az ünnepet megelőző bőjti időszak két napja, augusztus 3-án kezdődött.
Megszólaló: Siluán Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke.
– Három román csapat, a FCSB, a Sepsi és a Farul Constanta is előnnyel várja az UEFA Európai Konferencia Liga me esti visszavágóját. Csak a Kolozsvár játszott egy hete döntetlent. Az este legizgalmasabb meccse Sepsisznetgyörgyön lesz, ahol a Sepsi kétgólós elennyel fogadja a bolgár CSZK Szófia csapatát.
– Megjelent a „Foaia Romaneasca” román hetilap új száma.
– Heti jegyzet: Látogató központok, amelyek várak, kastélyok megismerését segítik. Az idei nyár kirándulásainak a tapasztalata.
Megszólaló: Edda Illyes
– Az Eleki Román Hagyományőrző Néptánegyesület holnap indul Romániába. A csoport Szekelykeresztúron lép fel egy fesztiválon.
– 2026-ban lesz 40 éves a Hungaroring, a Formula-1 Magyar Nagydíja. A Magyar Nagydíj az egyik legdrágább Európában, a jegyek ennek ellenére a legolcsóbbak. A Hungaroring története.
Megszólaló: Kimpián Péter.
– Az 1995-ös futamon ott volt Kozma Mihály, a szegedi román tanszék egykori tanára is, aki 28 éve mesélt az ott szerzett élményeiről.
Megszólaló: Kozma Mihály.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Augusztus 4., péntek:
– Hírek
– Sport hírek
– Napi kalendárium
– A sok éves hagyománnyal rendelkező „Ikonok gyermekszemmel” elnevezésű tábornak idén is a zsákai Könyvtár és Művelődési Ház adott otthont. A tábor vezetője Cosmin Pop román ortodox lelkész volt, aki 20 gyermeknek tanított ikonfestést. A gyerekek megismerték az üvegfestés titkait, fontos információkat szereztek az általuk képviselt szentek életéről, a színek jelentéséről, a felhasznált anyagokról. A tábor a Dokumentációs és Információs Központ anyagi támogatásával valósult meg.
Megszólaló: Cosmin Pop atya
– Tudósitás Hans Christian Andersen irodalmi tevékenységéről, aki augusztus 4-én hunyt el. Ő az a meseíró aki bárkinek azonnal valamelyik közismert meséje kapcsán jut az eszébe, holott finom formájú érzelmes és elegánsan gúnyos verseket is írt. Drámai próbálkozásai már ifjú korában ismertté tették a nevét írói körökben. Később izgalmas, kalandos regényei szélesebb körben is olvasókra találtak.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Augusztus 6., vasárnap:
– Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel. – Az Úr színeváltozása.
– Minden év augusztus 6-án ünnepeljük az Úr színeváltozásának az ünnepét.
– Pünkösd után hetedik vasárnap, július 23-án, Püspöki Szent Liturgia volt az Eleki Román Ortodox Kápolnában, amelyet az eleki románok 1947-ben kaptak meg. A Pünkösd után hetedik vasárnap evangéliuma két vak és egy néma meggyógyításáról szól.
Megszólaló: Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke, Seres Sándor Atya, az eleki kápolna parókusa, Rocskár Anna, Veroniga Engelhart, Gulyás György, Anton Kovács.
– A legfontosabb nap – a Baptista Egyház üzenete.
Megszólaló: Petrica Cretu, a Méhkeréki Baptista Gyülekezet lelkipásztora.
– Válogatás a héten elhangzott anyagainkból.
– Heti jegyzet – a rovat témája: Látogató központok, amelyek várak, kastélyok megismerését segítik. Az idei nyár kirándulásain szerzett tapasztalatok.
– A közelmúltban jelent meg Aradon az illóolajok hasznos szótára. A szótár a leggyakrabban használt illóolajok közül 141-et mutat be. Szerzője Florian Jivan. A felesége, Mirela Jivan 2010 óta Magyarországon, Battonyán él a csalágyával. Megszólaló: Mirela Jivan.
– A sok éves hagyománnyal rendelkező „Ikonok gyermekszemmel” elnevezésű tábornak idén is a zsákai Könyvtár és Művelődési Ház adott otthont. A tábor vezetője Cosmin Pop román ortodox lelkész volt, aki 20 gyermeknek tanított ikonfestést.
Megszólaló: Cosmin Pop atya

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Borítókép: forrás: foter

Olvasson tovább