Román nemzetiségi műsor – 28. hét

A július 10-16. közötti adások tartalmából.
 

Július 10., hétfő:
– Hírek
– Népi gyógymódok és hiedelmek – a rovat témája, a foltos bürök vagy egyszerűen bürök a zellerfélék családjába tartozó egy – vagy kétnyári növényfaj. Megszólaló: Gabriela Nedelcu Păsărin
– Riport a gyulai ortodox püspöki Román Ortodox Katedrálisban megrendezett egyházzenei kórusfesztiválról. A fesztivált a gyulai ”Pentru Musica” alapítvány szervezte, fellépetta gyulai ”Pro Musica” román kórus és az aradi Micălaca II templomának kórusa. (Megszólaló: Siluan gyulai püspök atyát, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye főpásztorát, Ștefan-Adrian Bugyi karnagy és Ovidiu Căpitan, az aradi korús vezetője)
– Július 8-án, Püspöki Szent Liturgia volt a Gyulai Román Ortodox Katedrálisban, ahol ünnepeltek Siluan Atyát. 16 éve – 2007. július 8-án – szentelték fel a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye második püspökét. (Megszólaló: Siluan gyulai püspök atyát, Florin Olteanu, a kétegyházi Román Ortodox Templom parókusa)
– Interjú Dr. Judit Călinescuval, a szegedi Pedagógiai Kar román nyelvi lektorával dél-koreai tapasztalatairól, ahol ezekben a napokban nyaral. (Megszólaló: dr. Judit Călinescu)

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Július 11., kedd:
– Hírek.
– Válogatás a július 11-én történt érdekesebb eseményekből.
– Kedvező csoportba került a román válogatott a női kézi-vb sorsolásán. A magyar válogatott csoportja sem nehéz.
– Népi kalendárium.
– Tegnap kezdődött az Országos Román Hagyományőrző Néptánc Tábor, amelyet az Országos Román Önkormányzat szervez. Július 10-én, a tábor elő napján Kétegyházára látogattak el a gyerekek, ahol a Román Tájházat keresték fel. – mondja Kozma György, az Országos Román Önkormányzat elnöke, a tábor szervezője. A magyarországi románok első tájháza 1984-ben nyílt meg a Békés megyei Kétegyházán. Az Országos Román Önkormányzat tulajdonában lévő múzeum minden nap látogatható. Zombainé Szarka Mária, nyugalmazott tanár várja a látogatókat.
Megszólaló: Kozma György, Zombainé Szarka Mária.
– Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat. Semler Gustav, román válogatott labdarúgó 1932-1933 – ban játszott a Montpelier csapatában. Volt a Debreceni Bocskai játékosa is.
– Nemzetközi sakkversenyt rendeztek Magyarcsanádon. A torna ötlete Klárik Attilától származik, aki az idén két román csapatot is hívott a verenyre. Nagylakról és Pécskéról jött egy-egy csapat.
Megszólaló: Stefan Obsusta, nagylaki sakkedző.
– Egy 25 éve tartott aradi koncert felidézése. 1998-ban Ghoerghe Zamfir koncertezett Aradon.
Megszólaló: Gheorghe Zamfir.
– A Kétegyházi Román Nemzetiségi Általános Iskola 14 diákja Medgyesegyházán vett részt úszótáborban. A tábor megrendezését 2004-ben kezdeményezte Aracs Attila, az iskola igazgatóhelyettese.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Július 12., szerda:
– Hírek és sporthírek
– Interjú Mariana Buruiană román színésznővel, aki évek óta Magyarországon, Battonyán él. Tegnap, július 11-én töltötte be 68. életévét. 1990 után Mariana Buruiană úgy döntött, hogy elhagyja sikeres színházi és filmes karrierjét, és a hit útjára lép. Megszólaló: Mariana Buruiană román szinésznő
– Népi gyógymódok és hiedelmek – a rovat témája, a test és a lélek gyógyítása. Megszólaló: Gabriela Nedelcu Păsărin
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: a sporthírek világáról. A rovat témái a román labdarúgó-kupa és Szőcs Bernadett asztaliteniszező portréja.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Július 13., csütörtök:
– Hírek.
– Válogatás a július 13-án történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium: A szerencse.
– A Bajnokok Ligája-selejtezők szerdai játéknapján a román bajnok, Farul Costanta a moldáv Seriff Tiraspollal játszott és nyert. (1-0) A visszavágó július 18-án lesz Tiraspolban.
– A Mácsai Paradicsomfesztivál az idén már 13. alkalommal került mengrendezésre. Július 7-9. között, péntektől vasárnapig, gazdag program várta az Arad-megyei településre látogató vendégeket. A fesztivál népszerű a magyarországi románok körében is. Főleg az elekiek visszatérő vendégei a rendezvénynek. Az Eleki Román Hagyományőrző Néptáncegyüttes többször fellépet a fesztivál népzenei műsorában.
Megszólaló: Ciprian Otlacan, Mácsa pogármestere és Ottlakán Mihály.
– Megjelent a „Foaia Romaneasca” román hetilap új száma. – 5.12. (tudósítás: László Anita)
– Heti jegyzet.
Megszólaló: Edda Illyes
– Az Eleki Román Hagyományőrző Néptánegyesület augusztusban Székelyudvarhelyen is fellép és, sok magyarországi fesztiválra is meghívták a nyáron az elekieket. A most (július 10-15. között) zajló Országos Román Hagyományőrző Néptánc Táborban is ott vannak a táncosok.
Megszólaló: Bágy György, az együttes vezetője.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Július 14., péntek:
Hírek
Sport hírek
Napi kalendárium
A negyedik alkalommal rendezik a nemzetközi néptánctábort, amely a gyulai román gimnáziumban zajlik. Idén több mint 60 gyermek vesz részt, akik a román néptáncot szeretnének megtanulni.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Július 15., szombat:
Hírek
Napi kalendárium
Népi kalendárium
Interjú az aradi plasztikai művésszel, Maria Furneával, aki több éve vesz részt a Kétegyházi nemzetközi művészeti és alkotótáborban.
Megszolaló: Maria Furnea
Szurkolók Klubja c. sportműsor: a sporthírek világáról
Az ortodox istentiszteletek menetrendje

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Július 16., vasárnap:
Népi kalendárium
Vallásos műsor „În lumea credinței” címmel. – Pükösd utáni hatodik vasárnap
Jézushoz hoznak egy súlyosan beteg embert. Tetten érhető a beteg és kísérőinek hite. A mai vasárnap evangéliuma a hit erejéről szól. Megszólaló: Visarion Tuderici Atya, a Magyarországi Román Ortodox Püspökség titkára
Július 8-án, szombaton Főpapi Szent Liturgiával ünnepelték meg Gyulán, Siluán Atya, püspökké szentelésének évfordulóját. Tizenhat év telt el, amióta a Gyulai Szent Miklós Székesegyházban beiktatták a Magyarországi Román Ortodox Egyház második főpásztorát, Siluan Mănuila Főtisztelendő atyát. Megszólaló: Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyhát z püspöke és Florin Olteanu Atya.
Július 9-én egyházzenei kórusfesztivál volt a Gyulai Szent Miklós Székesegyházban. A fesztivált a gyulai ”Pentru Musica” alapítvány szervezte. Fellépett a gyulai ”Pro Musica” román kórus és egy aradi kórus. Megszólaló: Siluan, gyulai püspök atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye főpásztora, Ștefan-Adrian Bugyi karnagy és Ovidiu Căpitan, az aradi kórus vezetője.
Válogatás a héten elhangzott anyagainkból:
Heti jegyzet. Megszólaló: Edda Illyes
Interjú Dr. Judit Călinescuval, a szegedi Pedagógiai Kar román nyelvi lektorával dél-koreai tapasztalatairól, ahol ezekben a napokban nyaral.
Interjú Mariana Buruiană román színésznővel, aki évek óta Magyarországon, Battonyán él. Tegnap, július 11-én töltötte be 68. életévét. 1990 után Mariana Buruiană úgy döntött, hogy elhagyja sikeres színházi és filmes karrierjét, és a hit útjára lép. Megszólaló: Mariana Buruiană román szinésznő

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Borítókép: Forrás: unsplash.com

Videó ajánló

Olvasson tovább