Román nemzetiségi műsor – 27. hét

A július 3-9. közötti adások tartalmából.
 

Július 3., hétfő:
– Hírek
– Sport hírek
– Népi gyógymódok és hiedelmek – a rovat témája, a széna virágok gyógyhatásait. Megszólaló: Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádiótól)
– Riport, a „Covidella Szegeden” – Kiss Adél kiállítása a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárban. Kiss Adél, román származású budapesti grafikus, aki több más város után most a szegedi nevezetességeket látogatta meg. Alkotásaiban a városok kulturális nevezetességei, történelmi, zenei, építészeti, irodalmi jellegzetességei jelennek meg. (Megszólaló: Kiss Adél és dr. Petrusán György)
– Nemzetközi és romániai eseménynaptár
– Interjú Gavra Dorin méhkeréki méhésszel, a méhészet iránti szeretetéről, amely több éve már egy családi vállalkozássá vált. (Megszólaló: Gavra Dorin)

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Július 4., kedd:
– Hírek
– Válogatás a július 4-én történt érdekesebb eseményekből
– Nehéz csoportba került a női kézilabda Bajnokok Ligája 2023/24-es kiírásában a Rapid Bukarest csapata a múlt heti sorsoláson. A szurkolók ennek ellenére optimistán várják a szeptemberben induló sorozatot.
Megszólaló: Florin Olteanu
– Az idén már negyedik alkalommal rendezik meg (július 10-15. között) az Országos Román Hagyományőrző Néptánc Tábort, ahol a román nemzetiséghez tartozó általános és középiskolás diákok megismerhetik a román táncok típusait, láthatják és tapasztalhatják milyen színes tánchagyományokkal rendelkezik a magyarországi román közösség. A gyerekek találközhatnak itt az eleki, a méhkeréki és a kétegyházi tánccsoportok tagjaival is, mondja Kozma György, az Országos Román Önkormányzat elnöke, a tábor szervezője.
Megszólaló: Kozma György
– Az Eleki Román Hagyományőrző Együttes is fellépet pénteken, Gyulán, a Körös-völgyi Sokadalom Népművészeti Fesztiválon és, a tervek szerint (ha belefér a sűrű nyári programba) augusztusban ott lesz a csoport a Jászberényi Csángo Fesztiválon is.
Megszólaló: Bágy György, az Eleki Román Hagyományőrző Egyesület vezetője
– Június 18-án, a Román Szentek Vasárnapján, Püspöki Szent Liturgia volt a Gyulai Román Ortodox Katedrálisban, ahol megemlékeztek Ioan Besan, egykori esperesről, aki 1871 és 1913 között, több mint négy évtizeden át szolgált a gyulai nagyrománvárosi templomban. A volt esperes életéről Alin Ciotea, a Gyulai Román Ortodox Katedrális énekese tartott előadást.
Megszólaló: Alin Ciotea.
– Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat. A II. Világháboró elött is játszottak román játékosok a francia bajnokságban. Alfred Kaucsar vlt a Lyon játékosa is. Coloman-Braun Bogban, Franciaországból visszatérve a Steaua Bucuresti első szakvezetője volt.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Július 5., szerda:
– Hírek
– Sport hírek
– Napi kalendárium
– Népi kalendárium
– Interjú Petrusán Györggyel, aki tanári hivatása mellett a festészetet is szerette. A tanári szolgálat mellett az Eleki Román Iskola igazgatója is volt.
Megszólaló: Petrusán György
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: Múlt héten volt a férfi és a női kézilabda Bajnokok Ligája 2023–2024-es idényének csoportsorsolás Bécsben. A nőknél már a csoportkörben megismétlődik a néhány hete norvég sikerrel végződő Vipers–FTC döntő, Árgyelán Krisztián, a Kétegyházi Román Nemzetiségi Iskola tanára is rajthoz állt az Ultrabalatonon, Magyarország legnépesebb tömegsportrendezvényén, melyet május elején rendeztek meg.
Megszólaló: Árgyelán Krisztián, Boka Tibor, Kreszta István

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Július 6., csütörtök:
– Hírek.
– Válogatás a június 15-én történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium.
– A 22. labdarúgó-világbajnokságot 2022-ben rendezték meg Katarban. Ez volt az első torna, amelyet télen rendeztek és nem ebben a megszokott időszakban: júniusban, júliusban. A szezon közben megrendezett VB sok klubcsapat teljesítményére is hatással volt. Régi világbajnokságok emlékei.
Megszólaló: Szelezsán Péter.
– A román „Marco Polo” története. Nikolae Milescu, a kardhordozó (Spatarul) egy kalandos sorsú moldvai bojár volt, aki nagy műveltségre tett szert, és miután egy összeesküvés következtében nemkívánatos személy lett a Moldvai fejedelem udvarában Oroszországban keresett megélhetést. 1675-ben Alekszej cár őt küldi követségbe Kínába. Milescu feljegyzéseket készített az útjáról.
– Megjelent a „Foaia Romaneasca” román hetilap új száma.
– Heti jegyzet: Az elmúlt évtizedekben meghatározóvá vált Gyulán a kulturális turizmus, melynek legrégebbi szereplője az idén, hatvanadik évadát ünneplő várszínház. Június utolsó napján egyszerre nyílt meg a 23. Körös-völgyi Sokadalom és kezdődött el a Gyulai Várszínház 60. évada. Volt Néptánc Gála is szombat este.
Megszólaló: Edda Illyes
– Bemutatjuk a román származású, Németországban élő Dolores Wagner, keresztény énekest.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Július 7., péntek:
– Hírek
– Sport hírek
– Napi kalendárium
– Sorozat – „A legjobb nyaralóhelyek”: A Duna-delta a második legnagyobb és legjobban megőrzött európai hely. A Duna-delta 1991-ben bekerült az UNESCO világörökség részébe.
– A nap szentjei – Ebben a hónapban, a hetedik napon Maleoni Szent Tamásra emlékezünk
Sarea în bucate műsor
Megszólaló: Simona Lazăr și Romeo Lupu

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Július 8., szombat:
– A román ortodox és a neoprotesztáns egyházak vasárnapi programja
– Aktualitások a magyarországi román nemzetiségről
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Szurkolók klubja – (szerdai műsor ismétlése)
– Interjú a 92 éves magyarcsanádi Marienuc Vazullal, aki a régi falusi román szokásukról beszélt . (Megszólaló: Marienuc Vazul

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Július 9., vasárnap:

– Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel. Ma van a Pünkösd utáni ötödik vasárnap. –
– A Baptista egyház üzenete.
– 16 éve – 2007. július 8-án – szentelték fel a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye második püspökét, Siluan Atyát.
– A szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár ad otthont, a június 24-én megnyitott, „Covidella Szegeden” című képzőművészeti kiállításnak. A megnyitóra a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat keretében került sor, Kiss Adél grafikus, az alkotó jelenlétében. Kiss Adél, román származású budapesti grafikus. Alkotásaiban a városok kulturális nevezetességei, történelmi, zenei, építészeti, irodalmi jellegzetességei jelennek meg.
– Heti jegyzet: Június utolsó napján egyszerre nyílt meg a 23. Körös-völgyi Sokadalom és kezdődött el a Gyulai Várszínház 60. évada. Volt Néptánc Gála is szombat este.
– Beszélgetés a 92 éves magyarcsanádi Marienuc Vazullal, aki a régi falusi román szokásukról mesél.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Borítókép: unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább