Román nemzetiségi műsor – 26. hét

A június 26. és július 2. közötti adások tartalmából.
 

Június 26., hétfő:
– Hírek
– Válogatás a június 26-án történt érdekesebb eseményekből
– „Covidella Szegeden” címmel nyílt kiállítás a Somogyi-könyvtárban. Kiss Adél különleges rajzaiból, a Múzeumok éjszakája estéjén, nyílt meg a kiállítás.
– A gyulai, román származású grafikusművész Kolozsváron végezte egyetemi tanulmányait, 2000-től Budapesten él. A művész a Szegedi Román Kulturális Egyesület meghívására hozza el műveit a Somogyi-könyvtárba, ahol 6 darab új, Szegedről szóló rajz is látható július végéig.
Megszólaló: Kiss Adél, grafikus
– Június 18-án, a Román Szentek Vasárnapján, Püspöki Szent Liturgia volt a Gyulai Román Ortodox Katedrálisban. Sok gyulai és romániai hívő gyűlt össze, hogy megemlékezzen Ioan Besan, egykori esperesről, aki 1871 és 1913 között, több mint négy évtizeden át szolgált a gyulai nagyromán városi templomban. A romániai Kisjenőn, 1892-1894 között volt esperes.
Megszólaló: Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke és Daniel Mirel Dumitru Atya, a kisjenői templom parókusa.
– Egy romániai polgári kezdeményezésről: Június legyen, minden évben a keresztény identitás hónapja.
Június 24-én volt Romániában a Dragaica ünnepe (Sanzienele). Az ünnep alatti hagyományos szokások szorosan kapcsolódnak az emberek egészségéhez és jólétéhez, de a lányok gyakorlatához is, hogy megtudják a választottat és mikor házasodnak meg. Népzenei műsor „De dor si drag” címmel.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Június 27., kedd:
– Hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin
– Nemzetközi és romániai eseménynaptár
– Interjú dr. Patkás Orsolya fogorvossal, aki szakmai pályafutásáról és szakmájának legfontosabb pillanatairól beszél. Megszólaló: dr. Patkás Orsolya
– Júniusban jelent meg 18. száma ”A magyarországi románok néprajza” című folklór- és néprajzi folyóiratnak, amely dr. Judit Călinescu, a szegedi Juhász Gyula Pedagógiai Kar román szakos tanára tudósit.
– Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat. A bukaresti vasutascsapat, a Rapid Bukarest színeiről. A csapatot 1923-ban alapították a Grivitai vasúti járműjavító dolgozók. A mez színe megegyezik a vagonok függönyének a színével. Az első román focisták a francia bajnokságban. Joseph Kaucsar 1923 került Franciaországba, 19 évesen. 15 alkalommal játszott a Francia válogatottban.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Június 28., szerda:
– Hírek
– Sport hírek
– Napi kalendárium
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádió)
– A méhkeréki Hagyományokért és Kultúráért Egyesület első alkalommal rendezte meg a Nemzetiségek Fesztiválját, június 23-án. A rendezvény ebéd után kezdődött, amikor az idősebb asszonyok és a fiatalabb lányok elkészítették a „vărzar” hagyományos román ételt. Ezekkel a finomságokkal várták a néptánccsoportokat, akik szerb, magyar és román táncokat mutattakk be.
Megszólaló: Márk Mónika, Martin László, Orosz Martinnyé Marianna
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: a sporthírek világáról

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Június 29., csütörtök:
– Hírek és sport hírek
– Népi kalendárium – a rovat témája Péter és Pál szent apostolok. Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádió)
– Riport, a június 28-an főpapi istentiszteletről a miskolci ortodox templomban, Andrei Șaguna metropolita halálának 150. évfordulóján. Megszólaló: Siluan atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye püspöke
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Heti jegyzet –a rovat témája programok és lehetőségek a gyermekek számára a nyári szünetben való időtöltésre. (Megszólaló: Edda Illyés)
– Lapszemle a ”Foaia românească” hetilap új számának tartalmáról

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Június 30., péntek:
– Hírek
– Napi kalendárium
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádió)
– Tudósítás a tegnapi ünnepi istentiszteletről, amely a gyulai Román Ortodox székesegyházban, Péter és Pál apostolok emléknapján, június 29-én volt.
Megszolaló: Siluan püspök (Trinitas TV)
– Interjú a kétegyházi Román Általános Iskola testnevelés tanárával, aki minden évben úszó tábort szervez. Idén is 14 gyerek vesz rész ebben nyári táborban, melyet Medgyesegyházán tartanak.
Megszóló: Aracs Attila, testevelés tanár
– Sarea în bucate műsor – 27:34 Simona Lazăr și Romeo Lupu (Román Kulturális
Rádió)
Megszólaló: Simona Lazăr și Romeo Lupu

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Július 1., szombat:
Hírek
– Napi kalendárium
– Népi kalendárium
– Sorozat a legjobb nyaralóhelyek Európában
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: a sporthírek világáról

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Július 2., vasárnap:
– Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel. – Pünkösd utáni negyedik vasárnap
– A mai vasárnap evangéliumáról, amely a római százados szolgájának meggyógyításáról szól, beszél Marius Vidican Atya, a Battonyai Román Ortodox Templom parókusa.
Megszólaló: Marius Vidican.
– A Baptista Egyház üzenete: Ábrahám.
Megszólaló: Füstös Gyula, a Kétegyházi Baptista Gyülekezet lelkipásztora.
Válogatás a héten elhangzott anyagainkból:
– Heti jegyzet – programok és lehetőségek a gyermekek számára a nyári szünetben.
Megszólaló: Edda Illyés
– Beszélgetés dr. Patkás Orsolya fogorvossal, aki szakmai pályafutásáról és szakmájának legfontosabb pillanatairól beszél.
Megszólaló: dr. Patkás Orsolya.
– Június 28-án főpapi istentisztelet volt a miskolci magyar ortodox templomban, Andrei Șaguna metropolita halálának 150. évfordulóján. Megszólaló: Siluan atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye püspöke

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Borítókép: unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább