Román nemzetiségi műsor – 24. hét

A június 12-18. közötti adások tartalmából.
 

Június 12., hétfő:
– Hírek
– Sport hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin, Román Regionális Rádió –
– Nemzetközi és romániai eseménynaptár
– Inerjú Dr. Gurzó Máriával fogszakorvos. Az orvosi egyetemet a bukaresti „CAROL DAVILA” Orvos- és Gyógyszerésztudományi Egyetem Fogorvostudományi Karán végezte 1994-ben. Mezőkovácsházán és Mezőhegyesen fogorvosi praxis működtetésére, dolgozott 20 évet. Békéscsabán fogászati rendelője 2016. óta működik, mely a legkorszerűbb eszközökkel és professzionális anyagokkal felszerelt, melyek segítik a munkáját. Megszólaló: dr. Maria Gurzău
– Riport „Perinița Fesztiválról” amely azoknak fiatal román hagyományőrzőknek a találkozója, akik olyan magyarországi iskolákból érkeztek, ahol valamilyen formában tanítják a román nyelvet. Idén június 9-én rendezték meg az eseményt, a helye pedig ezúttal is a gyulai Román Kulturális Központ volt. A Magyarországi Románok Országos Önkormányzata 30. alkalommal rendezte meg a Perinița Fesztivált. A találkozóra 240 fiatal vett részt. (Megszólaló: Czeglédiné Gurzó Mária, gyulai Nicolae Bălcescu Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium igazgatójának, Sutya Miklósné, a battonyai Magdu Lucian Román Általános Iskola és Óvoda igazgatója, Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke, Grosz György, néptánc koreográfus)

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Június 13., kedd:
– Hírek
– Válogatás a június 13-án történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium
– A héten folytatódnak az EB selejtezők. A 2024-es németországi tornára való kijutásért a versengés már márciusban kezdetét vette. Most a harmadik és negyedik fordulót rendezik: Románia Koszovóban és Svájcban játszik június 16-án és 19-én. Magyarország, június 17-én Montenegróban lép pályára. Június 20-án meg Litvánia jön Budapestre.
Megszólaló: Szelezsán Péter
– Hilarion mitropolita, a Magyar Ortodox Egyházmegye vezetője, Siluán Atyával, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspökével tartott június 11-án Főpapi Szent Liturghiát a Miskolci Szentháromság Ortodox Templomban.
Megszólaló: Siluan Atya
– A lelkészi hivatás gyakorlása egy kétnyelvű gyülekezetben. Füstös Gyula 6 éven át volt a Kétegyházi Bapista Gyülekezet lelkipásztora.
Megszólaló: Füstös Gyula
– Kétegyházi futó is rajthoz állt az Ultrabalatonon, Magyarország legnépesebb tömegsportrendezvényén, melyet május elején rendeztek meg. Árgyelán Krisztián, a Kétegyházi Román Nemzetiségi Iskola tanára már 2020-ban is elindult a versenyen. Akkor, még nem sikerült teljesítenie a 211 km-es távot. Most szintidőn belül, valamivel több mint harminc óra alatt futotta le a 211 km-t. A verseny tapasztalatairól, felkészülésről és sok minden másról mesél Árgyelán Krisztián.
Megszólaló: Árgyelán Krisztián
– Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat. Jó pedagógiai érzékkel kezelte Mircea Lucescu a Rapid Bucarest edzőjeként a fegyelmezetlen játékosokat.
– Jászberényben léptek fel – június 3-án – az eleki táncosok.
Megszólaló: Bágy György, az Eleki Román Hagyományőrző Egyesület vezetője.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Június 14., szerda:
– Hírek és sporthírek
– Méhkeréken a hímzés hagyománya régen nagyon elterjedt volt, sok házban a szekrények sok értékes hímzést rejtenek a lányok hozományából, de ritkán akadnak még olyan hölgyek, akik szenvedélyesen foglalkoznak a varrással, ez a mesterség feledésbe merült. Találkoztam azonban egy hölggyel, aki fiatal korában varrt, de most, hogy nyugdíjas, újra felfedezte a varrás iránti szenvedélyét, ezt a művészetet, amely megszépíti a napjait és estéit. Intrjú Netea Flórával az egyetlen nagymama Méhkeréken, aki még mindig hímez. Megszólaló: Florica Netea
– Nemzetközi és romániai eseménynaptár
Népi gyógymódok és hiedelmek – a rovat témája, a gilisztaűző varádics (Chrysanthemum vulgare). Megszólaló: Gabriela Nedelcu Păsărin
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: A foci BL döntőjében Inter-Manchester City meccset rendeztek június 10-én, Isztambulban. Az angolok nyertek (1-0) és, első alkalommal hódították el a trófeát. A héten folytatódnak az EB selejtezők. A 2024-es németországi tornára való kijutásért a versengés márciusban kezdődött. Románia Koszovóban és Svájcban játszik júniusban 16-án és 19-én. Magyarország, június 17-én Montenegróban játszik fontos meccset. Június 20-án meg Litvánia jön Budapestre. Szerb, román és magyar indulók részvételével nemzetközi sakkversenyt rendeztek májús 27-én Magyarcsanádon. Megszólaló: Szelezsán Péter, az Eleki Román Iskola igazgatója, Farkas János, Magyarcsanád polgármestere, Vasile Rotar. a Magyarcsanádi Román Önkörmányzat elnöke.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Június 15., csütörtök:
– Hírek
– Válogatás a június 15-én történt érdekesebb eseményekből
– Népi kalendárium (Román Rádió)
– Ma rendezik a Nemzetek Ligája második elődöntőjét, a Spanyorország-Olaszország összecsapást
– Baráti körben ünnepelte fennállásának 25 éves jubileumát a Jászberényi Hagyományőrző Együttes. A Kocsán László vezette hagyományőrző csoport negyed évszázada a jászsági hagyományokat gyűjti, mutatja be és népszerűsíti a színpadon. Június 3-án, több néptánccsoport részvételével zajlott a vidám születésnapi ünnepség. Az eseményre meghívták az Eleki Román Hagyományőrző Együttest is.
Megszólaló: Bágy György, az Eleki Román Hagyományőrző Együttes vezetője
– Megjelent a „Foaia Romaneasca” román hetilap új száma
– Heti jegyzet: Mindenki csodájára jár a dzsungelben lezuhant négy gyerek megmenekülésének. „Csoda” a négy kolumbiai kisgyereknek a története, akik 40 napot töltöttek a dzsungelben.
Megszólaló: Edda Illyes
– 105 éves a Kétegyházi Baptista Gyülekezet fúvószenekara. 1908 óta sok vezetője volt. Sztán József 1993 óta áll a zenekar élén.
Megszólaló: Sztán József

Június 17., szombat:
– Hírek
– Napi kalendárium
– A nap szentjei – Ebben a hónapban, június 17-én Perzsiai Szent Mánuel, Szabael és Iszmael emlékezünk.
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: A foci BL döntőjében Inter-Manchester City meccset rendeztek június 10-én, Isztambulban. Az angolok nyertek (1-0) és, első alkalommal hódították el a trófeát. A héten folytatódnak az EB selejtezők. A 2024-es németországi tornára való kijutásért a versengés márciusban kezdődött. Románia Koszovóban és  Svájcban játszik júniusban 16-án és 19-én. Magyarország, június 17-én Montenegróban játszik fontos meccset. Június 20-án meg Litvánia jön Budapestre. Szerb, román és magyar indulók részvételével nemzetközi sakkversenyt rendeztek májús 27-én Magyarcsanádon.
Megszólaló: Szelezsán Péter, az Eleki Román Iskola igazgatója, Farkas János, Magyarcsanád polgármestere, Vasile Rotar. a Magyarcsanádi Román Önkörmányzat elnöke.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Június 18., vasárnap:

– Ma van a Pükösd utáni második vasárnap
– A Román Szentek Vasárnapja. A román szentekről, akiket 1992-től a Román Ortodox Egyház a Pükösd utáni második vasárnap ünnepel.
Megszólaló: Florin Olteanu, a Kétegyházi Román Ortodox Templom parókusa
–  A Baptista Egyház üzenete.
Megszólaló: Petrica Cretu, a Méhkeréki Baptista Gyülekezet lelkipásztora.
–  Hilarion mitropolita, a Magyar Ortodox Egyházmegye vezetője, Siluán Atyával, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspökével tartott június 11-án Főpapi Szent Liturghiát a Miskolci Szentháromság Ortodox Templomban.
Megszólaló: Siluan Atya.
–  Válogatás a héten elhangzott anyagainkból.
–  Heti jegyzet
– Interjú Dr. Gurzó Mária, fogszakorvossal. Az orvosi egyetemet a bukaresti „CAROL DAVILA” Orvos- és Gyógyszerésztudományi Egyetem Fogorvostudományi Karán végezte 1994-ben. Mezőkovácsházán és Mezőhegyesen volt fogorvosi praxisa 20 éven át. 2016 óta Békéscsabán van fogászati rendelője.
Megszólaló: dr. Gurzó Mária
– Az idén is a Gyulai Román Kulturális Központ adott otthont a a Perinita (périnicá) Fesztiválnak. A június 9-én, immár harmincadik alkalommal megrendezett hagyományőrző találkozón, hét településről, több mint 200 gyermek vett részt, akik kétnyelvű román iskolákban, illetve a román nyelvet oktató intézményekben tanulnak.
Megstólaló: dr. Czeglédiné Gurzó Mária, gyulai román iskóla igazgatónője, Kozma György, az ORÖ elnöke, Sutya Miklósné, a battonyai iskola igazgatónője és Grósz György, koreográfus.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Olvasson tovább