Román nemzetiségi műsor – 23. hét

A június 5-11. közötti adások tartalmából.
 

Június 5., hétfő:
– Hírek
– Sport hírek
– Népi kalendárium – a rovat témája a cseresznye – Gabriela Nedelcu Păsărin, Román Regionális Rádió
– Riport a Méhkerék hagyományőrző együttes részvételéről a szentendrei fesztiválon. A Méhkerék táncai tavaly óta a szellemi kulturális örökség részét képezik, és most először kaptak meghívást a Skanzen hagyományőrző fesztiváljára. Május utolsó hétvégéjén a szentendrei Skanzenben, a szabadtéri néprajzi múzeumban rendezték meg 12. alkalommal a Szellemi Kulturális Örökség Fesztivált, amelyet minden évben pünkösdkor tartanak. A múzeum két napon át kézműves foglalkozásokkal, táncokkal, zenével, ételszokásokkal, gyerekekkel és szórakozással volt tele. Megszólaló: Margareta Tát, Méhkerék polgármestere, Vasile Pap, koreográfus, Vasile Martin táncos.
– Interjú Lupuț Máriával, a román Bihar környéki turizmusról és az évszak gazdagságáról, arról, hogy milyen gyógynövényeket, erdei gyümölcsök és gombákat lehet szedni a magyar határhoz viszonylag közeli bihari hegyekben.
– A természet ajándéka az egészségre – a rovat témája a fenyőrügy szirupról szól, mire jó és hogyan kell elkészíteni.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Június 6., kedd:
– Hírek
– Sport hírek
– A nap szentjei – Ebben a hónapban, Június 6-án Új Szent Hiláriónra emlékezünk.
– A Méhkeréki Román Iskola tavaly rendezte meg először a „Szavak csodálatos világa” című versenyt, amely egy szöveg kifejező felolvasásából áll. Idén június 1-jén, csütörtökön szervezték. A versenyen a magyarországi román nemzetiségű iskolák 3-8. osztályos gyermekek vettek részt. A verseny három kategóriában zajlott: 3-4, 5-6 és 7-8 osztályosok, ahol minden diák igyekezett helyesen legjobban és olvasni románul.
Megszólaló: Ruzsa Anna ,igazgatónő, Diana Bogdan, tanárnő
– Sport érdekességek műsor – Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat. Bemutatjuk Iosif Rotariut, a román válogatott és a Steaua egykori játékosát. 1981-ben debütált a román bajnokság első osztályában, a Temesvári Politehnica csapatában. 1986 és 1990 között volt a bukaresti Steaua játékos. Tagja volt az 1990-es olaszországi világbajnokságon szereplő román válogatottnak, ahol Románia, Argentinával, Kamerunnal és Szovjetunióval volt egy csoportban. Az argentinok elleni meccsen (1–1, amellyel mindkét csapat továbblépett a csoportból) Jenei Imre, szövetségi kapitány, Iosif Rotariura bízta Maradona őrzését. A VB után volt a török Galatasaray játékosa is.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Június 7., szerda:
– Hírek és sporthírek
– Tudósítás és interjú a Magyarországi Románok Önkormányzatának május 31-én megtartott rendes üléséről. Az ülés 20 napirendi pontot tárgyalt és hagyott jóvá, köztük az éves beszámolókkal, alapszabály-módosításokkal és a helyi kisebbségi önkormányzatok projektjeinek elindításával kapcsolatos témákat, valamint a román iskolák tanárainak és diákjainak díjazását. Megszólaló: Gheorghe Cozma, magyarorszagi román orszagos onkormanyzat elnöke
– Nemzetközi és romániai eseménynaptár
– Tudósítás az idei első papi konferenciáról, amelyre június 3-án került sor a hajdú-bihari Zsaka plébánián. Megszólaló: Siluan gyulai püspök atyát, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye főpásztorát és Cosmin Pop atya a Zsákai Román Ortodox Templom parókusa.
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: a sporthírek világáról

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Június 8., csütörtök:
– Hírek.
– Válogatás a június 8-án történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium.
– A foci BL döntőjében Inter-Manchester City meccset rendeznek július 10-én, Isztambulban. Az elődöntőben az Inter, a Milánt verte ki, a City pedig, a Real Madridot búcsúztatta.
Megszólaló: Szelezsán Péter.
– Megjelent a „Foaia Romaneasca” román hetilap új száma.
– Heti jegyzet.
Megszólaló: Edda Illyes
– Ma lenne 111 éves Cornel Mandutau, a Zsákai Román Ortodox Templom egykori parókuas. Mandrutau Atya 1936-tól volt a Hajdú-Bihar megyei telepűlés papja. Szolgált a környék román településein, Vekerden, Darvason és Peterden is.
Megszólaló: Cornel Mandrutau.
– Meghalt Victoria Popa, magyarcsanádi néni, aki három éve mesélt munkával töltött életéről, kétegyházi gyerekkoráról és arról, hogyan tölti napjait 90 évesen.
Megszólaló: Viktoria Popa

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Június 9., péntek:
– Hírek
– Sport hírek
– Napi kalendárium
– A Magyarországi Románok Földjén Önkormányzat minden év júniusában rendezvényt szervez a magyarországi román nemzetiségű iskolák tanárai számára. Magyarországon 1952 óta ünneplik a tanárokat június első vasárnapján. Idén Gyulán, június 2-án, pénteken ünnepelték a tanárokat. Az ünnepi gálát Kozma György elnök köszöntő szavaival nyitotta meg a pedagógus gálát. A tanárok és oktatók fontosságáról beszélt minden gyermek életében.
Megszólaló: Kozma György Éva Gurzó Cserháti, Ilóna Gál Kondoros , Valéria Ambrus Cservenkó

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Június 10., szombat:
– Hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádió)
– Napi kalendárium
– Június 9-én a Gyulai Román Kulturális Központ adott otthont a román néptánc és dal folklórfesztiváljának. A „Periniţa” fesztivált Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke nyitotta meg. A köszöntő szavak után a magyarországi román iskolák tánccsoportok színpadi fellépésekkel folytatódott a program. Az idei „Perinița” fesztiválon hét helységról érkeztek diákok. A fesztivált a „Doina Bihorului” tánccsoport nyitotta meg, Gros György oktató koordinálásával.
Megszólaló: Czeglédiné Gurzó Mária és Gros György oktató
– Az ortodox istentiszteletek menetrendje
– Szurkolói Klub – a sporthírek világáról

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Június 11., vasárnap:
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Népi kalendárium – a rovat témája a szent Péter és Pál apostolok böjtje – Gabriela Nedelcu Păsărin, Román Regionális Rádió
– Vallásos műsor „În lumea credinței” címmel. – Pükösd utáni első vasárnap – Pünkösd utáni első vasárnap van Mindenszentek vasárnapja. Ezt követően, egy hát múlva lesz a Román Ortodox Egyházban, a Román Szentek Vasárnapja. Megszólaló: Visarion Tuderici Atya, a Magyarországio Román Ortodox Pöspökség titkára.
– Nyugdíjba ment a Kétegyházi Baptista Gyülekezet lelkipásztora.
– Heti üzenet. – A reményről. Füstös Gyula, a Kétegyházi Baptista Gyülekezet volt lelkipásztora.
– Válogatás a héten elhangzott anyagjainkból:
– Heti jegyzet. Megszólaló: Edda Illyes ism.
– Tudósítás és interjú a Magyarországi Románok Önkormányzatának május 31-én megtartott rendes üléséről. Az ülés 20 napirendi pontot tárgyalt és hagyott jóvá, köztük az éves beszámolókkal, alapszabály-módosításokkal és a helyi kisebbségi önkormányzatok projektjeinek elindításával kapcsolatos témákat, valamint a román iskolák tanárainak és diákjainak díjazását. Megszólaló: Gheorghe Cozma, magyarorszagi román orszagos onkormanyzat elnöke

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Borítókép: unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább