Román nemzetiségi műsor – 22. hét

A május 29. és június 4. közötti adások tartalmából.
 

Május 29., hétfő:
– Hírek
– Sport hírek
– Napi kalendárium
– A nap szentjei – Május 29-én Mártír Szent Theodoziara emlékezünk.
– Az eleki románok életére, a németekkel való együttélés mellett, az egyház volt a legnagyobb hatással. Nem véletlen, hogy 1945, amikor a román közösség egy ingatlant kapott, amelyben saját vallását gyakorolhatta, sok beszélgetésben egy visszatérő, igen fontos évszám. A Román Ortodox Kápolna magalapítása, Pükösd Ünnepére is hatással volt, mert azután már nem kellett a szomszéd település templomába járni valamint helyben is lehetett – a többi nemzetiségtől külön – megemlékezni az egyházi ünnepekre.
Megszólaló: Megszólaló: Szabó Péter, egykori eleki táncos
– Május 27-én, Magyarcsanád Ortodox Román Egyházban került sor a védőszentek megünnepelésre. A Szent misét Siluán ortodox püspök végezte. Szokás szerint Magyarországról és Romániáról érkeztek hívők.
Megszólaló: Siluán püspök, Aurel Becan atya

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Május 30., kedd:

– Válogatás a május 30-án történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium.
– Au UTA Arad csapata vasárnap délután játszott osztályozót a Buzau csapatával. Az idegenden elért döntetlen (0-0) bíztató a vasárnapi visszavágó előtt.
– Szerb, román és magyar indulók részvételével nemzetközi sakkversenyt rendeztek májús 27-én Magyarcsanádon. A torna ötlete Klárik Attilától származik, aki elmondta, a település egykori nagyon jó sakkozójának, a román származású Popon Jánosnak az emlékére gyülnek össze minden évben, hogy részt vegyenek a “Magyarcsanád Kupán”. Az esemény támogatói és szervezői, Klárik Attila mellet, a Magyarcsanádi Román és Szerb Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a település önkormányzata.
Megszólaló: Farkas János, Magyarcsanád polgármestere, Vasile Rotar. a Magyarcsanádi Román Önkörmányzat elnöke.
– Egy sakkról szóló Volatire idézettel kezdük műsorunkat. Érdekességek, Voltaire kapandos életéből.
– Szombaton, május 27-én tartották a Magyarcsanádi Román Ortodox Templom Védőszentjének az ünnepét. (Az Úr mennybemenetele) Püspöki Szent Liturgia volt a településen. Bemutatjuk a templom történetét.
– Részletek a Szetn Liturgiából.
– Május 25.én ünnepeltük az Úr mennybemenetelét. Két templomunk is, az Úr mennybemenetele napjának környékén ünnepli védőszentjét. A másik templom a Pusztaottlakai Román Ortodox Templom, ahol az ünnep napján (majus 25-én) tartottak Püspöki Szent Liturghiát és, megemlékeztek Stefan Rusról és feleségéről, Zenovia Draganról, akik 110 éve alapították a templomot és a tepelülést. 1985-ben a Pusztaottlakán tartott néprajzi táborban Stefan Rusról és a tepelülés alapításáról is hallhattak a táborozók.
Megszólaló: Csobai Elena, történész, muzeológus, Stela Rokszin
– A kézilabda Bajnokok Ligája történetében 2023-ban először fordul elő, hogy mindkét magyar BL-induló ott lesz a szezont lezáró négyes döntőben, az FTC és a Győr is pályára lép a FINAL4-on június 3-4-én.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Ádám

Május 31., szerda:
– Hírek és sporthírek
– Népi gyógymódok és hiedelmek – a rovat témája, a közönséges gyújtoványfű (Linaria vulgaris) a valódi kétszikűek (eudicots) közé tartozó tátogatók (Scrophulariaceae) családjának egyik faja. Magyar nevét valószínűleg a virág gyertya lángjára emlékeztető alakjáról kapta. Megszólaló: Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádiótól)
– Riport a május 30-i koszorúzásról és megemlékezésről a hajdúböszörményi román hősök emlékművénél, Körösszakál, Debercen es Hajduböszörményben Megszólaló: Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke és Florin Vasiloni, Románia Gyulai Főkonzulja
– Május 28–29. Idén 12. alkalommal került megrendezésre a Pünkösdi Örökség Ünnep, a szellemi kulturális örökség közösségeinek találkozója a szentendrei Skanzenben. Idén a Méhkeréki románok is részt vettek a fesztiválon hagyományaikkal, szokásaikkal és néptáncaikkal. A méhkeréki néptáncok tavaly óta szerepelnek a szellemi kulturális örökség listáján. Egy részlet a szentendrei fesztiválon készült anyagból. Megszólaló: Margareta Tat, Méhkerek polgármestere.
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: a sporthírek világáról

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Június 1., csütörtök:
– Hírek
– Válogatás a június 1-én történt érdekesebb eseményekből
– Népi kalendárium (Román Rádió)
– Megjelent a „Foaia Romaneasca” román hetilap új száma
– Heti jegyzet.
Megszólaló: Edda Illyes
– A május 12-e és 28-a között rendezték meg a jégkorong világbajnokságot. A magyar válogatott a tamperei A csoportban szerepelt. Tizenhat válogatott vett részt a tornán, amely május 28-án Kanada-Nemetoszág (5-2) döntővel ért végett. A magyar csapat az utolsó pillanatig versenyben volt a bentmaradásért az elitt csoportban.
Megszólaló: Szelezsán Péter
– Minden júniusban megrendezik a Perinita Fesztivált. Június 9-én, már harmincadik alkalommal kerül sor a hagyományőrző találkozóra, a kétnyelvű román iskolák, illetve a román nyelvet oktató intézményekben működő tánccsoportok részvételével. Az esemény Gyulán, a Román Kulturális Központban lesz. A 2013-ban megrendezett Perinita Fesztiválra, több tánccsoportot is hozott Grósz György, koreográfus.
Megszólaló: Juhász Tibor, Grósz György
– Május 27-én tartották a Magyarcsanádi Román Ortodox Templom Védőszentjének az ünnepét. (Az Úr mennybemenetele) Püspöki Szent Liturgia volt a településen. Részletek a Szent Liturgiából: Siluán Atya, A Magyarországi Román Ortodox Egyház pöspökének a prédikációjából.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Június 2., péntek:
– Hírek
– Válogatás a június 2-án történt érdekesebb eseményekből
– Nagy érdeklődés előzi meg a női kézilabda BL budapesti négyes döntőjét. A Final 4-t, június 3-án és 4-én rendezik az MVM Dome-ban. Szombaton 15.15 órától kerül sor a Győri ETO–Vipers Kristiansand és 18 órától a Ferencváros–Esbjerg találkozóra. Másnap, június 4-én (vasárnap) 15.15-től lesz a bronzmérkőzés és 18 órától a döntő
– Először van két magyar csapat a női kézilabda Bajnokok Ligája négyesdöntőjében. Az ötszörös BL-győztes Győri mellett az FTC is ott lesz a hétvégi budapesti eseményen. Az esélyekről beszélgetünk Gheorghiu Gabriel, egykori román kézilabdázóval.
Megszólaló: Gheorghiu Gabriel
– Szerb, román és magyar indulók részvételével nemzetközi sakkversenyt rendeztek május 27-én Magyarcsanádon. Nagylakról és Pécskáról jött egy-egy román csapat. Beszélgetés a Pécskai Sakk Klub alelnökével.
Megszólaló: Gheorghiu Gabriel, a Pécskai Sakk Klub alelnökével.
– „Sarea in bucate” c. gasztronómiai műsor. – Sült pisztráng. Megszólaló: Simona Lazar és Romeo Lupu – 26.30 (Román Rádió)

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Június 3., szombat:
– Hírek
– Népi kalendárium
– Napi kalendárium
– A nap szentjei – Ebben a hónapban, június 3-án Szent Lucillián és társaira emlékezünk.
Magyarországon 1952 óta minden évben júniusban ünneplik a tanítókat, tanárokat. Ezzel összefüggésben, hogy kifejezzék megbecsülésüket a Magyarországi Országos Románok Önkormányzat a gyulai „Nicolae Bălcescu” Román Gimnáziumban szervezte a „Pedagógusnapot”, ahol a román tanárok kitüntetést és elismerést kaptak. A díjakat Kozma György elnök úr adta át.
Megszóló: Kozma György elnök
– Az ortodox istentiszteletek menetrendje
– Szurkolói Klub – a sporthírek világáról

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Június 4., vasárnap:
– Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel. –Pükösd vasárnap
– Pünkösd ünnepéről beszél Visarion Tuderici Atya, a Magyarországi Román Ortodox Püspökség titkára.
Megszólaló: Visarion Tuderici.
– A Bapista Egyház üzenete Pünkösd vasárnapján.
Petrica Cretu, a Méhkeréki Baptista Gyülekezet lelkipásztora.
– Május 27-én tartották a Magyarcsanádi Román Ortodox Templom Védőszentjének az ünnepét. (Az Úr mennybemenetele) Püspöki Szent Liturgia volt a településen. Bemutatjuk a templom történetét.
– Részletek a Szetn Liturgiából.
Válogatás a héten elhangzott anyagainkból:
– Heti jegyzet. Hagyományos lovas ballagás a Mezőhegyesi Ménesbirok iskolájában.
– A román hősök emlékművének megkoszorúzása Körösszakálban, Debrecenben és Hajdúböszörményben.
Megszólaló: Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke és Florin Vasiloni, Románia Gyulai Főkonzulja
– „Sarea in bucate” c. gasztronómiai műsor. – Sült pisztráng.
Megszólaló: Simona Lazar és Romeo Lupu

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Olvasson tovább