Román nemzetiségi műsor – 21. hét

A május 22-28. közötti adások tartalmából.
 

Május 22., hétfő:
– Hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin, Román Regionális Rádió
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Interjú dr. Petrusán György egyetemi tanárral, aki a május 19-i budapesti gálán átvette a Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjat. Megszólaló: dr. Petrusán György
– A szemantikában a poliszémia terminus leggyakoribb meghatározása szavak azon tulajdonságárasról beszél dr. Judith Călinescu, a szegedi román tanszék lektora. (Megszólaló: dr. Judith Călinescu)
– Tudósítas a magyarországi románok körében zajló aktuális eseményekről, valamint az ombudsman-helyettes látogatásáról a kétegyházi tájházban, a gyulai Román Ortodox Múzeumban és a Bekes megyei múzeumokban, amelyek fontos román tárgy- és textilgyűjteményeket őriznek.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Május 23., kedd:
– Hírek.
– Válogatás a május 23-án történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium.
– A magyar hoki-válogatott újra a legjobbak körében szerepelt a május 12-28. között megrendezett tamperei-rigai jégkorong világbajnokságon. Tegnap játszották a Magyarország-Ausztria meccet, amely arról döntött, hogy melyik csapat marad az elit ligában. Szétlövésban dőlt el, Magyarország kiesett az elitből.
Megszólaló: Szelezsán Péter.
– A jégkorong sport romániai története. Kanadából és Amerikából visszatérő kivándorlók tették Romániában népszerűvé a sportot az 1920-as években. Románia is büszkélkedhet egy Stanley-kupa-győztes jégkorongozóval. Az 1928-ban született Lazarus „Larry The Rock” Zeidel szülei Romániábol vándoroltak ki Kanadába.
– 2017. március 25-én iktatták be a Kétegyházi Baptista Gyülekezet lelkipásztorát, a nagyváradi származású Füstös Gyulát, aki most nyugdíjba megy és, hamarosan elhagyja a Békés-megyei települést. Mi a teendő ilyen az esetben egy gyülekezetben, hogyan történik az új lelkipásztor keresése, felkérése?
Megszólaló: Füstös Gyula.
– Május 21-én az ortodox egyház és a római katolikus egyház is megünnepelte Konstantin és Hellén szent császárokat.
– Népzenei műsor: dalok Konstantin és Elena nevű énekesek előadásában.
– Kétegyházi futó is rajthoz állt az Ultrabalatonon, Magyarország legnépesebb tömegsportrendezvényén, melyet a hónap elején rendeztek meg.
Megszólaló: Árgyelán Krisztián.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Május 24., szerda:
– Hírek és sporthírek
– Népi gyógymódok és hiedelmek – a rovat témája, a farkas kutyatej. Megszólaló: Gabriela Nedelcu Păsărin
– Riport a május 19-én Gyulán, a magyarorszagi román kulturális szövetségen tartott kulturális rendezvényről. Az est témája „Román identitás Magyarországon – kifejezések, magyarázatok, bemutatkozások” volt. Az előadást Dr. Anna Borbély, a budapesti Magyar Nyelvtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa tartotta. Megszólaló: Dr. Anna Borbély, Ioan Ruzsa, Marius Maghiaru, magyarországi román kulturális szövetség elnöke és Gheorghe Cozma, magyarorszagi román orszagos onkormanyzat elnöke
– Nemzetközi és romániai eseménynaptár
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: a sporthírek világáról

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Május 25., csütörtök:
– Hírek.
– Válogatás a május 25-én történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium.
– Az idén már 40. alkalommal redezik meg a román nyelvet tanuló általános iskolások számára a Barátság Kupa Labdarúgó Tornát. A holnapi esemény szervezői a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata és a Lökösházi Román Nemzetiségi Önkormányzat.
Megszólaló: Kozma György, a MROÖ az elnöke.
– Sok rendezvényt tartanak a tenév vége felé. Május 12-én volt Békéscsabán a “Grósz György” Memondó Vereny. Holnap lesz a Lökösházi Általános Iskolában a Barátság Kupa Labdarúgó Torna. Az Eleki Román Iskola tanulói szép sikert értek el Békéscsabán és most, több csapattal készülnek a lökosházi sport rendezvényre.
Megszólaló: Szelezsán Péter, az eleki román iskola igazkatója.
– Megjelent a „Foaia Romaneasca” román hetilap új száma.
– Heti jegyzet.
Megszólaló: Edda Illyes
– Az FCU Craiova 1948 elleni döntetlennel fejezte be az UTA az első osztályú labdarúgó-bajnokság alsóházi rájátszását. Az aradi csapat vasárnap délután játszik osztályozót a Buzau csapatával.
– Öt éve mutatták be Szegeden a „Méhkeréki Baptisták Családi Fotóalbumát.
Megszólaló: dr. Petrusán György.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Május 26., péntek:
– Hírek
– Sport hírek
– Népi kalendárium
– Napi kalendárium
– Pusztaottlakán, Siluan püspök végezte a szent liturgiát május 25-én. A misén helységből származó román ortodox hívők jöttek, illetve Gyulárol, Kétegyházárol.
A Pusztaottlaka templom 1913-ban épült téglából és jelenleg Calinic Kovács tarja meg a szent liturgiákat.
Megszólaló: Siluan püspök, Calinic Kovács atya
– Interjú Réthelyi Eszterrel aki a „Nicolae. Bălcescu”-plakettet kapta a ballagás ünnepén. Eszter a Gyulai Román Gimnázium diákja volt. Mai adásban elmesélte milyenek voltak a gimnáziumi évek.
Megszólaló: Réthelyi Eszter
– A nap szentjei – Ebben a hónapban, az 26. napon, Szent Karposz apostolra emlékezünk.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Május 27., szombat:
– Hírek
– Népi kalendárium
– Napi kalendárium
– A nap szentjei – Ebben a hónapban, május 27-én Szardiszi Szent Theraponra emlékezünk.
Az ortodox istentiszteletek menetrendje
– Szurkolói Klub – Szurkolók Klubja c. sportműsor: A foci BL döntőjében Inter-Manchester City meccset rendeznek július 10-én, Isztambulban. Az elődöntőben az Inter, a Milánt verte ki, a City pedig, a Real Madridot búcsúztatta. Foci Eb: a 2024-es németországi tornára való kijutásért a selejtezők márciusban kezdődtek, akkor is két játéknap volt. Júniusban folytatódnak a selejtezők. Románia Koszovóban és Svájcban játszik. Magyarország pedig, Montenegróban és, itthon Litvániával.
Megszólaló: Szelezsán Péter, az Eleki Román Iskola igazgatója.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Május 28., vasárnap:
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel. (Húsvéttól 7. vasárnap)
Ma van az I. Nikaiai Egyetemes Zsinat Atyáinak Vasárnapja.
Megszólaló: Ionut Negrau, a Méhkeréki Román Ortodox Templom Parókusa.
Május 25-én volt a Pusztaottlakai Román Ortodox Templom védőszentjének az ünnepe. a Parókia alapításénak 110. évfordulójáról is.
Megszólaló: Siluan Atya, a Magyarországi Román ortodox Egyház püspöke, Calinik Covaci Atya, a templom parókusa.
2017. március 25-én iktatták be a Kétegyházi Baptista Gyülekezet lelkipásztorát, a nagyváradi származású Füstös Gyulát, aki most nyugdíjba megy és, hamarosan elhagyja a Békés-megyei települést. Mi a teendő ilyen az esetben, egy gyülekezetben, hogyan történik az új lelkipásztor keresése, felkérése?
Megszólaló: Füstös Gyula.
Válogatás a héten elhangzott anyagainkból.
Interjú dr. Petrusán György egyetemi tanárral, aki a május 19-i budapesti gálán átvette a Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjat.
Megszólaló: dr. Petrusán György
– „Román identitás Magyarországon – kifejezések, magyarázatok, bemutatkozások” címmel tartottak május 19-én egy rendezvényt Gyulán, a Magyarországi Románok Kulturális Szövetségében. Az előadást Dr. Anna Borbély, a Budapesti Magyar Nyelvtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa tartotta.
Megszólaló: Dr. Anna Borbély, Ioan Ruzsa, Marius Maghiaru, magyarországi román kulturális szövetség elnöke és Gheorghe Cozma, magyarorszagi román orszagos onkormanyzat elnöke

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Videó ajánló

Olvasson tovább